Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   571 / 1385
(#) gulasoft válasza _Sanci_ hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
A egy lötstop lakk, fólából is fel lehet húzni, de előbb csinálj sim nyákot, ha már nagyon megy, akkor ráérsz vele szórakozni.
(#) tomika7 válasza ZsoloMC hozzászólására (») Ápr 7, 2011 / 2
 
Szia!

Nem tudom, hogy a problémád megoldodotte, de ha nem, tudom figyelmedbe ajánlani a " Levilágítás:Telefon +36-1-4125217
+36-1-4125218, +36-20-4565032, Fax +36-1-4125260
E-mail levilagitas.frangepanpannoniaprint.hu (csak levilágítási anyagküldés)
FTP frangepan.pannoniaprint.hu" kinyomtatod postcrip file-be és e-mail-ba vagy FTP-n elküldöd, pár óra alatt elkészű. Én A4-es formátumot csináltattam kb. 300-400 Ft.-
(#) gulasoft hozzászólása Ápr 7, 2011 /
 
Megjött az elektrolit. 5l és még adtak hozzá 1l fényesítő adalékot is, hogy ha elkezd kevésbé fényesen galvanizálni akkor pár ml-ert bele kell tölteni. Gondolom 1000 liter frissítésére elég lehet.
A lényeg hogy megvan, nagyon rendesek csak ne lennének ilyen messze.
Kályhafényporos tinta egész jó volt, délután ha lesz erőm, bekeverem az egészet a tintába, kiöntöm az ónozó fürdőt, úgyis agyon lett már használva, a két rézlemezem még az ezüstnitrátos kísérletből megvan (meg van egy méterszer fél méteres táblám), maróval gyorsan marok a kétoldalasba pár szigetelő sávot, és mehet a kísérlet.
Lehet veszek még kályhafényport, mert az egy csomag kevés lehet a tintába. 160Ft csomagja.
(#) gulasoft hozzászólása Ápr 7, 2011 /
 
Galvanizáltam lukat.
A menete:
Panel kifúrva 0.8-as egyes és 1.2-es fúróval cnc-ben 20.000-es fordulattal.
1 perc polírozás azzal a baumaxos fémdörzsivel..
Kályafény por paszta szerűre keverve vízálló tintával.
Egyik oldalon lukak beken, másik oldalon lukak beken.
Itt volt egy kis bibi, a hőlégfújós pákám kevés volt ahhoz, hogy átfújja a pasztát, az 50.000Ft-os hepa filteres porszívót meg ilyenre nem használja az ember, úgyhogy szereznem kell porszívót, nem minden lukat sikerült lukasztani, csak a teszt kedvéért a felfogó csavarnak a lukját is bekentem, persze ott nem olyan fúróval fúrtam, meg nem is úgy, úgyhogy ott volt fólia leválás a luk körül rendesen.
hőlégfújóval 5 perc alatt szárítás, azzal a kemény szivaccsal ami a videón volt felesleges por eltávolítása (le kellet volna húzni a maradékot egy gumilapáttal, volt ahol tök vastagon száradt rá, ott nem nagyon küzdöttem a leszedéssel.
Szóval cirka a nagy lukon kívül 6-7 luk lett lukas.
Gyártottam anódát, beleöntöttem a lötyit, beraktam az anódák közé nyákot, és 0.8A körül (1.5A-nél leold a tápom) 10 15 percig galvanizálás.
Mosás, cnc-vel elválasztókat marni a lukak közé mind a két oldalon.

A lukas lukak jók lettek, a nem lukasak egy ellenállás láb átdugása után vezettek de nem 0-ra, valószínűleg utána kellett volna még galvánozni. A nagy luk 0-ra vezet.

Szóval a dolog ezzel a lötyivel, ezzel a tintával aránylag egyszerűen kivitelezhető, már csak egy porszívót és egy erősebb tápot kell találnom, meg erősebb ellenállásokat, mert 1-2 A kéne 4 volt mellett
ez 8W, és a 11-es ellenállás is melegedett, 0.8A-nél.
a nagy lukról tudtam képet csinálni, a kicsik túl kicsik.

Ha lesz porszívó lesz új teszt.
(#) gulasoft hozzászólása Ápr 7, 2011 /
 
Most jöttem rá, hogy a bubis maratót is autópumpa hajtja, gyorsan kentem a lukakra pasztát, ráynomtam a lukra, úgy átfújta mint a sicc.
Lessz itt móka skacagás
(#) karaszbandi válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /
 
bennem még mindíg motoszkál egy kérdés. A galvántól vastagszik a fólia is. Vékony sávoknál nem lesz nagy az alámarás, a hosszabb maratási idő miatt? A lukgalvános panelt nem kéne 18mikronossal csinálni?
(#) gulasoft válasza karaszbandi hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /
 
Ha nagyon kell, akkor a fúrás előtt dobsz rá egy maszkot, ahol csak a forrszemek maradnak szabadon.
Vagy berakod a fúrás után rezezni, és pár mikron után kiveszed, lemosod, felfóliázod úgy hogy csak a forrszemek maradjanak ki (itta felvitt réz már véd), ezek után tovább galvánozol. és utána akár a forrszemeket még óngalvánozhatod is, oda úgysem megy lötstopp, tehát a besütésnél nem jön fel a fólia az ón megolvadása miatt, ami egyébként nem értem miért történik egyeseknél, hiszen 160 fokon kell beégetni, az ón olvadáspontja ettől azért magasabb nem?
Tegnap az ónanódnak kitaláltam egy nagyon egyszerű távtartó módot.
Levágsz egy cirka egy centis nyákdarabot.
Négy egyenlő részre vágod.
A négy rész végétől 5-6mm-re készítesz egy fél centis bevágást.
A vastag rézvezetékkel összekötött két anódot belenyomod a vágatba alul 2 ilyen nyákkal és felül 2 ilyen nyákkal.
Ha elég szoros a luk amit vágtál akkor ezek a nyákdarabok ráfeszülnek, és nem hajlanak el jobbra balra, azaz lábként és távtartóként is funkcionálnak, ugyanakkor pillanatok alatt le és felrakhatók.
Délután vágok egy teljes edényes rézanódot (szerencsére több mint 2 éve megvetem már egy egész táblát), és nekiesek az atóspumpás kísérletnek.
(#) raw válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /
 
Szia, milyen tintát használtál?
(#) gulasoft válasza raw hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /
 
Valami vizes bázisú száradás után vízhatlan, típust nem tudom írtam a jómultkor, calami cali vagy mi a neve. Gondolom mindegy, a lényeg, hogy közepesen lassan száradjon, és utána ne mossa le a víz.
(#) DuMatyi hozzászólása Ápr 8, 2011 /
 
Figyelem, fontos! A gazembergárda betiltotta ott Brüsszelben az íróasztal mögül a hidrogén-peroxid nagy koncentrációjú vizes oldatát. Az összes alternatív megoldás ára többszöröse a peroxidos maratóénak. Már vaskloridot sem lehet kapni kristályos formában, az ammónium peoxo-diszulfát is drága. Mi jöhet még?
(#) emmzolee válasza DuMatyi hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /
 
Megveszed a gyors maratót. Én azt használom. Tökéletes.
(#) gulasoft válasza DuMatyi hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /
 
Nem akartok rendelni 50-100 liter 40%-os hidrogénperoxidot? Be lehet tárazni. 100Ft körül van literje.
(#) gulasoft hozzászólása Ápr 9, 2011 / 1
 
Na pumpával átfújásos teszt megvolt.
A legkisebb 0.5-ös lukak nem mennek, ott nem ment szerintem bele a rezező fürdő. (van amelyik vezet, de az sem 0 ohmos)
Az összes többi luk 0 ohm, még egy gond van a 3.5-ös lukak falára ha vastagon tapad a massza, akkor utána ott le lehet kaparni a masszáról a réz és az ónréteget, lehet kicsit hígabb masszát keverek. Tehát a 0.5-ösök kivételével 100%-os. (egyébként 3.5-ös lukakat nem is szoktak rezezni)
A lukak mérete sorban felülről lefelé.
3.5,1.2,1,0.8,0.5
A kisebb lukakba átfújás után nem nagyon maradhatott sok a falakon, de most a legközelebbi már éles nyákon lesz.
A jobb oldalon az egyik 1-esbe dugtam egy ellenálláslábat, és átfolyt az ón a túloldalra is akárcsak a gyári nyákoknál. (a túloldal van a képen)
A tintára jól emlékeztem csak nem Cali hanem Calli.
Kályhafény por a festékszaküzletekben kapható 160 forintért. A lukak bekenése és átfogyása után valami kemény plasztiklappal húzzátok le a felesleges tintát, mert ha vastagon rászárad nehéz leszedni, ledörzsölés után fújassátok át újra kis lukakat, mert beleül a por.
Vasalóval nem tudom meg tudjátok e védeni a lukat, ez egy vasalós emberke próbálja ki.
Én nagyon elégedett vagyok az eredménnyel főnek annak fényében, hogy az ezüstnitrátos módszerhez, az ezüstnitrát horror áron van, a többi vegyszer, meg olyan büdös és olyan lúgos, hogy lehozza a fóliát, 5* annyi időt és vegyszert vesz el, és az eredmény ott sem lesz jobb.
Jó szórakozást.

img030.jpg
    
(#) storm hozzászólása Ápr 9, 2011 /
 
Ha már a fejlesztéseknél járunk, rájöttem, hogy akár fél óra altt hogy lehet 'újjá' varázsolni a kémiai ónozót Ha valakit érdekel szívesen leírom.
(#) karaszbandi válasza storm hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Már eleve leírhattad volna.....
(#) gulasoft válasza storm hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Már egy párszor leírtuk. Pár gramm ónII klorid, és még fél óra sem kell hozzá. Nemrég még azt is leírta valaki ha nincs, hogy lehet előállítani sósavbó , meg forrasztóónból. Keressetek rá.
(#) storm válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 9, 2011 / 1
 
Igen azt én írtam le. Az egyetlen baj vele, hogyha az ónra ráüntjük a sósavat sokidő még elpárolog. Szóval a lényeg az, hogy az ónt minél vékonyabbra kell lapítani majd nem ráönteni a sósavat, hanem bekenni vele párszor. És mivel ugye nem tiszta ónról, hnem ón-ólom ötvözetről beszélünk, így a sósav az ónnal reakcióba lép, majd egy idő után már csak ólom lesz amivel nem tud reakcióba lépni. Majd én ugyanebbe az edénybe öntöttem a kémiai ónozót, miután az összes víz elpárolgott, és csak az ólomdorabkák maradtak. elkevertem az ólomdarabkákat kiszdtem és kész. A teljesen kimerült ónozó ezután egy 160x100-as nyáklapot simán befedett. Persze ez nagyban feügg a felhasznált ón mennyiségétől.
(#) gulasoft válasza storm hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Az újabb forrasztóónok már ólommentesek. Tudtam hogy valaki leírta, csak nem tudtam ki volt.
(#) storm válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Azokat még nem próbáltam, és az összetételét se tudom. Eddig csak bádogos ónnal próbáltam, mert a rendes ónt sajnálom, és az is csak 60%-os óntartalmú. De működik
(#) kaqkk hozzászólása Ápr 9, 2011 /
 
Egy jó hír azoknak akik most akarnak laminálót építeni
a HQ nál van motor hozzá !http://www.hqelektronik.hu/info/hu/mw-m023.html
(#) p100 hozzászólása Ápr 9, 2011 /
 
Eddig saját kezüleg rajzoltam a NYÁK-jaimat csőtollal, de ma kipróbáltam ezt a lézernyomtatós-vasalásos technikát, de nem jött össze

Megnéztem szinte az összes videót, illetve elolvastam egy csomó leírást a témában, de nekem valahogy nem működik. A következő technológa szerint csináltam:

Lézernyomtatóval kinyomtattam a rajzott 125 grammos műnyomó papírra. Ezt ráhelyeztem a megfelelően előkészített NYÁK-ra (felcsiszolt, zsírtalanított lemez). A vasalót (nem gőzölős) felmelegítettem kb. 180-200 fokra, majd finoman nyomva elkezdtem vasalni a papírt a nyákra. Kb. 5-7 perc után gumihengerrel enyhén nyomva átgurigáztam a lemezt, majd lanygos vizzel szép lassan lemostam a papírt. Az eredmény: a papíron ott maradt a rajz, a NYÁK lemezen pedig nagyon halványan látszott valami.

Gondoltam, hogy nem volt elég a vasaló hőmérséklete, így felcsavartam maximumra, s megismételtem az eljárást. Az eredmény ugyanaz annyi különbséggel, hogy kb. 3-5 perc után a műnyomó papír elszineződött barnás színre (kicsit megpörkölődött). Ezután feladtam, s megrajzoltam tussal a lemezt.

Kár, mert kicsit kényelmesebb és szebb eljárás a vasalós.

Mit bénáztam el??
(#) Attila86 válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Kár hogy csak egy irányba forog.
(#) Dániel X válasza p100 hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Üdv!

Próbáld meg vasalás előtt felmelegíteni a lemezt, hátha sikerül így rávasalnod. Előkészíted, felmelegíted rávasalod.
Van aki még 1-2 percig maratja a lapot utána csiszolja, zsírtalanítja vasalja.
(#) p100 hozzászólása Ápr 9, 2011 /
 
nem tudom, hogy van-e jelentősége, de egyoldalas, üvegszálas NYÁK lemezzel próbáltam
(#) Geri86 hozzászólása Ápr 9, 2011 /
 
A következő lenne a kérdésem. Eddig egy gőzölős vasalóval vasaltam a rajzot a nyákra. Ma kaptam nagyszülőktől egy jó kis békebeli 41 éves teljesen sima vasalót. 500 watt van ráírva. Elég jól melegít a korához képest kazán hőmérővel 120 fokot mértem annyit tudott mérni. Szerintetek fel lehetne váltani a gőzölőst erre? Köszi.
(#) kaqkk válasza Geri86 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /
 
Szerintem még jobb is lesz ! A régi vasalóknak teljesen sík ,és sima a felületük . A mai gőzölősek talpa kicsit domború
(#) dinokal válasza p100 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /
 
Szia! Még az lehetséges, hogy olyan felületre tetted a nyákot, ami elvonja a hőt. Én egy azbesztlapon szoktam, az jó.
(#) elektrorudi válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /
 
Egyidőban, minden motor csak egy irányba forog!
A tányérforgató ugye minden bekapcsolás után iránytvált. Azaz, megspórolható az irányváltó áramkör. Csupán egy pillanatra el kell venni a tápot, és máris ellenkező irányba forog.
(#) kaqkk válasza elektrorudi hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /
 
Ez ennél a motornál nem igaz ! Ebben van egy "kilincsmű" ami csak jobbra engedi forogni .
(#) elektrorudi válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /
 
Ez esetben bocsánat. Valóban oda van írva, hogy jobbra forgó. Ilyet még nem láttam. Ennek mi értelme egy mikrosütőben?
Következő: »»   571 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem