Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   196 / 380
(#) Alkotó válasza pont hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

A képen látható trafó egy külön kategória. Úgy emlékszem "R" magos-nak hívják. Átmenet a toroid, és a csévetestes trafó között. Ez a vasmag nincs elvágva, hanem folytonos, és az "élei" hiányoznak, tehát közel 8-szög keresztmetszetű. A csévetestet rápattintják két félből, és a vasmagon forgatják tekercselés közben.
(#) pont hozzászólása Ápr 2, 2013 /

Ha jól értem: A vágott keresztmetszet egyikének cm2-enként*kb7watt a teljesítmény, az egyik csévetest a primer a másik a szekunder, vagy biztonságiként belülre a primer, kívülre a szekunder?
(#) granpa válasza pont hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Ez a qcm/7-8W csak bizonyos, szűk határok között érvényes. A kivitel(tekercs elrendezés) a felhasználás módjától függ, általában mindkét oszlopra vannak elosztva a tekercsek (a kisebb szórási veszteség miatt). Biztonsági akkor ha külön csévén vannak, akár egy oszlopon.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) Dexter95 hozzászólása Ápr 2, 2013 /

Hello!
Elég amatőr vagyok a témában, de gondoltam megkérdezlek titeket. Van egy sony erősítőm, és valószínűleg trafóhibás. Nos a szerelő 30k-t mondott a javításra, mondom akkor inkább valahogy megpróbálom megcsinálni. Nos ott kezdődik a probléma, hogy sem a trafón, sem pedig a szervíz könyvében nincs feltüntetve, hogy a trafó melyik kimenetén mekkora feszültséget ad. szóval van ugye a 220v bemenet, aztán pedig 11 kimenet. Nos ezzel lenne a problémám, hogy egyrészt nem tudom, hogy hogy kell kimérni, másrészt pedig állítólag hibás a trafó. Ha hibás, akkor honnan tudhatnám meg, hogy mivel lehetne kihelyettesíteni?.

A trafóra az van ráírva, hogy: AMC BILLION (M) 1-431-798-11
Itt a szervíz könyv PDF fájlban: Szervíz könyv

Remélem tudtok segíteni. Ha kell, akkor tudok felrakni képeket.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) _vl_ válasza Dexter95 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Azt vajon miért gondoljuk, hogy a trafó a probléma forrása? És vajon mitől ment tönkre? Illetve mi van, ha más is rossz még azon kívül?
(#) pont válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Bocs még egy kérdés: azt írod, hogy csak ráragadt hogy hipersil, akkor a trafóméretező programban sima trafóval számoljak?
(#) granpa válasza Dexter95 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Így elsőre mérni kellene (ha amúgy nincs a trafónak szaga): van-e áramfelvétel(bizti jó?), ha van; megjelenik-e a szekunder oldalon? Leválasztható a tápegység rész? Lefényképezni, lerajzolni; mi hova megy? Azután szétkötni, és mérni.
(#) reloop válasza Dexter95 hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Szia! Van abban két trafó is: TR901, TR902. Írd le a javítós témában a tüneteket.
(#) Dexter95 válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Mivel a szerelő azt mondta . Nem tudom mitől ment tönkre. Ha más is rossz még azon kívűl, akkor megveszem vas árban és tálca lesz belőle .

granpa:
A primer oldalon 3 szál van. Abból ugye kettő van használva, egyikre megy a fázis, másikra a nulla. Ennek a kettőnek semmi ellenállása, viszont az a szál ami nincs bekötve, annak az első szállal 11,1Ω. Ami nincs bekötve, az vajon milyen bemeneti fesz lehet?. Egyébként leválasztható a tápegység rész.

reloop
Szia! a T901-ről van szó, a szép nagy termetű izéről . Holnap kiszedem és csinálok egy vagon képet. A T902 gyakorlatilag csak a relét húzza át, amivel átnyomja a 220-at a 901-be, onnan pedig még van két relé, ami már külön kapcsolgatja a szekunder részről jövő feszt az az alaplaphoz. De lényeg, hogy a primerig eljut a 220, a szekunderen semmi. Mivel a kettő közt semmi ellenállást nem mértem, ezért arra asszociálok, hogy leégett szegény.

Köszi a válaszokat !!
(#) Dexter95 válasza granpa hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Szóval szerinted a primer oldalon mi lehet a maradék egy szál?.
(#) Ge Lee válasza Dexter95 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Azt írtad, hogy a primernek nincs ellenállása, tehát szakadt. Ha volt benne hőbiztosíték akkor lehet hogy csak az a baj, ha nem, akkor leégett a primer.
(#) CHZ válasza Dexter95 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Az a harmadik kivezetés valószínű a beépített hőbizti egyik pontja.
Ellenállás méréssel keresd meg a három kivezetés közül, azt ami vezet, 30 Ohm körül saccolom, de lehet kevesebb is. Ha sikerül kimérned, akkor erre a két kivezetésre mehet a 230V. (Jó fotó a kivezetésekről, sokat segíthet.)
(#) Dexter95 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

A probléma ott van, hogy a primernek nincs ellenállása azokon a pontokon, ahol a 220 bemegy. A harmadik szál a 220 biztosíték felöli oldallal 11,1 Ω-os ellenállása van. A többi ponttal semmi. A hőbiztosíték az hol található?
(#) Dexter95 válasza Dexter95 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

most megbontottam a sárga szigetelést a tekercs körül, hogy megnézzem, hogy van-e valami látható, de sajnos semmi. És a primer rész került belűre, szóval nyelem a méterest. Hol lehet az a hőbiztosíték?
(#) reloop válasza Dexter95 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Ezek szerint a tekercstest belsejében - sajnos. Melyik Sony-d van 225 vagy 325? Bekukucskáltam mindkettő szellőző rácsán, szemre egész más kinézetű a két trafó. Raksz fel fotót, hogyan kell ezt a három primer szálat elképzelni? A sajátomat csak nem szedném szét.
(#) Dexter95 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

DE-225. Persze, próbálok valamit alkotni. Nagy minőséggel sajnos nem tudok szolgálni, de próbálok.

Ott van benne a trafó. Bocsi, csináltam arról is képet külön, de annyira gyér a minősége, hogy felesleges feltöltenem. Kerítek nemsokára egy fényképezőt és azzal jobb lesz.

DSC04303.JPG

Rendben (továbbra is rácson át kukucskálva) tudlak követni. Minden egyezik kivéve azt, hogy nálam csak két primer kivezetés látható. Merre keresem a harmadikat?

Szóval ez lenne a helyzet. Ha neked ugyanolyanod van, akkor legvégső esetben nem tudnád nekem kimérni a kimeneti feszkóit?. Mert utána már kukázok bele valami trafót, csak ezeket sem tudom :/

Felűlről nem látható, ha bepillantasz a felső nyák alá, ahol a trafón a biztosíték van, ott pont a biztosítéknál megy egy a nyák-ra, aztán pedig ettől balra található kettő. Gyakorlatilag a két primer ami a nyákra van forrasztva azok között.
(#) CHZ válasza Dexter95 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

230V 40-60W izzón keresztül kösd be a 11 ohm tekercset 230V-ra (szekunder tekercset kösd le ), ha az izzó nem világít csak parázslik, mehet rá közvetlenül is a 230V. Hőbiztit így ki tudod kerülni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013

Szétkaptam. Nálam a kivezetetlen és a mellette lévő között rövidzár van. A teljes primer ellenállása 11 ohm - nagyon biztató
Indítsd el izzón keresztül, ahogy CHZ kolléga javasolta.
Megalázóan kicsi ez a trafó a 4 csatornához, ha erősebben hajtottad megsülhetett éppen.

Készen van, összeraktam és működik . Köszönöm szépen a segítséget, ez a legjobb Team . Köszi srácok . Szép napot

Arra ötlet, hogy a megbontott sárga bigyót mivel rakjam vissza a helyére?

Akkor én is összerakom az enyémet
(#) _vl_ válasza Dexter95 hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Azt azért áruljuk el, hogy az a hőbiztosíték nem viccből van benne; legközelebb nem a hőbiztosíték fog kioldani, hanem tényleg leég a trafó.
Esetleg még most mérd ki, hogy mit tud a trafó, hogy tudjál majd másikat tekertetni helyette
(#) djloui hozzászólása Ápr 3, 2013 /

Sziasztok olyan kérdésem van hogy BEAG 100W-os kimenőtrafót szétbontottam, használhatom a lemezeit hálózati trafónak?
(#) ujfalusi válasza djloui hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Minden további nélkül.
(#) reloop válasza djloui hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Nem sajnáltad?
(#) djloui válasza ujfalusi hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Köszi a választ!
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
Következő: »»   196 / 380
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem