Fórum témák
» Több friss téma |
Ami az oldalon van, az a legegyszerűbb, és jó is. Melyik alkatrészeket nem tudod beszerezni? Mert alapvetően mindegyik hasonló alkatrészekből épül fel.
Gyujtótrafó :S
Szia.
En az eddigi stroboszkopjaimba, ugy keritettem gyujtorafot, hogy vettem a piacon kinai gazgyujtot. nehany ft-be kerul. Az a trafo tokeletes a celra.
Meg ahogy most nézem a 4,7 meg -es poti és a 10 µF 450v se lesz könnyű.Lehet hogy inkább ledes lesz .
Ennyivel feladod, a ledeset se fogod tudni megcsinálni. gyújtótrafót 10 perc alatt tekersz egy kis ferrit magra.
2,2M poti is jó, vagy kisebb is, csak tenned kell elég ellenállást, és kész is. A motorindító fóliakondival mi a gond?
http://www.hqelektronik.hu/pr?srch=motorind%EDt%F3&ls=20&sm=2 Tessék, itt van poti, csak egy ellenállást kell tenned elé. http://www.hqelektronik.hu/info/hu/6pmi_2m5.htm
Itt a poti, kijavítottam. A második a sorban
http://www.hqelektronik.hu/pr?srch=2%2C5M%20potenciom%E9ter&sm=2&ls...0#list
Gyozo92-nek igaza van. Ne add fel ilyen konnyen. Te legalabb magyarorszagi vagy. konnyebben hozzafertek az alkatreszekhez.
Mi segítünk, te építesz, ennyi. De vigyázz, mert a strobiban 300V DC van, simán kinyír. Nekem már volt ilyen halál közeli élményem, 3 napig alig mozgott az egyik kezem, amivel véletlenül beletenyereltem a strobi egyik kábelébe. Hát hirtelen beletörődtem, hogy meghalok! De aztán mégse Szóval csak óvatosan.
Ez a poti pont jó strobiba. Főleg, hogy 300 voltot tekergetsz vele, jó az a műanya tengely. Az egyetlen baj, hogy könnyen letörik róla a tengely, ha leejted vagy valami.
Eddig csak ilyen potit vettem, megbízható. én még egyszer nem törtem el a tengelyt
Egyszer ejtettem e a fénypultomat, és sorba törtek el. De normál terhelésre nem lesz baja. Ettől eltekintve, tényleg jó. Egyszer egyet véletlenül megégettem, és utána is működött. Túl nagy áramot kapott. (nem volt előtét téve elé, úgy volt a fóliakondira téve, ami a gyújtótrafóra megy) Sikerült túl letekerni.
De az meginnt más, hogy ha fénypulttal ejted el, nagyobb erő hat rá. Az viszont tény, hogy ennek a potinak elég vékony a nyaka. Ilyen célokra (fénypult illetve nagyobb dobozok) jobb olyat venni aminek végig egyforma vastagságú a tengelye.
Megépítettem ezt a kapcsolást, a kérdésem az lenne, hogy Gnd-ot honnan kötök a ledes stroboszkópba? Mekkora jelszükséges neki a hangbemenetére (fülhallgató, erősítő...)?
A Gnd az az egész vonal ott alul, amihez a telep negatívja is csatlakozik.
A Vcc meg a telep pozitívja. Az érzékenység? Hmm. Szerintem menni fog a fülhallgató kimenetről. Ha nem akkor egy ellenállás csere. R5 helyére egy 1 megás poti, majd , ha jó az értékét fixre cserélni.
Igen, de olyat nem találtam 2,2Mohmosban. Sem 4,7-esben
Köszönöm! Még tegnap összekötöttem, elsőre is így csináltam, de sajnos amiatt nem működött, mivel túl sok ledet kötöttem rá Nem szereti a nagy fényerejű ledeket, azaz nem hajtja meg Még egyszer köszönöm!!!
Persze. Az LM324 kimenete csak 20-50mA-t tud.
Sziasztok!
Nekiállnék építeni egy stroboszkópot,de a következő problémába ütköztem. EZT a kapcsolást szeretném megépíteni,de nekem nem tirisztorom van hanem triacs-om. A mellékelt képen berajzoltam a tirisztor helyére a triacs-ot,az úgy működőképes? [OFF]Véletlenül otthagytam a tirisztor nevét,azt ne figyeljétek. Nekem BT134-em van.
Első strobim, egyszerű olcsó kis bulikba kiválló.
Nekem triakkal még sose sikerült üzembiztosra építeni. Inkább vegyél tirisztort, akár ilyen is jó bele, csak a lábkiosztása változhat. BT 149 D Ez
Pár forintos alkatrész, érdemes ezt használni. Persze megpróbálhatod triakkal, és lehet, hogy működni is fog, de nálam kihagyogatott, bezavarodott. Tirisztor jó volt.
Kipróbáltam úgy,ahogy a rajzon van. Annyi volt,hogy 100nF-os kondim nem volt,220nF-ot tettem helyette.Valamint az 5Mohmos potmétert átkötöttem 3,3Mohm ellenállással. Nem csinált semmit.
Próbáld ki tirisztorral. a 220 nF max lassabban töltődik fel, nekem iskb akkorák vannak a fénypultomban, mer biztosabb gyújtást adnak. A 3,3M átkötés is jó, működnie kellett volna. Tirisztor kell bele.
Még azon gondolkodom,hogy a gyújtótrafót köthettem be rosszul. Erre nincs valami leírás,hogy hogyan kell azt bekötni? Valamit azért csak kellene csinálnia Tiracs-kal is.
Rámértem a cső kivezetéseire,és a cső középső és az Anód lába közt megtudtam mérni a tápfeszültséget. Olyan,mint ha a cső középső lába folyton a GND-n "lógna"
A középső lábra a gyújtás megy. Ott nem mérhetsz tápfeszt. Anódon és a katódon kell tápfeszt mérned.
A gyújtótrafód milyen típusú, vagy honnan van? Három vezeték jön ki belőle. kettő között alig van ellenállás, ez a kettő megy az elektronikádba, amelyik pedig a másik kettőhöz képest nagy ellenállású, az megy a cső középső pontjára. Bár akár mérhetsz is tápot a csó középső kivezetésén is, mert a negatív táp azt hiszem a gyújtótrafón keresztül érintkezhet vele, majd megnézem, már nem emlékszem hogy volt.
A trafót valami villanóvakuból vettem ki csövestül.
Van 3 kivezetése,középen egy olyan ahol a két drót össze van tekerve. Eredetileg azon volt a középső láb. Most már arra csatlakozik a 220nF-os kondi. Amin alig van valamennyi ellenállás az a két szélső láb. Ha a két szélső és a középső láb között mérek ellenállást mindkettőnél 21Ohmot mérek.
Mellékelek egy Móricka rajzot a trafón mért ellenállásokról,hátha így jobban érteni miről is beszélek. A 2-es láb valószínűleg az a kivezetés,ahol a két drót nekem össze van fonva és le van ónozva. eredetileg azon "lógott" a cső középső lába. Ezek szerint az lesz a gyújtás,és rosszul kötöttem be a trafómat?
Itt az én rajzom, az első rajzon úgy van, ahogy az inkább kinéz, a másodikon ugyan az átfordítva a te rajzodra, a harmadikon ennek a megvalósítása látható remélem érthető, ha nem kérdezz rá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |