Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   251 / 274
(#) hobbyboby válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Aki meg akarja építeni, szerintem sokkal jobban jár, ha megveszi innen az egész kit-tet.
Bővebben: Link

Sokkal olcsóbban kijön vele, mintha a mindenféle hazai cuccok után szaladgálna mindenfelé.
Már az a 3 db. sztereo potméter maga többe kerülne itthon, mint ott a teljes, alkatrészekkel csomagolt kit!
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015

Lássuk a NYÁK-ot!
(#) hobbyboby válasza reloop hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Sajnos most nem igazán tudom, milyen frekvenciákon brummog a már működő cucc, de néha olyannyira mélyen szól, hogy már-már szinte torzan.
A hangszóróm meg nem igazán viszi át, pedig egy eredeti mélynyomó. Már amennyire 100 mm-es átmérőbe persze mindez kategóriájában belefér.
(Lehet, hogy valami nagyobb átmérőjű /és persze teljesítményű/ kellene???)

A 39 kohm-okat pedig - ahogyan azt javasoltad - kicseréltem 10 kohm-okra,
- s tényleg sokkal jobb lett.

Most szemtelen vagyok - lehet, hogy valóban értessz hozzá?

A kondik értékének felezése mennyire viszi majd feljebb az egészet?
Kevésbé vagy nagyon sokkal?
Mindenesetre - nagyon köszi az eddigi segítséget.
Jót tett ....
(#) reloop válasza hobbyboby hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

A kapacitások felezésétől a szűrés egy oktávval kerül feljebb, ami a frekvencia 2-szeresét jelenti. Ajánlom a kipróbálását.
(#) hobbyboby válasza reloop hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Kipróbáltam.
Nem éppen és kimondottan az ajánlásodat, de nagyon közelítettem hozzá.
A 400 nF helyére 360 nF (2x180 nF) került, míg a 200 nF helyére 150 nF.
Aztán hagytam járni egy nagy hangdobozomon (35W/4 ohm).
És utána elmentem erre-arra.
Most jöttem haza, megsasoltam - és végre igazán melegszik a hűtőborda!
Ezeddig szinte semmilyen sem volt, úgy mint a hangereje.
Lehet, hogy az a túlzott mélységű frekivágás a dinamikát és az erősítést nagyon visszaveszi?
Azt hiszem, ez lesz majd a végleges kivitel.
A TV mellé/alá csak elmegy ....

P2210268.JPG

(#) szendi001 válasza hobbyboby hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Most hallgatom. + - 12 voltos kapcsoló üzemű tápon van. 25 cm-es hangfalra van kötve. Jól szól az árához képest. Brumm nincs. A nyákon a magas és a mély fel van cserélve... mármint a felirat a LÖT STOP-on. Amúgy jól működik.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015

Ez mind szép és jó ... és a másik oldal? Magyarán - a LÉNYEG!
(#) szendi001 válasza hobbyboby hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Béke és az erő legyen veled. Rajta van a telefonomon. Át is kell még rajzolnom sprintbe, utána felteszem. Most hallgatom. Átlagos hangja van. Ha nem tudnám, hogy ez az IC azt mondanám jó .
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Hallgatom. Igazából az ilyen IC-s erősítőkből az igazán jó dinamikát hiányolom. Ár teljesítmény viszonyban jó. Akkor a legjobb a hangja, ha a hangerő 80% -on van. Nincs elválasztva a lepke szabályzó és a hangerő ezért kicsit visszahat a hangszínre az állapota. Pár wattig kihajtva egész dinamikus. Én azt mondom összevethető egy 3 wattos csövessel.
(#) hobbyboby válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Nagyobb teljesítményű IC-t bele!
Mondjuk a jelenlegi lábleosztás és beültetés simán csereszabatos a TDA2050-nel. Legfeljebb a tápfeszt kell kissé feljebb tolni - ±22V-ra, oszt akkor
- "hadd szójjon ..."

Akkor máris nem "egy 3 wattos csöves", hanem mintha 5 W-os ....

Ha már egyszer ilyesmi olcsó IC-kel vannak megalkotva a jelenleg lapos TV-khez a mindenütt drága pénzekért megkapható házimozis hangrendszerek - s oda nagyon megfelelőek és jók,
akkor mit kell kishitűen molyolni tovább azzal, hogy milyet szól?
Szerintem pusztán hangforrás kérdése, hogy simán fahang jön-e belőle, vagy egy valóban jó dinamikájú térhatású (5+1 Surrround-os) zene ...
(#) szendi001 válasza hobbyboby hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Nem mondtam, hogy elégedetlen vagyok vele . Azért épült, hogy össze tudjam hasonlítani más kis teljesítményű erősítőkkel. A lényeg az, hogy amikor 14 Wattról beszélünk, akkor ez az IC maximum tű impulzus formájában az elfüstölés határán tudja. Aki többet vár tőle, az csalódni fog. Hiába tenném bele a nagyobb IC-t. Sem a táp sem a borda nem bírná. Amúgy a borda éppen langyos + -12 voltnál, így a következő teszt az lesz, hogy rákötöm egy megcsapolásos 24 voltos trafóra. Ezzel nyerek még a dinamikán. Megjegyzem, hogy gyári Yamaha 10 Wattos gitár kombóban volt ez az IC. A célnak teljesen megfelel, a fürdőben fog hajtani két 15 Wattos TESLA hangfalat. A kit megéri az árát... Ha fejlesztenem kellene valamin, elválasztanám egy műveleti erősítővel a lepke szabályzót.

Lehetséges, hogy már 2 tranzisztorral le lehet választani a lepke-szabályzót, hogy ne hasson a hangerőre vissza.

Mellesleg - én most egy katalógus szerint 32W-os TDA2050-nel rugózom, de szerintem az se tudhat 32 W-ot. Legfeljebb valami hanggenerátoros 1 kHz-es színuszjellel kivezérelve. De az átlagos szöveg vagy zene az sajna nem csak abból áll.
Igaz, én nem a maximálisnak mondható ±22V-tal járatom, mert a tápom csak ±18,5V-ot tud, de nem is várom el, hogy nagyon döngjön.
(#) gyuszo válasza hobbyboby hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Az lehet, de a TDA2050 egy újabb, kisebb zajú, torzítású, fejlettebb verzió. Nagyobb dinamikával is rendelkezik, mint a TDA2030A . Impulzus szerűen, ha jó a táp és van tartalék, 50 W is lehet, de ez csak pillanatnyi. Ehhez már kell a ±22V táp , megfelelő trafóval.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
(#) hobbyboby válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Van egy 2x24 V-os hálózati trafóm, de az egyenirányítva, + az elko-kondikkal felpufferolva már majdnem ±35 voltot adna le.
Nem merem rátenni, mert minden bizonnyal füstöt eregetne ...
(#) lukacsp válasza hobbyboby hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Ha IC-s végfok, és teljesítmény is legyen: TDA7294 topic. Semmivel sem bonyolultabb megépíteni, mint ezeket a kis p.köszörűket.
(#) hobbyboby válasza lukacsp hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Ebben teljes mértékben igazad van.
De nem akartam nagyon belebonyolódni sem ...
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Íme az ígért képek. Ez alapján már át lehet rajzolni Sprintbe, és igény esetén megépíthető hazai alkatrészből is.
(#) hobbyboby válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 24, 2015 /

Ha lett volna szkennered, és egy az egyben abban másolod be, még csak Sprintbe se kellene majd újratervezni.

És azt mondod, egy lepke-hangszín van benne? Simán a bemenetek után?
Hmm. Érdekes. Még csak egy elő tranzisztor se?

Ehhez a KIT-hez valami értelmesebb kapcsolási/beültetési rajzot nem adtak?
(#) orcika70 válasza hobbyboby hozzászólására (») Feb 24, 2015 /

Én találtam egy ilyent. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
(#) szendi001 válasza hobbyboby hozzászólására (») Feb 24, 2015 /

Előásom majd a rajzát is. Nincs semmilyen előfok, ezért kicsit visszahat a hangerő, de nem zavaró mértékben. Telhetetlen vagy ezzel a nyákkal kapcsolatban. Simán behúzod a képet BMP-ben sprint alá. Ha a szöghiba zavar, az meg kompenzálható valamilyen fotó kezelő programmal. Ha tényleg meg akarod építeni beszkennelem így készen. Az szöghiba mentes lesz... de egyszerűbb megépíteni kit-ből.
(#) szendi001 válasza orcika70 hozzászólására (») Feb 24, 2015 /

Én linkeltem be korábban, és két hozzászólással hamarabb ezt látod megépítve otthonomban.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
(#) reloop válasza hobbyboby hozzászólására (») Feb 24, 2015 /

Parancsolj.

Beültet.png

(#) hobbyboby válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Köszi, de nem akarom megépíteni, mert van már egy hasonlóm, csak az kivételesen nem TDA-val készült, hanem valami egytokos IC-ben van mindkét oldal.
Jelenleg az van itthon a TV-hez kötve.
Az egyik hangfalba van beleépítve a cucc, a másik meg csak úgy szól ...
Teljesen az a megoldás, mint az olcsóbb számítógépes sztereó cuccok, nincsen külön dobozos erősítő.
(#) hobbyboby válasza hobbyboby hozzászólására (») Feb 26, 2015 /

Van ez az erősítőm. És újabban elég érdekes dolgot produkál.
Ha sokáig van bekapcsolva, egy idő után csendben elkezd búgni. Nem zavaró - de!
Mintha valamelyik alkatrésze "bemelegedés" után fáradna.
Lehetséges, hogy a Greaetz-ben valamelyik 1N4007 dióda engedi fel a hálózati brummot, de lehet talán az, hogy a szűrőelkó (2200uF) száradna csendben kifele?
(#) trickentrack hozzászólása Márc 12, 2015 /

Udv!

Osszeraktam az ebayes erositomet. Aznlenne a kerdesem higy a tapot higy kell bekotni? A tapom egy aksitolto. Annak ugye csakm2 kabele van de itt 3 nak van hely, james meg annyi hogy is van ac + gnd - ?

image.jpg

(#) reloop válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Szia! Sajnos az akkumulátortöltő nem alkalmas ennek az erősítőnek a táplálására. Szerezz be 2x12V szekunderfeszültségű transzformátort.
(#) trickentrack válasza reloop hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Es ha ezt beszerzem akkor mit kell vele tegyek mert ezekhez meg nagyon kezdo vagyok?
(#) reloop válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Lerajzoltam.

Táp_6.jpg

(#) Laslie válasza hobbyboby hozzászólására (») Márc 12, 2015 /

Íme a kapcsolási rajz, beültetési rajz, alkatrész jegyzék (kínaiul tudók előnyben ), és a nyák.
Ma érkezett meg a csomag.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
Következő: »»   251 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem