Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Bojler javítása, kérdések
Nem lehet, hogy elöregedett a bojler hőszigetelése? Ha megtapogatod a tetejét, és érzed hogy langyos akkor ez a probléma. Milyen hőfokon használjátok? Ha elég nagy úgy is, akkor 60C°körül lenne jó használni. Kisebb hőveszteség, kevesebb vízkő.
Sziasztok!
Nem meleg a teteje, és a hőfok bár magasra volt állítva, de minden évben így volt. 120L-es a bojler, normál családi fogyasztás (3fő) 11000 Ftos résszámlák, és kb 100.000 Ft-os túlfogyasztásos résszámla jött ki éves elszámolóra. Eddig éves elszámolók pár ezer Ftal tértek el. Ennek 80 %-a éjszakai áram túlfogyasztás... Szóval egyre inkább hajlok az irányba, hogy mérőpontosság vizsgálatot kérek a szolgáltatótól az órára, mert szerintem egy amúgy rendesen melegítő, másfél éve felújított bojler nem fogyaszthat ennyit. Ja és az óra is lakáson belül van, és csak bojler van rakta. Szóval szerintem óra gond lesz. Legalábbis nagyon remélem....
Az órára rá van írva, hogy egy fordulat mennyi energiának felel meg (pl. 120 fordulat/kWh). Lesd ki, hogy mikor kezdődik az éjszakai/kedvezményes áram és figyeld, hogy pl. tíz perc alatt mennyit forog az óra. Ha a fordulatok számából számított energiamennyiség és a bojler fűtőszáljának teljesítményéből számított fogyasztás között nincs jelentős eltérés, akkor nem a mérő mér sokkal többet.
Sziasztok!
Volt nálunk villanyszerelő, bojler kimérve, és jó. Vezeték kimérve, és jó. Földelés kimérve, és jó. Szolgáltatótól kértük a méréspontosság vizsgálatot a villanyórára, ők majd még jönnek, de amióta figyeljük, (3 hét) az óra jól mér. Szóval mindent összesítve, minden jó, csak 2001-től mostanáig mindig kb 160 kW/h volt a havi éjszakai fogyasztása, kivéve az utolsó időszakot 2010. 04-től 2011.04-ig, mert akkor 310 kW/h havonta. És a mostani hónapban is kb 160 lesz..... Tehát fogalmam sincs mi lehetett a múlt évben.
Másfél év alatt már (ha kemény a víz) kerülhet anyi vízkő a bojlerba hogy ilyen túlfogyasztást produkáljon ! Én két év után két hete pucoltam ki a mienket kb 3-4kg vízkő került elő belőle (éppen elfedte a fűtőszálat a hegyéig ) nem kattogott nem forrt benne a víz csak sok volt a fogyasztás .
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni! Van egy 200l-es Hajdu bojlerünk, amiből kb 50-80l melegvizet tudunk kivenni. Álló bojler. Mi lehet vele a gond? És ha van ötletetek, hogyan javítható? Köszönöm! Tamás
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni! Van egy 200l-es Hajdu bojlerünk, amiből kb 50-80l melegvizet tudunk kivenni. Felfűti rendesen, de nagyon hamar langyos, majd hideg víz jön, aztán 5 perc múlva megint van meleg de csak nagyon kevés.... Álló bojler. Mi lehet vele a gond? És ha van ötletetek, hogyan javítható? Köszönöm! Tamás
Szevasz!
Szerintem a meleg vizet a bojlerből levezető cső lehet megrepedve, vagy eltörve nálad. Nekem is volt ilyen problémám másfél éve, és darabokban volt a cső. Le kell szerelni a bojler alaplapját, mint ha vízkőtlenítenél, és akkor megnézheted a bojlerben a csövet. Nekem pl műanyag cső volt benne, darabokra tört, boltban vettem alumíniumból egy hozzá való csövet, és hibátlan jó lett.
Üdv! A növekvő fogyasztás és az élethossznövelés miatt tervezem,hogy kitakarítom a bojlerünket a nyáron.Olvasgatom ezt a topikot,de nyilván előtte részletesen utánna nézek.Az a kérdésem,hogy előfordulhat olyan,hogy javítás közben esetleg használhatatlanná válik a bojler?Vagy hasonló?Mert anyukámnak ilyen félelme van.Mire kell nagyon figyelni,hogy ezt elkerüljem?Előre is köszi.
Mindenképp áramtalanítsd!!! A forró vizet engedd ki, a saját "tepsi épséged" érdekében. Ezután ki kell kötni a bojlert, ha nem vagy jártas villanyszeretésben írd fel vagy fotózd le a bekötést. Ha idősebb a bojlered érdemes mindenképp a tömítést kicserélni, mert különben csöpögni fog összeszerelés után(sok szívás megspórolható néhány száz ft-os alkatrészen). Van benne egy aktív anód is az oxidálás megakadályozása miatt ez egy rúd ami folyamatosan fogy ha kevés van belőle azt is ki kell cserélni.
Kellő körültekintéssel nem teheted tönkre nem egy nagy varázslat.
Szia!
Köszi szépen a választ. Hétvégén szétkapom...meglátjuk. Majd írok azért mi lett. Üdv, Tamás
Köszönöm a tanácsokat,így már magabiztosabban állok neki.
Szemből nézve a jobb oldali a betáplálás (hidegvíz), a bal oldal az elfolyás. Mivel a betápláló cső kb, 20cm. hosszú, csak ennyi víz fér bele. Esetleg a kifolyó cső el van rohadva és nem tud megtelni a tartály. Ha jó a bekötés, vedd le az alját és nézd meg a bal oldali csövet. Esetleg mikor volt utoljára kitakarítva?
Természetesen a vizet le kell engedni és előtte áramtalanítani kell a rendszert.
Szevasz!
Okés, de tömítéseket te is vegyél majd. Alaplap tömítés biztos kell majd, és szerintem jobban jársz, ha új és régi típusú hajdúhoz való tömítést is veszel. (Nekem pl régi típusú volt). Meg lehet vezetékkészletet is vehetsz. És ha rám hallgatsz munkaidőben csinálod, vagy amikor tudod, hogy nyitva van a közelben bolt ahonnan alkatrészt tudsz beszerezni, ha kell, pl fűtőszál, stb... Én mindent cseréltem, 8000 Ft volt másfél éve. De tömítések, vezeték biztos együtt csak kb 1000Ft alatt van.
Üdv! Amikor leszedem az alját,akkor mi a legbiztonságosabb módszer a vízkő eltávolítására a tartály faláról?Tényleg lehet olyan,hogy a leszedett vízkő miatt kilukad esetleg a tartály?Mert most ezzel riogatnak,hogy ez is benne lehet a pakliban.Ha igaz,akkor először összegyűjtök egy bojlernyi pénzt.
Feldugod a lyukon a zuhanyrózsát, megnyitod a csapot és körbeforgatod.
De ha nem akarod, hogy minden csupa trutyi legyen, kézzel is kikotorászhatod. A vízkő nem köt rá a külső falra, csak leülepszik. A fűtőbetéten válik ki, arról lerepedezik és szétterül. A végén rozsdás morzsalék lesz akár 10-15 cm vastagon. Csak a vízkőtől nem lyukadhat ki a tartály. Van a fenéklemezen egy rúd. 8-as vagy 6-os csavarra öntött magnézium anód. Ez védi a bojlert a kilyukadástól. Általában mire bevízkövesedik, addigra jól elvékonyodik. Feltétlen vegyél bele újat és cseréld ki!
Szevasz!
Ahogy erbe is írta. Én pl kézzel szedtem ki, meg a végén ronggyal, kb olyan volt, mint a sóder, meg strandi homok keveréke.
Köszi,valamelyik hétvégén már megcsinálom.Azért kérdezek ilyen sokat,mert az itthoniak megvannak róla győződve,hogy kilukad,mert öreg.Na mindegy...
Ha kilyukadna, spriccelne belőle rendesen a viz...
Sziasztok!
Valaki nem tudja, hogy milyen típusú fűtőbetét és anód kell a "Hettler HSH 120"-as bojlerbe? Új nevén ELNETT ENSH 120. Kérdeztem szaküzletekben, de csak típusszámmal jönnek nekem, holott a termosztáton kívül más adat nincs beleírva ha leszedem az alját. Üdv!
Ez az amit el akartam kerülni mindaddig míg a bojler jó.
Vízkövezni kéne, de ha már szétszedem akkor cserélnék benne anódot, betétet és nyaktömítést. De ha csak puszta kíváncsiságból szétkapom és már nem lesz jó a tömítés akkor maradjon a gázon melegített víz. Kösz nem. Valami közelebbi választ vártam volna.
A vízkő miatt úgy is szét akarod szedni nem? Ha szétszeded egy hétköznap délelőtt látod mi kell hozzá és milyen elballagsz a boltba és megveszed.
Sajna a "gépkönyve" németnyelvű, de az ábrák, specko-adatok érthetőek. De a gyakorlatban az a legjobb, ha a boltban úgy kéred, hogy "olasz" bojlerhez kell, de azt meg kell nézned az alján, hogy a fűtőbetét menetes, vagy csavarozott-e.
Az anódnak nem kell külön tipusszám, belevalót fognak adni! (Nem irigyellek, babramunka lesz kivízkövezni azon a 6 centis lyukon, - tavaly részem volt benne. A régi "Hajdú" egy áldás hozzá képest!) Hát jó munkát!
Utóirat:
Fűtőbetétet "csak úgy" nem érdemes cserélni (3500-3800-Ft), csak ha gond van vele. Bár, ha már eléggé megtelt vízkővel, bent a tartályban szétnyílik mint egy esernyő, valahogyan össze kell nyomni, hogy egyáltalán ki tudd venni, és akkor sérülhet, visszaszerelés előtt mindenképpen érdemes leellenőrizni!
SZia!
Vízkő? Fűtőszál? Hány fokos a víz? Ha ugyanis elszáll 1-2 fűtőszál a háromból - azt nem biztos hogy észreveszed, csak a hőfokon. Sima Ohm mérővel (áramtalanított állapotban) mérhető és ehhez még nem kell ripityre szedni. Ha cserélni akarod akkor már igen. Vigyázz, mert a Hajdúnak 2 különféle méretű fűtőszála is van (én is megszívtam). Beszerzendő: fűtőszál szilikontömítéssel (jobb mindet cserélni), anód, alaplaptömítés, rosszabb esetben alaplap, hőálló tömítőpaszta (nem bántam meg - bár nem volt olcsó) - nem sziloplaszt. Meg egy vödör a vízkőnek és gumikesztű, mert sz...á vágja a kezed a vízkő. Ez esetben ajánlott egy elektronikus vízkőmentesítő beépítése a hidegvíz ágba. Apropó a vízkövet akkor is meglátod, ha csak a hideg ágat kötöd le és leereszted a bojlert, ugyanis ha köves, akkor már a hideg ág bevezető csonkján is alig szivárog a bojlerbe a víz és látnod kell a tömődést.
Csak 300liter fölött van lehetőség a 3fázisú fűtésre. Hajdu vízmelegítők.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |