Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Röviden: a két végtranzisztor az IC tápáram-változásából nyeri a vezérlést, a bázisáram a tápfeszültségből nyerődik. A kimeneten 0 V-ot kell mérj, bemenőjel nélkül.
Gerjedésgátlás
(azt hiszem tudományosan a fázistartalék optimazilása a feladata ) Kérdezd highandot Ő ennek nagy tudósa
Kijavitanám a rajzod, mert igy gond lesz. Csak tudnám, hogy kell ?
Probálom szóban: a bal szélén 22u a földön, és a féltápfesz osztóján. Ez őssze van kötve az erősités beállitó visszacsatoló résszel. Hasonlitsd össze más rajzal Megfogod látni a bajt
Szia!
Igen, elég súlyos rajzhiba. Ebben a doksiban a jó rajz van:TDA2030gyári_ajánlás
Értem, kösz mindenkinek a segítséget
Sziasztok!
Talaltam itt nehany YD2030 jelzesu ic-t, ami adatlap szerint ugyanaz mint a tda2030, es ezekbol akarok egy hidalt melynyomo erositot csinalni. A baj az, hogy a trafombol 1 x 25V 2A jon ki, es ehhez en nem talaltam rajzot meg nyaktervet, csak a ketszeres taphoz. Tudna valaki adni egyszeres taphoz hidalt nyaktervet? Ja, itt van a YD2030 adatlapja:Bővebben: Link
Üdv!
Megépíted a két szimpla tápos verziót egymástól függetlenül, és az egyik elé raksz egy fázisfordítót. Ennyi az egész.
Kossz az otletet!
Kozben talaltam en is valamit. Feszultsegketszerezo, a 25v-bol +-35v-ot csinalni: Bővebben: Link Ez meg hidalt 2030A egyszeres taphoz: Bővebben: Link Az utobbi, tehat a hidalt 2030A mukodni fog igy rendesen?
Kar, mert ez eleg egyszerunek tunik nekem.
Kozben ajanlottak egy masik fajtat, csak az meg nem tunik valami egyszerunek. En nem tudnek csinalni ahhoz nyaktervet. Itt van, ez az: Bővebben: Link Meg ahogy Kovidivi mondta, a +-35v sok is lenne a tda2030-nak.
Sziasztok!
Megépítettem ezt az erősítőt Bővebben: Link csak annyi különbséggel, hogy csakis bontott alkatrészeket használtam fel. Az ic-k D2030A típusjelűek (egy 5.1-es rendszer aktív subjából) A bajom annyi, hogy maximum 200-210mA-t vesz fel 12V-on. 2.5A-es labortápom van úgyhogy zabálhatna nyugodtan. 12*0,2 az meg igencsak soványka teljesítményre utal és ez hallatszik is sajnos. Megpróbáltam kicserélni az R5-öt kisebbre. Most 68ohmán járok. Ezzel némileg javult az áramfelvétel és a hang is de még mindíg nagyon kevés az ígért 25-30W-hoz képest.
Szia!
Hajtsd meg nagyobb bemenő jefeszültséggel. Lehet, hogy a jelforrásod nagyon alacsony szintű.
Ez a fázisforditó megoldás nem az igazi, mert sose lesz egyforma a két IC hajtása, hiszen az alsóba benne van a felső torzitása késleltetése
A legtöbb gyári is ilyen. Occsó
Ez a megoldás se az igazi, ha már áramot akarsz növelni, Jobb mikor a tápfesz ellenálásról hajtasz
Ez se az se rövidzárbiztos
Számítógépről és a telefonról is próbáltam mindkettőnél ugyanaz a jelenség. kb. 40%-os bemenő jelig jó aztán elkezd torzítani őrült módon de nagyobb áramot nem vesz fel.
Az más. Akkor valami szervi hibája van. Hangszóró nélkül 0 V-ot mérsz az egyes kimenetek és a negatív táp között?
Az egyik oldalon, ahol még nem cseréltem ki a 680ohmos ellenállást, ott 3.4V van a hangszórókimenetek és a GND között. A másik oldalon ahol az egyik 680 ellenállást 68 ohmosra cseréltem ott az egyik hangszóró vezeték és a GND között 6V van a másik hangszóróvezeték és a GND között pedig 0V.
Mind a két kimeneten 0 V-nak kell lenni rövidrezárt bemenetnél. Ezt kell elérni. Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor nem fog szólni rendesen, csak az áramot fogyasztja, meg a hangszórót feszíti az egyenáram. A rajz szerint készítsd el az áramkört, és biztosan jó IC-ket használj.
Nem zártam tövidre a bemenetet. Kipróbálom így is.
Az IC-k biztos, hogy jók mert működő erősítőről bontottam őket.
Rövidre zártam a bemenetet de a kimenetek és a test között még mindig az említett feszültségek vannak.
Hol keressem esetleg a hibát?
Ellenőrizd az alkatrészeket! Az ellenállások értékeit, meg hogy nem kötöttél-e el valamit.
Holnap átnézem az egészet de sok mindent nem tudtam elszúrni mert az összes alkatrész bontott benne. minden ellenállást kimértem mielőtt betettem és a nyákterven sem változtattam.
Esetleg még gerjedés is lehet. Azt frekimérővel vagy oszcilloszkóppal lehet felderíteni.
Ez jo, pont ilyet kerestem
Ez mukodne 1 x 35V-rol is?
Inkább csinálj TDA-s végfokot 2050-esből. Az magában is ad 30 wattot, és nem kell 2030-as hidakkal bohóckodni...
Vagy nem elég a szóló 2030-as 18 wattja?
Ha aktív sub-ból bontottad, ott is hídban voltak? Vagy az egész erősítőrész a sub ládában volt?
10MHz-ig tud mérni a műszerem.
Mit mérjek rajta?
Hát odabiggyeszted a kimenetre a mérőzsinórjaidat, frekimérésbe kapcsolod a multit, és megnézed, hogy mit mutat a kijelző.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |