Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Bios/Alaplap által USB hiba?
Lapozás: OK   1 / 3
(#) L.Zsolt hozzászólása Jún 25, 2007 /
 

Sziasztok remélem jó fórumba írok segitség kellene egy elég összetett problémához :
a Bios checksum error kapom inditáskor cmos reset megvolt minden vissza állitva,néha bebootol és ha igen elfelejti az usb-ket milehet táp gázos lett,vagy azalaplap össze csinálta magát ,vagy netalán elég lenne egy bios elem csere ?
az mért van hogy az usb-s dolgaimat nem ismeri fel a gép pl egér bill meg ilyenek ,mákom volt hogy van itthon tartalék ps2-es billem de egér nélkül netezni elég gáz.csak egy pillanatra felvillan az egér pl és nem Működik (razer)ha sima mezei optikai egeret dugok be csak villágit és kész(hama)az usb-s bill egyáltalán nem megy (labtec)a biosban engedélyezve van minden igaz volt egy bios chek error default loading-om de cmos jamperelés után visszajött.nemtudm mi lehet mintha nem kezelné az usb portokat mindenhol kiprobáltam,esetleg valakinek ötlete van????Azért lehuztam egy bios frissitést és ahogy a gyártó irta először egy default optimali loading-ot nyomtam neki, majd elkezdtem a frissitést de checksum=AEE8 hibára hivatkozva meg kérdezte hogy folytatom e vagy kilépek -----persze kiléptem.netalán van valahol hiba kód táblázat ami leirja a kódok defijét az alaplapom Gigabyte GA-7N400S (-L). Előre is köszönöm Üdv.
(#) potyo hozzászólása Jún 25, 2007 /
 
Elég jó eséllyel lemerült a gombelem. Vedd ki, mérd meg, és ha mondjuk 2.9V alatt van, akkor cseréld ki.
(#) Stadi válasza L.Zsolt hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Fontos, hogy mit írt ki pontosan a géped. Ha "CMOS Checksum Error. Press F1 to continue." volt, akkor alaplapi gombelem csere. Ha nem CMOS, hanem BIOS szerepelt a szövegben, akkor BIOS IC csere, meghibásodott a flash memória.
(#) L.Zsolt hozzászólása Jún 25, 2007 /
 
T.Potyo 3.08 v
T.Stadi CMOS Checksum Error -default loading volt a hiba üzenet de azóta nem láttam.
(#) L.Zsolt hozzászólása Jún 25, 2007 /
 
Elnézést nem jól írtam "Bios Checksum Error - default loading"
(#) lgyk válasza L.Zsolt hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
Lemerült biza' a gombelem. Cseréld ki!

Most CMOS, vagy BIOS?

Ha BIOS checksum error, akkor valószínűleg újra kell flash-elni a BIOS chipet. Ez egy elég kockázatos művelet, egyszer én is megszívtam vele.
(#) lgyk hozzászólása Jún 25, 2007 /
 
Itt a "Troubleshoot the motherboard" linket követve végignézheted az esetleges hibalehetőségeket, ha BIOS hibád van.
(#) lgyk válasza L.Zsolt hozzászólására (») Jún 25, 2007 /
 
"Azért lehuztam egy bios frissitést és ahogy a gyártó irta először egy default optimali loading-ot nyomtam neki, majd elkezdtem a frissitést de checksum=AEE8 hibára hivatkozva meg kérdezte hogy folytatom e vagy kilépek"

Ja, persze ilyenkor nem szabad kilépni és újraindítani a rendszert, 5-10* meg kell próbálni az égetést, hátha sikerül. Mázlid volt, hogy annyira meg tudta égetni a BIOSt, hogy újra tudtál bootolni.
(#) L.Zsolt hozzászólása Jún 26, 2007 /
 
Bios Checksum Error - default loading hibám volt,
amit flashelés elkezdésekor kiírt hibát:Checksum=AEE8 sikerült lenyomoznom a jelentése video memoria olvasás/irás hiba ami lehetséges is mert 10-20 perces nagyobb teljesitményen a kép kifagy.Bios elemem van itthon de lemerült pedig pont azért vettem tartalékba.Úgyhogy holnap veszek.Flashelésnél a gyártó kimondottan megkért a leírásban ,hogy újrainditás legyen.
Amugy milyen feszültség kellene hogy jelemze az elemet ha a 3.08 V nem jó?Szóval csak bonyolódik a helyzett de az USB-k nem mükődését nem értem ,mondtak itt nekem olyat hogy : ÓÓÓÓÓÓÓÓÓ semmi baj fogod elmész veszel egy usb csipet régi ki új be csak pár száz forint vagy még annyi sincs és minden okés lesz.nem merem leírni mit gondoltam akkor
(#) lgyk válasza L.Zsolt hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
"Bios Checksum Error - default loading hibám volt, amit flashelés elkezdésekor kiírt hibát:Checksum=AEE8 sikerült lenyomoznom a jelentése video memoria olvasás/irás hiba ami lehetséges is mert 10-20 perces nagyobb teljesitményen a kép kifagy"

Francokat. A BIOS checksum error azt jelenti, hogy a BIOS ellenőrzésére szolgáló ellenőrző összeg valamiért nem stimmel. Tehát hibás a BIOS-od. Jobb esetben csak íráshibás, rossz esetben az IC hibásodott meg. A videokártya RAM-hoz semmi köze. A Checksum=xxxx azt jelenti, hogy mi van az ellenőrző összegben.

Az ellenőrző összeget úgy kell elképzelni, mint egy brutálisan betömörített adatot, pl. nem emlékszel pontosan egy kaja árára a boltban, csak arra, hogy 3-mal osztható; ha a pénztárnál 1111 Ft-ot blokkolnak érte, akkor visítasz. A BIOS ugyanezt használja: generál egy 2 byte-os ellenőrző összeget, ami megváltozik akkor is, ha csak 1 bit íródik/olvasódik hibásan. Akkor visít.

"Flashelésnél a gyártó kimondottan megkért a leírásban ,hogy újrainditás legyen."

Na igen, de azt csak sikeres égetés után! Szállt már el alaplapom, mert első (hibás) égetés után reseteltem.

"Amugy milyen feszültség kellene hogy jelemze az elemet ha a 3.08 V nem jó?"

Határeset. 3,2 V lenne az igazi, de ez még nem olyan alacsony feszültség, hogy problémát okozzon.

"az USB-k nem mükődését nem értem ,mondtak itt nekem olyat hogy : ÓÓÓÓÓÓÓÓÓ semmi baj fogod elmész veszel egy usb csipet régi ki új be csak pár száz forint vagy még annyi sincs és minden okés lesz.nem merem leírni mit gondoltam akkor"

Gondolom...
(#) Braf válasza L.Zsolt hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
"usb csipet " ez tetszik
nekem egyik ismerősöm azt mondta hogy az alaplapján cserélhető az északi híd azt hittem hanyatt esek
aztán meg azt mondta hogy a processzora hidegebb mint a környezete arra hivatkozott hogyha egy tárgyat levegőáramba tesz akkor az lehűl erre visszamondtam neki:" te úgy képzeled el a hűtőt hogy a hátulján van egy nagy hűtőborda és ventillátor fújja rá a levegőt és amiatt hideg van benne?"
(#) L.Zsolt válasza Braf hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
Igen vannak nagyon okos emberek akiknél gondolom ha rákérdezel ,hogy cseréled ki az usb ic-t ?azt fogja mondani 5eft megcsinálom ergo hülyének néz azt azért tudnotok kell ,hogy másik fórumokban is felvetettem a problémámat ahol vagy nem válaszoltak(jobbik eset ha nem ért hozzá)vagy mindent kiakar velem cseréltetni a gépben csakhogy a beírásai alapján elérjen mitudomén milyen rangot a topikokban...na mindegy.
Itt nincs ilyen és ezuton köszönöm a helpeket.
Ha benne vagytok hozzuk össze ezt a (sz)vasat
(#) Norberto válasza L.Zsolt hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
Idézet:
„Bios elemem van itthon de lemerült pedig pont azért vettem tartalékba.”


Az ilyen elemeket egy nylon-zacskóban kell tárolni a fagyasztóba téve! Nem vicc!
(#) Norberto válasza Braf hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
Idézet:
„egyik ismerősöm azt mondta hogy az alaplapján cserélhető az északi híd”


Budapesten is cserélhető az északi (összekötő) híd

Nemsokára le is cserélik...pár év múlva....
(#) szabi_o válasza L.Zsolt hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
Ha nincs más választás, én azt tanácsolom, hogy töltsd le a gyártó oldaláról a legújabb BIOS frissítést, és égesd be újra. Melegen ajánlom a UniFlash nevű programot, rengeteg típusú chipsetet ismer, nagyon megbízható progam, én nagyon sokat használom.
Az első lépésben mentsd le a jelenlegi BIOSt, és utána írd rá az újat. Ha sikeres, akkor a jelző csík teljesen zöld lesz, és persze erről értesít is. Ha nem, akkór addig próbálgasd, amíg jó nem lesz, és CSAK UTÁNA INDíTS ÚJRA!
Mindenek előtt olvasd végig a helpjét figyelmesen.
Csak saját felelősségre, sok sikert!
Ami az elemet illeti 3,08V , bíztos, hogy jó. (a CMOS IC nagyon keveset fogyaszt)
(#) L.Zsolt válasza szabi_o hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
csak egy BIOS frissités/elem csere meg ilyenek közötti kérdés-->>>a bios frissités /elem csere megfogja oldani az USB müködési hibát?Vagy próba cseresznye?
(#) lgyk válasza L.Zsolt hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
Ha sikerül beleégetni hibaüzenet nélkül a BIOS-t, akkor valószínűleg az USB is működni fog.

Úgy láttam, az alaplapod dual BIOS-os. Nem lehet valahogy szinkronizálni a használatban levő BIOS-t a backuphoz?
(#) L.Zsolt válasza lgyk hozzászólására (») Jún 26, 2007 /
 
Az nagyon jó lenne.Nem akarok hülyeséget írni de szerintem ebben csak egy bios van nem tudom de egy kicsit késső van hogy a családot felkeltsem éjjeli BIOS nézegetésre nem igazán tolerálnák szerintem.persze tudom én hogy nem azért irtad hogy éjjel nézegesem meg ilyenek csak eljátszadoztam a gondolattal a család legozik este az alaplapomon sry .Holnap neki esünk. De ténleg nemtudom lehet azért bootolt be a hiba után mert a másik mégis benne van és átvette az irányitást.......
(#) vega55 válasza L.Zsolt hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Mar egy jo ideje a BIOS-ok ugy vannak felepitve, hogy ha rossz tartalom kerul bele(felhasznaloi incidens altal), akkor sem hal meg teljesen, hanem csak a normalis mukodeshez szukseges reszek lesznek hibasak!!!
Van azonban egy un. boot block mindegyiknel, aminek csak annyi a funkcioja, hogy lehetoseget adjon az ujraprobalkozasra. Ez ritkan szokott megserulni, de garancia az nincs, hogy tuleli...
Bar, ha jol emlekszem, ilyen merteku serules eseten nincs se kep, se hang, csak a floppy-t probalja inicializalni a BIOS(maradvanya).

Viszont ez esetben, mivel van kep, ezert szinte 100%, hogy csak rossz image file lett beegetve, vagy nem ment vegig az egetes folyamata. Le kell tolteni a tutira hozzavalot(!) es ujraegetni... :yes:
(#) L.Zsolt válasza vega55 hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Lehet mert frissités közben checksum=AEE8 hibát kaptam
amikor rákerestem hogy mi a hiba valami video memory read/writing dobot ki de csak egy oldal ami mint kiderült Igyk-nak köszönhetően semmi közze nincs ilyesmihez.Na most akkor Bonus kérdés-->> a bios update helyen lásd: Itt
5 db frissités van szvsz elég lenne csak az utolsó (f5-ös),de nem vagyok benne biztos ,hogy ez tartalmazza az összes elődjében lévő frissitést szerintetek?
Ha lehuzzom a megfelelőt ami ált. rar-ban van ennek tartalmát kell floppyra másolnom vagy csak egyes részét,mert én frissitéskor az f5-öset használtam a rar teljes tartalmával.
(#) potyo válasza L.Zsolt hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Tartalmazza, itt mindig a teljes terület felülírásra kerül.
(#) vega55 válasza potyo hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Marmint kiveve a boot block-ot...! Az csak akkor irodik felul normal esetben, ha a felhasznalo eleg bena hozza, hogy megkockaztassa(es a program is ad ra lehetoseget)!!!
(#) L.Zsolt válasza potyo hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
okés thx.Másszóval az elfogadott hogy egy updetelés hibákat ír ki elég sok gépnél és addig ismétlik amig nem sikerül?Azért gondolom ne nyomjak folytatást amikor a hibára hivatkozva megkérdezi hogy akarom-e vagy nem?
(#) szabi_o válasza vega55 hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Idézek a UniFlash helpjéből:
Idézet:
„Since v1.33, flashing is done including bootblock by default. This
is less dangerous that flashing a new BIOS and leaving incompatible bootblock
from previous BIOS there. And more, the bootblock is not exactly defined
anywhere - some BIOSes might use bigger bootblock than other, which can cause
problems.”
(#) L.Zsolt válasza szabi_o hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Aham akkor ezek szerint kizárt az összeférhetetlenség a simma és a flash között ez egy jó dolog.
(#) L.Zsolt hozzászólása Jún 27, 2007 /
 
frissitek végig megy a csík majd a végén bedobja a Checksum = AEE8 hibát és hogy folytatom-e? Na most milegyen illetve milehet a legnagyobb probléma ha nem sikerül?Az normális dolog hogy a floppyn nem látom a kötegfájlt ha bele nézek?
(#) vega55 válasza szabi_o hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Ez badarsag!!!
A boot block-ot a leheto legritkabban valtoztatjak meg. Nincs is ra szukseg, mivel az egy igen egyszeru programocska, csak a floppy-t, es az egetesi procedurat tudja, mast nem is kell...

Olyan meg egyszeruen nem fordulhat elo, hogy inkompatibilisse valna valamelyik BIOS imege-el! Neki fix helye van, mint ahogy az image-nek is, es csak az utobbi valtozik(hat). Egyik sem nyulhat at a masik teruletere...

A boot block (folosleges) felulirasaval csak azt kockaztatod meg, hogy ha balul sul el a dolog(a frissites), garantaltan viheted a szervizbe az alaplapod, egy jo kis flash rom procedurara!
(#) vega55 válasza L.Zsolt hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Hat..., ha elozoleg mar egettel bele valami hasonlo csipszetes BIOS tartalmat, akkor ez a hibauzenet akar normalis is lehet, tekintve, hogy most (talan) a megfelelo tipusu image-t akarod beleegetni...
Ha 100%-ig biztos vagy az alaplap tipusaban(a pontosban), es az annak megfelelo tipusu BIOS-t szedted le a weboldalrol, akkor szerintem egesd at nyugodtan..., de a boot block-ot ne...!!!
(#) L.Zsolt válasza vega55 hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
A hiba ellenére tovább engedélyeztem az update-t szépen le is futott (UNIFLASH nem akart elindulni de azért thx) ahogy mondtátok töbször is lefutattam azért és ugyan kiírta hogy teljesen minden rendben.reboot és látom hogy minden ugyan úgy maradt ahogy hagytam tehát a személyes beállitásaim maradtak(ezt mondjuk nem értem hiszen teljesen alap beállitást kellene hogy kapjak szerintem) de az USB-k még mindig nem mükődnek.Az alap probléma még midig fent áll bedugsz valamilyen usb eszközt és csak egy pillanatra kap áramot pl egér villan.rőhelyes de nem csináljuk össze magunkat mostmár ugy is mindegy.Na most légy okos->>>az lehetséges hogy a táp az alaplapon keresztül külön adja az áramot a USB chipnek?Itt most arra gondolok ,hogy az a 20-24 tűs tápellátás ami ugye az alapra dugunk közvetlen látja el táppal az USB-t mert akkor a táp a bibis. vagy nem?
(#) Norberto válasza L.Zsolt hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Ki kéne próbálni egy közeli ismerős/szomszéd/barát tápjával...és akkor nagyon hamar fény derülne erre a dologra is...
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem