Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1217 / 3998
(#) sakal hozzászólása Feb 28, 2011 /

Üdvözletem!

Rendelkezem egy Marshall 8080-as gitár erősítővel,aminek a torzított csatornája szarakodik.Elhalkul és ütögetés hatására (Néha magától) vissza áll a rendes hangereje...de csak néhány másodpercig.Valaki tudna e segíteni abban hogy mi a baja?
Ránézésre az alkatrészekben nem találtam hibát és a potik sem kontaktosak.Így lövésem sincs...
Köszi előre is...
(#) zolika60 válasza sakal hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Valami pedig kontaktos.
(#) kadarist válasza proli007 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Én már nem félek semmitől sem. A Kezdő kérdések rovat megedzett
(#) DJanosi hozzászólása Feb 28, 2011 /

az a kerdesem ha van mondjuk 2 db 24 V os trafom tudnek valahogy kihozni belole egy 40 V os szimetrikust?
(#) kadarist válasza DJanosi hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

48V-os szimmetrikust kihozhatsz belőle.
(#) DJanosi válasza DJanosi hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Eloszor sorbakotom a ked24 V os trafot,utanna csinalok egy DC-DC konvertert es akkor lessz belole egy szimetrikus 48 V os tap ?
(#) kadarist válasza DJanosi hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

A trafók bal oldalára kötöd a hálózatot és a szekunderekről pedig leveszed a 2x24V-ot vagy az 1x48V-ot.
(#) DJanosi hozzászólása Feb 28, 2011 /

Nagyon ,Halasan koszonom nagy fejfajasomat oldottam meg!
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Okés, és bocsi. Majd később felrakom, most tanulnom kell a kémiát...
(#) Vacok válasza proli007 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Szia!
Nem feltétlenül egyenfeszültségről akarom járatni, volt egy sejtésem, hogy a multiplex miatt van így kialakítva, és találtam is egy kapcsolást, amiben egy szekunderes trafóról megy, megépítettem, de nem működik.

image003.gif

(#) janikukac hozzászólása Feb 28, 2011 /

Az a gondom, hogy holnap csinálnék este valami munkát, de nem tudok mit. Van ellenállások, kondim, ledem, meg ezek a panelok :

Itt a többi :
(#) kadarist válasza janikukac hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Csináld meg a poloskádat működőképesre. Vagy már jó?
(#) janikukac válasza janikukac hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Az első toki voki, a második egy állítólagos izzó erősségének a szabályzója (átalakítanám szívesen ledesre ) és egy egér panelja. Vannak benne IC-k, ha szükséges leírom a szériájukat!
(#) janikukac válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Még nem, pedig vasárnap szétszedtem, megtisztítottam a panelt, újraépítettem, és egyből zárlatos volt megint..

Azt a kutyafáját! Pedig jó lenne már bevetni valami éles feladatban

Van is már tippem.. Dehát ha rossz, na nembaj, tanultam így is sokat, meg gyakoroltam vele a forrasztást.

Ja, hát a forrasztást egy konzervdobozon is gyakorolhattad volna.

Az is igaz. Most nagyon boldog vagyok az új forrasztóállomásommal, csak van egy kis cink. A tesóm ajándéka nem tuti, hogy kész lesz 3-ára , mert rossza alkatrészeket vettem...

Pedig az ember annak segít szívesen, aki megcsinálja azt, amit eltervezett. További sikeres elektronikázást.

Épp most romlott el a villanyóránk... Köszi !

Most találtam meg a fórumon épp egy oly fúrót, amit én akartam multkor csinálni. Bővebben: Link ( 101. oldal , Ki, mit épített))
(#) MrBrown hozzászólása Márc 1, 2011 /

Sziasztok,
Egy paneltrafó 7,5V/800mA-es szekunder feszültségét szeretném kétutas egyenirányítás után pufferelni úgy hogy közel teljes terhelés esetén sem essen le az egyenfesz. Mekkora kapacitású elkót érdemes használnom az ésszerűség határán belül? Saccoltam egy 6800mikroF/16V-ot
köszönöm.
(#) nedudgi válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Az egyenfesz mindig esni fog, ha terheled a kapcsolást. Az lehet a kérdés, hogy mekkora feszültségre van szükséged, milyen brummal.
(#) Baxi válasza MrBrown hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Hi
Amperenként 1000µF kell.
(#) MrBrown válasza Baxi hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Szia,
Úgy tudtam ez csak nagy feszültségek esetén igaz
(#) MrBrown válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Szia,
Az tiszta hogy valamennyit mindíg esik de 7,5V AC esetén max 10,5V DC-vel számolhatok. Én 12V-os reléket szeretnék ezzel a feszültséggel "húzgálni" ami nem is lehetetlen, de nem nagyon engedhetek ebből a 7,5-ből.
Egyébként jobban utánaszámolva max 500mA fog folyni.

Ez csak egy ökölszabály, attól függ, milyen alkalmazás. A feszültségforrás belső ellenállása, az egyenirányító csúcsárama beletartozik a képbe.

Jelfogók esetén a névleges feszültség háromnegyedénél lehet számítani a "biztos" behúzásra. A minimális tartófeszültség akár a névleges feszültség fele is lehet, de ilyenkor nam ajánlott az érintkezők maximális terhelhetőségét megközelíteni.
Ebben a konkrét esetben 470 mikró is elég lehet, ha nem egyszerre akarod az összes relét meghuzatni, hanem egyenként.
(#) MrBrown válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

A helyzet az, hogy menni fog róla folyamatosan egy pici kapcsolóüzemű táp a maga kb 200mA-es áramfelvételével, 3 db relé össz. kb. max. 150mA-el és a 4 db bemenetválasztó relé közül értelemszerűen mindíg egy a maga max. 50 mA-ével. Valamint egyéb minimális fogyasztók pl. PIC, kisáramú LED-ek.
Mivel hely van beleteszek 1000mikroF/16V-ot atán meglátjuk
Köszönöm a segítséget!
Következő: »»   1217 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem