Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényorgona

Témaindító: G-Lex, idő: Feb 4, 2006
Lapozás: OK   25 / 43
(#) Gyozo92 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 22, 2011 /

Megpróbáltam bemérni a hibát a ledes fényorgonát, ahogy írtad. A 741-es a zjó, de a tranzisztorokat egyszerűen nem tudom működésre bírni... Egyszerűen sehogy sem... De egyet sem. Mintha valami miatt tönkrementek volna, vagy az összes gyári hibás lett volna. Egyszerűen nem értem. Megpróbálom kicserélni őket, tudnál javasolni valamilyen más típust, amit olcsóbban be lehet szerezni?
(#) _JANI_ válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /

Nem hiszem, hogy mindegyik tranzisztor tönkre ment. Ellenőrizd őket műszerrel. Diódavizsgáló állásban és ha van a műszernek tranzisztor tesztelő funkciója, akkor azzal is.
S a 220K-s próba felhúzó ellenállás valóban ki van élezve! Csökkentsd le 1-100K közötti értékre. Azzal 100%, hogy kinyitnak a tranzisztorok. ( Én bc182-esekkel teszteltem. )
Mekkora MAX kimeneti áramra lehet számítani?
(#) Gyozo92 válasza _JANI_ hozzászólására (») Jan 22, 2011 /

A bc107b 100mA de ezeket akkor majd kicserélem, mer vagy 100 forintot fizettem darabjáért... Majd megvizsgálom diódavizsgálóval őket. Egyébként már 47Kohmal próbáltam, és ott az áram a kollektoron, azután ráviszem a bázisra, és mégse nyit ki. Pedig ki kéne neki. Mindegyik csatornával próbáltam, egyiken se nyit ki.
(#) kadarist válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 22, 2011 /

szia!
Ne a kollektorról próbáld meg kinyitni a tranzisztort, hanem a + tápfeszültségről egy pár kiloohmos ellenálláson keresztül.
(#) klimás56 válasza klimás56 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Tegnap este beüzemeltem a fényorgonát, köszönet a segítségekért , külön köszönet Alkotónak a precíz :yes: dokumentációért .Képeket kicsit később teszek fel a remekműről.
(#) Gyozo92 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

Onnan is próbáltam, 47K ellenállással, de akkor se nyitott ki. Viszont kiforrasztottam az egyiket, és hFE funkcióba beerőszakoltam a lábait a multiméterbe, és mutat rá erősítési tényezőt, valahol 400 és 500 között. Szóval elvileg működik. Ma nem lesz sok időm, de próbálkozok még vele.
(#) _JANI_ válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /

A jelbeállító ellenállás milyen állásban volt a teszt alatt!?
Írtam, hogy a
Idézet:
„A P3.as potenciométert tekerd MAX állásba. ( Csúszka az R6-C7 fele áll. )”
de a többi csatornánál is... S úgy kell a bázisra nyitófeszültséget adni. Ha a potenciométerek min (azaz a legkisebb ) állásban vannak akkor a bázist lehúzzák GND-re és nem tud a tranzisztor kinyitni.
A tranzisztoroknál ellenőriz a nyákot, hogy nincs-e zárlat a B-E lábak között. Mert ekkor sem tudnak a tranzisztorok kinyitni.
(#) krisztianAMG hozzászólása Feb 13, 2011 /

Sziasztok!

Egy ilyesfajta többledes fényorgonához nem tudnátok kapcsolást ajánlani? Olvasgattam a fórumot,de nem találtam megfeleő kapcsolást. Kimenetes kapcsolással lenne a legjobb!

A válaszokat előre is köszönöm! Üdv: Krisztián!
(#) krisztianAMG válasza krisztianAMG hozzászólására (») Feb 13, 2011 /

Nem látom a fától az erdőt... :gonosz3:
Ez kb. olyan lenne,mint amire szügségem lenne,nem ?
(#) _JANI_ válasza krisztianAMG hozzászólására (») Feb 14, 2011 /

Szerintem ugyanaz az áramkör. Legalábbis a LED-ek számát és elhelyezését tekintve.
Ahhoz az áramkörhöz _nyomtatható_ nyákterv is készült.
(#) Gyozo92 hozzászólása Márc 4, 2011 /

Sziasztok. A ledes fényorgonámban kicseréltem a tranzisztorokat, és most majdnem jó. Az a baj, hogy elkezd működni, villan párat, majd égve maradnak a ledek. lekapcsolom, bekapcsolom, megint villan párat, majd égve marad. Ha lejjebb veszem az érzékenységet, akkor meg nem villog, illetve a mély csatornán halványan, de ha erősebb jelet adok neki, akkor megint égve marad. Mit tehetnék? pls help.

Az alkotó félével is haladok, már csak egy alkatrész kell bele. AZ a nyomorult bc tranyó... valahol eltűnt.
(#) krisztianAMG hozzászólása Márc 12, 2011 /

Üdv Mesterek!

Elkészítettem a _JANI_ által linkelt fényorgonát ,de ahogy megkapta a feszt néhány másodpercig működött,majd leált. Végigmentem az alkatrészeken és a 100µF-os kondenzátor felpúposodott. Túl nagy feszültséget kapott volna,azért ment tönkre,vagy valamit sikerült rövidre zárnom? Az Elko 16V-os volt,mint a beültetési tervben.
(#) Gyozo92 válasza krisztianAMG hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Ha 12 voltot adtál neki, akkor biztos nem kapott túlfeszt. A polaritása jól volt bekötve? Cseréld ki, az is lehet, hogy csak selejt volt.

Én is ezt csinálom, de nekem más problémák jelentkeztek. Már a magas és a mély csatornát működésre bírtam, de a közepet a világért sem sikerül. Egyébként nagyon halvány nálam, kell csinálnom hozzá darlingtont, hogy erősebb legyen, vigyen 5 chipes ledeket is.
(#) krisztianAMG válasza Gyozo92 hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Úgy néz ki a kondin kívül mást is sikerült elégetni... Ráteszem a feszt,a LED-ek egyet villanak,majd megszünnek életjelet adni. Az IC mondhatta fel a szolgálatot?
(#) Gyozo92 válasza krisztianAMG hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Nem mondhatni biztosra, de lehet, hogy az IC. (Logikusan gondolkozva, bekapcsoláskor villan, de nem erősíti a jelet, és ezért nem működik. (szóval, ha villan, akkor a tranyóid elvileg jók.)
Az IC-t ugye foglalatba tetted? Mert akkor csak ki kell cserélni, egyszerű. Ha nem foglalatba tetted, hanem beforrasztottad, akkor jól megszivattad magad, egy 50 forintos foglalaton

AZ IC-t nem fordítva forrasztottad be?
(#) Gyozo92 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 12, 2011 /

Valószívűbb a kondi fordítása, mert van benne egy dióda, ami a fordított bekötéstől védi. Persze, ha az nem lett megfordítva.
(#) krisztianAMG hozzászólása Márc 12, 2011 /

Foglalatba tettem! :awink:
Nincs itthon tartalék,úgyhogy hétfőn iránny a bolt és remélhetőleg már müködni fog.

Köszönöm a válaszokat!
(#) krisztianAMG hozzászólása Márc 14, 2011 /

Nah,kicseréltem a kondenzátort és az IC-t,de a helyzet változatlan: Megkapja a feszt és a ledek egyet villanak (függetlenül attól,h kap e jelet vagy sem),majd elalszanak és a következő villanás már csak a feszültség megszakításával csikarható ki. Tippek,h mit ronthattam el?
(#) _JANI_ válasza krisztianAMG hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Szia! Milyen és mekkora tápfeszültséget használsz?
Ellenőrizd a 741-es bemenetei és kimenetein a feszültség szinteket. _ITT_ részletesen leírtam, hogy KB milyen feszültségeket kellene mérni, illetve a tranzisztorok tesztelésére is adtam ötletet.
Ha a feszültségszintek rendben vannak és a tranzisztorok is működőképesek akkor mehet rá a zene. Ha megfelelő a jelszinted akkor az áramkörnek működni-e kellene.
P1 a jel erősségét míg a P2, P3, P4 a csatornák érzékenységét állítják be.
(#) Gyozo92 hozzászólása Márc 15, 2011 /

Na végre sikerült életre keltenem a ledes fényorgonát, úgyhogy most ALKOTÓ fényorgonája felé fordítottam a figyelmemet. Pár kérdést tennék fel a szakiknak róla

A zene bemenetemen 3-4 volt van. Ez optimális?
A nyugalmi áramfelvételem kb 1-10 mA közé esik.
AZ optocsatolók:
Szóval az első csatorna optocsatoló lábain kb 50mv van. (zenével még nem próbáltam) de ha zárom a direktfény kapcsolót, ez felugrik kb 1,5 voltra. De csak multiméterrel tudtam mérni, a led amit betettem a foglalatba nem világított.
A második csatornán semmi nem történik, míg a 3.-on megint az, mint az első. A 4.-en szintén semmi.
Teszek majd fel képet róla. Valaki PLS segítsen ezekben a dolgokban. Köszönöm!
(#) _JANI_ válasza Gyozo92 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

A bemeneten pontosan hol mértél és milyen beállítással?

A "Direkt fény" kapcsolóval a vezérlő áramkört kiváltva tudod a kimeneteket tesztelni. Itt az optocsatoló és az azt követő, hálózati feszültség alatt álló áramköri részeket kell érteni. Ha a kapcsolót zárod akkor minden csatorna LED-je világítani fog. Nem szabad megfeledkezni a nullátmenet vezérlő áramkörről sem. Mert az szinkronizálja a LED-ek vezérlését a hálózathoz, s ezért a LED-ekre NEM szűrt DC feszültség megy! Ez a lüktető egyenfeszültség néhány műszernél ( főleg digitálisnál ) mérési pontatlanságot okozhat. Talán ezért vannak azok az érdekes mérési eredményeid.

Fontos, hogy a készüléket a saját transzformátoráról, vagy váltóáramú ( AC ) tápegységről próbáld. A váltóáram a nullátmenet vezérlő áramkörnek kell. Nélküle nem tesztelhetők a jelkimenetek mert a nullátmenet vezérlő nem ad tápfeszültséget a LED-eknek. A T1 rövidre zárásával ( vagy nyitófeszültséggel bekapcsolva) a nullátmenet vezérlő áramkör ideiglenesen kiiktatható a próbák idejére.
(#) krisztianAMG válasza _JANI_ hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Üdv Mester!

Áttmértem az IC-t,ahogy írtad és kb. annyi is lett,mint amennyit írtál. Namármost a probléma ott van,h ha rákapcsolom a feszültségforrásra a LED-ek bemenő jel nélkül is álandóan világítanak (vagyis csak a középső 3,de a többit egyelőre hanyagoljuk,erre majd később keresek (keresünk ) választ). A kapcsolásban a C3 és C6 kondit elektrolittal helyettesítettem.

Ötlet,h mit rontottam el?
(#) Gyozo92 válasza krisztianAMG hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Én is elkoval helyettesítettem, és nem volt vele gond. De a C1 kondenzátor értékéről nem szól a séma. Én oda is 2,2-eset tettem.
(#) gyenes-i- hozzászólása Márc 23, 2011 /

Sziasztok!!! Régebben rendeltem egy fényorgonát kit-csomagkéntBővebben: Link rendesen működöt csak még egyszer megszeretném építeni mert az elsőn a panel egy kicsit megéget. Az lenne a nagyobb problémám hogy nincs e meg valakinek ennek a típusnak a rajzai "nyomtatott áramkör, beültetési rajz .....STB." vagy legalább valami hasonló mert találtam itt az oldalon ilyeneket de nekem olyan kellene amin vannak azok a visszajelző ledek is vagy azokat erre is meg lehet csinálni Bővebben: Linkha meg lehet akkor ennek is szeretném elkérni a beültetési rajzát meg a nyomtatott áramkörének a rajzát. Előre is köszönöm
(#) Alkotó válasza gyenes-i- hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Rendeld meg újra a kitt-et, most is el fogják küldeni, panellel dokumentációval és alkatrészekkel együtt.
(#) gyenes-i- válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

az alkatrészek meg vannak és magamnak szeretném csinálni a nyák-ot is!
(#) lapose válasza gyenes-i- hozzászólására (») Márc 23, 2011 /

Szia!

Ha minden igaz a Rádiótechnika 2002-09-es számában a leírás hozzá.
(#) gyenes-i- válasza lapose hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

És ez nem lenne meg valakinek mert nekem nincs meg és ha meg lenne akkor fel is tenné nekem? Nagyon szépen kössz az infót
(#) lapose válasza gyenes-i- hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Tessék.
(#) gyenes-i- válasza lapose hozzászólására (») Márc 24, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm!!! Bele is kezdek
Következő: »»   25 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem