Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   80 / 377
(#) Rasiel hozzászólása Márc 27, 2011 /

Hopp elnézést
ROBOTRON SPA 42/100-558 unipolar léptető a típusa
és nema17 a tokozása. Köszönöm a javítást.
(#) Rasiel válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

A melegedésen kívül más baja /kínja /nyűgje nem volt?
(#) gulasoft válasza Rasiel hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Elég az. 70 fok felett bármi megtörténhet.

Vicces vagy. 400*400-as gép egyáltalán nem kicsi! mondhatni azt hogy igen nagy. cirka 500-600mm a gép egy ekkora munkafelülethez, ahhoz már mechanika kell, annak súlya van, azt meg kell mozdítani.
Egy 3A-es nema 23-al elmegy, de csak ha nagyon pontos mechanikát építesz, rendes lineáris sínekkel, és golyós perselyekkel.
(#) gulasoft válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Kisebb előtolással mi a baj? Egy méter percenként, az nagyon durva....
(#) Rasiel válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Én pedig azt hittem hogy ez kicsinek számít. Nos egyszerű fióksíneket tervezek beszerelni, ilyenből van olcsón már egészen nagy teherbírású is. (40-90 Kg) A motorokat leírtam milyenek, a meghajtás menetes szárral lesz kivitelezve teflon rugófeszítéses ellenanyával biztosítva.

Áttételt nem tervezek a gépre szerelni, csak ha nagyon muszáj. Ha muszáj akkor bordás szíjas áttételt csinálok...

A gép váza 40*40mm alumínium profil köszönet Sir-Nyetegnek a kontaktért. Ilyen gépépítő profillal már volt szerencsém dolgozni, nem kell vele annyit pöcsölni mint pl sima zártszelvénnyel...

Ez így szerinted elég pontos lesz ?
(#) kulzol60 válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 28, 2011 / 1

Szia

Maga alá gyüri a forgácsot ( felragad a marora , tapad ) .
A forgácsot el is kell távolitani a kimart horonybol ( részben ez az oka a spirális marok fejlesztésének , vagy pl a csigafurok ) .Ha nagy a fordulat akkor a leválasztott forgácsnak nincs ideje elhagyni a hornyot .

El felejtettem irni hogy nálam a max fordulat 7 - 8000/min . Ezzel a fordulattal és kétélü maroval ( 4-es ) 0.15mm fogás mélységgel ez az 1000mm/min bizonyult a legjobbnak , ugyan ekkora forgácsoláshoz egy 4 élü maroval csak kb 4000-es fordulat kellene vagy 2000mm/min elötolás ( kb ).Nálad az elötolás maximuma adott ( léptetö max fordulata x az orsod emelkedésével ) ( ha nincs áttételezve , de látom hogy nincs ) ez kb 1250mm/min pozicionálási sebesség és kb 875mm/min munka sebesség ( anyag stb függö ) ebben a tempoban egy 4élü 4-es maroval kivágni kb 5000-es fordulatra van szükséged , amarás mélységét a mechanika és a maromotor teljesitménye dönti el .

Egy optimális marás paramétereit nem mi döntjük el , az anyag levállasztásához eröre van szükség ennek az erönek az elöállitásához kell a fordulat az elötolás az anyagkeménység a szerszám profilja az élek száma ( biztos ki hagytam valamit ) .A leg könnyebben furás vagy esztergálás közben lehet megérteni Pl : ha furás közben kicsi a fordulat akkor hatalmas erö kell a forgácsoláshoz ( megoldás a fordulat növelése ) ha nagy a fordulat akkor amellett hogy a szerszám jobban használodik ( égeti az anyagot ) nincs forgács csak visit de nem megy ilyenkor a megoldás az elötolás növelése ( ha ez lehetséges ) .

Ekkra fordulatokon ( 8 - 30 000/min ) egy általunk gyártott CNC -nek az egyélü maro lenne az igazi ( lehetöleg spirális ) aluminiumhoz .A legszebb felület igy érhetö el .
(#) kulzol60 válasza Rasiel hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Szia

Diohéjban " tökös mákos rétes " vagy oldalkocsis kamion földuton .

Megprobálom összegezni hogy mit is szeretnél .

40x40 épitö aluprofil ( ez lenne a váz és a lin tarto szerkezet ). Kiválo vállasztás .

Fiok sin ( ebböl lessz a lin ) 40 - 90kg teherbirásu az igaz de mekkora erö kell ahoz hogy ez oldalra megnyiljon és akkor kotyog . Ezeket a sineket csak süllyesztve lenne szabad használni ahol a sülyesztés jobban összetartja a sint ( épitö profilon ez nem fog menni ) .Nem jo választás , ide .

Menetes szár ( a menet emelkedése miatt nem lessz sebességed ) .Adott feltételekkel jo lehet .

Teflon rugofeszitéses anya ( jo lehet de a feszités miatt nagy surlodo erök keletetkeznek ahoz meg eröre lessz szükség , vagy lazára hagyod a feszitést de akkor meg eröhatására a rugo holtjátékot tesz a gépbe ) .A teflon anyaga miatt csak nagyon pontos és nagyon sima felületü orsot tudsz gasználni egyébbként egyszerüen eltünik a menet belöle . Nyügös , nem jo választás .

Nem17-es unipolárils léptetömotor ( ebböl a valaha gyártott legerösebb változat a 0,5Nm ( ez nem az ) és ráadásul közismerten az unipolárisak csak a névleges nyomatékuk kb 60%-át tugyják .Gyenge , nem jo választás .

Jol irja " gulasoft " barátom ez már nam a kis gép kategoria , ezt akármiböl a fiokbol nem lehet összerakni , követni kell az arányokat .

Eddig van egy tuti váznak valod ( 40 x 40-es épitö profil ) .

?

Természetesen ebböl is lehet cnc-gépet csinálni ha jo lessz golyos tollal falrajozva egy 200 x 200mm-es négyszög kb 15 perc alatt .

Ha más elvárásaid vannak akkor ird le és összehozzuk .

Mi lenne a dolga a cnc gépnek ?
Mi lenne a maximális munkaterület amire szükséged lenne ?
Mi az ami már meg van ?
Mi az amit Te magad megtudsz csinálni ?
Milyen pontosságot és sebességet szeretnél elérni ?
Milyen anyagokat szeretnél megmunkálni ?

Van még
(#) Rasiel válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Teljesen jól értelmezted amit írtam !!

A fióksín amit beépítek 1mm horganyzott acélból van, szükség esetén kettő helyett akár négyet is be tudok építeni síkonként (x,y,z)

Léptetőmotorokkal még ilyen használatban nem nagyon volt tapasztalatom.... igazság szerint ez lesz az ELSŐ gépem. De ha már építek valamit , akkor legyen használható is valamire 400x400mm szerintem középtávon kielégítő sokmindenre, legalábbis nekem.

A léptetőmotort pedig bipolárisan kötném be Az adattáblája szerint 13.4 Ncm a tartó nyomatéka. Többet én se tudok róla mint más...

Kevés a nyomaték szerinted ?

Akkor tisztázzuk

A gép amolyan teszt jelleggel épül. mielőtt egy mégnagyobb gép építésébe kezdek.

A cnc dolga elsősorban fa és alumínium megmunkálása lenne.
A maximális hasznos munkaterületet én 400*400mm ben határoztam meg, szerintem ekkora méret alá kár menni.

Még csak az ötletek vannak meg, és pár vázlatrajz. Fő az információ gyűjtés tervezés és kivitelezés előtt...szerintem.

Amit én eltudok végezni: profilok pontos leszabása, kézi /gépi menetvágás, váz összeszerelése. Elektronika legyártása (bár ezt nem szeretném, kinéztem már egy vezérlőt) huzalozás, élesztés. Esztergálni, hegeszteni ,önteni, köszörülni nem tudok.

Pontosság: passz. tényleg nem tudom.

sebesség: türelmes vagyok, úgyis az anyag határozza meg az előtolás sebességét, a többi mozgás meg nem érdekel milyen lassú.

Ja és köszönöm a segítséget előre is !

Hát ez a nyomaték 0.13Nm nem igazán elég .

Szeretek kicsit pengeélen tervezni de 0,5Nm alá még nem metem menni .

Értem hát ez nem jó hír.

Mekkora nyomatékot javasolsz ?

Mondjuk csak azért sajnálom hogy nem elég a 0,13Nm mert már a 0,5Nm motorok is nagyon drágák.... felette pedig gyakorlatilag egyáltalán nem éri meg léptetőt használni. 10 pénzért már tudok venni vadi új ablaktörlőmotort aminek 20Nm nyomatéka van, önzáró 1:69 arányú csigaáttétellel....

csak ahhoz meg servo kell.

Mondtam hogy mindenki legalább két gépet épit :yes:

A gépet mindig a maximum igénybe vételhez kell méretezni ( tehát itt az aluminium).

Ne legyél türelmes mert még nemtudod hogy egy szebb 3d-s maráshoz ( relief ) mennyi idöre van szüksége a gépnek .

Esztergályost keress mert anélkül nyügös és esetleg pontatlan az orsok megmunkálása .

Vezérlönek a netten talász lehetöséget böven ( egy 3 csatornást már 10 - 14000ft körül be lehet szerezni ) mikrosteppest vegyél , ehez még kell tápegység és egy LPT levállaszto kártya.

Amit javaslok : 40 x 40 es épitö profilbol .

400 x 400 x 100mm-es munkaterület de nem fioksinekkel ,10 x vagy 12 x 3mm-es trapáz orso és ezekhez minimum 1Nm-es bipoláris léptetö .
Ezzel a verzioval elérhetö a 3000mm/min pozicionálo és kb 2000mm/min ( puhább anyagokhoz ) munka sebesség és kb 0.002mm elméleti pontosság ( 1600lépés/kör )

Másik verzio : Fioksin , Mdf-böl vázat csinálni és M10-es menetes szár ( Ha lehet metszett rozsdamentes ) és fém anya ( pl : bronz , hasitott a beállitás miatt ) az orsot polirozni kell .
A léptetö semmi féle képpen nem legyen 0,5Nm ( 50Ncm ) alatt ez pedig max 1250mm pozicionálo és kb 800mm/min munka sebességre lessz elég kb 0,003mm-es elméleti pontossággal ( 400 lépés/kör ) .Erösen kétlem hogy még ekkora léptetövel is ez a sebesség elérhetö lenne ( oka a fioksinekben rejlik ) .

Ötlet : a Vaterán idonként szoktak lenni egész olcson egész jo kis motorok ( 1500 és 2000között olyan 1Nm körüliek ) vegyél 3db abbol .

3-ik verzio épits sokkal kissebb gépet olyat ami a léptetödhöz kb illik ( ez kb egy A5-ös lenne ) probálni , tapasztalatokat gyüjteni tökéletes ez a méret és nem is olyan kicsi ( kb 150 x 200mm a munkaterülete ) .Ebben az esetben más anyagokat ( vékonyabbakat , könnyebbeket ) tudsz használni .

A 40x40-est hagy a " másik " géphez .

Ne már .

Kicsit korainak érzem hogy a szervorol beszéljünk .

Ablaktörlö motorok : 12V-on 1200 - 1500 fordulat/min ez osztva 69-es áttételel = 17,39 - 21,74fordulat/min , mit szeretnél ezzel a fordulattal csinálni .
Igen 20Nm-is lehet de a bennelévö müanyag csigakerék 2Nm-nél szét szakad , ezek az ablaktörlömotorok perselyezve vannak és csak egy irányban vannak stabilizálva axiállisan ( 1db golyoval ) és mi lessz a másik iránnyal ? Egy encoder 3500ft minimum és ezt még rá is kell épiteni .
Jol átgondoltad ezt vagy csak mondta valaki hogy a szervo az JOBB ( kérdezd meg töle hogy : miért ) ?

Amit javaslok léptetömotort az 1 és 1,7Nm közötti bipolárisan hajtva .

Köszi az infókat!

Hát a nagy gép az az 1000x1000x400mm

amolyan hobbihangszerész féle vagyok, eltudod képelni mire kellhet

nem tudom hogy A5 munkafelülettel mit lehet kezdeni... maximum nyák gyártásra lenne elég, meg kisebb alu cuccok megmunkálására... nem akarok sokat költeni az első gépre.... az MDF illetve fa alapanyagot nem tudom komolyan venni egy CNC géphez, lehet én vagyok korlátolt, de az én fejemben nem fér össze a két dolog...

Nem tudom, túl sok a lehetőség....

Ha kisebb gépet építek azt is gépépítő profilból csinálnám, csak 20x20mm ből. De , mivel azt most épp nem tudnak kilóra adni drágább lenne a váz, mint így.

Na te mit döntenél a helyemben ?

hanyagoljuk az ablaktörlő motort, csak mérgemben mondtam, mert drágának találom a léptetőket. És mert ablaktörcsi motor van itthon a fiókban vagy 4 db.

Mondjuk csak egy céget ismerek annak az árait nézem.. K val kezdődik és pár betűt kihagyva VIO ra végződik.... az ilyen régi böszme fénymásolókban találni megfelelő léptetőket?

Nem olyan rossz az az A5 .

Pl : picup-hoz ,hur feszitökhöz , diszekhez , potméter szerelö lapokhoz , nyákokhoz stb .

Hangszerhez kicsi , ahoz kell a hosszu gép .

Az MDF egy nagyon jo anyag ( könnyü vele dolgozni , nem deformálodik megmunkálás után , merev , festhetö stb ) .
A mechanika konstrukcioja miatt lényegesen merevebb , stabilabb gép épithetö belöle mint a vele azonos kategoriáju ( már ha van ilyen ) épitö profilbol .
Nagyon sokan használják pont ilyen nagyobb gépek épitésénél ( google : homemade cnc router ) .Egy épitö profilnál korlátozottak a lin szerkezet lehetöségei de egy MDF gépnél nagyon kreativ lehetsz .
A 20x 20 ast felejtsd el esetleg burkolat tartonak jo lehet .

Alszom rá egyet Köszönök minden jó tanácsot.

Igen a Klavio-és más cégek is hasomlo árakon dolgoznak ( külföldiek is ) de ha használt motort irsz ( robotron ) akkor nézz használt árakat is .Nincs azokkal semmi baj tökéletesen müködnek csak rendszeresen figyelni kell a piacot ( Vatera , Ebay.hu stb ) .

Most nézem a "Z" magasságodat 400mm? iszonyat sok .Minek ? Használsz ilyen hosszu szerszámot ? Gyanitom nem .
A "Z" tengely a leggyengébb pontja a gépnek ( illetve az egész lin ) de a "Z"-nél a legkissebb a csapágy távolság és igy a leg hajlékonyabb is .
Folyamatosan ilyen "vastag" anyagot szeretnél megmunkálni ?
Vannak más lehetöségek is erre .

Meg mondom összintén nemtudom pontosan hogy honnan szerzik be de szerintem azokban a régi nyomtatokban , fénymásolokban , plotterekben és célgépekben vannak ilyen léptetök .

Pl : kaptam márnyerögépekböl ( forgo tárcsás ) báyászott léptetöket is ( csak a fekete használhato , bár a másik fajta is többet ér mint az emlitett Robotron ).

bocs, a 400 mm itt nem a hasznos távolság, maximum 50-60mm ténylegesen hasznos munkafelület kell a Z nél. Most néztem a vaterán van 24 pénzért 4db Vexta motor, csak nem találok róla semmi infót.

Nem tudom hogy mekorák ( Nm ) ezek a motorok de sokkallom az árat a terveidhez képest .
Vigyázni kell mert egyre több az 5 fázisu léptetömotor és nehéz hozzá vezérlöt találni jot és olcsot .

Van ott más is még . Egy hete vettem 25db-od 0,5 és 1Nm közöttiek 1000ft körül volt darabja .

Gondoltam .

Az ilyen nagy asztalmélységeket a felsöhidas gépek tugyják a legjobban kezelni . ( a "Z" mozgása a változo szerszám hosszok miatt mehet nyugodtan 100 - 150mm-re ) .
(#) kulzol60 válasza kulzol60 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Bocs , keverem egy kicsit .

Tehát a mostani tervedhez kissebb 0,5 - 1Nm-es léptetö a nagyobbhoz ( 1000x1000x400 mm ) ahoz pedig 2Nm körüli , és simán csinálnám 1.7Nm-es böl .
Lehet ezek a Vextrák pont jok lennének oda ( annak már nem is lenne olyan drága .

Figyeld a motor áramokat mert csak 3A-ig vannak olcso vezérlök .

nem adsz el léptetőmotort? vagy nem cserélsz mondjuk?

nekem csak 2 amperig szabad mennem, mert a kinézett vezérlő is csak annyit bír. a nagy gépen még egyenlőre nem is gondolkodom, csak annyit tudok hogy 80*80 as gépépítő profilból lesz.
(#) Rasiel válasza (») Márc 28, 2011 1 /

Kedves moderátor Köbzoli!

Igen tisztában vagyok vele hogy a SHIFT feliratú gomb csinál nagybetűt, bár az én billentyűzetem fehér, és nincs rajta semmiféle felirat sem. Köszönöm hogy megosztottad velem a tapasztalataid 19 óra ébrenlét után kicsit nehezemre esik betartani a helyesírási szabályokat, de hééé ez itt a HOBBIELEKTRONIKA.HU és nem a HOBBINYELVMŰHELY.HU nem ?

A bee sem olcsóbb mint egy 3A-es 3 csatornás vezérlő, amiben már benne van a portleválasztás is. 1.7Nm-es motort meg 3A alatt nehéz lesz találni. Én úgy vettem anno a motorokat (mikor rájöttem, hogy a bontottak gyengék), hogy ha lesz nagyobb gépem arra is jó legyen.
Építesz egy gépet, kis motorokkal kis vezérlővel, utána ezt félrerakod és építesz egyet, amihez vehetsz nagy motorokat és nagy vezérlőt külön. Persze ha valakinek sok pénze van.
(#) Rasiel válasza gulasoft hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Látni a neten sok szép vezérlőt, meg sok kakit is, nem tudom melyik a legjobb, a Bee azért tetszik mert kicsi, és sokat tud....
Következő: »»   80 / 377
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem