Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Fúrkáld kia kb 3-mas fúróval azt a részt, ahol vágni szeretnél, pl csatlakozóknál, majd reszeld ki és akkor teljesen jó lesz. Fehérre feliratozni szitázással lehet, vagy az előlap elé beteszel egy írásvetítő fóliára nyomtatott fúliát, amin a feliratok szereplnek.
Én Az előlapokat úgy készítem ,hogy a kinyomtatott lapot laminálom és azt ragasztom fel a doboz elejére .
Ez egy elég merev és kopásálló felületet eredményez .
Csatlakozóknál annyira nem gond, ha nem szépen vágon ki mert a peremük úgy is takar.
De a 7szegmens kijelző körül nem lesz ami takarjon és műanyagot reszelni sem lehet olyan szépen. Nagy fordulatú (dremmel) fúróval próbáltam. Vannak különböző vágó korongjaim, marófejek. De mind megolvasztotta a műanyagot. Ezt a szitázást hogyan kell csinálni?
Házilag nem nagyon kivitelezhető, talán 1-2 ember van aki próbálkozott már vele, ez ipari technika, nekem egy A3-mas oldalt 4000Ft-ért szitáztak volna le.
Ha fém lenne az előlapod akkor lehetne fototechnikával is feliratot készíteni rá. Egyébként lehet szépen reszelni műanyagot, sak ügyesen kell csinálni.
Életem során sokat reszeltem sok fajta anyagot. Nyíl egyenesen nem lehet csak akkor, ha tűröd az agybajt.
Utána néztem a szitázásnak. Nem érdemes vele foglalkoznom. Sajna gőzön sincs még, hogy hogyan kerül fel a felirat. A laminált lap jó lenne, de hogyan rögzítem feszesen az előlapra? És növekedik az előlap vastagsága is így nem menne be a helyére. Mondjuk én nem ragaszkodom a fekete alapon fehér felirathoz mert a műszereim többségének az előlapja fehér.
Nem hinném hogy az írásvetítő fólia belaminálva még ne férne be abba a nútba ahol az előlap van. Egyébként mivel rögzíted? Az előlapi csavarok hiányában nálad egy csomó elem rögzíti... A kapcsolók, a banándugók, led foglalatok... Az áram mérőnél nem tudom milyen rögzítési lehetőségek vannak.
Az én esetemben csak a ragasztó maradna, de ezt nem tartom hosszútávon jó és stabil megoldásnak.
Ha szép feszes és stabil előlapot szeretnék akkor nem hagyatkozhatom az előlapi rögzítő csavarokra. Egyébként emelő támaszra van ötlet?
Arra nincs ötletem.
Még feliratozásnál eszembe jutott valami... Azzal ilye lilás feliratot tudnál készíteni. (Ha fém lenne, akkorl ehetne fekete is) Nyák készítésnél érdeklődj fotózáis technikáról... A lányegét leírom röviden. Van egy fényérzékeny lakk, ami zöldes, miután lefújod a felületet vele. Utána nyomtatni kell pausz papírra vagy írásvetítő fóliára egy maszkot, jelen esetben a dobozod dfeliratait. Az előlapot rá kell tenni a maszkra és úgy levilágítani Ahol UV éri a fotolakkot, ott kémiai reakció megy végbe és egy lúgos előhívóval lelehet szedni és csak az a rész marad fent ahol nem érte az UV - tehát a kinyomtatott rész alatt, ahova nyomtatva volt. Ekkor kapsz egy sötét lilás feliratot, amit célszerű utána lelakkozni (bár nem tudom, hogy a lakk leszedni-e a P20-at) Fém esetén bele lehetne égetni az előlapba a feliratot, akkor nem is kopna le és feketébb is lenne.
helló! Lehet kapni öntapadós mattfehér műanyag fóliát (A4 méret), amit lézernyomtatóval lehet "megmunkálni". Elég kopásálló, jól tapad és szabad kezet ad a design-hoz. 10 ív kb. 2e Ft.
Sziasztok
EZTSzeretném bedobozolni. A kijelző mérete 122 x 360 mm. A panel amin helyet foglal egy kicsit nagyobb. Van esetleg valakinek valamilyen jó ötlete arra, hogy hogyan lehetne esztétikusan megoldani a dobozolást? Keresgéltem a neten gyári ablakos dobozokat de nem találtam használhatót. A lényeg az lenne hogy jól nézzen ki és ne legyen nagyon "háztáji" jellege. (Ha vízmentes lenne az maga lenne a menyország) Köszi
Üdvözlet!
Van nekem egy Orion HS 40-es hangfalpárom, amelynek az esztétikájával nem vagyok megelégedve, próbáltam rajta segíteni, de nem volt valami hatékony... Virágot locsoltak rajta és sok helyen idővel fehólyagzott a burkolat, amit le kellett kaparni, kiglettelni, az egészet lecsiszolni, a javítást befestettem, majd az egészet lefestettem lazúrral, hogy a fa-erezet azért ne tűnjön el. Namármost, a javítások látszanak és nem szépek. Azt találtam ki, hogy az egészet újra lecsiszolom és furnéroznám vagy furnéroztatnám. A kérdés, hogy mivel sosem csináltam még ilyet, hogyan álljak hozzá? Valami olyan furnér lenne jó, amely hasonlít az eredeti színre. Milyen vastag furnér kellene, mert látok 0,6-mm-est is? Milyen ragasztó? Hogyan furnérozom be az elején lévő kb. félcentis peremet? Vagy hol vállalnak ilyesmit és kb. mennyiért? ??? Köszi a segítségeket.
Szerintem inkább itt tedd fel a kérdést ismét: Muzeális alkatrészek - készülékek restaurálás
Talán kérdezni sem kell, elég csak olvasni pár oldalt...
Köszi, feltettem oda is.
Hello,
Asztalosnak tanulok ez az utolsó évem (csak azért írtam ne azt hidd kőművesként írok) és el kell hogy keserítselek nem fog úgy működni ahogy te gondolod. Ha igényeset akarsz akkor vadi új dobozt kell készítened / készítetnek. A furnért ráragasztani egy meglévő dobozra nem lehet mert nagy présnyomás kell neki ami a dobozt így összeroppantja. Lecsiszolni teljesen nem tudod a festéket így nem fog odatapadni a furnér ha mégis megpróbálkozol. Másrészt ahol locsolták rajta a virágot ott kigyengült a hordozó felület így kuka annak.
Azért egy stílbútor, antik bútor felújításakor nem szoktak mindenből újat rakni, ami hibás, mert akkor elveszne a lényeg. Lehetetlen nincs, csak tehetetlen.
Persze sok szakértelmet és felszereltséget igényel, az tény. (Nekem egyik sincs, csak ismerek valakit, aki látott már olyat, aki hallott erről valamit. )
Azt azért tisztázzuk ez nem stil bútor az más azt nem is furnérozzák újra. A két dolog között óriási különbség van. Azmelett azt darabokra szedik mielőtt hozzálátnak és csak 1x lehet felújítani abban az esetben ha állati eredetű ragasztóval van ragasztva akkor többször is. De mivel a hangszóró doboz az faipari ragasztóval van ragasztva ezért csak roncsolással lehet szétbontani ami annyit takar hogy sztornó. Az melett drágább lesz a leves mint a hús mert nem ér annyit a doboz mint amennyiért megcsinálná valaki is.
Értem.... Találtam egy (szerintem) jó leírást a furnérozással kapcsolatban, igaz, itt is erős pillanatszorítókról írnak, de azért annyira nem húznám meg azokat, hogy a doboz szétroppanjon... Ráadásul ezek még vékony falú dobozok. Azért egy 1-es vagy inkább 0,8-as furnérral megpróbálkoznék. Gondolom, 34 cm széleset nem találok, úgyhogy az összeillesztése nem úsznám meg, amelytől azért most így látatlanban és kipróbálatlanul, érthető módon kissé fagyok... Talán még nehezebb a dobozok előlapi peremeinek a furnérozása (kb 5 mm a dísz-csíkig, na, erre még ötletem sincs, mert annyira vékony csík-felület...)
Kép: http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://retronom.hu/files/images/...9QEwBw Persze, előtte csiszológéppel lecsiszolom a felületeket és igyekszem mindent betartani a leírásnak megfelelően: http://www.heatwave.hu/furner.html - vélemény?
Hogy ez eddig nem jutott az eszembe!!.... - Tapétázás! Először is, nem kell vele annyit kínlódni és ilyet már csináltam. Vékonyabb a tapéta, még ragasztó sem kell hozzá (öntapadós), tehát tuti, hogy nem hangolja el a dobozt, mint a furnér esetében ez előállhat (gondolom...). De azért nagyon kíváncsi lennék az előző hozzáröfögésemben megjelölt linkkel kapcsolatban, hogy ti. jó-e az a furnérozási leírás. Köszi.
Megnéztem de szerintem akkor ne tapétázz hanem öntapadós matricát ragassz rá mert azt szépen el lehet dolgozni. Nem ilyen fényesre gondolok hanem van pl matt fekete is ami már jól néz ki. Az őszintét megmondva szerintem ez a furnérozás fölösleges mert meg fogsz lepődni mennyi a furnér hozzá ha kiszámolod. Elég sok szerszám kell hozzá hogy tökéletes legyen, és ne váljon le róla fél év alatt amit felraksz. De ha még fel is rakod akkor felület kezelni kell ami nem egyszerű és elég kiábrándító ha megfolyik stb. Ha pl van gömbölyítés a dobozon akkor nehéz lesz ráragasztani szépen ahoz mikro furnér kellene. Amibe nem gondoltál bele szerintem ilyen területen a következőek:
- kell egy gép amely teljesen síkba csiszolja a dobozodat ez egy kontakcsiszoló ha nincs ez lesz Bővebben: Link - furnér összeillesztése nem egyszerű házilag mert 0,5 mm elmozdul vagy nyit a két furnér már csúnya - a belefektetett munka óriási és nem lesz tökéletes szerintem. Ha megnézed a képeket nem tökéletes szerintem bosszantó ha megvagy mindennel és látsz egy hibát rajta. Most néztem meg egy tábla furnérozott forgácslap tölgy furnérral A/B felülettel 25.000 bruttó Ebből neked megközelítőleg 4 db hangfal jön ki ha mindent ebből csinálsz. Leszabatod lezáratod majd felületkezeled és összerakod számoljunk még 25.000 erre mind ez így 50.000 és négy zsír új minőségileg 100% dobozod van.
Hát, igen.... El is vetettem ezt a furnérozást.... Viszont a tapétából, illetve matricából jó lenne valami hasonló színű, mint az eredeti, hogy ne is látszódjon (annyira), hogy matrica..
Még ne vesd el a furnérozást ! Én első nekifutásra
lefurnéroztam egy kb 4m2 felülétű számítógép asztalt mindenféle leírás és "támogatás" nélkül . Anyi a titka ,hogy jól kell megválasztani a ragasztót ,és ragasztás után az egész felületet nyomás alatt kell tartani száradásig . Én ezt úgy oldottam meg ,hogy egyszerűen ráraktam a ragasztóval bekent felületre a furnért ,eligazítottam majd a tetejére ráraktam a következő lapot és lesúlyoztam , Így két este lefurnéroztam az összes alkatrészt (másnap a már kész lapokkal súlyozam le az éppen akkor készülőket . És a legvégén az elkészült lapokat finom csiszolás után leviszoltam két rétegben ,így gyönyörű sejemfényű felületet kaptam (volt vele munka de megérte )
Ha jó matrica minőséget veszel és nem karmolod össze mikor rakod fel (ha kell adok tippet , hogy lehet szépen felrakni) nehéz észrevenni. A másik lehetőség pedig telibegitteled ha olyan a felület és lefújatod vagy lefújod. Ezzel szép felületet lehet kialakítani. Én egy média számítógépet csinálltam így a nappaliba. Pont úgy néz ki mint a melette lévő erősítő és csak az tudja megmondani , hogy miből készült aki látta félkész állapotban.
Ez még sokkal szimpatikusabb ötlet, mint az öntapadós tapéta (vagy matrica, én csak így hívom, lehet, hogy nem helyes...). Nagyon érdekelne, hogy hogyan lehetne ezt igényesen megcsinálni, légy szíves, írd majd le és előre is köszi. Valami jó, sötét fa szín lenne jó, mint az eredeti....
Elmész a festékboltba ott veszel autó gittet összekevered a leírás alapján majd spaklival rákened. Megvárod még megszárad majd 100-120 csiszolópapírral megcsiszolod. Kézzel tapintod közben ha nem érzed az összeillesztést akkor tökéletes ha igen akkor kell még keni rá. Majd egy réteg szórógitt ,vizes csiszolópapírral megcsiszolod. Alapozót ráfújod és a színt. Mivel gondolom dobozos auto festéket fújsz rá így elhanyagolható a lakk
Köszi. Tehát, ha jól értem, 4-féle dolog kell: autó-gitt, amelyet összekeverek, fújós szórógitt, fújós alapozó, majd a szín, amelyik szintén fújós (+ 100-120-as smirgli). Jól értettem?
5. is kell ami pedig vizes 200 as papír azzal csiszolod meg majd a szóró gittet. A 100 asal a durvább gittelést ahova többet kentél a 120 inkább legyen 180 azzal pedig a finomabb részeket. Ha tökéletes az alap akkor vékony rétegben többször ráfújod a festéket és meg is vagy.
Nagyon köszi!
Sziasztok!
A barátaimnak készítenék elektromos dobókockákat meglepetés gyanánt, csak a dobozolással vagyok problémában. Ugye, pont méretnek kellene lenni és az elemek cserélése miatt az egyik oldalnak nyithatónak is kellene lenni. Valaki tudna adni valami tippet, hogyan csináljam (valaki csinált már hasonlót?) ? Köszi szépen! Üdv.
Szia!
Legegyszerűbb nyáklapból dobozt készíteni, amit aztán olyan színűre festhetsz, illetve tapétázhatsz, amilyenre akarsz. A nyitható oldalt megoldhatod csavarral. A csavaranyát egyszerűen a nyákra tudod forrasztani. Primitívebb megoldás, de garantáltan működik, ha a hátlapot pont akkorára csiszolod, hogy a két oldallap közé szoruljon, így elemcserénél ki lehet nyitni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |