Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Induktív adó-vevő fülhallgatóhoz
Hello!
Szeretném megérteni a működési elvét egy nagyon drága kis szerkezetnek: Bizonyára sokan látták vagy olvastak a drótnélküli fülhallgatóról ami nagyon kis méretű elég beleszúrni a fülbe és a nyakban elhelyezett antennával kommunikálva működik.Sok helyen angolul inductive earpice néven lehet rátalalálni ezért gondoltam hogy köze van az induktivitáshoz.Valakinek van ötlete , hogy a vevő rész hogyan működik, mert szerintem nem nagyon bonyolult ha olyan picibe sikerült összepréselni, a hatótávolság nem lényeges max 1m elég.íme egy kép
Szia!
A működése egyszerű. Az erősített hangfrekvenciás áram induktív csatolásban van a fülhallgató vevőtekercsével. Így mintegy laza csatolású légmagos transzformátort alkot ez a rendszer. Így nem kell semmiféle rádiófrekvenciás átalakítás a hangfrekvencia átviteléhez. Ezt a módszert széles körben használják a legkülönfélébb helyzetekben. Például a közlekedésirányítástól kezdve a nagyothalló emberek segítéséig. Bővebben: Link
Miért ne? Volt is ilyen leírás valamelyik régi Ezermesterben. Egy szoba falai mentén kell egy ilyen hurkot lefektetni akár több menetben is, hogy kiadjon egy hangszórónyi impedanciát. Egy fejhallgatót fel kell szerelni egy másik hurokkal, és egy érzékeny, kis bemeneti impedanciájú erősítővel. Gyakorlatilag a szobában és a környékén lehet hallani a hurokra kapcsolt erősítő műsorát.
Hat eppen ez is egy radio kapcsolat .A vivofrekvencias modulalas egy '' takarekosabb'' megoldas azert van modulalas es demodulalas .En is lattam ilyen hazi hasznalatra valo berendezes leirast regi lapokban de nem epitettem meg soha .A sracok suliba 'puskazasra'' hasznaljak az iskolaba az ujabb miniatur fulbe ''eldughato'' valtozatat.
Idézet: „Így nem kell semmiféle rádiófrekvenciás átalakítás a hangfrekvencia átviteléhez” Olyan VLF- rádió-szerűség.
És 9 kHz alatt nem kell semilyen engedély.
[OFF]volt ilyen rendszerű személyhívó és tolmácsberendezés is, csöves erősítővel, és az adóhurok körbevette az egész épületet
Ez egy vadi új találmány.
A csatolt képek az Ezermester 1966. 06 -os számából vannak.
Annak idején az Orion tévékhez árultak ilyen induktív fülhallgatót. Teljesen komoly, gyári cucc volt!
Szevasztok!
Amit megépítettem.. jó.. levezényeltem a kivitelezést.. 5db 250W-os BEAG erősítő egy rack-ben párhuzamosítva. Eredetileg 4+1 melegtartalék volt a felállás stadionhangosításra. Kerítés ca. 4*150m, gyakorlatilag egy ipartelepet kerítettünk körbe, ha jól emlékszem 4*1.5kvadrát huzal sorba kötve, ez a tekercs. Vevő: légmagos tekercs, vagy 500 menet, rá egy 747-re, eleje elő, második cellája végerősítő, egy telefonhallgatóra. 9V-os elem, zsebrádiónyi doboz. Ha hívták a főmérnököt, odament egy piros dobozhoz, volt vagy 10, közelébe tette, adásra kapcsolt, beszélt. Működött! Egy -egy épületet ugyanígy 50W-os BEAGok szolgáltak ki, aztán minden be a telefonközpontba.. Élveztem a megvalósítást, bár a kisszintű hangfrekik brummentesítése a doboztól az erősítőig olykor 100m-en kemény dió volt. Üdv: StMiklos
Szép napot !
Elégé megtetszett ez a kis szerkezet és azon gondolkozom, hogy jólenne megépíteni. Viszont egy oylan kérdésem lenne, hogy a kapcsolási rajzon szereplő ferritrudas tekercs helyettesíthető-e egy egyszerű vele egyenértékű induktivitással? Ha igen akkor kb mekkora értékűvel? A leírás szerint, ha nem szeretném a hangerőt állítani, akkor a potméter elhagyható. Véleménytek szerint egy 500K-s fix ellenállás megfelelne a helyére? Valamint a tranzisztorok sem egy mai darabok. A helyükre megfelel a bc857 ? Talán egyszerüb lett volna, ha teszek fel egy kapcsolási rajzot az elképzeléseimről, de talán így is érthető maradtam. Üdvözlettel: Bombast
Működőképes lehet, de elég kritikus, a digitális CMOS elemeknek a lineáris üzembe kényszerítése miatt. A hatótáv meg attól függ, hogy hány W -al hajtod meg az adó hurkot, aminek a közepében vagy. Hasonló megoldások vannak kórházi személyhívó, tolmácsberendezéseknél, ott az egész épület, terem körbe van kerítve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |