Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házi feladat elmélet - tételek
I 1 et ki szamoltam... I1=U/R1+R2 = 90/1000 = 0.09A=90mA rv-nel vannak problemak
Az eredő ellenállásba beleszól még a műszer ellenállása is!
U1 az a műszer által mutatott, vagy az R1 ellenálláson eső fesz? Rájöttem közben az ellenállás értékek alapján, hogy csak az R1-en eső feszej lehet.
ezt nem ertem mert ijen nyilacskas Volt meterrel nem volt meg dolgom...
Most nézem, hülyeség az egész. Sehol nem lehet 45V (a táp fele), ha a kisebb értékű ellenállást még söntöli is a műszer, akkor azok sosem lesznek egyformák, hogy felezzék a tápfeszt. Vagy csak fáradt vagyok?
Hali!
Az igaz, hogy a műszernek is van belső ellenálása, de az annyira nagy hogy ritkán számolunk vele, feladatoknál pedig csak akkor ha a feladat kéri, vagy utal rá. De akkor se értem hogy eshet a tápfeszültség fele az egyik ellenálláson, ha a két ellenállás értéke nem egyezik meg.
Szerintem az R1 es R2 erteke fel van cserelve. Utana mar szamolhatonak tunik a feladat.
az U1 amit a meroeszkoz tud merni max.......szoval max 45V ot tud merni...szoval kell sorba tenni a V meterrel 1 R ad-ellenallast hogy tudjunk vele merni 90V ot
Kicsit lehetnenek konzisztensebbek a jelolesek. Pl van egy olyan szokas, hogy ha van egy elem, mondjuk R641684168146 ,akkor a rajta eso feszultseg U641684168146 vagy UR641684168146. De ha megsem akkor legalabb az abran lenne jelolve.
A muszer max feszultseget pedig celszeru mondjuk egy UVmax-al vagy hasonloval jelolni. De folyamatosan jon elo egyebb info, ugyhogy a legcelszerubb az lenne, hogyha az abran kivul a feladat szoveget is bemasolnad.
Bocs, de ez akkor is elég kusza. Az egyértelmű, hogy soros ellenállással lehet V mérő méréstartományt bővíteni (ha ez lenne a feladat), de akkor minek van ott vele párhuzamosan is egy ellenállat (R2)?
Tehát akkor most a műszer ellenállása a kérdés?
Ha kisimpedanciast forrast kell merni, akkor lehet ellenallas osztot is hasznalni, plane ha a meromuszer belso ellenallasa nagy szorasu.
En ugy tanultam hogy a V metert parhuzamosan kell kotni.... amugy a tanarno igy atta fel szovget nem adott es csak annyit mondott hogy 10 est kap aki megoldja szoval valami csavart feladat ez......
Én is erre gondoltam első ránézésre. Gyakorlatilag ez egy feszültségosztó, ahol ismert az egyik ellenálláson eső feszültség értéke, ami jelen esetben a tápfeszültség fele, tehát ennek értelmében ugyanakkora kellene, hogy legyen a két ellenállás értéke. A feszültségmérő belső elenállásának ideális esetben végtleen nagynak kell lennie. Gyakorlatilag minél nagyobbnak annál pontosabb a mérési eredmény, mivel párhuzamossan kapcsolodik az áramkörbe. Mindenesetre érdekes feladat, régen csináltam már ilyeneket.
Es az R1 R2 erteke nincs felcserelve? Mert ha 600 Ohmmal lenne parhuzamosan a mero akkor az Rv 1200-ra adodna ugy, hogy a mereshataron legyen a mutato. Meg ertelme is lenne.
Tanárnő tanít elektrotechnikát, vagy netán ez fizika feladat??
A tanár nem tudom mire akar kilyukadni, de valami értelmetlenség lesz.
I = U/(R1+R2) = 90V/1000ohm = 0,09A (mivel soros áramkör, ezért mindenütt ennyi lesz az áram) R1-en eső feszültség=600ohm*0,09A=54V R2-en eső feszültség=400ohm*0,09A=36V Most attól még hogy az UVmax=45V abból nem derül ki semmi, csak hogy nem fog kiakadni a műszer.
Viszont igy Rv-re nem tudsz szamolni semmit.... Persze lehet azt mondani, hogy kezi multimeter 1MOhm , azt jonapot
A feszültségmérő párhuzamosan kapcsolodik az ellenálláshoz, ami áramosztót képez.
Igen, de 1Mohm a 400ohm-hoz képest odébb van.
Vagy pedigmég arra tudok gondolni, hogy itt a Tanárnő a mérési hibákra akar kitérni. Tehát amít te számoltál az jó, de lehet, hogy az a 45V az a mérési hibából, pontatlanságból adódik. Bár ekkora eltérés a gyakorlatban furcsa lenne. Igazából jó lenne ehhez a feladathoz valamiféle szöveges magyarázat. Mert ez jelen esetben többféle megoldásra következtet...
Jah, térjünk inkább a lényegre: hány éves a tanárnő? (opcionális kérdés: ha 25 alatti, van-e pasija?
Igen, tudom.
Beleestem abba a hibába hogy az elméleti feladatok szivatósak, és általában nem sok közül van a valósághoz. (Én is tanulok most elektrotechnikát, de már egy pár éve tudok számolgatni elég sok mindent ). Vagyis ugye ha nem elhanyagolhatóan nagy ellenállással számoljuk a feszmérőt, akkor ugye megoszlik az áram, ergo a fesz is. Ja most esett le a feszmérő belső ellenállása a kérdés. Bocsi, este van. szerk.: de azért hogy írjak valami megnyugtató is: ezt a "feladatot" pusztán számítással NEM lehet elvégezni.
Leírom és kiszámolom... ez most felkeltette az érdeklődésem. Itt valami turpisság lesz az biztos. Gyakorlatilag ez csak Ohm törvény, csak első ránézésre tünt egyszerűnek
Nem fizika....a tanarno elektro-t tanit
Nem fogod tudni kiszámolni.
jah...a tanarno kb 40 ev koruli en X. osztalyos vagyok...a tanarno azt mondja nem vagyok buta gyeker mert oldottam ijen feladatokat tablanal is bla bla....de nem ad konnyen 10 es jegyeket es az zavar hogy nem tudom hogy R1 meg R2 jol van-e felirva(lehet forditva van).....es meg nem dolgoztam nyilas V meterrel sem...szoval.....kiderul h megis butus vagyok de attol a feladat meg megoldatlan lessz
|
Bejelentkezés
Hirdetés |