Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Tehát ha a DIN 5-ös és 1-es lábát összekötöm, átkapcsol, és mehet a videojel a 2-es-re, az audio pedig a 4,6-ra, és a 3-mas a közös (video/audio) test. ?
Ha jól értelmezem.
Köszi a módosított rajzot, én is így gondotam, csak rosszul rajzoltam. Egyébként működik is! (Eléggé egyszerű, tényleg csak párhuzamosan kell kapcsolni. Nem is értem miért nem jöttem rá magamtól.)
Köszönöm, hasznos észrevétel volt, a jövőben erre is figyelni fogok, de most nem csináltam nagy butaságot, mert egy trafó primerjét kapcsolgatom, ahogy oleg53 írta a hozzászólásában.
Juuuj, nagyon szépen köszönöm ! Az alkatrészeknél akadtam el. Rendes tőled, hogy megtervezted. Már csak annyi érdekel, hogy milyen poti megy bele.
Hja, még annyi érdekel, hogy ez méretarányos? Tehát ha kinyomtatom, akkor méretpontos lesz? :hawaii:
47cm.53cm.74cm. Vezetékeknek mennyinek kellene lennie az ellenállásának ha ezzel számolok: 10-22kΩ/m (3-6,7Ω/ft) Olyan választ várok, hogy tól-ig?
[off]
Te matekórára sosem jártál? (ha csak ezeket a hevenyészett adatokat nézem) Egyébként meg vezeték ellenállás másként illik számolni.
Sziasztok.
Segítségre lenne szükségem 1 új projektemben. Erről lenne szó: http://paulsr2d2.blogspot.com/2010_04_01_archive.html A hangrendszerrel kapcsolatban kérdeznék. Hogyan lehetne egyszerűen megoldani azt, hogy pl. pendrive-ról vagy memkártyáról az általam kiválasztott effekteket tudjak távvezérelve kapcsolni. Kb.30 effekt van. Mivel RC távirányítás lesz benne, így szervók segítségével is kapcsolhatok, esetleg 1-2-3 nyomógombot. De ez kevés. A projektben ilyet használnak: http://www.cfsound.com/index_CFSound.asp Itt pedig a második fotón van a távvezérlő egység: http://r2-r9.com/Tutorial%20-%20Sound%20System.html Várom az építő jellegű ötleteket. Előre is köszi.
Nincs mit, de azt hozzátenném, hogy tényleg nem én oldottam meg a gondodat.
szeretek egy fázis mérőt megépitení,tuttók valami jó kapcsolásokat ajánlani
Egy jpg képnél Te felelsz a kinyomtatott kép méretéért, szóval szucsip max annyit mondhat meg, hogy hányszor hányas lesz a panel, vagy hogy hány dpi-s a képe.
A hangerő poti egyébként logaritmikus, a másik kettő pedig lineáris (oda is van írva melléjük, hogy lin). Csak egy észrevétel: Véletlenül nem sztereo jelre akarod ezt az egészet ráakasztani? Mert ha igen, akkor sztereo potik kellenek, és ezt az egészet duplázni kell.
Minek a fázisát szeretnéd mérni, és mihez képest?
Szívesen, úgysem tudtam aludni. Egyébként a potenciométerek oda vannak írva, hogy milyenek kellenek (az értékek fel vannak tűntetve 100k×2+4,7k).
A bemeneti (hangerőszabályozó) potenciométer mindenképpen logaritmikus legyen. Javaslom, hogy a többi potenciométer is logaritmikus legyen (szemben a rajzzal, ahol lineáris volt feltüntetve). Egyébként a legolcsóbb potenciométert ha megveszed, teljesen jó.
Hát nekem úgy van, hogy van 2 TDA 2003-am ami 2 db 1*10W-os ic. Ezeknek a bemenete egybe van kapcsolva, meg egy trafóról jön, de erősítőnként 1 kimenet van. Akkor hogyan tovább? Mekkor poti kell? Pontosan akkor milyen? Mono, stereo?
Üdv!
Igen méretarányos. Ha kinyomtatod, akkor elvileg jó méretet fogsz kapni. Ellenőrzés képpen pedig fogod a TL071 -hez való IC foglalatot, és ráteszed a megfelelő helyre. Ha stimmelnek a lyukak, akkor jó. Másik módszer: Szintén kinyomtatod, és az IC 4 lába között (mondjuk 1-2-3-4) az első és utolsó lyuk között 7.62mm távolságnak kell lennie.
Bocsi, de ezt a hozzászólásodat fogalmazd át, mert nem érthető. A két TDA IC bemenete össze van kötve? Tul. képen 1db bemenete van az egész erősítő komplexumnak? Mert akkor az bizony nem sztereo, csak "dual mono". Még azt is el tudom képzelni, hogy hidalva van. Legjobb lenne, ha csinálnál az egészről egy kapcsolási rajzot, mert így nem tudunk semmit mondani. Azt sem tudjuk, hogy milyen az erősítőd bemeneti érzékenysége, de ezek mind kiderülnének a kapcsolási rajzból.
És természetesen mono potenciométerek kellenek.
Okés , köszi. A beültetésit tanulmányozom, de a potik körül sehol nem látom , hogy milyen kell. Az előbb ugye leírtad, de nem tudom, azóta változott-e valami, hogy megírtam, hogy hogyan használnám . Remélem, minnél hamarabb üzletbe jutok, mert szorít az idő..
Hangerő szabályzására logaritmikus potit szokás használni.Hangszínhez,balanszhoz pedig lineárisat.Az A jelűek a lineárisak a B jelűek a logaritmikusak,ha jól tudom.
Na, ez az : Bővebben: Link Ahova megy a két erősítő panelon a Jack bemenet, azok egybe vannak kapcsolva, hogy csak egy jack keljen. Ja, meg a két erősítő egy trafóról megy.
Én csak a nyáktervet csináltam, nem én terveztem a dolgot...
De a kapcsolási rajzon egyértelműen szerepelnek a potenciométerek értékei. A mély és magas hangszínszabályzóhoz IS 100k ohm potenciométer kell. A hangerő szabályzó az 4,7k ohm. Ezek az értékek legyenek benne. Aztán hogy milyen márkájú, és hogy milyen méretű, az már a te szíved joga eldönteni. Még a bontott potenciométer is jó. Csak értelem szerűen TENGELYEST válassz, és ne trimmert. Sőt, akár tolópotmétert is használhatsz, de az macerásabb. A hangerőszabályzó poti. feltétlenül logaritmikus legyen. A kapcsolási rajz szerint a 100k ohmos potenciométerek lineárisak, de én azt javaslom, hogy legyenek azok IS logaritmikusak!
Okkés, köszike. Az a tolópotméteres drága?
Figyu. Most milyen Jack dugóról van szó? Mert abból is van sztereó, és mono. A gnd vezetékek közösek, tehát 3 szálon át lehet vinni egy analóg sztereo jelet. Gondolom a két erősítőpanelnak csak 1 közös pontjuk van, az pedig a GND. Egyszerű a módszer: bedugod a számítógép hangkimenetére a jack dugót, a gépen jól leveszed a hangerőt (olyan negyedig), és közben zenét játszol le.
Aztán a számítógépen a balance csúszkát áthúzod csak egyik oldalra, aztán csak a másikra. Elvileg egyszer csak az egyik, máskor pedig csak a másik hangfalnak kell szólnia. Ha ez nem így van, akkor bizony dual mono erősítőd van. Ha nem sztero az erősítő, akkor a hangszínszabályzót csak 1 példányban kell megépíteni. VIszont ha tényleg sztereo a rendszer, akkor 2 példányban kell megépíteni a hangszínszabályzót!
Hát sztereo lett véve, de csak a földet meg a jobb oldalakat használom a Jacknél. Sajnos kipórbalni nem tudom, mert nem üzemképes. A feszültséget meg úgy kapja, hogy a graetz után kijövő +/- két felé vittem el, tehát egy + és egy - megy mind a kettőbe.
Nem tolópotméteRES, hanem tolópotméter. És igen, az drága. A másik gond pedig az, hogy ritka is, és nehezebb beszerelni.
Kár, hogy csak az egyik oldalát használod a jack-nak. Na mindegy, így legalább elég lesz 1 példányban megépíteni a hangszínszabályzót.
hali mindenki olyasmi kérdésem lenne hogy egy erősítőnek a nyákján van a pozitív bekötés és a negatív bekötés ez rendben is van de a kérdésem az lenne hogy a GND re mit kell kötnöm
köszönöm a válaszokat
Szia!
A GND-re a nullát kell kötni. A GND a nullát jelenti. Remélem segítettem! Üdv!
Okés, köszike a segítséged ! Most épp egy egy ledes villogó csináltam, aminek a sebességét állítani lehet. Majd mingyárt felrakom Ki Mit építettbe.. Köszönet K. Istvánnak !
k az erősítőnek szimmtrikus táp kell és a GND-re a GND-t kell kötnöd.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |