Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TDA1558Q
Témaindító: Vassjozsef01, idő: Ápr 2, 2008
Témakörök:
Hali!
Leszámítva a már említett 15-ös láb földre kötését, én se látok más hibát. Azt mindenképp válaszd le a földről, nem kell bekötnöd se 2, se 4 csatornás módba. Viszont egyik-másik forrasztás elég ónhiányos. Sajnáltad?
Kifejtenéd ezt bővebben, mondjuk egy rajzzal?
Mi az hogy 1 csatornás? Csak az egyik felét használod hidalva?
Rendben, köszönöm a segítséget, igazából csak azért rajzoltam meg a nyákot magam, mert szerettem volna egy potit, de szerintem se valami remekmű, esetleg a cikkben megadott nyáktervbe hogyan volna érdemes belerakni? Most sajnos nem nagyon tudok ezzel foglalkozni mert vizsgára kell készülnöm de majd beszerzek egy műszert és leméricskélem a dolgokat, bár félek tőle, hogy meghalt az ic
Köszi, Simon
Nincs mit! Én is pont vizsgára készülök! Esetleg majd utána visszatérünk rá.
Üdv mindenkinek egy kérdésem lenne kérlek segítsetek, TDA1558Q típusú végfoknál milyen trafót használtok?
Én 9Vosat gondoltam mert az IC bírja 6Vtól 18Vig legalábbis a katalógusban ez van, és 4Aert vesz fel számolásaim szerint 36Wos ( kicsit ráhagytam a számolásnál +1Aperrel 45W jött ki ) trafót kellene használnom. Kérdésem az lenne hogy jól gondolkodtam-e, gondoltam megkérdezem okosabb emberektől is mert biztos ami biztos. Köszönöm előre is a segítséget.
9V váltó egyenirányítva pufferelve kb 13V, 4A-al számolva kb. 50W. Ez az elmélet.
A gyakorlatban a 4*11W-ot az IC már 10%-os torzítással tudja csak produkálni, amit nyilván nem fogsz kihasználni. Tehát véleményem szerint elég lesz neked a 45W-os trafó.
Köszönöm a választ, az IC adatlapján nem vettem észre a 10%-os torzítását 22Won ezért sajnos másik végfokot kell keresnem mert ahova készítem nagyobb teljesítmény kell persze nem 100Wat hanem 20-25W kell.
Elbírja még azt is, ha a 9V trafót feszültégkétszerezősen egyenirányítod, és jó nagy elkót teszel rá.Akkor tuti szépen szól 15 W-on.
Atápnál kell 2db záróirányú dióda is, mert a kikapcsolás után előbb kisülhet valamelyik kondi, és a fordított tápfeszeket nem szereti semmilyen erősítő. vagy például zene közben "kicsúszik" a hangszóró vezeték, akkor is elszállhat a végfok, nem csak ez, hanem bármelyik más is.
Én azért nem javasolnám egyetlen erősítőnek sem ezt a fajta táplálást.
Különben is, mi az, hogy 1A-os dióda? Nem kevés egy picit?
Ez jó ötlet lehet bár én még ilyet nem csináltam de ha nem bántalak meg vele inkább maradok a sima trafónál.
Bocsi, lenne egy kérdésem a tda2030a típusú végfokhoz nem tudnál-e adni kapcsolási rajzot ?
A záróirányú dióda nem vesz részt az erősítő láncban, csak a fordított feszültséget vágja le pl a + ágban nem engedi a kondit -0.7V nál tovább kisülni.Mivel ekkor már a tápfesz kicsi, semmi baja nem lesz, még + - 40V tápfesznél sem.
Nyugodtan ki lehet hagyni, csak amikor váratlanul elpukkan egy végfok, akkor néznek mint a moziban. Főleg amikor próbaüzemben például nagy hangerőn lekapcsolják. A fesz kétszerezős megoldás nyilván nem a legjobb, de ha 9V 4A -es a trafója akkor mit is tudnátok egyszerűbben csinálni? 12v ról 3W teljesítmény jön ki. Előbb gondolkodjatok, azután kéne hozzászólni. A #942009 hozzászólásban már eleve odalinkeltem. üdv. Foxi
Ja most nézem , hogy az adatlapján eleve a kapcsolási rajzban is benne van a 2 védődióda, igaz a kimenet és a tápfeszek között.
Ja, hogy az 1A-os dióda a záró irányúra értendő?
Egyébként én úgy vettem ki Dano szavaiból, hogy még nincs meg a trafó, azért is kérdi, hogy jó-e egy 9V-os. Idézet: „Én 9Vosat gondoltam mert az IC bírja 6Vtól 18Vig legalábbis a katalógusban ez van, és 4Aert vesz fel számolásaim szerint 36Wos ( kicsit ráhagytam a számolásnál +1Aperrel 45W jött ki ) trafót kellene használnom.” Szóval ezt most én is írhatnám...: Idézet: „Előbb gondolkodjatok, azután kéne hozzászólni.” ...de a lényeg, hogy segítsünk Dano-nak!
"Főleg amikor próbaüzemben például nagy hangerőn lekapcsolják. " , vagy "például zene közben "kicsúszik" a hangszóró vezeték" - ha ezektől elszáll egy végfok, az nem végfok. Velem már történtek ennél durvább dolgok is, de pl. TDA7294 sosem szállt el, pedig nagyobb áramokkal és feszültséggel dolgozik. A védelmek pedig kb. hasonlóak, mint a TDA1558-ban.
Igazad van tényleg így gondoltam csak rosszul értettétek.
Azért köszönöm.
Hello!
Utánépítettem titi tervei alapján a TDA1558Q-t hídba kapcsolva. Mp3 lejátszóval tökéletesen működik de számítógépre kötve nagyon sok zajt szed össze fehérzajszerű hangot ad ki.Nem a számítógép tápjáról megy.Mi lehet a baja?
Keress rá a földhurok szóra a fórumban.
Ha elolvastad az egészet és még mindíg van kérdésed akkor adjál több információt (például fénykép alul/felül)...
Ha közös az erősítő és a szgép földpontja akkor is ugyanolyan zajos.
Hali!
Kép, esetleg ábra, hogy pontosan hogy van kötve? A földhurok abból is adódhat, hogy közös a földpont, és a jelvezetéken is van föld összekötés. Szóval jó lenne egy ábra, meg képek. De ma már nem merülök bele...
Integrált hangkártya? Szerintem nem földhurokról van szó, hanem hogy nem egy jó minőségű kártyával megy. Az erősítő bemenetére sorban tegyél egy 5k körüli ellenállást, így hangosabbra kell venned a gépen a hangot, de az alapzaj lényegesen csökken. Kísérletezz az ellenállással.
Ilyen hangkártyám van: Bővebben: Link
nem tudja hogy Pécsen hol lehet tda1558Q ic olcson kapni mer voltam a boltban ahol a képembe vágták hogy csak rendelésre és csak 1000-ért
kösz mindenkinek aki válaszol
Mi a is igazán a gondod?
Túlzottan drága, mert mert ezerért nem éri meg, vagy mert várni kell amíg meghozzák?
Üdv.
Szerintem ez jó ár mert én 1500Ft ért vettem.
inkább az a gond hogy drága néztem HEStorin ott csak 569-Ft
kösz hogy ijen gyorsan válaszoltatok
Én 1200-ért tudtam venni Egerben, és még várni is kellett rá. Mondjuk nem tudtam, hogy mennyi lesz, ha tudom előre akkot inkább megrendelem én is hestore-ból több más alkatrésszel együtt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |