Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   796 / 2501
(#) dudassandor1 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Igaz. Ez volt az első amit megnéztem, és hát ezek nem voltak. Valószínű, hogy ütést kapott és ez okozta a repedést. De ez az olcsóbbik eset!
(#) marci91 válasza elektrorudi hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /
 
Én ezt inkább folyamatosnak mondanám. Azért hagyja abba a felvételen, mert leveszem a hangerőt, amúgy folyamatosan csinálná. A tápfesz 1db 10 000µF-s elkóval van szűrve.
(#) gyenes-i- hozzászólása Ápr 17, 2011 /
 
Sziasztok!!! Lenne egy olyan trafóm amin kijön váltó 2X60Volt ebből szeretnék erősítőt építeni. Ha tudna nekem valaki ebbe segíteni nagyon álláslenék. Vagy hogy hol találok hozzá rajzokat.
(#) gyenes-i- válasza soos csaba hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
helló!! Láttam itt ezt az erősítődet azt szeretném kérdezni hogy milyen trafód van neked hozzá hány voltos! Mert lenne nekem egy 1X60 voltos trafóm csak még nem találtam hozzá terveket!!! Ha valami hasonlód van akkor légyszi válaszolj. Köszi előre is
(#) saca200 hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
Sziasztok volna egy óriási problémám.Tegnap kaptam egy siva pa300-as végfokot.Kinyirták benne mind a két oldalt és van benne 1 pár alkatrész ami szénné égett és nem tudom milyen ellenállás volt ott.Nagyon megköszönném ha valaki tenne fek a pa300-as rol rajzot vagy lefotozná a sajátjának a paneljét.Várom válaszotokat.Üdvözlettel:saca200
(#) ThomAce válasza marci91 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Szia!

millerkapacitás. Nekem a Quad405-ömön szabadult el egyszer a paneljáról, akkor adott ugyanilyen hangot. Ez csak egy ötlet volt. Ne a pufferekben keresd a hibát, mert akkor a brumm lenne nagy és / vagy iszonyatosan gerjedne.

Remélem tudtam segíteni.
(#) hangszoros válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 18, 2011 / 1
 
Táp ellenálásról hajtva sokkal eredményesebb. A Slawe Rate is feljavul. Nekem volt már üzembiztos + - 50V ról menő küttyüm is. Ma is használják, pedig vagy 20 éves, lehet, hogy 30.
A 741.es gyártójára kényes volt.
(#) Alkotó válasza marci91 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Idézet:
„de ha megállítom a zenét, akkor fellép a ping-pong effektus”

Miként állítod meg a zenét? Kikapcsolod, vagy pillanat-állj, vagy lehalkítod a bemenetet?
Ez így két probléma együtt, amit csak külön lehet értelmesen megközelíteni. Elég valószínűtlen, hogy az erősítő észre vegye, hogy mos éppen zene van, tehát jól működik, vagy éppen nincs zene és akkor "kattog".
Amit én javaslok:
Húzd ki a bemenetet (arra tippelek ebből jön a "hiba", nem az erősítőből), és az erősítő bemenetét zárd rövidre. Ekkor semmilyen formában, semmilyen poti állásnál nem szabadna neki semmilyen hangot adnia.
Ha ez így van, akkor a forrásod, és a bemenet durván "illesztetlen", ez okozza a hibát. Próba képen köss rá egy másik forrást a bemenetre, vagy az is elég ha csak "brümmögteted" a bemenet megérintésével.
(#) ThomAce válasza hangszoros hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Gondoltam én is tápáram vezérlésről, csak hát azzal az a gondom, hogy ez egy dual-os IC. És mindenféle képpen sztereo-ban szeretném megépíteni, csak még finomítgatni akarom. Az meg olyankor nem jön össze.

Ez a project is olyan, mint a múltkori 2 x TDA-s dolog. Találtam a fiókban pár alkatrészt, abból építek ezt - azt.

Köszönöm az építő jellegű kritkát!

Még gondolkodom, hogy nagyobb tápról hajtom majd meg. 2 x 20V-os a trafóm másik két tekercse. Csak oda valami stabilizátor kéne a KA IC-nek is. Nem tudom, hogy jobb lenne-e a teljesítménye. Szerinted? Kb. 2 x 27V-ról menne akkor. Viszont az IC nem hiszem, hogy elvisel ekkora feszültséget. Akkor pedig nem tudom van-e értelme a nagyobb tápfesznek.

Mi a véleményed erről?
(#) yagi válasza Macsek71 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 / 1
 
A Loudness fiziológiai hangerőszabályozást jelent, ami azt jelenti hogy alacsonyabb hangerőn a mélytartományt kicsit kiemeli, ahogy tekered a potit fel úgy csökken ennek a mélykiemelésnek a hatása, erre azért van szükség (na nem mindenkinek ) mert a fül alacsonyabb hangerőn a mélyhangokkal szemben kisebb az érzékenysége.
Lásdd: Fletcher-Munson görbék.
(#) steelbird válasza yagi hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Szerintem minden ember hallásgörbéje olyan, hogy halkabb hangoknál inkább a középtartományt érzékeli, a magasakat és a mélyeket annál kevésbé, minél halkabb a hang.
A loudness pedig nem csak a mélyeket, hanem a magasakat is emeli, ugyanúgy hangerőtől függően.
(#) yagi válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Ha a Loudness csak be-ki kapcsolható akkor valóban a teljes hangerőtartományban működik, viszont ha egy középmegcsapolásos potméterrel van megoldva (vagy dupla sztereo potival) akkor úgy van megtervezve az áramkör hogy függjön a hangerőtől a kiemelés.Ahol így van és emellett kapcsoló is van ott kilehet próbálni alacsony és nagyobb hangerőn a loudness ki-be kapcsolását, hallható hogy nagyobb hangerőnél már nincs túl sok szerepe.
(#) ThomAce válasza yagi hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Ezt szépen leírtad. Gondolkoztam én is a megfogalmazáson, de ez így helyes!
(#) yagi válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Hát, köszönöm.
(#) steelbird válasza yagi hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Idézet:
„...alacsonyabb hangerőn a mélytartományt kicsit kiemeli, ahogy tekered a potit fel úgy csökken ennek a mélykiemelésnek a hatása, erre azért van szükség (na nem mindenkinek )...”


Én a vastaggal kiemelt állításaidra írtam az előző hsz -t.
Nem csak a mélyeket emeli a loudness, és nem tudsz olyan embert mutatni, akinek hangerőtől függetlenül ugyanolyan érzékenységű a hallása a különböző frekvenciákon.
A hangerőtől függő érzékenységet én is írtam, tudom jól, hogy miként oldják meg a potmétereknél a loudness áramköröket.
(#) yagi válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Idézet:
„nem tudsz olyan embert mutatni, akinek hangerőtől függetlenül ugyanolyan érzékenységű a hallása a különböző frekvenciákon”

Nem is akarok, én is ezt állítom és a Fletcher-Munson görbék is ezt mutattják, valamint azzal is tisztában vagyok hogy más-más embereknél ez külömböző mértékű, a görbék egy átlagot mutatnak.
Abban valóban igazad van hogy a magasakat is kiemeli, és én ezt nem írtam.
(#) ThomAce válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Tudok mutatni pedig olyan embert... Van pár a családomban. Egyébként engem kifejezetten zavar, ha a loudness be van kapcsolva.
(#) at22 hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
Hali! Mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni valakitől.Van egy erősítőm és abba bele tettem DC 24v-os ventilátort trafó is annyit ad le 24voltott de idővel el kezdett szaglani a venti de még sikerült időbe észre vennem.
Az lenne a kérdésem,hogy sok lenne neki a 24volt? Hogy lehetne rá kötni? még az is jó lenne ha meg lehetne csinálni hőérzékelősre,hogy magától kapcsoljon be a venti.Hőérzékelőm van,tii a neve ksd301 250v 10a 80fok.
Előre is köszönöm a választ.Üdv.
(#) ThomAce válasza at22 hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Ha a trafó 24VAC-t ad le, akkor abból nem 24V DC lesz. 24VAC-s ventillátort meg kb. 10 év nem láttam. 12V DC-set, meg 24VDC-set igen. Viszont ezek nagyon érzékenyek a túlfeszültségre. Én azt mondom, hogy tegyél bele egy 12V-os stabIC-t, próbálgasd úgy. Ha AC-s a venti, akkor előtét ellenállás, jobb ötletem nincs.

Amit keresel, arra itt találhatsz megoldást:

Bővebben: Link
(#) hangszoros válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Passz 741-et írtál. Az meg úgy a legalkalmasabb, mert különben lassú.
(#) ThomAce válasza hangszoros hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Viszont 741-es nincs otthon. Marad a KA4558, próbálkozom vele.
(#) at22 válasza ThomAce hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
köszi a linket de az nekem még magas kezdő vagyok még ilyenekben.még egyszer köszi.
(#) Macsek71 válasza yagi hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Köszi !

Sajnos nem kikapcsolható ez a szolgáltatás ( és én is azon kevesek közé tartozom akit zavar ...). Majd megpróbálunk együtt élni vele ....
(#) gyenes-i- hozzászólása Ápr 18, 2011 /
 
sziasztok! 2x60volt-ból pufferelve kb mennyi volt jön ki? vagy van e ennek valami képlete? előre is köszi a válaszokat.
(#) reloop válasza gyenes-i- hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /
 
Szia! Szorozd meg 1,3-mal.
A képlete: váltó feszültség szorozva gyökkettővel mínusz a dióda nyitó irányú maradék feszültsége.
(#) yagi válasza reloop hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Bocsi hogy beleszólok, de először kellene levonni a dióda nyitóirányú feszültségét és utánna szorozni gyök2-vel, persze minimális az eltérés, csak az elméletet mondom.
(#) gyenes-i- válasza reloop hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
köszönöm a válaszaitokat
(#) doomkiller válasza reloop hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Hali! 1,41 -el szoktam szorozni, vagy akkor rosszul tudom?
(#) midgardcoil válasza reloop hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /
 
Megmértem amikor összeraktam,minimális feszültség-különbség valóban volt a két szekunder között.
Bemenetről nem hinném,hogy összeszedne bármit is,de kipróbálom majd.Ha tényleg a trafó a hibás,akkor mi a teendő?Másikat kell vennem?
(#) Turbina33 hozzászólása Ápr 19, 2011 /
 
Sziasztok!

Tud erről valaki valamit mondani? Hozzám került egy panelban,működik is,de adatot nem találok róla.
Következő: »»   796 / 2501
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem