Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A történet van vagy 3 éves. Abban az időben is nagyon elfoglaltak egyéb dolgaim, így 24 óra alatt szinte mindent elfelejtettem. Nagyon nem módositottam az egyébként is egyszerű kapcsoláson. A táp 150V félvezetős egyen fojtó nélkül is brummtalan. A fütés is hagyományos 2x100 ohm-közepelt.
A katódellenállást és a kicsatolást változtattam mint többen azok akik megépitették. A hangerőszabályozást 22 fokozatú kapcsolóval oldottam meg. Nem éreztem a tolakodó mélyet csak a torz mélyet alacsony imp. hallgatóval. Több cső összeállitást is kipróbáltam, igaz közben alkatrészekhez nem nyúltam.
Hát igen, a tolakodó és torz lehet itt fedi egymást. Nekem ugye csak 32ohm-os a füles és 6n1p van benne. Mindenképpen kéri a legalább 50V-ot, különben torz lesz, ahogy írtad, vagy kis hangerőn "tolakodó".
Sziasztok.
Nincs valakinek előerősítő és hangszínszabályzó (esetlegesen fiziológiai kapcsolási lehetőséggel) rajza? Természetesen nem félvezetős.
Sziasztok.Érdekelne engemet,hogy a képen látható orosz olaj papir MBGO kondikat lehet és érdemes-e alkalmazni tápszűrésre?Ezek a kondik sok csöves cuccban találhatók a méhen 10-30 mikrosak 300-500 voltosak apró pénzért megkaphatom őket ha érdemes.Nagyon jó állapotúak találhatók a méretük és súlyuk nagyobb mint az elkóké de ez nem okozna gondot.
Persze, érdemes! Én is ilyet tennék, ha lenne 1500V-ra 300μF-nyi, és nem 50db-ból kéne összerakni… Na majd a következőben biztos ilyenek lesznek
![]()
Köszi akkor hozok még jópár darabot holnap.Különben láttam 1000 voltosat ha jól emlékszem 160 mikros hát az bizony jó nagy darab.
Nekem van Remix 1600V-os 2µF-os, hát elég nagy már az is, nem még 300u..
![]() Amúgy igen jó kondik, szeretem őket.
Én a jó csajokat szeretem
![]() ![]()
[OFF]Azt mondjuk én is, de van a szeretetnek több fajtája. A csajokat nem kondiként kell szeretni és a kondikat se csajként.
![]() ![]()
Olyat én is láttam, de az elég kis kapacitás szűrni… Egyébként szerintem nagyon szépek az МБГО-k
![]()
sziasztok,
Csöves tápegységet építenék, DC oldalon 370V mellett 150mA-rel terhelném.Mekkora áramra kéne méretezni a 2*300V-os szekundert?
Szerintem kevés lesz 2x300V. Terhelve nem lesz 370V-od csak 300 körül. 2x100mA től fölfelé már jó lehet.
300V lesz a szekunder teljes terhelés mellett.(Üresjáratban 310körül)
Ha ezt megszorzom 1,33-mal,akkor az 400V, ebből lejön 20-30V ami az 5U4G-n esik, meg még pár volt a fojtón, marad 360-30V.Szerintem. Valamit rosszul számolok?
Én úgy tapasztaltam csöves egyennél, hogy annyi lesz a terhelt DC mint a váltófeszültség. Vagy egy picit nagyobb, de ez terhelésfüggő.
Régebben ezen a véleményen voltam én is, de aztán valahogy mégis mindig nagyobb lett a feszültség, és jöttek az RC tagok
![]() Biztos csőfüggő is. Kipróbálom deszkán mennyi lesz.
Ez a 100W-os GU50 PP érdekelne! Tudnál ebben információval szolgálni nekem? Előre is köszönöm!
![]()
A csajok meg a jó kondit szeretik...Hö, Hö!
Fémezett papír, vágj egyet szét a kedvemért...szerintem vaxos, vagy szilikonzsír szerű anyaggal átitatott, azaz "olajpapír szerű.
Csatolónak, katódblokkolónak, segédrácsfesznek, ill tápelkora párhuzamosan hidegíteni, ha van elég db és hely csak ilyennel mindenhová, max 1köbméteres erősítőt építesz ![]() De ha jól sejtem egy rendesen méretezett CLC szűréshez nem is kell sok, azaz el is fér "háziszabvány dobozban" 50+50 mikro csatornánként, elő végfoknak külön külön..., főleg PP nél elég lehet. Nekem a 6sz19p triódásban EZ81 után 50 mikro majd 200Ohm és 50+220mikro és innét 50+50 mikro a bal és ugyanez a jobb meghajtó srpp tápnak 820-820 Ohmokkal, a végcsöveknek is 820Ohm és 100-100 mikronagyanódtáp. Annyira nincs brumm, hogy éjjeli csendben a hangszóróhoz érve semm hallani ha be van kapcsolva, amikor a szu percegése fülsüketítő. Tippem szerint a 220 mikrot ki is szedhetném.
Ha már táp és ismét előkerült a CRC CLC...
Elkészültem a 6E5P erősítő fakeret vasfedlap vágás ragsztás furás faragással, és felkerült a táp a brumminimum helyek kifurása, és tegnap este táp első C-ig. trafó szek Si graetz és 200 mikró amin 264V este 274V reggel 5 kor (alszanak a nagyfogyasztók) Az esti 264 200mA el terhelve 322V ra esett a táp Ohmos veszteségén, hát elég kevéske, pont ennyi kellene nagyanódtápnak a deszka teszt szerint... Lehet ki kell próbálnom a CLC szűrést? 100Hz re kell hangolni? ugye? Esetleg egy simán nyitásban lévő triódán átküldeni a tápot? Azaz C-Trioda-C szűrés? ![]() (6sz19p-re gondoltam, rács a katódon aztán ereszdelahajamat, 70-90mA a teljes fogyasztás DC-ről, ennek kell átfolyni a csövön, és ami esik az fűt, végül is tápcső) A gond csak a plussz 1A fűtés, de elméletileg 2db 6p3s 2db 6n9s is elfűtve volt erről a trafóról régen gond nélkül, most 2db 6E5P és egy E88CC és az esetleges 1A-t kellene vinnie. Szóval CRC helyett csövön fűteni jobb?
Nézd a neten elég szegényes ezzel kapcsolatban a kínálat , de gondolom ezt már megtetted hogy rákerestél .
GU50pp Anno amikor szembe jött velem ez az ötlet mint a GU50pp megépítése , hát mit ne mondjak szembesültem azzal a ténnyel hogy nem sok olyan elvetemült van aki ilyen csővel pp- ét épít . Amit pl-ul a klemo is betett kapcsolást azt is egy kis átalakítással meglehet 100W-ra építeni , de lehet keresni bármi más kapcsolást amibe a GU50 csövet egyszerűen belehelyezed és a környezetnek megfelelő beállításokat biztosítod a számára . Annyit viszont te is tudsz hogy a 100W eléréséhez elég magas anódfeszültség az ami kell , és nem is említem még a cső meghajtását . Lehet nem olyan egyszerűnek látszódó feladat de nem is bonyolult , az a kapcsolás amit a CHZ nekem összeollózott azt bátran merem ajánlani , hisz az is simán tudhatja akár a 100W -is . Az más dolog hogy aki engem ismer az tudja nálam nem a kimenő teljesítmény számít , ezért megelégedtem az 50W-al is amit nálam produkál az a kék szörny . Az építésnél domináló volt az a tény hogy adott alkatrészekből kellett megoldanom az egészet a legcsekélyebb anyagi ráfordítással , ezért a hálózati trafóm adott volt és ehhez a meglévő FŐ alkotó elemhez lett méretezve . MAX50W amit tud , de mint említettem is előzőleg az anódfeszültség növelésével és a beállítások korrekciójával ez a teljesítmény duplázható .
Szia.Igen valami olaj papir csatolónak próbáltam nem rossz,de van jobbam is pl-k42y-2,k40y-9 ez bevállt és van 10 db használatlan Remix c3 192 MP 220 Nanos ezt még nem próbáltam.Ezeket elkók helyett gondoltam hátha jobbak,nekem a 6p14p-ben orosz 30 mikros elkók vannak és nincs brumm.Gondolom ha jó a szűrőtrafó nem is kell nagy kapacitás.Ami a méretüket illeti 3 db csatornánként elférne max sújosabb erőlködő lenne de mit számit csak jó legyen.Ezekből a kondikból birok találni 0,25-30 mikroig.
Megmértem,tényleg nem annyi jön ki mint terveztem:kerek 300V a szekunder feszültség, első puffer 50uF, azon 332V van, soros fojtón esik 5V, így a második pufferen marad 327V.Terhelés kb 130mA.
Megmértem a szekunder tekercs áramait szkóppal,és 350mA-es áram csúcsokat mérek,kb 25%-os kitöltési tényezővel. ![]() A soros ellenállása a szekunder tekercsnek 40 Ohm körüli, és van még egy-egy 10 Ohm-os soros ellenállás is benne.
Sziasztok!
Továbbléptem az SE erősítővel. elkészült a belső szerelés, már csak a díszítő elemek hiányoznak. a végleges csőkészlet Tungsram EF86 és EL34 Japán verziója. Próbáltam orosz csöveket is de a hangjuk nem volt olyan jó mint a japáné. A hang a toroid kimenőknek köszönhetően sterilebb, keményebb közelebb áll egy tranzisztoroshoz mint a hagyományosan lemezelt trafóké. Lehet hogy csöves egyenirányítás még lágyítana, vagy javítana a hangon, ezt a következő erősítőnél fogom kipróbálni. Másrészt viszont mindent megmutat, elég mélyre és magasra megy, szóval rendben van.
Sziasztok!
Lehet, hogy ostoba kérdés, de nemrég bevillant a következő: Ha a legtöbb csöves végfokozat kimeneti impedanciája kiloohmos nagyságrendű, akkor régen miért nem tekercselték meg a hangszórókat is ilyen impedanciájúra?
Mert gondolj bele hány menetet kellett volna tekercselni arra a szerencsétlen hangszóróra. Azért azt a több ezer menetet megnéztem volna, hogy te hogy tekernéd fel. Nem beszélve a hatásfok romlásról, mivel tudjuk a hangszóró hatásfoka így is elég alacsony.
Válaszod első felére tréfásan azt mondom, hogy akkor nem a kimenőtrafót, hanem a bazi nagy hangszórót kellett volna cipelni
![]() A hatásfokról pedig igazad van.
Na azért nem akkora egy pár wattos kimenőtrafó. Képzeld el a rádiókat egy 2méter átmérőjű hangszóróval. Na akkor csak gazdaságosabb megtekerni azt a fél kilós kimenőt.
![]()
Megvan az új kedvencem.
E88CC 176V táp 15k anód 470 Ohm Katódban (6mA és anódon féltáp) 500nF csatoló 220k rácslevezető és 6E5P SE ben 120 Ohm katód alatt felül orion TV kimneő... így kicsit nyers, de nagyon jó, a mélyeket egy 1k visszacsatolás hozta meg az E88CC katódba. Katódkondi sehol. Pdmax alatt maradva 2,5W ot tud 4-8Ohmon. (ill az egyiken csak 2,2W ot, a másikon 2,6W ot) |
Bejelentkezés
Hirdetés |