Fórum témák
» Több friss téma |
Nincs baja, a másik daccal működik rendesen...
Szerintem most jó pár hétig berakom a fiókba. Bár abból már hónapok lennének, mert jövő héttől már nem fogok ráérni... Nem tudom mi lesz, azt hittem, hogy most már jó lesz, de persze, hogy nem... Mára megyek is, nem foglalkozom tovább vele. Jó éjt!
Ezt már tényleg kezdem nem elhinni! Nee, ne tedd el! Nézd át egy kiadós alvás után!! Nem lehet azzal nagy gáz, csak pihenj rá! Fog az menni hidd el!!
Ma délután ha hazamegyek még utóljára ránézek, ha nem megy akkor egy darabig biztos elteszem, ha nem végleg...
Az előző, átdrótozott (javított) dac-kal jól működött, ott pl a képarány 2:2 egység volt. A mostani da-kal, csak 1 egység magas az ábra és 2 egység széles, nyújtja, nem értem, miért...
Valami hiba az LM 324 körül kell, hogy legyen.
Lehet, hogy felcserélted a 10k és a 20k ellenállásokat és ezért csúszik szét ? Nézd át, hogy minden alkatrész jó helyen van-e ? Továbbá, hogy mind a két dac ic ugyanazt a referenciát kapja-e ?
Szia!
Fején találtad a szöget. A Lasershow topicba kb 10 perce írtam be, hogy működik a dac és az volt a hibája, amit te mondtál. Nagyon örülök most neki, apró, de annál bosszantóbb kis figyelmetlenség volt...
Az elmúlt fél órában kicsit helyre pofoztam a "drótos" dac-omat, amit először marattam ki kettő hete.
És akkor, ahogyan ígértem, feltöltöttem az általam megépített, Sprofan által tervezett DAC nyáktervet. Ez a végleges, működő változat. Kimartam, megépítettem és működik! Az elvi rajzhoz képest annyi a külömbség, hogy az invertáló rész nincs rátervezve (74HC14). Aki e terv alapján építene DAC-ot, annak sikeres utánépítést!
sziasztok azt szeretnem kerdezni hogy hol lehet ilyen lezerekhez hozzajutni meg valaki valami infot tudnae adni a galvokeszitesrol es honnan lehet szerezni alapanyagot! koszi eleore is
Örülök, hogy megoldódott, bár nem teljesen értem, hogy miért kell egy témát több helyen párhuzamosan futtatni...
A hozzászólást a lézershow topicban is közöltem,igy többekhez eljuthat az infó,vagy csak többen kinevetnek majd.
Kedves amatőr lézeres kollegák. Sajnálotosan történt egy kis baleset a galvó scanner rendszeremmel. Valami kábelhiba folytán a szervó erősitő begerjedt és túlvezérelte az egyik galvót,pontosabban annak tekercsét. Későn vettem észre a hibát,addigra tűzforróvá melegitette az egész vas befogatót. Későbbi vizsgálatok után kiderült,a tekercsnek és a PD optikai résznek nem lett baja,viszont a rendkivüli magas hőmérséklet a galvó neodym mágnes rudacskáját,de-magnetizálta,végérvényesen tönkretett azt,a galvó használhatatlan lett. Sajnos,ezek a mágnesek 80-90C°-ig tartják meg a mágneses erejüket. Szóval,a gerjedéssel illetve a túlhajtással nagyon óvatosan bánjanak azok,akik tulajdonában házi készitésű,vagy vásárolt galvó rendszer van. Köszönöm a figyelmet!
Haznos figyelmeztetés, általában erre nem gondolnak.
Hát sajnálom ami történt a motoroddal. Jártam így én is már, de nekem ment a tekercs is a levesbe a mágnes mellé. Annyiból volt egyszerűbb a helyzetem, hogy volt itthon mágnes, tekercs, így egy fél óra alatt meg volt a javítás. Ha esetleg ez jó bele, Bővebben: Link ilyenem van, tudok adni neked!! Persze ha bíbelődni akarsz vele.
[OFF]Apropó! Ha valakinek lenne 20-30 méter 0,2 mm-es zománcozott huzalja, a tekercsekhez, vevő vagyok rá!!
Szia!
Nekem van 0,2-es CuZ(pontosan 0,185mm), ha ez jó, akkor engem meg érdekelne 4 mágnes. Lehet, hogy a többit privátban kéne, ha neked megfelel! Köszi! A tekercs és mágnes védelmében érdemes lenne egy hőméséklet korlátozást beépíteni, ami lehetne digitális, vagy analog(pl, egy dióda és egy komparátor.) Ez arra is jó lenne, hogy megkeressük a galvónk tűréshatárait úgy, hogy közben nem áldozunk fel egyet sem...
Remélem sikerül megjavítanod! Olyan mágnest én is tudok adni, mint amit szlaci001 mutatott.
@szlaci001: Megnéztem, de csak 0,6mm-es zománcozott huzalom van. Úgy emlékeztem, mintha lennie kellett volna vékonyabbnak is, de ezek szerint nincs.
Köszönöm a felajánlásokat,de sajnos 3,5mm a befogadó méret,a d=4 fúrószár elakadt.A mágnes 3,1*14mm.
Nagy meglepetés,viszont,hogy a tekercsei olyan magas hőfokot elviseltek,hogy inkább a mágnes adta meg magát. Jövő hónapban,viszont veszek újat,mert muszáj. Nem kizárt egy 40kpps rendszer sem.
Akit esetleg érdekel a belseje egy ilyen galvónak,ime:
Sajnos a tekercset nem tudtam se szemügyre venni,se kivenni.A tekercs eredő Rdc-je 4,4 ohm,d=0,2mm. A mágnes 3,1*14mm,központosan befurva és a tengely csonkok egy csappal illeszkednek bele.Nem ferrites anyagból készültek,rozsdamentes acél,vagy sárgaréz lehet. A csapágyak 5 mm-sek,a tükör felől a galvótest belső pereme fogja,ellenkező irányban pedig az optikai panel nyomja egy rúgó segitségével.
Köszi azért hogy megnézted a vezetéket!! Azt hiszem, watt kollegával közben megoldottuk a kérdést.
Na ilyen mágnest nem könnyű lelni! Sok félével találkoztam, ilyennel még nem. Tedd félre, egy dobozba, hátha talál valaki hozzá neked mágnest, persze 2 db-ot, hogy egyforma legyen mindkét motorba.
Nem foglalkozok vele.
Veszek újat,ezt pedig egy kollegának ajánlottam fel. De ez nem motor,galvanométer,inkább. A motor állandó mozgásirányú erőátviteli eszköz.
Jólvan,csak kukacoskodtam
Néha nekem is elcsépelten hangzik,inkább 'cucc'nak hivom :beka3:
Nem para!! ŐŐ A cuccal vigyázz!!! Legyen motyó és pont.
Az én motyóm is darabokban (ismét), nem tetszettek a legutóbbi tekercsek, így kapott újakat, most szárad a ragasztó. Talán holnap megy vissza a tengely bele, aztán teszt beszabályzás után.
Lassan én is haladok a dologgal. Annyi kiderült, hogy a teljes alu ház az zsákutca. Rosszabb teljesítményt hoz, mint mikor nem volt semmi burkolata. Tekercs az egyelőre jónak néz ki. 4 Ohm ellenállása van.
Az alu nálam is csődöt mondott, a vassal sokkal jobb. Te milyen elektronikát használsz a "motorok" vezérléshez?
Egyelőre ez van. TDA2030-al. Tudom hogy gyengusz de ki akarok hozni minél többet belőle. Építek majd egy Norm féle változatot az elm-chan végfokból.
Én az ELM elektronika butitott verzióját, LM 3886-al. Ez sem a legjobb, de megteszi. Megterveztem már a nem butított elektronika nyákját is, de még nem építettem meg.
Két rajz, és elárulja a "butaságát."
|
Bejelentkezés
Hirdetés |