Fórum témák
» Több friss téma |
Külső monitoron sem mutat semmit? Háttérvilágítás megy, vagy sehol semmi?
Ha jól emlékszem az U22 pont a videóvezérlő.
Szia! Szerintem BGA forrasztási hiba lesz ez..
Sziasztok adott egy acer aspire 4520 az noti ,a gond az, hogy ki kapcsolták ,de be már nem akart. Szét szedtem megnézni ,hogy nincs e kondi hiba ,de nem találtam ,majd kiszedegettem a cucokat és végül a procit is ki szedtem majd próba és hát elindult a venti meg a bekapcs jelző led világít de 10 másodperc után venti leáll, led tovább világít majd kikapcs gombra kikapcsol, majd vissza be ugyan ez. Majd fogtam a procit bele tettem egy msi laposba amiben sempron 3600+ volt majd abba próba és az msi be se kapcsolt mondom proci kuka .DE a kíváncsiság kedvéért bele tetem sempront az acer be ,ahol ugyan azt csinálta mint ha nem lenne benne proci ,jah és a vinyó sem pörög fel,csak a dvd megható jelez működét .Kérdésem mi lehet a gond ??? Elég lenne egy új proci vagy még valami azon kívül hallott ,a válaszokat előre is megköszönöm üdv
Szia. Külső monitorral nem próbáltam, amúgy háttérvilágítás sem megy.
Próbáltam hajszárítóval hogy mekkora hőt tudok belőle kicsikarni, és 115°C mértem, de szerintem ez kevés lenne a BGA felmelegítéséhez. Még megpróbálom leszűkíteni valamivel és központosítva talán többet ki tudok hozni belőle. Szerinted mekkora hő kellene?
Szia! Írtam,hogy 150W lámpával lehet..Hőlégben kell 350-400 fok és alámelegíteni..
Akkor ez azt hiszem nem fog menni... egyébként a monitort ki tudom úgy próbálni, mármint a háttérvilágítást, hogy közvetlen feszültséget adok neki -- lehetséges ez?
Dugj rá egy külső monitort! Ha azzal sem megy nem az invertered a rossz! Erős fényben látni ha van rajt kép ha nem megy az inverter.. Ne kísérletezz mert kényes szerkezet..
Köszi, ki fogom próbálni külső minitorral, egyébként tegnap egyszer a CD meghajtót is felismerte, most nem akarja, tehát valami(k) még nem százas(ak).
Tovább kísérletezem...
350-400 fokon popcorn lesz belőle. 205 fokig, 3 és fél perc alatt.
Ha te 205 fokos levegővel egy BGA chipet ki tudsz olvasztani akkor valami nem jól mér! Én a levegőre írtam 350-400 fokot nem a chip hőmérsékletére!
Ha a CDROM sem megy és nem valami kontakthiba, akkor a southbridge chipsettel van a gond. Mivel egyszer-egyszer megyen, valószínü csak fel van válva. A video rész a Northbridge feladata. Az is valószínü fel van válva. Olyan is van, hogy a két chip egyben van (pl SIS 630). Nézd meg az adatlapját a chipnek vagy chippeknek.
Nem az a mérvadó, hanem a chip hőmérséklete. Én arra teszem a mérőszondát és reális hőmérsékletét méri a chipnek. A chip kell 205 fokos legyen. Bevonom alufóliába az alsó részét is amit még egy szondával külön mérek. Azt kb 150 fokon kell tartani.
Akkor egyetértünk
![]()
Igen. Nekem sem didikált gépem van, hanem házilag szerkesztett, 250 W os infrás, termosztátos, 2 hőszondás és az égőt mozgatni lehet fel és le annak fügvényében, hogy emelkedik a hőmérséklet. A mérés egy digitális két hőszondás műszerrel végzem, amit olcsón be lehet szerezni, akár használtan is.
Én is egy ilyen építésén töröm a fejemet.. Nem tudom nincs e tapasztalatod infrás hőméréssel.. Már 6000Ft áron is láttam mi mér 380 fokig.. Az pontos lenne e nem tudom az erős fény nem e befolyásolja..Érdekelne a műszer fajtája!
Igen a SIS630 chip van benne
Most próbálom eredeti adapterrel, ez 4.5A, amivel eddig próbáltam, saját készítésű labortáp 1.2v - 30V 3A, hátha ezzel elindul.
A lágyindítást nem szereti a lapos!! Ha nem azonnal adod rá a stabil feszültséget az problémás! Ha úgy tekerted fel a feszt az nem jó!
Nekem 250 w os van, de elég a 200 as is, mert nekem az elején túl hírtelen melegít és ezéert 12 cm ről indul a melegítés, de ahhoz, hogy betartsam a hőmérséklet idő grafikont a végen le kell vigyem kb 2 cm re a chiptől. A digitális műszer ieurotron márkáju, 2 szondás.
Köszi! Én egy 150W lámpicsekkel melegítek ha nem akarom kivenni a BGA-t az nem tudja tönkretenni mert pont az adott hőmérsékletre tudja csak felmelegíteni (kell 20 perc) de nem is baj mert a párától a chipek gázosodnak ha gyorsan melegítjük fel..
Üzem közben nem tekergetem a feszt, mindig előbb a tápot kapcsolom 19-20 voltra és utána dugom rá a lapost.
Most kipróbálom külső monitorral, utána visszajövök és mondom az eredményt
Akkor majdnem 100 as, hogy a SIS chipset van felválva. Azt kellene reflow olni.
Visszajöttem és az a helyzet, hogy a külső monitorral sem megy, de a monitort érzékeli, ezt abból gondolom, hogy be és kikapcsoláskor megjelenik a felirat, hogy"Check the cable...."
Sziasztok! Úgy néz ki, hogy napokon belül lesz egy hőlégfúvóm (kölcsön) de nem tudom hogy szabályozható-e, de meg próbálom megmelegíteni a chipet, (előtte egy nemhasznált/kiszuperált alaplappal próbálkozom)de lenne pár kérdésem.
1. Elég lenne 200°C körülire melegíteni ahogy "viezer" kolléga írta? 2. A multiméter mérőszondáját rá teszem chipre akkor a levegőt méri vagy a csipet? 3. Fokozatosan kell elérnie a kellő hőfokot? 4. Nem fújja el a chipet a helyéről a hőlégfúvó? 5. Maszkolásnak jó a sima alufólia? (bár nem tudom hogyan rögzítsem, hogy ne mozduljon el). Lehetne, hogy lépésről-lépésre leírná valaki a műveletet? Előre is köszönőm.
Én előszőr a patexati korábban leírt 150w-os infrás megoldását próbálnám.
Fahrenheitnek van olyan hőlégfúvója melynek a hőmérséklete szabályozható a a farán levő felete műanyag elforgatásával. Én az enyémet skálával is elláttam. 1./ 200 fok körüli elég tág fogalom, +/- mennyi? Ólmos, vagy ólommentes forraszanyag?... Ha újabb gép gondolom a magasabb hőméréskletű ólommentes. 2./A multiméter érzékelője és a chip között lehet hőmérsékletkülönbség. 3./A melegítési görbe szerint kell végezni -korábban le van írva- cca 1 fok/sec hőmérsékletemelkedés, az elérni kívánt hőmérsékleten cca 30 sec, majd szintén 1 fok/sec hőmérsékletcsökkentés. 4./Ha nagyon meleg, lefújhatja a chipeket. A 150W-os infra ilyet nem csinál. Ha nagyon meleg, akkor a chip felfújódhat, s tönkre is mehet. 5./alufólia több rétegben. Lépésről lépésre: patexati módszere
Szia! Vedd ki az alaplapot maszkold le és melegítsd a 150Wattos lámpás módszeremmel! A hőlégfúvóval neki se állj oda sok tapasztalat kell! Vagy nem lesz jó vagy szétégeted..
Hát nem is tudom... lehet neki sem kezdek, de még gondolkodom rajta
1. Igen, az ólmosakat 205 fokig kell. Az ujjabbakat többel. Az Xbox javitásánál pl 217 fokot írnak. Én egy VAIO t javitottam, azt is 205 fokon és működött.
2. A mérőszonda vége pontosan ráfekszik a chip felületére és szerintem annak a reális hőmérsékletét méri. 3. A melegítési szakasz 3 és fél perc, a hűtési kb 1 és fél perc. 4. Én nem légfúvót használok, hanem infraégőt, olcsóbb is és egyenletesebben melegít. A légfúvót állandóan mozgatni kell, mert szétégetheti. 5. Az üzletben kapható legvastagabb alufóliát vedd meg. Az elég lesz. A chip helyét kihagyod és a többit betekered. Egy réteg is elég. Figyelem alulról is és felülről is kell melegíteni. És ami még fontos, előmelegíteni is kell. Én ezt egy egyszerü rezsóval oldottam meg, amit kb 150 fokon tartok. Az alufóliába csomagolt alaplapot így alulról a rezsóval míg felülről az inrával melegítem, miközben alúlról és felülről is mérem a hőmérsékletet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |