Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztő trafó
Köszönöm. Az 1.2V-ot a graetzre értettem csak nem irtam oda. Boccs.
HEllo.VAn egy 29cm2-es vasmagom.Egy régi jó nagy trafó.A primerje még megvan úgy ahogy volt a szekunder letekertem.A primert 0,85-90es drótból van.
Egy olyan hegesztőt akarok belőle csinálni ami 1,5-2es pálcát viszi.Hobbi célre kell itthon ami max 2-3 pálcát jelent alkalmanként. Ha esetleg valaki ehhez a vaskeresztmetszethez tudna mondani nekem egy primer és szekunder menetszámot hozal átmérőkkel azt nagyon megköszönném. Egy sima kis váltóáramú eszköz lenne.A nagyobb hegezstéshez ott a nagy trafó.Csakhát azt cipelni...
No.Számolgattam.18A az kevés az 1,5ös pálcához?A számító 40V-ra 18A enged 29es vashoz.
Vagy 18A elég 1,5ös pálcához? Esetleg legyen 30V és akkor 24A.VAgy a 30V meg az ívgyújtáshoz kevés.
A névleges áram kiszámításához a vasmag keresztmetszete kell elsősorban, ebből számolgató ki az a teljesítmény,aminek a leadására a vas képes. Aztán ennek ismeretében lehet továbbszámolni a primer-szekunder menetszámokat.
Azt írtad, a szekundert letekerted. A menetszámát és a leadott feszültség értékét tudod? Mert ebből vissza lehet számolni az egy voltra jutó menetszámot.
Ahogy elnézem ez a vas kb. 450W-t tud. Voltonkénti menetszám 1.7 és ha nem akarjuk a rozsdás anyagot sokáig kopogtatni, 55V-ra 95 menet kellene szekundernek.
Igen, ez lehetséges. És már lehet is terhelni vagy 8 A-al.
Na jó, zárlati állapotban biztosan tud 40A-t. De mit fog szólni a 0,85-0,90 mm átmérőjű primer.
Ha csupán a sokszor leszólt Anégyzetes képletet nézzük, akkor az 29*29=841 W. Már ez több a 450-nél. Ha beleszámoljuk a hegesztés időszakos terhelését, 30%-os kihasználásnál már 2 KW körül járunk. Az meg azért csak elég valamire.
Primer tekercs ~290, szekunder 65-75. Akkor már az üresjárati feszültség jó pálcával könnyű gyújtást biztosít. Csak arra kell ügyelni, hogy ha megmarad az eredeti primer, a szekunder ne egyenletesen legyen fölétekerve, hanem valamelyik szélére egy csomóba. De legjobb lenne leszedni a primert és újratekerni 1,2-1,5-ös huzalból. Akkor azt is egy tömbbe lehetne tekerni, akár kis hézagot is hagyni a két tekercs között. Kérdés, milyen vastag huzal fér el az ablakban?
A 29cm2 természetesen tudná zárlati állapotot figyelembe véve a 2,5kVA-t is. A probléma a primer huzallal van. Abból viszont , ha a 0,90mm huzal 0,63 mm2 keresztmetszetét vesszük figyelembe 5A/mm2 huzal terhelhetőséggel, ez kb. 3,2A áramot enged maximum.
Ez csak 730VA durva közelítéssel, mágnesezési és rézveszteséggel nem számolva. Egyébként a HETRA 100 az kb. ekkora vasra van tekerve. Csak ott van hely a vastagabb huzalnak.
Hello mindenkinek.Nos .A trafó EI magos.A hasznos felülete 29cm2.
Most rajza van agyári primer de nem azért hagytam fenn mert ezt akarom használni hanem nem volt még időm letekerni.A szekunder volt talán 25-30 menet.Azért tekertem azt le.MEg az atrafó oylan hogy két külön csévetest van.Vagy egy kisebb ami a primer ez megy a vasra és van egy nagyobb szekunder ami a primerre megy rá.CSinálok képeket és úgy biztos érthetőbb lesz. Esetleg olyanba gondolkozok hogy még egy ugyan ilyen trafót a primerüket ugyan úgy megtekerni arra párhuzamosan a 220at a szekundereket megfelezni aztán sorba kötni.De ezt csak akkor ha tudok szerezni mégegyet és azt mondjátok hogy a 29cm2 kevés.MEgmértem az ablakot hogy mennyi drót fér rá.Csinálot képeket a két csévetestről és a méreteiről.
A keresztmetszet nem kevés. Az eredeti primer-szekunder elrendezés használhatatlan hegesztő trafóként. Nem egymásra, hanem egymás mellé kell tekerni őket.
Az eredeti primertekercs huzalvastagsága alapján akár 380-as is lehetett.
Nem tudom milyen volt gyárileg.Letekertem a primert is hogy tudjak mérni.
Csináltam pár képet méretekkel. Viszon tegnap elmértünk valami.A vas 27cm2 Így is megfelel a vas?Ami képet linkeltél azon más vas fajta van.Ez az EI is jó hozzá vagy olyan kell mint az? Esetleg csinálok hozzá egy új csévetestet ha kell hogy más legyen az elrendezés.
Hello.Köszi a magméretet már elmegyarázták másik topikba a 12-28 trafóhoz.A mag 27cm2.
Tudnál segíteni hogy ez a mag jóe és hogy kelle új csévetest?Mert nem rég a kolega azt mondta hogy ez az elrendezés nem jó és mutatott egy képet is.Ha kell csinlok egy csévetestet ami a magra megy rá és az egész ablakot kihasználja.Azt meg elosztom valamilyen arányban.Hogy a primer és a szekunder elférjen.
Értem.És az nagyon barbárség lenne ha reszelnék a vasból hogy nagyobb legyen az ablak.Akkor úgy több drót elfér.A csévezest maradhat vagy másik kell hogy egymás mellé kerüljenek a tekercsek.?
A kép lemeradt
Eetleg ha szerzek még egy ugyan ilyen trafót akkor úgy mint a mikrós trafóknál nem lehet?Hogy a primerek párhuzamosak és sorba a szekunder.Persze mind a kettő ugyan úgy tekerve.
Akkor beszerzek neki egy ikertesót.Akkor a két trafót hogyan tekerjem meg?Mennyi legyen a primer és a szekunder trafónként.Meg nem tudom hogy lehet-e olyat de ha lehet akkor jó lenne ha a 10A-es bizti bírná.Mint írtam hobbi célre kellene 1,5-2es pálcához.A komolyabb hegesztésre ott a nagy trafó.Az még a 3,2es pálcából is egész nap eszik és bírja.Csakhát az sokat vesz fel és azért nincs is az itthon(nagyapáméknál van) meg a súlya miatt(60-70kg).
Szóval ez max 2,5ös pálcéhoz kell.Meg ha leet akkor a primereket úgy megcsapolni hogy 4helyen :1es pálca 1,5ös pálca 2es pálca és 2,5ös pálca.ezeket meg egy váltókapcsolóval állítanám.
Esetleg úgy jó hogy ugye 1trafóra 250N primert és 50N szekundert mondtál.Ha pl trafónként lenne 250-250N a primer és a szekunder 25-25 az úgy jó lenne?
Feltétlen készíts hozzá másik csévetestet a rajzom szerint. Ha nincs hézag a primer-szekunder között, az nem baj, a lényeg, hogy ne egymás fölött legyenek.
A 27 cm2-re nagyon kevés a 250 menet primernek. 1,53T !!! Elreszelni nem szabad a vasból, így is kicsi.
Na csináétam új csvéetestet de még nincs ketté osztva.Úgy akarom elosztani hogy most van egy nagy és abba rakok egy válasz falat.MAtek órán volt idóm számolgatni.
Mivel 2 trafó lesz úgy trafónként a primer 250N és 1mm-es huzal egy sorba 15N.Így 20mm-rt vennék el a 68mm széles csévetetsből.A 15N soronként lenne 16 sor az ugyen 16mm.A csévetest mélysége 26mm így marad még 10mm a soronkénti szigetelésnek. A szekunder.Ezt elszámoltam mivel úgy beszéltük hogy trafónként 25N legyen.Én 50N-el számoltam.50N 3*2mm-es huzalból.De mivel csak 25N kell így bőven elfér.Oda 1 sorba(ha 50N lenne)24 szál férne el és 24/3 az 8 hasznos menet soronként.De mivel csak 25N kell szeukndernek így lehet hogy 4*2mm-eser dróttal megyek rá. A primernek elég az 1es trafónként vagy legyen az is kettes.Elméletileg el kell férjen. Mellékelek egy kéet az elképzelésről.
Hello.VAn némi problem.Szereztem mégegy trafót DE azt CSAK 25cm2.Felejtős a dolog van meg lehet oldani hogy a 27cm2-s csak 25-nek lesz használva.Így az egyik teljesen kihasználva a másikba marad egy kicsi.Mind a kettő EI magos.Drót fér mind a kettőre bőven.
Az abaj hogy nem tudom mennyi az a 2cm2
Az a baj hogy most nincs pénzem trikaos szabályzóra de gondolkozok rajta.Ha így 260N primerenként és 25 szekunderenként így kb hányas pálcához elég áramot ad majd le?
A primernek elég 1es drót?
Hát 1,5ös nem tudom lesz e.Esetleg ha elfér 2es drót primernek mehet azzal is?Esetleg ha kettesel megy akkor is kell a260N?
Akkor inkább 2.Abból van egy 5-6 kilós tekerccsel.De szmolgatok és akkor elválik hogy elfér-eDe ha minden igaz akkor el mivel az a 25N szeunder a maga 3*2es drótjával nem fog olyan sok helyet.Ja:3*2es drót elég szekundernek?
Jobban terhelhető=nem megelgszik úgy?
Írtam már hogy ez atrafó(K) hobbi célra kell.Komolyabb hegesztésre ott a nagy trafó.A bírja estig a 3,2essel is.
Ha szépen tekerek akkor elfér.Kiszámoltam.68mm a cséve szélesség.Ezt elosztom 20 és 48mm-re.20 a szekunder:3*2mm-es drót akkor 1 menet az 6mm széles.6x3=18 így egy sorra 3 hasznos menet jut.25/3=8,3.Ha 9el számolunk akkor is 2x9 az 18mm.+ a szigetelés.A cséve mélysége 25mm.
A primer.48mm a csévén.2mm-es drót az a 48mm-en 24menet.260/24=10,8.Ha kerekítünk 11re akkor is 22mm-rt vesz fel+ szigetelés de azt elenyésző.És 25mm a cséve.Vagyis a primernél is marad még 3mm.A kisebb trafónál még nem számoltam de nem sokkal kisebb szerintem elfér.MAx kicsit odább tolom a primer rész hogy nagyobb legyen.A szekundernél így is marad 7mm. Holnap jönn a drót és nekilátok.VAn jó kis lebontott ép szigetelő papírok azt rakom a menetetek közé.
Bontott csévetestet vágok méretre és ragasztok be.Hó azt meg is kéne csináljam hogy reggelre megszáradjon.
Bár körül nézek mert van valahool prespán is.Az vékonyabb.
Hello.BAj van.2,3as drótot szereztem csak.Viszont ebből primernek csak 160N fért fel.Az kevés?
Elég a 160N vagy szerezzek 1,2-1,5ös drótot és abból a 260N.
Akkor ez le és jó lesz szekundernek.Akkor szerzek 1,2-1,5ös drótot.
Hello.Kössz a segítséget de sajnos ez a dolok kudracba fulladt.Sajnos nics annyi hely hogy elférjen a primer és a szekunder is.Majd talán a mikró trafóval többre jutok.Ha átnéznél majd mikrohullámú hegesztő topicba azt megköszönném.
Tiszteletem Mindenkinek!
Korábban érdeklődtem már hegesztőtrafó építésről. Most kicsit haladtam, mégpedig olyan irányban, hogy kaptam egy trafót, lehet vele hegeszteni, de kínlódva. Csak ott tartok, hogy szeretnék egy tuti kis hegesztőt, egyenirányítottat. Van egy másik trafó 220v bemenet, kijövő 220v, 380v, 415v, 440v, 100va, 0,5am esetleg a kettőt összekötve? Van egy villanyszerelő srác, vannak diódái az egyen irányításhoz, és segít is megcsinálni, de nem csinált ilyesmit kb. 20 éve. Szeretnék 0,8-4mm -ig dolgozni, szóval fokozatkapcsolósra szeretném, ha segítenétek köszönöm. Képet a kapott trafóról csatolom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |