Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 1.2KV sokszorosítása

Témaindító: pb, idő: Júl 4, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) pb hozzászólása Júl 4, 2007 /

hali
nem tudnátok véletlenül hogy hogy lehet 1200voltot sokszorosítani úgy kb 15KV-ra (ívhúzásra kéne)
köszi
(#) Sebi válasza pb hozzászólására (») Júl 4, 2007 /

Ha váltakozó fesz az 1200V, akkor nincs akadálya.
(#) lgyk válasza pb hozzászólására (») Júl 4, 2007 /

Ívhúzásra kis feszültséget és nagy áramerősséget használnak (pl. ívhegesztés). Így valószínűleg szikrakisülést fogsz előállítani.

Nem tudom, praktikus-e ekkora feszültségnél trafót alkalmazni, a Marx-kaszkád viszont esetleg szóba jöhet.

ok vátófezs azzal nincs gond csak én olyat szeretnék mint a neon invertáó (ilyen van) csak pár milliméternél nem lehet nagyobbat húzni és ezért kéne gondolom egy kicsit feltúrbózni hogy már pár centiset tudjak vele csinálni
köszi
(#) Ardwaark hozzászólása Júl 4, 2007 /

Ha váltakozó áramu az alapfeszültséged használhatsz diódás-kondenzátoros feszültségsokszorozót(ha jól tudom Valton-Cocroft sokszorozónak is nevezik) amilyet a TVk ben is használnak. Én épitettem egyet ionizátorhoz. Az 230 ból csinál 5kVt. A Yahoon utánanézhetsz "homemadie+ioniser" kulcsszavakkal. Ha nem találsz semmit előások egy kapcsolási rajzot. Egy fontos: ennek a sokszorozónak igen kicsi a belső ellenállása. Tehát ha hozzányúlsz AZONNAL MEGHALSZ . Egy soros ellenállás a megoldás. Légy óvatos!!!!! :yes:

ok öszi
(#) Moderátor hozzászólása Júl 4, 2007

Uraim, kedves fórumozó társaim! Kérlek titeket, hogy használjátok a válaszgombot a fejlécben és a válaszokat címezzétek annak akinek válaszoltok. Ne csak úgy a "levegőbe" szóljatok hozzá a témához. Így könnyedén nyomonkövethető a párbeszéd.
Köszönöm
(#) Programmer hozzászólása Júl 4, 2007 /

Én már építettem Marx kaszkádot. Szerintem sokkal előnyösebb mint más sokszorozó, mert olcsón össze lehet dobni. Én a nagyfeszkondikat alufóliából meg papírból készítettem és nem húzott át. Elméletileg 10kV volt a bemeneti fesz 5 lépcsős kaszkád -> 50 kV. És valóban kb 2 cm es szikrákat kaptam(úgy tudom 3000V/mm az átütési fesz a levegőnek).
Szebbek a szikrái mint egy sima sorkimenőnek(nem lilás hanem fehéres a színe mint a villámnak) és hangosak.
UI Ezt nem címeztem senkinek, csak a tapasztalatokat osztom meg, ha mást is fog érdekelni a Marx kaszkád
(#) Isti válasza Programmer hozzászólására (») Júl 4, 2007 /

A marx kaszkádnak mi a lényege?

Én sorkimenővel töltöttem fel általam gyártott nagyfeszkondit, és amikor átütötte a levegőt az is fehéres volt(de megkockáztatom, hogy erősen UV-s mert a papír a környezetben kéken reagált a villogásra, és a szemem is megfájdult) :yes:
(#) Isti válasza Programmer hozzászólására (») Júl 4, 2007 /

Használj írásvetítőfóliát . 1 réteg kb 10-15kV-ot bír ki. A papírt 4-5kV-al át lehet ütni, valszeg azért volt kicsi a szikrád. (egyébként a csúcsokat is kerülni kell, mert jól letöltik a kondikat!)
(#) szabi83 válasza Isti hozzászólására (») Júl 4, 2007 /

(#) ha6pc válasza lgyk hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

Ívhúzásra NAGY feszültséget és KIS áramot használnak.
Arról van szó,hogy a hegesztőgépeknél kell egy megindított ív ami beindítja a nagyáramú fő ívet. (hogy ne kelljen az elektródát odakoccolni az anyaghoz)
Így szokták sokan a multiméterüket tönkrevágni,mert nem tudják,hogy a nagyáramú(kisfesz) ív nagyfeszültséggel gyújtódik.
(#) László zs válasza ha6pc hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

Valami régi könyvben láttam megoldást erre (kb. 20 éve), ha jól emlékszem valami soros fojtó kellett a hegesztő hegesztőáramú ágába, a nagyfeszt meg kisteljesítményű nagyfrekis trafóval állították elő. (fojtó nagyfrekis szempontból nagy ellenállás - nem söntöli le a nagyfeszt a kis ellenállású kör). Rajzot tudsz felrakni?
(#) ha6pc válasza László zs hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

Nincsen rajzom-sajnos,és nem is nagyon vagyok otthon a hegesztéstechnikában.
Csak akkor jártam utána ennek a dolognak amikor az egyik-vidéken nagynak számító -üzemből már feltűnően sokadik multimétert hozták javítani.
(#) mex válasza ha6pc hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

Kicsit off,de hátha belefér. Sokféle hegesztési eljárás van,többségükben nem használnak ivgyújtásra külön áramkört. Az általánosan bevont elektródásnak nevezett ivhegesztőgépek:egyen és váltóáramú kivitelüek ún:eső jelleggörbével rendelkeznek. Üresjárási feszültségük~65V.az égési fesz pedig~22-28V.Az ivgyújtást az elektróda bevonata segiti elő,a továbbiakban pedig ivstabilizáló szerepe is van. Az ivfogáskor "koccolni"kell. Aluminium argon védőgázas hegesztésekor használnak külön gyújtóáramkört itt viszont wolfram elektróda és a hegesztendő anyag között képződik az iv,a hozaganyagot külön adagolják......
(#) László zs válasza mex hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

A leírtakban teljesen egyetértek veled. Az biztos, hogy a hegesztő TR nem sima TR hanem egy különleges transzformátor (régebben már tekercseltem hegesztő trafót, igaz az elsők csak kísérleti darabok lettek és alapanyagként szolgáltak a véglegeshez).

Az előző hozzászólásomból kimaradt a nagyfesz rövidzárvédelme (erre már nem emlékszem hogy hogy volt), de én egy soros kis veszteségi tényezőjű kondit raknék be.

(#) Skori hozzászólása Júl 5, 2007 / 4

Íme a diódás sokszorozó rajza... Több diódával értelemszerüen "folytatható" az áramkör, ha nagyobb kimenö feszültség kell.
A kondikban tárolt energia miatt akkor is veszélyes lehet, ha kicsi a maximális bemenö áram!!!!
(#) Skori hozzászólása Júl 5, 2007 /

Persze így is lehet még bövíteni.....
(#) Programmer válasza Isti hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

Nem értem miért mondod, hogy "valszeg azért volt kicsi a szikrád." Ha a 10 kV-ot 5 szintes Marx kaszkádra kapcsolom az elméletileg 50 kV. Ha a levegő átütési feszültségét 3000V/mm nek vesszük, akkor ez 30 kV 1 cm re és 60kV 2 cm re. És én kb 2 cm szikrákat kaptam(pontosabban 17 mm volt a szikraközök közti távolság. A sorkimenőd is húz ennyit? Sztem csak szét tudod húzni ekkorára, de nézd meg hogy milyen távolságon keletkezik). Ami az elméleti számítottnak szinte hajszálpontosan megfelel(17*3000=51000). Tehát a kondik nagyon is jók voltak.
(#) Isti válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

kösz! (már párszor jártam ott, de ezt a részt vhogy mindig kihagytam)
(#) Isti válasza Programmer hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

én sorkimenőről feltöltöttem egy kondit(házi gazdaságos)
És a szikraközöm 15mm-es volt, átütötte. Egyébként nem 2kV/mm a levegő átütése?
Szerintem meg csak rendesen 2 gömb között lehet mérni szikraközt, bár én csúcsok közt mértem
(nemtom, de én valahogy úgy hajtom meg a sorkimenőt, hogy a lábai közt is átszikrázik)
(#) László zs válasza Isti hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

A levegő átütési szilárdsága sokmindentől függ: páratartalom, nyomás, hőmérséklet....szinuszos váltakozó feszülség, egyenfesz, magas homlokfalú fesz.... 21-30kV-ig minden belefér.

"Szerintem meg csak rendesen 2 gömb között lehet mérni szikraközt"

Ez tévedés, mivel homogén erőtereknél lehet, és homogén erőtér két végtelen felület között lép fel. Egyébként a legjobb erre a célra két full polírozott felület (térerősség nem növekszik meg helyileg) aminek a szélei vissza vannak hajtva. A második legjobb gömb/félgömb - sík felület utána a harmadik helyen a gömb/félgömb - gömb/félgömb (a görbe felületek átmérőjét nagyra kell választani minden esetben).

A sorkimenőnél célszerű orosz típusokat választani (nagyobb vasmagkeresztmetszet, igénytelenebb tekercsek, két nagyfesztekercs is elhelyezhető ritkán egymás mellett - ha egy kicsit köszörülsz rajta ).

Nekem valaha sorkimenő tekercsek összekötésével csúcs - csúcs szikraközök között 7,2cm szikrákat sikerült elérni (a tekercsek olajban voltak, igy nem ütött át a lábai között).

A legjobb meghajtásom a MOSFET önrezgős áramkör volt, hátránya csak az volt hogy néhány perc után a hagyományos sorkimenő tekercsek belseje felforrósodott és a műanyag szabályszerűen domborodott össze-vissza (utána természetesen a tekercs kukába, mivel pillanatok alatt belül is átütött).
(#) Isti válasza László zs hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

amikor én síklapok közt néztem a szikrát, elsősorvan a szélek között szikrázott. Ezért gondoltam, h csak gömbök közt (ill domború felületek) közt lehet mérni tényleges szikraközt.
(#) Isti válasza László zs hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

A szekunder felforrósodott? :eek2:
Mondjuk én csak 20W-al döngetem meg, 18 voltról, 1-1,5A felvétel mellett.
mondjuk amikor rövidre zártam a szekundert 7A- is felvett.

Jaah, hogy a széleket vissza kell hajtani... Most esett le.
(#) László zs válasza Isti hozzászólására (») Júl 5, 2007 /

Igen kézzel nem lehetett megfogni (forró volt), de csavarhúzóval a hirtelen kitüremkedett részeket nyugodtan lehetett nyomkodni vissza. A fogyasztására már nem emlékszem de amíg tönkre nem ment, a tápom, addig egy 0-35V 6A-es tápról működtettem (most tervezek ill. építek egy brutál kapcsolóüzemű tápot 2x1200W - ez már jobban fogja bírni a kísérleteket).

Ja egyébként a MOSFET-es kialakításnál még kevesebb menetszám kellett illetve a ferritmag nem UU alakú volt, hanem csak I a hossza pedig kb. 3-4cm.
(#) vyky válasza Skori hozzászólására (») Júl 15, 2022 /

Szia Skori!
Ez kisfeszültségre is jó lenne?
Pl: 12 volt többszörözésére?
(#) Skori válasza vyky hozzászólására (») Júl 15, 2022 /

Működik kis feszültségen is, viszont minél jobban összemérhető a diódák össz nyitófeszültsége, a működési feszültséggel, annál rosszabb lesz a hatásfoka. Vannak olyan áramkörök, ahol ez nem probléma, és teljesen jó megoldást ad, és olyan is van ahol nem célszerű használni.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem