Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Üveg előlapos érintő kapcsoló
Lapozás: OK   2 / 2
(#) sirály12 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 15, 2014 /
 
Ez is jó, tetszik.
(#) sny válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 15, 2014 /
 
Ezek meg még egyszerűbbek:
Bővebben: Link
(#) zoka hozzászólása Nov 13, 2014 /
 
Sziasztok.

Adott egy 3mm vastag sötétített, de jól átlátszó plexi lap. Mögé szeretnék érintőgombot tenni.

Készítettem egy ábrát, van egy 12mm átmérőjű kör, és ahol pirossal jelöltem, ott világítana, tehát ott nem lehet szenzor. (A közepén lévő piros sávban megvilágított felirat lenne). Tehát kb. a 3mm-es lila karikák helyére férne el valami. Így elsőre infra LED-ekre gondoltam. Még csak 3mm infra adó létezik, de vevő? Valamint, ugye 6mm a két kör középpontjának távolsága.

Egyenlőre az érdekel, hogy ilyen 6mm diódatávolsággal megoldható-e, létezik-e 3mm-es vevő. Az ujjról hogyan verődik vissza a fény, hogy oldható meg, hogy 1-2 mm közelség kelljen a kapcsoláshoz, tehát ne az legyen, hogy fél méterre elmegyek előtte aztán kapcsolgat. Vagy egyáltalán mi lehet a megoldás?

Ha sehogy nem oldható meg ezekben a méretekben akkor változtatok a terven.

A legjobb persze az lenne, ha LED helyett a kapacitásváltozást érzékelné.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2014

kör.png
    
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Mi van akkor, ha a két lila kör helyett azon a részen réz lemez van, és ha a plexit megérintjük, az hatással lesz a 2 rézlemez közötti kapacitásra, nem?
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Le is rajzoltam, ha ez működne, nagyságrendekkel jobb megoldás lenne az IR LED-nél.

kör2.png
    
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Lehet, hogy ez a szenzor mégsem jó, mert csak akkor működik ha megérintjük, de a plexi elszigeteli. Mégis csak a Led lesz jó, de úgy érzem magamnak kell kikísérletezni, mert erre nincs bevált recept.
Kérdés: a fotótranzisztor az jó IR vevőnek is?
(#) morgo válasza zoka hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Létezik. Pl. TCRT5000. Ez egy infra optoszenzor, kb. 5 mm-es led távolsággal.
Bővebben: Link
(#) zoka válasza morgo hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Technikailag biztos jó, de nem tudom hova tenni, mert így egyben túl nagy. Inkább akkor már 3mm LED + fotótranzisztor. De az elektronika is érdekes lehet, mert az nem elég, ha csak simán világít, villogtatni kellene, hogy a napfény ne zavarja be. És ha azt mondom, hogy az adó mondjuk 10kHz-en villog, akkor milyen áramkör kellene a vevőnek ami ezt dekódolja?
(#) 20sz Jófiú válasza zoka hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Valaki nemrégiben tett fel egy áramkört az Érdekességek topikba ami lehet megfelelne a céljaidra. Esetleg nézz be a témába vagy vedd fel vele a kapcsolatot.
(#) proba válasza zoka hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Lehet oszcillátor elhangolódással is lehetne valamit kezdeni (teremin generátor)
(#) zoka válasza proba hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Azért nem egy egyszerű, egyértelműen megvalósítható dolog ez. Szerintem kísérletezgetni is kellene vele, hogy mi az optimális érzékelő távolság stb. Szép feladat lenne tökéletesen megoldani, csak sajnos nincs sok időm, ezért ésszerűsítettem a dolgokat és kihagyom ezt a funkciót.
Egyébként egy erősítő előlapján lett volna ez a gomb: bementválasztó A és B bemenet között. Közben találtam egy sokkal egyszerűbb, ésszerűbb megoldást. Mivel a bekapcsoló nyomógomb mindenképpen ott van fizikailag, ki van fúrva a helye stb.. Ezért úgy oldom meg, hogy beépítem abba a funkciót: 1 rövid gombnyomás: bekapcs, 2.:A bemenet, 3.:B bemenet, 4.:A bemenet ... illetve 1 hosszú gombnyomás: kikapcs.
(#) kameleon2 válasza zoka hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Szia! Itt megtalálható egy korrekt, tesztelt megoldás. Bemenet választásra alkalmas lehet egy számláló is. A rövid és hosszú nyomásokkal a bekapcsoló gombon - sokat fogsz szenvedni, mert pont akkor kapcsolod ki - amikor a legkevésbé szeretnéd.... Erre alkalmasabb lehetne mondjuk egy egyszerű távszabályozó. Ráadásul kényelmesebb is a használata. Kaphatóak fillérekért olyan rf és ir távszabályozók, amik eleve tudják a számlálós működést (2272-es chippel M, L, T altípusok)
(#) Prendick válasza zoka hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
A QRD1114 reflexiós szenzort pl. pont ilyesmire találták ki. A kódolást szerintem meg lehet oldani azzal a trükkös módszerrel, hogy egy nyolc lábú pic SPI kimenetén folyamatosan kiküldesz egy bájtot a led részre és a tranzisztoros fokozattal veszed az SPI bemeneten. Ugyebár csak akkor lesz fogadás, ha van miről visszaverődnie a jelnek, de akkor roppant egyszerű feldolgozni. Az érzékenységét pl. egy beiktatott komparátorral (akár a pic sajátjával is) lehetne beállítani. Némi gondot okozhat a plexi visszaverése, de nem hinném, hogy nem lehet a beállítással kiküszöbölni.

Szerintem ez egy elegáns megoldás így éhgyomorra, bár nem túl olcsó.
Meg is őrzöm magamnak, mert még jól jöhet.
(#) zoka válasza Prendick hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Köszönöm a segítségeket!

Ez tényleg ígéretes, el is teszem a "gyűjteményembe". Még meg látom, mi mellett döntök. De a másik megoldás sem bonyolult, mert a hosszú gombnyomás például tölt egy kondit, és ha eléri a szintet a komparátor átbillen, ami a relét kapcsolja például, szóval nem bonyolult az sem...

Itt van egy video: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014
(#) Thowra hozzászólása Okt 9, 2017 /
 
Üdv!
Egy vékony, de ívelt 2mm vastag akril lap mögé kellene kapcsolót tennem. A felület nem átlátható (infra se). Az ív egy 20cm-es átmérőjű gömb adott pontja. nem kell nagy távolságról működni neki, elég ha megérintve a műanyag felületet érzékel. Van esetleg valakinek tapasztalata hasonlóval?
Előre is köszönöm.
(#) vision61 válasza Thowra hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Szia!
Ha kapacitív szenzor is jó, akkor pl.:
TTP223
Teszteltem, 8 mm vastag laminált padló mögött még üzembiztosan kapcsolt.
Kb. 12 x 12 mm egy modul mérete.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2017
(#) Peter65 válasza Thowra hozzászólására (») Okt 9, 2017 /
 
Nem csináltam még ilyet, de a kapacitív elvű nyomógombok pont ilyen jellegű alkalmazások. Több gyártó mikrokontrollere támogatja különféle elvű kapacitás mérő perifériával.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem