Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Feszültségcsökkentési módszerek
Témaindító: elektro007, idő: Feb 24, 2007
Témakörök:
Tisztelt mesterek!
Az alábbi problémám lenne: Adott egy stabil 48 voltos tápfeszültség (4 sorba kötött akksi egy elektromos csodabicajban ("ócsó" tajvani vacak)). Ebből lenne jó valahogy 24, vagy 40 voltot előállítani (előbbi gondolom egyszerűbb) a világításhoz, mivel idáig nem sikerült 48 voltos izzót beszerezni (ami eredetileg benne volt, de eltávozott az örök világosság mezejére ), csak 40-est... A tulaja abba nem megy bele, hogy újravezetékezni az világítást (pedig kb 2 perc lenne...), valamint villogót sem akar használni, így marad a fesz csökkentés. Szóval kellene egy olyan egyszerű kapcsolás, ami nem kerül milliókba (max 1 ezres körül, de inkább kevesebb) és nem kell hozzá 1m2-es nyák... még vmi.: Guglin eddig csak olyat találtam, ami max 40 voltból állítja elő a 24-et, valamint eddig csak ac-t találtam, dc-t nem... De ez lehet, hogy csak az én bénaságom miatt van
Szia!
Ha 5A elég, akkor LT1074HVCT. Kapható is.
Elvileg 4db 12 voltos akku van sorba kötve, nem? Akkor miért nem veszel le betápot a lámpának az egyik (bármelyik) akkuról, és így jó lesz egy sima 12 voltos izzó. Ennél egyszerűbb nincs. Szerintem.
Ha mégis fesz-csökkentés, akkor hűtőbordára 2n3055 áteresztő tranzisztorként, aztán kész. Ha nagy áram kell, akkor kettő párhuzamban. Régen én is így csináltam 14 voltot 40-ről egy kis autós végfoknak...
Szia!
Nem túl jó ötlet! A 12V-os izzónak viszonylag nagy áram kell, az az akkupakk hamarabb fog lemerülni mint a többi. Ráadásul utána tölteni is csak kiegyenlítő töltővel lehet korrekten, ha sorosan töltik őket.
Akkor ne motorozzon sötétben...
Ha alapesetben sorba vannak kötve, akkor elvileg nem tud "másképp" merülni, nem? Persze, lehet, hogy tévedek. A többi akku nem egyenlíti ki a merülést? Vagy, vegye le mindegyik 12 voltos akkuról a betápot, és közösítse őket, így egyszerre terheli őket az izzó. Diódákkal megoldható, nem?
Szerintem áteresztő tranzisztorral jó lenne a 40 voltos izzót működtetni. Csak 8 voltot kell lefaragni, nem fűtene olyan sokat el, meg nem kellene akkora borda sem a tranyóra...
5A bőven elég... (ha 24 volttal számolok, akkor is 120 watt, ami már bőven sok) Már csak össze kell hajítanom egy kapcsolást, meg lenyelni azt, hogy 1000 FT körül van...
Igazából nekem bármelyik megoldás jó lenne, mivel a költségek csökkentése a lényeg, viszont a megbontás emberi hülyeség miatt kilőve sajnos, úgyhogy marad a költségesebb megoldás...
Itt a datasheet, ebben van rajz is.
Üdv mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni! Autóm ködlámpáját szeretném úgy megoldani hogy hejzetjelzőként is működjön.ezt úgy oldanám meg hogy hajzetjelő üzemmódban gyengébben világítson,ködlámpa üzemmódban pedig normál fénnyel.adott egy 12v-os egyenáramú rendszer 2Db 22w-os irzzóval.12 volton világít teljes fénnyel 6-7 volton pedig épphogycsak.Kérdésem az zenne hogy elég e néhány darab nagyobb ellenállást beiktatnom mai amúgyis csak feleslegesen terhelné a rendszert vagy lehet készíteni valami feszültség csökkentő kapcsolást,ami lecsökkenti a feszültséget. köszönöm.
A legegyszerűbb - és veszteségmenetes - megoldás, ha helyzetjelző módban soba kötöd őket...
Így ugyan többáramkörös kapcsoló vagy relé kell, de nincs melegedés és nem kell tápegységet építeni.
Sziasztok!
Hálózati feszültséget lehet e, szokás e feszültségszabályozó IC-vel csökkenteni? 4V-ra lenne szükségem egy kapcsoláshoz, amihez nincs nagy hely beépíteni transzformátort. üdv: I
Mostanában már a mobiltöltőkben sincs hálózati trafó.
De a megoldás függ attól is mekkora áram kell a 4 voltnál...
Sziasztok,
Lenne egy nagy problémám. Építettem egy labortápegységet és maximum AC 25 V-tal táplálhatom. Szóval a probléma az, hogy transzformátorom nincs csak 220/24-es, ami a jelenlegi hálózatra csatlakoztatva kb. 28 V-ot ad.(a hálózaton 239V van). Lenne-e valami kapcsolás a hálózati fesz. csökkentésére?...A labortáp 3A-re terhelhető.
Szia!
Mutasd meg a labortápegységed rajzát!
Nem lesz gond a 28V-os szekunder feszültséggel, nyugodtan kösd rá. Esetleg a próba idejére egy 24 V-os 21 W-os izzón keresztül kösd a trafót a kapcsolásra. Az izzó megvédi az alkatrészeket az esetleges elkötésből eredő zárlat hatásaitól.
Üdv Mindenkinek!
Szobában álló ventilátorommal az a gond, hogy a legkisebb 1-es fokozaban is orkánt csinál (a 2.és 3. jó lenne helikopternek), ráadásul durván hangos is. Gondolom, ha a feszültséget lecsökkenteném mondjuk 160 V-ra, megoldódna mindkét probléma. Hogyan lehet ezt a legegyszerűbben megtenni? Elég egy kondenzátor a hálózati kábelre, vagy ennél azért bonyolultabb? Köszönöm a válaszokat!
Hali!
Vissza kanyarodva az első témához,+-27v -ból el kellene venni 4-5v-ot. Ez is végfok táp,és a csere ic már meg van. Van e valakinek olyan diódás szerű megoldása.
Üdv!
Próbálj meg sorba kötni vele fénycsőfojtót. Pl. 40W-osat.
Hali!
Azzal meg az a baj hogy a táp belső ellenállását vágom haza. Valami más megoldás?
Sziasztok, van egy ilyen megafonom. 12V-tal működik, 5W-os. Arra gondoltam tennék bele 2db 9V-os elemet egy step down converterrel - olcsóbb lenne, mint 4 db lítiumelem. De pontosan milyen konverterel? Sokféle van. Nekem milyen megoldás lenne a legjobb? Egyéb ötlet?
Köszönöm.
Inkább tegyél bele akksikat, a 9v os elemet nagyon hamar megeszi ...
Sziasztok!
Adott egy toroid trafó, amely 28V-os AC-ben (és 170VA-os). Egyenirányítva már közel 40V. Nekem egy panelhez 30-32V 5A kellene. Van vmi mód a feszültség csökkentésére? Előre is köszönöm! üdv
Szia!
Tekerj a primerhez néhány menetet, menetirányhelyesen.
Nem lenne egyszerűbb a szekunderből letekerni???
Pár menetet tekerj le a szekunder tekercsről, mérd meg a feszültséget . Ezután már egyszerűen kiszámolható hogy hány menetet kell letekerned hogy a kellő kimenőfeszültséget megkapd.
Én próbáltam, de nem egyszerű, főleg, ha középcsapolásos és dupla szálú a tekercs. Persze ha könnyen hozzá lehet férni a szekunderhez, akkor meg lehet próbálkozni vele.
Szinte mindig a szekunder van felül , és viszonylag kevés a menetszám így szerintem mindig egyszerűbb és biztonságosabb a szekundert tekerni , ha a primerhez tekersz hozzá csökken a kivehető teljesítmény és egyben MEGSZŰNIK a galvanikus elválasztás , mert kívülre kerül a 230v!! Én senkinek nem javasolnám a helyedben !
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
Miért is szűnik meg a galvanikus elválasztás? Merthogy kívül is lehet szigetelni.Azzal együtt ellenjavallt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |