Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-s hangkártya PCM2902 IC-vel
Lapozás: OK   21 / 34
(#) didyman válasza fidelcastro hozzászólására (») Márc 5, 2011 /
 
Figyelmetlen voltam. Viszont az a 12mW az lófütty, pláne valami érzéketlenebb fülesnek. 16Ohm-on még kevesebb is lehet, függően a kimeneti ellenállástól ésvagy áramkorláttól.
(#) frecsko válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 6, 2011 /
 
Ezekkel a "dolgok"-kal én is így állok, be kéne felyezni
(#) Novak válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 6, 2011 /
 
Ahhoz, hogy erősítőre vezethesd a jelet, ahhoz is kell a PCM után egy előerősítő. Önmagában nagyon kis kimeneti teljesítményt biztosít a PCM IC, egy hifire kötve alig lenne hallható, és különösebben szép hangja sem lenne. Mindenképp utána kell kötni egy erősítőt, anélkül nem ér semmit az egész, feltéve persze, hogy egy kicsit is adsz a minőségre.

frecsko: fejezni! Pontos jével!
(#) didyman válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2011 /
 
A teljesítménynek milyen szerep jut egy hifi cucc bemeneti fokozatán? Oda feszültség kell elsősorban, ez az IC vonali nívót tud biztosítani nagyjából (0,6V), ami untig elég egy tipikus hifi bemenetére. A minőséget sem értem, ezen akivezérlésen az analóg képességei elég normálisak ennek az IC-nek, az eleve szűkös dinamikatartományt és a felbontást (a hangerőszabályzók a DAC előtt működnek, így alacsonyabb hangerővel romlik a felbontás, és a jel/zaj viszony) egy esetleg szükségtelenül nagy erősítésű előerősítővel és a PC-n lejjebb húzott hanggal csak rontjuk.
(#) frecsko válasza Novak hozzászólására (») Márc 6, 2011 /
 
:hide:
Én előerősítő nélkül kötöttem egy Genius PC-s hangfalra, beépített erősítős. Jó hangja van így is, zeng a ház tőle
(#) r3pl4y válasza frecsko hozzászólására (») Márc 6, 2011 /
 
Tehát ezek szerint bátran építhetek ebből egy hangkarit, egész jó minőséget fogok kapni? Ne foglalkozzak inkább a DAC -al akkor ezek szerint vagy valami hibrid megoldással, hogy jobb legyen...
(#) didyman válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 6, 2011 /
 
Tulajdonképpen nem érdemes. A magasfokú integráltsága miatt és a termékpozíció okán ez nem egy audiofil eszköz, nyilván nem szabad azt hinni, hogy egy tokon belül összezsúfolt dac/adc, órajelgenerátor, analóg vég, USB állomás ki tud váltani egy diszkrét, nagy pontosságú órajelgenerátort, párhuzamos dac-ot, melyeknek saját önálló tápellátása van és még egy sor egyéb. Ha ennyire komolyan gondolod, nekiállhatsz a részegységeket külön megvalósítani, jó kihívás, szép munka, de ezt az IC-t nem nagyon tudod és nem nagyon van értelme bármivel is javítani az analóg végét (kisimpedanciás meghajtás, esetleg erősítés) és a tápellátását (nem buszról megodlani, rendesen szűrni, elválasztani). De tekintve a benne lévő dac pontosságát, az órajelgenerátor pontatlanságát, nem hiszem, hogy drámai eredményt lehet elérni, és azért egy diszkrét hangkárytyánál nem fog jobb lenni (nem is ez a dolga), de még egy alaplapi kodeknél (Realtek, C-Media...) sem jellemzően, azokhoz képest egyedüli előnye, hogy fizikailag távolabb van közvetlenül esetleg zavaró EM terektől.
(#) frecsko válasza didyman hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Mi a High End?
"...előmelegített erősítő, hangulatlámpa és félhomály, esetleg egy pohár bor....
Egész nap erre vártam, meghallgatom azt a jó kis zongorás lemezt azzal a barna nővel a borítón, hátradőlök a fotelemben, behunyom a szemem, pihenek.
Árad a muzsika, elragad és felold, végre magam vagyok, és a zene. Nem számít, mit gondolnak, tesznek mások, csak ketten vagyunk, a zene és én.
Könnyű borzongás..., önfeledt, futó mosoly..., és a tudat, hogy az ÉN berendezésem szól....
Amikor felállok, mert lejárt a lemez, ott nyújtózik bennem a pihenés..."

Na ezt tényleg nem fogja neked nyújtani, de tény, hogy jobban szól sokkal mint a PC-s hangkártyák. Túlzás nélkül. Lehet az USB tápjáról is járatni nem szükséges neki külön egy másik tápforrás. Megfelelő szűréssel, nyáktervezéssel és a digitális és analóg föld szétválasztásával lehet "jobbítani" a hangzást. Bekapcsolt állapotban ha nem hallgatok rajta semmit max hangerőn egy dB zúgást sem lehet hallani. Ha PC-ről akarsz zenét hallgatni akkor ezt ajánlani tudom, nekem bevált.
(#) didyman válasza frecsko hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Ez a jobban szól, mint bármely PC-s hangkártya érdekes-ez talán nem PC-s hangkártya? Jobban még egy E-MU-nál is? Szerintem pontosan ugyanazok a bajai vannak, mint akármelyik alaplapra integrált kodeknek-fülre. A zúgás az kevés-az itthoni netezős vason az ALC655-öt bátran ajánlom neked, kis hozzápiszka után egészen "jól" szól az is, se zúgás, se mellékzörejek, ámbár erre a zúgásra azt szoktam mondani, hogy aki a zajt hallgatja zenék szünetében és nem a zenét, minek épít erősítőt, elég, ha ablakot nyit a belvárosban . Egy tisztességes hangerőt alapul véve a mai alaplapi kodekek zaja egyszerűen nem tud zavaró lenni (elvész a végfokozat zajában mindaddig, amíg 60-80dB-re nem húzza a hangerőt, ami azért már nem halk), csak mivel a kimeneten a zajfeszültségnek van egy konstans összetevője, a szoftveres keverőben célszerű kihasználni a hangkártya "tudását" (valamint némítani minden mást a hanghullámon kívül), mert lejjebb húzott szabályzókkal és feljebb tekert hangerővel a hifin tényleg lesz bőven zaj. Ez az ALC655-ömnél pl. annyit jelent, hogy a csatorna szabályzója 80%-on áll, a kimeneti hangerő meg 100%-on. Ez a legtöbb műsorjelhez alkalmas számottevő torzítás nélkül (vagy felbontás, vagy torzítás romlik ugye), de az E-MU1212m-en meg egész pontosan lehet belőni 0dB-hez, és az eleve kb. +30dB-nyi dinamika az ALC-hez képest azért hagy némi játékteret, a munkavason meg mellette engedélyezem az alaplapi CMedia-t is, mert néha kell EAX , így rögtön össze tudom vetni őket gépen belül is. De ez rég nem a zaj miatt fontos, ha zenét akarok hallgatni, az E-MU-n sem szívesen teszem.

Azért eresztem bő lére ezt, mert a susogós, zúgó zaj az nagyon sok esetben egy olyan téves ok, ami zömmel a helytelen hangerőbeállításokon és hanyag gyakorlaton alapul (Windows alapértelmezés szerint 50%-on fogja a kimeneti hangerőt, és engedélyezi az összes analóg jelforrást is, potenciális zajforrást adva ezekkel, amivel egyszerűen senki sem foglalkozik, akinek pont ezzel baja van). Ezen az oldalon nagyon sokan megelégedéssel építik meg a TDA1524, vagy az LM1036 kapcsolását, pedig azok generálisan messze gyengébbek egy ilyen alaplapi kodeknél zaj tekintetében.

Az idézet jópofa, kinek a tollából van?
(#) abcdabcd válasza didyman hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Az idézett sorokat már én is olvastam, illetve a cég egyik hangfalát is hallgattam már, nekem tetszett a hallott hangzás: Bővebben: Link
(#) dinokal válasza didyman hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Szia! Az alaplapi hangkártyát hogyan lehet egy kicsit feltuningolni?
(#) frecsko válasza didyman hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Szia.
így van abcdabcd

Didyman, az integráltat lehagytam a PC-s hangkártya elől, bocsi. Félreértés ne essen én nem isteníteni akarom ezt az USB-s hangkártyát, csak lett most "valami" ami elfogadható zenét képes kipréselni magából. Ahogy te ajánlod az ALC655-ösöd úgy én is ajánlom az általam kreált PCM-es hangkártyát. Hallottam már tőle jobbat és vannak is: MARIAN MARC 2 PRO (125 ezer FT) , Philips Rhythmic Edge OEM ( $99 )....Kapásból ezek "élvezeti" cikkek. De visszakanyarodva, ha valaki igényes akar lenni, hogy nem mindegy mit hallgat a PC-n keresztül annak bátran ajánlom. Ha én az idézetbeli élményt akarom átélni akkor a PC-t berakom a sarokba és előkapom a J.L. Hood A-osztályú erősítőmet, gyertyafény, bor és a párommal eltöltünk egy kellemes nyugodt estét.
Mindentől van egy jobb, de otthoni körülmények között egy PCM is jobb mint a semmi
(#) didyman válasza frecsko hozzászólására (») Márc 7, 2011 /
 
Félre ne értsd, dehogy ajánlom az ALC655-öt úgy általában, koros, régi dolog, a 800-asoknak messze kultúráltabbak legalább a jellemzőik (most nem azért, mert HDA, és nem AC97, hanem mert ettől függetlenül kicsit normálisabban megcsinált eszközök, ahogy úgy általában a mai deszkákra rakott kodekek. Meg az idézetedben volt egy lényeges pont, az a bizonyos én csináltam érzés.

ALC655 kicsit off, de röviden pár sor. Nem nagyon nyúltam hozzá, csak apróságok. Kiiktattam a mögötte lévő APA20x típusú végfokot, mert az valóban egy zajgenerátor volt (ez egy laptop alaplapja volt fénykorában, most egy DVD-játszóban lakik a DSL modemmel és a tápegységgel, a modem tápjait az alaplapról kapja, hűtését egy 12cm-es venti 3V-ról intézi-ebben laptopban a két prüncögőt külön IC hajtotta meg). Az ALC655 képes meghajtani 32Ohm-os fülest gond nélkül, de nagy jelnél romlik a torzítása elég drasztikusan, relatív nagy a kimeneti impedanciája és persze a kimenetén van egy LPF is. Hogy utoljára azzal mit tettem, már nem emlékszem, rajza szerint nem szükséges, logikailag meg igen, mindenesetre így "jobb", ahogy utoljára hagytam. A csatolókondenzátorok cserélve lettek 470µF alacsony ESR-űre, mert az volt itthon és mert a 100µF 32Ohm-ra kissé kevés még a relatív nagy kimeneti impedanciával együtt is (volt két soros ellenállás 100Ohm-on, azoktól is megváltam). Hozzápiszkáltam az órajel területéhez is és az analóg táphoz, aztán az ALC elhalálozott egyik kimenetén félig, így azt is kicseréltem . Közben kinéztem egy füleserősítőt, a TPA6120-at és megcsináltam, amivel kiderült, hogy az ALC nagyobb impedanciára szeret dolgozni , valamint az is, hogy kb. 17kHz felett a hanganyag rettenetesen összekásásodik, amivel vélhetően volna még mit kezdeni. Maga a TPA viszont eszméletlen, egy ideje arra kötöm a hifit is, és most kitaláltam, hogy be fog költözni a végfokomba előerősítőnek (pont egy olyan 2x-es erősítés hiányzik alacsony impedanciával a végfokoknak) eredeti funkciója mellé.

Apropó, ha van lehetősége valakinek, megnézi, hogy mit tud 15kHz felett egy sweepgenerátorról hajtva a PCM2902 produkálni szinuszos jellel?
(#) frecsko válasza didyman hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Erre én is kíváncsi lennék.
(#) r3pl4y hozzászólása Márc 8, 2011 /
 
Na hát most az van, hogy nem 2902 lesz hanem 2904, mert az van itthon, de mindegy is, mert az csak annyiban különbözik, hogy nincs digitális ki/bemenete... de az nekem most nem is kell...

az lenne még a kérdésem, hogy ami ebbe a kapcsolásba van:Bővebben: Link

1. Az IC 10, 14 lábán ahol lemegy földre.. oda most milyen kondit kellene tenni, mert az eredi ajánlás szerit 10µF van, de itt meg 100µF -ot látok...

2. A becsatolásnál ahol az analog bemenetek vannak elég az 1µF -os kondi is, mint ahogy ebben a rajzban is van? mert láttam már 10µF -al is...

A kicsatolásnál meg gondolom jó a 470µF mivel mindenhol akkorát láttam...

Aztán holnap meg is veszem hozzá a cuccokat és akkor el is készítem a nyáktervet e kapcsolás szerint és akkor össze is dobom gyorsan SMD alkatrészekből és meglátjuk mit ad...
(#) saraha válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Szia.
A becsatoló az 2db 1µF MKP a többi 1µF smd kerámiák legyenek és jó közel tedd a lábaihoz.A 10µF is elég a 10/14 lábra de inkább több.
(#) frecsko válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Ha jól emlékszem a 10 µF az a gyári minimális ajánlat, de lehet tőle több is, nem fog megsértődni tőle. A kvarcnál ügyelj arra, hogy a lehető legközelebb rakd az IC lábához. Az USB tápra egy LC szűrőt is szerkessz be, ezzel csökkentve a kapcsolóüzemű táp behatását.
(#) r3pl4y válasza frecsko hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Tehát akkor a 10, 14 -es lábakra menni fog 100µF -os... a becsatolás akkor 1µF MKP lesz... na az USB tápon az LC szűrő az, most hogyan nézzen ki pontosan? tudnál nekem rajzolni valamit gyorsan esetleg... meg értékeket is neki, hogy mit vegyek akkor hozzá...meg gondolom az is mehet rá a nyákra, valami SMD kondival meg induktivitással...
(#) r3pl4y hozzászólása Márc 9, 2011 /
 
Valaki aki ráér segítsen ezzel az LC szűrővel, mert nemsoká végzek a melóval aztán mennék a boltba...
(#) frecsko válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 9, 2011 /
 
Így néz ki.
Én 10uH-is L-t és 100nF C-t raktam bele. Ezek voltak itthon, de bevált.

tap_lc.gif
    
(#) r3pl4y válasza frecsko hozzászólására (») Márc 10, 2011 /
 
Köszi!

Hát meg is építettem... de ez nem akar működni ugy ahogy kellene... vagyis én felhangosítom ez meg automatikusan le is tolja a hangerőt... nem tudom megbolondult így szépen felhúzom windowsba a hangerőt ez meg letolja...
(#) r3pl4y válasza r3pl4y hozzászólására (») Márc 10, 2011 /
 
Na közben ez megjavult, de a bemenet valamiért így ciripel... vagy nem tudom mintha picit recsegne... pedig 1µF drága MKT kondik vannak rajta...

amúgy ennek valóban érdemes lett volna valamit még utána rakni, mert a kimenet az képtelen normálisan kihajtani az erősítőt...
(#) pixels hozzászólása Márc 22, 2011 /
 
Üdv!

Megépítettem a pcm2902 IC-vel a hangkártyát, és egy dolog nem tiszta hirtelen, mégpedig az SSPND láb működése.

Az adatlap szerint, amikor az USB-n 5ms-ig nem kap adatot, logikai magas szintbe kéne állnia (0V-ra)

Én akárhogy használom, miután a gépre dugtam, szinte rögtön 3.3V van az SSPND lábon, és ha van zene, ha nincs, ha engedélyezve van a driver, ha nincs, állandóan 3.3V van rajta.

Nos kérdésem, hogy jól értelmeztem-e az adatlapot, és ha igen, akkor ez a láb miért nem úgy működik, hogy miután leállítom a zenét, lemegy 0V-ra?

(Azért lenen szükséges ez a láb, mert auto power funkciót szeretnék későbbiekben erősítőhöz ezzel)

Válaszokat előre is köszönöm.
(#) didyman válasza pixels hozzászólására (») Márc 22, 2011 / 1
 
Aktív alacsony az a szint, negált. Üzem közben magas a kimenet (3,3V az magas), és készenlétben 0V. Az, hogy nem hallgatsz zenét, nem jelenti azt, hogy nincs kommunikáció az USB-n-ha nem lenne, akkor a Windows hogy venné észre, hogy eltávolítottad? A láb akkor vált alacsonyra, ha az USB adatfolyam megszakad, pl. kihúzod a kábelét, vagy a rendszer energiagazdálkodása az USB buszt leállítja (készenléti állapot a gépen).
(#) pixels válasza didyman hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Értem, így már világos a dolog. Bár reméltem, hogy ha nincs jel, akkor azt már digitálisan tudom majd figyelni, így marad az analóg rész figyelése.
(#) abcdabcd válasza pixels hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Azt írtad hogy pl erősítőt szeretnél kapcsolni róla, akkor az nem lenne túl jó ha mondjuk két szám közti szünetben amikor nincs jel, akkor az erősítő kikapcsolna...
(#) pixels válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 22, 2011 /
 
Késleltetéssel szerettem volna megoldani a kikapcsolást (1-2 perc) hogy ha ott hagyom a gépet fél órára, akkor az erősítő kapcsoljon le. Aztán ha megint beindítok valamit, USB-ről kap annyi áramot, hogy egy kis relé meghúzásával visszaéledjen az erősítő. Ez a terv hiúsult meg
(#) didyman válasza pixels hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Analógban sem olyan bonyolult az. Egy kettős műveleti erősítő, egyikből precíziós egyenirányítót csinálsz, kimenetére az igényelt párhuzamos RC tag, mögé a másik tag komparátorként (pártíz mV), kimenetére a relé, alkalmas tranzisztorral kezelve.
(#) pixels válasza didyman hozzászólására (») Márc 23, 2011 /
 
Még gondolkodom rajta.

Mivel tervbe van (később) egy digitális I2C protokollos hangprocesszor IC is, így már jobb lenne a mikrovezérlőt használni az auto power funkcióra.
(#) Milcsi-bé hozzászólása Máj 23, 2011 /
 
Sziasztok!
USB-s hangkártyát szeretnék csinálni,de valami olyat ami egyszerre 2 stereo jelet is tud közvetíteni egy gépről.
Még eléggé kezdő vagyok,tehát légyszi a legegyszerűbben,ha lehet.
Kapcsoási rajz kéne meg godolom program is kozá.
Következő: »»   21 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem