Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-n keresztül LED-ek vezérlése
Lapozás: OK   2 / 3
(#) mrzsozso hozzászólása Máj 4, 2009 /

Hali. Nekem is USB hasznalattal kapcsolatos kerdesem lenne. Amatornek sem nevezhetem magam a tudasi szintem miatt. Viszont erdekelne egy olyan megoldas amivel USB-n keresztul a PC bol, 15 db izzot tudnek be illetve kikapcsolni.

zsozso2000@yahoo.com email cimre irjatok es megegyezhetunk a kivitelezest illetoen is.
Elore is koszi
(#) piciusmarcus hozzászólása Júl 7, 2009 /

Sziasztok!
Nekem csak olyan infóra lenne szükségem hogy hogyan lehet az usb-n emelni az áramerősséget? Tudom hogy 500mA-t bír csak, és hogy az az eszköz ami rajta van (jelent esetben LED) úgyis csak annyit vesz föl amennyire neki szüksége van, de a napokban elkezdtem kísérletezgetni vele és észrevettem hogy 1 nagyobb lednél már látszik ha rákötöm a feszt, hogy abban a pillanatban mikor feldugom felvillan kétszer erőteljesen, aztán egy gyengébb erősséggel világít tovább.
Gondolom hogy az usb protokollja miatt villan kétszer... kísérlet az eszköz felismerésére (de csak gondolom, mert aztán rögtön kiírja hogy nem elhet felismerni).
Bedugáskor nyilván nagyobb áramlökést kap. Nah most hogyan lehetne a felvillanás állapotát fenntartani? Progolni esetleg vagy csak 1 nagyobb kondi?
(#) potyo válasza piciusmarcus hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

Ha csak tápot veszel az usb-ről, akkor ott a gép nem szólhat azzal, hogy nem lehet felismerni. Valamelyik adatvezetéket is odakötötted...
(#) piciusmarcus hozzászólása Júl 7, 2009 /

a fehér és a piros a fesz, nem?
(#) potyo válasza piciusmarcus hozzászólására (») Júl 7, 2009 / 3

Ehhez az információhoz honnan jutottál? A piros és a fekete a két tápvezeték.
(#) piciusmarcus válasza potyo hozzászólására (») Júl 7, 2009 /

jah bocs igen, idő közben én is rájöttem....
(#) n_yálastrubadúr hozzászólása Dec 5, 2009 /

hy all

nekem egy olyan oda vissza vezérlőre lenne szükségem, amely a számítógép legegyszerűbb portjáról kivitelezhető.
Gyakorlatilag egy robot fedélzeti cpu-ja lenne, ami többek között a távolságokat és a helyeket diagnosztizálná, és pozícionálná magát, ezáltal koordinálodhatna. Ezenkívül saját programjai lennének, alacsony szintű helyzetfelismerés és reagálás. Hallotam 1-2 dologról de konkrét elképzeléseim nem nagyon vannak. Esetleg egy adott impulzussorozat oda vissza sugárzása ami valamilyen módon kivitelezendő. thx
(#) foxi63 válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Dec 5, 2009 /

A printerport vagy soros port kell neked, azok kezelése egyszerű lehet. Az adott programozói nyelvvel elérhetőek ezek írásra és olvasásra. C++ nyelvben segíthetek printerporton...
(#) Pepebá hozzászólása Jan 4, 2010 /

Hali!
Létezik olyan USB-LPT átalakító amelyik tudja az EPP üzemmódot?
Kösz.Üdv.
(#) El_Pinyo válasza Pepebá hozzászólására (») Jan 4, 2010 /

Szia!
:google: : Például itt lehet vásárolni.
Üdv
(#) Pepebá válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Hali!
Köszi megnéztem. Azt lehet tudni hogy csatlakozás után
hozzáadódik egy LPT-port, amit utána megfelelő progival meg lehet szólítani?
Azért mert van nekem is, de az nyomtató eszközként települ.(az eszköz kezelőben nem jelenik meg mint LPT port)
Üdv.
(#) El_Pinyo válasza Pepebá hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Sajnos azt nem tudom, hogy emulálja is a portot, de a linken lejjebb görgetve fel lehet tenni a termékkel kapcsolatban kérdéseket, úgy tűnik válaszolnak is rá. Érdemes lenne esetleg faggatni őket erről.
Üdv
(#) El_Pinyo válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Annyit szeretnék még hozzátenni, hogy itt a HE- n is van ezzel a témakörrel foglalkozó topic: Bővebben: Link
A linkelt topicban ajánlottak egy projectet, mely alkalmas az LPT port emulálására: Bővebben: Link
(#) Pepebá válasza El_Pinyo hozzászólására (») Jan 5, 2010 /

Hali!
Kösz a segítséget, a kérdések között megtaláltam a választ is. Moderátor szerint emulál virtuális LPT-t.
Üdv.
(#) L2773 hozzászólása Jan 8, 2010 /

Helo!
Engem egy olyan program érdekelne, amellyel egy begépelhető időpontban a számítógép USB-je az egyik adatlábon egy feszültségjelet ad. Azt uána már meg tudnám oldani (nem vagyok nagy ász az elektronikában, de egy FET-tel jó lesz), hogy bekapcsoljon egy relét.
Ezt a témát találom közelinek az enyémhez. Hogy ne nyissak újat...
Kösz előre, ha valami segítség van.
??
(#) L2773 válasza L2773 hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Bár igaz, ahogy újraolvasom a hozzászólásokat ide PIC meg egyebek is kellenek...
(#) potyo válasza L2773 hozzászólására (») Jan 8, 2010 /

Nem muszáj. Ha veszel egy USB-soros átalakítót, akkor annak van néhány kimenete, amit tudsz egyszerűen használni a kimeneti oldalon, és viszonylag egyszerűen kiadni a parancsot az átbillentésére a gépen.
(#) makrodom hozzászólása Jún 24, 2010 /

Sziasztok!
Látom kb fél év eltelt az utolsó hozzászólás óta!
Nos a kérdésem az lenne,h valaki jutott valamire az USB porton keresztüli LED-vezérlés témában?
Abban az esetben,ha FT245RL-t alkalmazom, egy C#-ban írt programmal tudom vezérelni a LED-ek be- ill. kikapcsolását? Ebben az esetben ugyanúgy tudom programozni az USB portot(azaz kiküldeni rajta az adatokat), mintha egy sima LPT port lenne?
Vagy ez elég bonyolult dolog?
Jó lenne,ha ez az IC-s megoldás jó lenne,de addig amig nem biztos a dolog feleslegesen nem veszem meg az IC-t!
Egyébként 8 LED-et szeretnék vezérelgetni...
Itt egy kész megoldás ahol LED-eket villogtatnak, viszont a nyelvezet sem tul érthető nekem, valamint nem tudom,h saját írt programmal működne-e, vagy ez a program amit ő használ direkt erre van kialakítva!
Bővebben: Link

A válaszokat előre is köszönöm! üdv!
(#) bbalazs_ válasza makrodom hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Igen, azt a chipet erre talaltak ki. Drivert felteszed, utana van egy kihelyezett LPT-d.
De mast mondok.
Ha villogtattad a ledeket, utana mar nem fogsz megelegedni ennyivel, majd kapcsolokat is akarsz odatenni. OK, korlatozottan meg ez is megy. De az utana kovetkezo, egzotikus igenyek mar nem oldhatok majd meg cel-chippel. Ezert javaslom, nezz utana mondjuk a 18F2550-es PIC-nek. Az ara osszemerheto egy ilyen celaramkorrel. Egy kvarc kell melleje es mar megy is. Persze, programozni meg kell tanulni.
(#) makrodom válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Ezek szerint PIC nélkül nem úszom meg?
Tudok programozni PIC-et is (igazság szerint 16F84-est programoztam eddig csak, de hasonló kaptafára működik a többi is), viszont nem szeretném,h PIC is legyen a dologban! :no:

A 8 LED vezérlése azért kellene,h a későbbiekben LED-ek helyett motortekercseket tudjak kapcsolgatni... itt léptető motorra gondolok... és így tudnám balra ill. jobbra forgatni!

LPT-porton keresztül nem olyan bonyolult, de én USB-n keresztül szeretném... ezért gondoltam USB-t átalakítani LPT-re és arról meg a motorvezérlés!
Valami ötlet,h nekem is egyszerű és jó legyen? üdv!
(#) bbalazs_ válasza makrodom hozzászólására (») Jún 24, 2010 /

Dehogynem, ezt a feladatot - sot, meg a motorleptetos feladatot is - siman meguszod PIC nelkul. De nem kell tole felni es eljon az az ido, amikor anelkul mar csak tulsagosan nagy raforditasok aran tudnad megoldani a dolgaidat es akkor mar nem uszod meg valamilyen mikrovezerlo nelkul. A PIC-et csak peldanak irtam, mert en ahhoz ertek. De vannak egyeb mikrovezerlok, pl. AVR, ami hasonlo tudasban es arban is. Ki melyiket szereti. En a helyedben azt valasztanam, amelyikhez kozvetlenul segitseget kaphatok baratoktol, ismerosoktol. Ez a tanulasi folyamat soran nagyon fontos.
(#) makrodom válasza bbalazs_ hozzászólására (») Júl 22, 2010 /

Tudnál nekem ebben bővebben segíteni?
Leszedtem az FT245RL IC-hez egy DLL-t(FT2XX.dll), elméletileg az ahhoz kell ugye,h a programom és a port tudjon kommunikálni(lássák egymást), viszont nem tudom mit kell a programomba írni,h a programom hozzákapcsolódjon a dll-hez(vagy az IC-hez), valamint,h mit kell beírni ,h pl kiküldök egy bájtot akkor szétosztódik 8 bitre, mindegyik lábra 1-1 bit, vagy tudom bitenként is kiküldeni?!
Vagy ugyanúgy küdlöm ki az adatokat mintha sima LPT port lenne(csak akkor hogyan tudom neki azt mondani,h az USB proton menjen)?!

Találtam egy UM245R sémát ami tartalmaz egy USB csatlakozót és egy FT245RL IC-t(USB - párhuzamos port) amiről minden kivezetés szépen meg van csinálva! Nos ha ezt valahogy tudnám programozni az lenne a legtökéletesebb megoldás számomra! Főleg,ha nem kell hozzá PIC-et használni! A mikrovezérlőket nagyon szeretném mellőzni!

SZeretnék biztosra menni az alkatrészek tekintetében mivel addig nem szeretnék rá pénzt áldozni, amíg nem biztos,h működni fog! Ezért kérném a ti segítségeteket,h hátha valaki már csinált ilyen munkát és biztosít afelől,h nyugodtan vegyem meg az IC-t, vagy akár az UM245R-t!

üdv!
makrodom
(#) icserny válasza makrodom hozzászólására (») Júl 22, 2010 /

Én biztosan PIC18F1450 mikrovezérlővel csinálnám. Ezzel feleannyiból megvan az USB illesztés, mint az FTDI chip-pel, s az sem utolsó szempont, hogy nem muszáj a 0.65 mm osztásközű lábakkal kínlódni (én a DIP tokozást favorizálom, de van SOIC tokozásban is).

Ha valaki ódzkodik a PIC programozásától, akkor pedig az MCP2200 ajánlható, ami tulajdonképpen egy gyárilag előre programozott PIC18F14K50-nek tekinthető, tehát házilag már nem kell programozni. Hogy mit és hogyan lehet vele PC oldalról művelni, MCP2200 USB to RS232 Demo Board és az MCP2200 dokumentációjából megtudható.

PIC18F14K50 programozásához pedig PICCOLO projekt c. honlapomon talál segítséget az érdeklődő.
(#) makrodom válasza icserny hozzászólására (») Júl 24, 2010 /

Ez az MCP2200 jó dolog meg tetszik is! Csak a gond az,h nekem 8 adatláb kapcsolgatására van szükségem(ezért is szeretnék párhuzamos port átalakítást csinálni),soros portnál csak 3 kimenet és 5 bemenet van, vagy nincs igazam?
Mindenesetre 8 LED egyenkénti ki-be kapcsolgatása elég nehezen megoldható.
Párhuzamos portnál viszont meg van oldva a 8 kivezetés amint keresztül lehet kapcsolgatni tetszés szerint.

Amit én beraktam UM245R-t azzal sem vagyok kibékülve rendesen, ugye ez egy USB/Parallel átalakító, viszont nem egy helyen úgy írnak róla, h USB/Serial átalakító, most akkor melyik az igaz?!

Van véletlen hasonló ,mint az MCP2200, csak párhuzamos portra?

Válaszotokat előre is köszönöm!

üdv!
makrodom
(#) Norb3rto válasza El_Pinyo hozzászólására (») Márc 25, 2011 /

Pont ilyet vettem most és nem tudom működésre bírni. tettem rá uln2003a meghajtót és léptetőmotort akarok vezérelni róla.De! nem tudom hol kell ezt megtalálni... tud valaki segíteni?
(#) makrodom válasza Norb3rto hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Pontosan melyiket vetted meg? az UM245R-ről van leírásom!
Meg az uln2003a-t gondolom tudod hogyan kell használni!

Üdv!
(#) toto hozzászólása Márc 26, 2011 / 1

Én USB-HID-et megvalósítva villogtattam LEDeket egy Attiny2313-at használva. Igaz, hogy ezt az AVR-t is programozni kell, de az egyszerűen párhuzamos porton keresztül is megoldható.
Nem kell driver a PC-re a HID miatt, csak az alkalmazást kell megírni, de arra is van forráskódom, ha nem is komplett, egy kicsit még dolgozni kell rajta.
Ha valakit érdekelnek a forráskódok (C++ források) , fel tudom tenni őket.
(#) makrodom válasza toto hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

Engem érdekelne az egész dolog!
A forrasztás könnyen ment? Ha gondolod PM-ben is elküldheted a dolgokat! Hogyan programoztad fel... stb

Jobban tetszik mint az UM245R mivel jóval olcsóbb, utána teszek egy uln2003A-t és már lehet is motrokat vezérelni, a védelem meg van oldva, és nem ég le az alaplap!
(#) Norb3rto válasza makrodom hozzászólására (») Márc 26, 2011 /

ezt vettem meg: http://x-unit.hu/usb-parhuzamos-adapter-utp1025-2-sunix
a led shine controller programmal szeretném mozgatni,az egy futófény vezérlő progi, de én nem ledet villogtatnék hanem a motor lépéseit valósítanám meg vele. onnan az ic-t rákötöttem ki is próbáltam úgy jó. a portra úgy van kötve hogy az eggyes lábon van a föld, a kettes, hármas, négyes,és az ötös láb a lépések vezetéke, a pozitív pedig az ic-n van,ha jelet adok 2-től 5ig a lábakra,úgy hogy a multiméter ellenállás mérő állásba van,mintha méri akarnám akkor lépked csak a port nem lépteti.Mit tudok ezzel kezdeni?
(#) toto válasza makrodom hozzászólására (») Márc 26, 2011 / 1

Küldöm a kapcs. rajzát, a firmware-hez némi idő kell, mert közben átírtam a programot úgy, hogy SPI-t tudjon, így egy kicsit vissza kell alakítani.
Az AVR programozására USB-s programozót használok, de egy párhuzamos portos programozó is megteszi.
A neve STK200, ennek az AVR-rel foglalkozó fórumokban utánanézhetsz, de csatolok róla egy kis ismertetőt. Van benne egy IC, de az IC nélkül is működik, csak azt a verziót nem találtam meg. Az IC-vel hosszabb programozó vezeték esetén is biztosabb a programozás. (A programozás lépéseiről pedig a hobbielektronika oldalán is találsz leírást)
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem