Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
A kapcsolás gyakorlatilag akkor fog működni, ha a kimenet a közös pont alá tud menni, vagyis a rajzon a tápod egy kettős táp, és annak a földje lehet a közös pontod. Ha nincs kettős táp a közelben, akkor a rajzon az R3-at ne a földre, hanem egy köztes feszültségre kösd. Akár két db, R3-hoz közeli értékű ellenállásból készült osztó is megfelel, de ilyenkor ezek is beleszólnak a kimenet frekvenciájába, akárcsak a tápfeszültség, és gyakorlatilag az összes alkatész.
Nem, 2 erősítőt csináltam. Erősítőnként 1-1 hangszóró.
Értem,köszi! Tényleg nincs kéznél megfelelő kettős táp,de van egy PC tápom és arra gondoltam,hogy két kondi(Elko) sorosan kötve,a közös pontjuk lenne a föld,az egyik +lábra menne a pozitív táp,a másik -lábára pedig a negatív táp.Vagy rosszul gondolom?
Köszönöm, "átköltözök" oda.
A túlterhelés akkor is fennállhat. Az viszont érdekes, hogy csak az egyik csinálja. Talán a másikkal együtt már gerjed. A gerjedésekhez viszont alig értek.
Csillagpontos föld és táp, rövid de vastag vezetékek a nagy áramok vezetésére, nagy pufferek. Kb ezeket kell betartani elsőnek, de a többit más fogja elárulni. De talán tényleg nem ártana egy pár kép az egészről. Sokszor szembetűnő a hiba.
Hello!
Rosszul. A kondi a táp hidegítésekre kell, de nem arra való, hogy felezze a tápot. De a gond megoldható így is.. üdv! proli007
Nagy pufferkondi van, 2200 µF / 25v. Kép nem lesz...
Az a 2200µF elég kevés. Duplázd meg!
Nekem épp azt mondták, hogy sok. Rákössek polaritáshelyesen mégegy 2200 µF-osat?
Szia! Köszi a segítséget,nemsokára ki is próbálom.
A tápfeszültség puffereiről beszélünk, ugye?
A 20x ekkora pufferelés sem ritka...
Jó, jó, na, de akkor rakjak rá , még egy 2200 µF-os kondit polaritáshelyesen??
Bocs. Nem akarok belegányolni proli megoldásába, csak megjegyeznék valamit:
Úgy is használható, hogy az R2 helyett két ellenállást kötünk sorba, és a nem invertáló bemenet ezek közé kötjük. Ha potmétert használsz helyettük, akkor a frekvencia is változtatható. Amúgy ha máshoz nagyon kéne kettős táp, akkor a PC táp negatív feszültségei is ott vannak. Nagy áramot persze nem bírnak.
Polaritáshelytelenül is rakhatod, csak akkor bekapcsoláskor ne hajolj hozzá túl közel, nehogy a képedbe robbanjon! :eplus2:
Tudom, tudom. :hehe: De akkor az úgy szabályos, jó lesz ?
Polaritáshelyesen párhuzamosítva szabályos és jó lesz. Max továbbra is zúgni fog, de meg kell próbálni. Mindenesetre ha minden jó lenne, akkor 2200µF-nál is max egy kicsit kéne zúgnia.
Vagy csak nekem volt szerencsém eddig.
Jaja. Amúgy holnap lesz a verseny, hát, nem tudom, majd mit találjak ki, hogy miért így működik...
Azért ha azt vesszük alapul, hogy 0.8A-t bír a trafó, akkor még 8 Ohmon is csak pár wattot tudsz kivenni belőle. 4 Ohmon meg párszor felet.
Nem számoltam utána, hogy a pufferek mennyit javítanak a képen, de ezt akkor is erősebbről illik hajtani. Hiába a 21V, ha nem tudod táptól földig kihasználni. A Graetz utáni feszültségre még mindig rámérhetnél terhelés közben...
A Graetz után jön a 0.8A, amúgy lenne ez 1A-is. És a leírt feszültség az a Graetz utáni...
Szóval áramot mértél a Graetz után, és 0.8A jött ki? Terhelés nélkül az nagyon sok lenne, terhelésnél viszont megmérhetnéd végre a feszültséget is.
A 21V szerintem le fog esni, ha ráadod a hangerőt.
Most sajnos nincs időm megmérni, mert dolgozok, de egy 15 V-os stabilizátor rá van rakva, mester dobta a trafó résznél össsze a dolgokat..
Nem olvastam , de ezt egyszer részleteztem. Megpróbálok rendes könyv formátumban könyveket szerezni majd Szegeden. (azért pár oldalt átfutottam, meg a HE.-n a cikkeket is elolvastam, ami az alapokról szól). Értem. De, ha rárakom a másik kondit is, akkor ugye jobb lesz, vagy nem értem , hogy most a kondival mire akartál kilyukadni.
A nagyobb kondi akkor segíthet, ha gerjedéstől van a dolog. A nagyobb trafó hiányát nem pótolja. Talán egy kicsit kitolja a határokat, de ha ez a gond (márpedig... ) akkor jó sosem lesz tőle.
Akkor már tényleg nem tudom, mi tévő legyek. Valamit ki kéne találnom...
Vagy:
A stab IC-t kiveszed, és a kimenete helyére egy PC táp 12V-ját kötöd (már ha van otthon fölös darab). Ha minden rendben, akkor nem gerjed össze. Mellesleg remélem, a stab IC után is van puffer.
A frekvenciát úgy akarom változtatni,hogy az R helyébe teszek egy potit,mert ha jól tudom,akkor a periódusidőt kb az R*C adja.Most,ahogy elkezdtem összerakni,persze,hogy megtaláltam egy kettős tápot,de az +-4,5V.De ha jól értelmezem az adatlap első oldalát,akkor elég neki az is.Itt az adatlap Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |