Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   205 / 564
(#) Mekk_Elek válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Kell a gyújtófeszültség előállításához a Tr5 trafó is. Ott is van egy 10-es áttétel. Akkor így már 6 kV van a mérésedből kiindulva.
(#) Ricsi89 válasza Mekk_Elek hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Az is meg lett csinálva, de igazából utána sincs nagyobb szikra, mint a szikraköznél.
(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Mekkora feszültséget kapcsoltál a VD27 és az R72 közös pontja és a test közé,esetleg nem az kevés,testpontok ok?
(#) Ricsi89 válasza erdgab hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Jelenleg 30V volt rajta, de kipróbáltam már 60V-ról is, de akkor sem lett számottevően nagyobb a szikra.
(#) erdgab válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

A TR5-re egy magot ír,ha jól gondolom valami TV nagyfesz magot (pl: 1db U57 mag),ez akkor egy nyitott magú tekercs,az egész kapcsolás hasonló mint egy villanypásztor.Az előállított feszt,ami esetedben 600V kapcsolgatja rá TR5 trafóra,ami egy autótrafónak is felfogható és itt kellene megjelenni egy sokkal nagyobb ménkünek.Valami megeszi a feszültségedet.Áramfelvételt mértél a tápnál?
(#) erdgab válasza erdgab hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Esetleg C30-31 is lehet a ludas.Nagyobb kondival nem próbáltad?
(#) Temela válasza Ricsi89 hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Üdv!

Azt szeretném kérdezni, hogy a HER 307,208-at honnan szerezted, vagy mivel helyettesítetted?
Egy példányt én is megépítettem- az indiánoknak kedvezett- ők érthették volna füstjeleket. Komolyra: újra megkívánom építeni, s várom a fejleményeket.
(#) Tubi56 válasza Temela hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

HER 308 jó helyette! A HQvideo-nál van 68pénz/db
(#) lonewolf hozzászólása Máj 19, 2011 /

Udv. erdgab, Tubi56 fejleszto mesterek! Tobb mint 100 oldalt mar vegigolvastam, beleugrok en is a "maci" epitesbe, IRG... 60APU.., mar uton van felem, vasmagok elokeszitve, fotap legyartva... a gondom az, hogy nem tudom beszerezni a HFA15TB60 diodat mi megy meg helyette? mehet BYT79-500?
(#) Temela válasza lonewolf hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Üdv!

E diódákat: RET-nél próbáld, (cca. 100-150Ft/db)/www.ret.hu/
(#) Freedomocska válasza lonewolf hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Szia . Bocs a kérdésért de nem te vagy az "első farkas aki netezni tudott"? ( HCNC)
(#) Tubi56 válasza lonewolf hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Miért nem kapni HFA15TB60 diódát? Van a lomex-nél és a HQVIDEO-nál is pl.!
(#) Subwoofer hozzászólása Máj 19, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék infót szerezni egy Weco Discovery 140 típusú gépről... Az lenne a kérdésem,hogy a kimeneti árammérő sönt feszültségét melyik ic(k) fogadják?? Ugyanis az a jelenség,hogy nem reagál semmit a potméter állítására és maximum áramerősségen dolgozik a gép... Potméter panelján van egy HEF40106BT meg egy TL082 lehet ezek haltak meg?
(#) lonewolf válasza Freedomocska hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Kedves freedomocska. en 1 szomszedos orszagban lakom ahol nyakig er a sz*r. 5 cegnel szoktam keresgelni amire szuksegem van... sehol nincs hfa15tb60, barmennyire is banalis olcsosag. TME nem kuld hozzank csak szep postakoltsegert. Amugy 22ev elektronika van a hatam mogott. Lehet hogy en vagyok az az elso farkas aki netezni tudott! BYT79-500 menni fog a hfa helyett... utannaneztem. Kellemes estet!
(#) erdgab válasza lonewolf hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Idézet:
„BYT79-500 menni fog a hfa helyett... utannaneztem”

Üdvözöllek!
Jó lesz az helyette,nyugodtan berakhatod.Én raktam be 12A diódákat is,az is elég,mert a "Maci" még most is vidáman duruzsol. Természetesen a dióda feszültsége is lényeges,de az 500V oda is elég.Örömmel olvasom,hogy Te a szomszédos országban élő is a fórumra akadtál és nem restelled átolvasni ezt a rengeteg anyagot,nem fogod megbánni.Sikeres építést kívánok,ha segítség kell,minket megtalálsz s ,ha elfelednénk,hogy külhoni vagy,kérlek,figyelmeztess bennünket,köszönöm!
(#) erdgab válasza Subwoofer hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Nincs infóm és nem ismerem a masinát,de nem szakadt az a poti (?),nem mindig kötik be úgy,hogy szakadás esetén leszabályozódjon a gép a minimumra.
(#) Subwoofer válasza erdgab hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Biztos,hogy nemm mert működött előtte, csak kevés volt a hegesztőáram max állás mellett is csak 80A-t adott! l
Lakatfogóval mértük!!Aztán cserélgetve lettek benne ic-k most meg nincs szabályzás kb 200A-t nyomott csoda,hogy a kimeneti 100A-s Dióda nem szált el...
arra gyanakszom,hogy lehetséges Az LM319 is halott csak most olyat nem kaptam a boltba így még nem tudtam cserélni..
(#) mpisti válasza Subwoofer hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

LM 319???
Ezt a típust nem szokták alkalmazni efféle gépekben. Vagy eddig nem találkoztam ilyen géppel?
(#) mpisti válasza Subwoofer hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

A 40106 az hat Schmitt-trigger(ha jól tudom). A TL82-t inkább érdemes lenne megnézni, az 2 db műveleti erősítőt tartalmaz. De nem valószínű,hogy az árammérés a poti panelen történne.Inkább a PWM körben keresendő az árammérési lehetőség- szerintem. Bár a gépet nem ismerem-még,de szerintem a PWM kör vizsgálata célhoz juttathat.
(#) Freedomocska válasza lonewolf hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Szia , akkor bocs ...összetévesztettelek egy másik "lonewolf"-al ... az ő szlogenje volt és csak erről szólt a kérdés .
(#) Temela válasza lonewolf hozzászólására (») Máj 20, 2011 /

ÜDV!
A RET elég olcsó postázza az alkatrészeket, nézegesd a honlapjukat...
(#) lonewolf válasza erdgab hozzászólására (») Máj 20, 2011 /

kossz erdgab mester a batoritast, ha elakadok szamitok rad! freedomocska, semmi gond, tovabbi bekepipa! remelem 1 honapon belul jovok fotokkal is. Amugy kire tippeltek a 7-vegen? F1 spanyol nagydij... Kellemes 7-veget minden latogatonak!
(#) VillTMK hozzászólása Máj 20, 2011 /

Sziasztok!

Segítségeteket kérném. Hozzám került egy EP SYSTEMS fidaty 1600 típusú hegesztőgép.
A negatív ágra csatlakozó 4db IRFP460-bol egy szakadtvolt és sértetlen a többi szétpukkant.
A gatékra csatlakozó ellenállásból (4,7 ohm) három eléget a szakadté jó volt. A pozitív fele jó volt. Biztonság képen mindent kiforrasztottam és kimértem, ami rossz volt cseréltem. Az IRFP460-bol mind a nyolcat cseréltem,bár a pozitív fele jó volt..
Bekapcsoltam és még ekkor is rendben volt. A kimeneten 72.6V-ot mértem. De amikor megpróbáltam ívet fogni akkor eldurrant az összes tranzisztor és a két (STTA12) dióda is.

Én eredetileg arra gondoltam hogy az egyik tranzisztor megszakadt és túlterhelődött a másik három, és ezért durrantak el. De valószínűleg rosszul következtettem.

Szerintetek mi lehetett a gond miért történt ez. És ha van valakinek kapcsolási rajza erről a típusról az kérem írjon.

Üdv:.
BeLac
(#) dara válasza lonewolf hozzászólására (») Máj 20, 2011 /

F1 a szokásos,Vettel.
(#) erdgab válasza VillTMK hozzászólására (») Máj 20, 2011 /

Vezérlés,áramszabályzás,kimeneti egyenirányító,kondibank,segédtáp rendben?Főtrafó nem menetzárlatos?
(#) erdgab válasza lonewolf hozzászólására (») Máj 20, 2011 /

A mester hízelgő s köszönöm,de én inkább egy kis kezdő amatőr vagyok picike tudással. Természetesen segítek,segítünk,ha szükséged van rá.Ja,és én is Vettel -re tippelek.
(#) mpisti válasza VillTMK hozzászólására (») Máj 20, 2011 /

A hibajavítást a snubber kör ellenőrzésével kezdjed el. Nem ritka az EP system-nél a halott snubber alkatrész.
Valamint ami nagyon fontos: Az EP System egyes típusainál két fajta STTA 12-t alkalmaznak. Az egyik szigetelt tokozású, a másik viszont nem az.Azaz az egyik STTA1206 P a másik STTA1206 PI. Tehát ha csere alkalmával nem vagy körültekintő, meglepetés érhet.
De ez esetben a bekapcsoláskor azonnal jelentkezik a pukk. Ezen kívül a FET-ek kapcsolását végző alkatrészeket, a leválasztó trafó utáni részt alkatrészenként(!)ellenőrizd. Ha terhelés hatására következik be a probléma,akkor a következő adag alkatrész beépítése előtt mindenképpen egy oszcilloszkóppal ellenőrzött terhelés szimuláció szükséges,úgy,hogy a szabályzókört külső tápról, a főáramkört viszont toroidról,- ha nincs akkor előtét(áramkorlátozó)ellenálláson keresztül táplálod.
De a terheléses próba előtt mindenképpen a PWM kör és az árammérés pontról pontra; mV-ról mV-ra történő ellenőrzése kihagyhatatlan. Feltétlen ellenőrizd, nincs-e gerjedés a szabályzókörben, egy rossz kondi okozhat meglepetést ,különösen amiatt,hogy a modulok vastagréteg (hibrid) technológiával készültek, az alkatrészek egy része nem is látható a modulok felszínén. Elképzelhető,hogy a hiba csak modulcserével lesz javítható, mivel a modul maga nem javítható.
(#) Ge Lee válasza VillTMK hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Ha a gép működik csak az áramot nem bírja, akkor nagy valószínűséggel az áramszabályozással van gond (esetleg még a vezérléssel is), arra keresd a hibát. Javítás után ha van rá mód érdemes úgy indítani hogy teszel rá egy kisebb terhelést és megnézed hogy szabályoz e, mielőtt eldurrantanád a feteket.
(#) zozi83 válasza VillTMK hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Szia!

Spórolásként az IRFP 460-ból csak oldalanként 1-et forrassz be kipróbáláskor, kis áramon még hegeszteni i tudsz majd vele 2 mm-es pálcával , de az árammal óvatosan kell bánni 40- 50A maxxx. A D45H...(BD180) tranzisztorok ,BYV 26 és a 18V os zenerek is elhaláloznak ilyenkor, még ha mérve jó is én kiszoktam cserélni mindent a FET-ek előtt.
Üdv:Zoli
(#) VillTMK hozzászólása Máj 21, 2011 /

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást és a jó tanácsokat, jövő héten folytatom a hibakeresést.
És ha megoldódott, akkor megírom, hogy mire jutottam.
Üdv:.
BeLac
Következő: »»   205 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem