Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli jeltovábbítás
Lapozás: OK   2 / 5
(#) azxo1 hozzászólása Okt 30, 2011 /
 
Helló mindenkinek!
Jártas vagyok az elektronikában, delphi-ben programozgatok, (kis segítséggel), de most az alábbiakban kérném a segítségeteket:
Van egy progim, amivel bármit tudok távirányítani a számítógépen. Ez kitünően működik, (programokat indíthatok vele, rendszerAPIhívások, portok programozása... stb. Most ott akadtam el, hogy USB portra kiküldök egy jelet, de nem tudom hogy közvetítsem azt egy fogadó vevőnek.
Tehát adott egy USB kimenet egy jelforrással, amit szeretnék felhasználni pl.: egy lámpa bekapcsolására.
Bármilyen módszer érdekel, bluetooth is szóba jöhet, mint adó-vevő.
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 5, 2014 /
 
Üdv. Már tudom nagyon kihalt a téma,de szeretném megkérni a téma tagjait hátha tudnak nekem segíteni. Egy olyan kapcsolásra volna szükségem,ahol van egy adó és van egy vevő. Analóg TTL-jelszintű jelet kéne továbbítani kb 200m távolságra (ha ez megoldható). Az adó lehet bonyolultabb is,annyi volna a lényeg hogy a vevőkészülékek (több darab készül majd) kicsivel egyszerűbb legyen és olcsóbb. Venni azért nem szeretnék mert az ennyi készülék esetében drága lenne. Remélem kapok segítséget. Már régóta vadászok válaszra. A vevő max 4,5V-os legyen ha lehetséges. Az adókészülék max 9V-os ha így megfelel. Köszönöm előre is a válaszokat (ha kapok).
(#) bbalazs_ válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Ezt az analog ttl jelszintet ha lehetne meg egyszer....
(#) szikorapéter válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Hát úgy értettem hogy az adón van egy kapcsoló mondjuk,a vevőkbe meg építve egy 555-ös IC-vel felépített zümmögő. Amikor az adón lenyomom a kapcsolót,a vevőn megszólal a hangszóró. Ha eggyáltalán ez megoldható analóg módon.
(#) mlaci79 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
A kérdésedből szinte lehetetlen kihámozni, hogy mit szeretnél. Próbált átfogalmazni...
Az analóg TTL meg végképp érdekes. Olyan mint a folyékony vas. Most analóg vagy TTL jelet szeretnél továbbítani?
Mindenesetre valamilyen vivőre szükséged lesz!
(#) szikorapéter válasza mlaci79 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Igen,vagyis hát konkrétan nem nevezhetném TTL-nek mivel a vevőn csak 4,5V-van maximum ezértakkor levezetem egyszerűbre: Olyan mintha távolról szeretnék egy ledet bekapcsolni,de nem egy vevőkészülék van hanem pl 8 és akkor ha az adón megnyomom a kapcsolót akkor a vevőkön bekapcsolnak a ledek.
(#) mlaci79 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Azt szeretnéd, hogy 1db adó adjon ON/OFF jelet egyszerre pl. 8db vevőnek vezeték nélkül? Milyen frekvencia sávba akarod megoldani?
(#) szikorapéter válasza mlaci79 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Hát az sajnos nemtuom megadni,az a lényeg hogy ne büntessenek érte,egyszerűbb készített vevőeszköz is képes legyen fogni,és eljusson az emített távolságra. (A távolság csak körübelüli arány lehet hogy ennél kevesebb). Az adó lehet bonyolultabb inkább,mint a vevő,mert abból kell többet gyártani.
(#) mlaci79 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Félek kevés lesz ehhez a tudásod.
Itt találsz adó-vevő modulokat: Bővebben: Link
Azonosítást, kódolást esetleges hibajavítást már neked kell kitalálnod.
Annyira azért nem egyszerű amit te szeretnél.
(#) szikorapéter válasza mlaci79 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Akkor egy bonyolultabb adóval,és több egyszerű vevőkészülékkel nem tudok továbbítani egy impulzust? (egy kapcsolójelet?) Mert venni nem akartam mert így drágán jönne ki a dolog,ezért gondoltam rá hogy esetleg kicsit bonyolultabb,de olcsóbb megoldást választok.
(#) mlaci79 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Ha nincs tapasztalatod az RF kommunikációban akkor házilag zsákutca.
(#) szikorapéter válasza mlaci79 hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Akkor értem,azért köszönöm a segítséget.
(#) kaqkk válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Már egy másik témában javasoltam a gyári modulokat - van már ezerFt körül adó-és vevő is ennél olcsóbban házilag sem tudod összehozni ....
(#) szikorapéter válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Akkor később mégiscsak venni kell...és maguk a modulok kb mekkora távolság áthidalására képesek?
(#) kaqkk válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Nézd meg az adatlapjukat..
(#) szikorapéter válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 5, 2014 /
 
Köszönöm.
(#) csaby93 hozzászólása Szept 5, 2014 /
 
Sziasztok!

Vettem egy TX-4MSIL adó illetve egy RX BC-NBK vevő modult és azt tapasztalom, hogy szinte bárhol a vevő összeszed rengeteg jelet... nektek volt már ilyen? Esetleg mi okozta a hibát?

Köszi szépen a segítséget előre is.
Csaba
(#) pucuka válasza csaby93 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Nem hiba, ez ilyen. A vevő a saját zajából generál jeleket, ezt látod. A kommunikációnak kell kezelni ezt a problémát, a hasznos információ előtt inicializálni kell.
(#) csaby93 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Hűha, igen? Ezt akkor hogy kell megoldanom? Hogy lehet lekezelni szoftveresen hogy tudja hogy mik azok az adatbitek illetve ezek a random dolgok...? :S
(#) vilmosd válasza csaby93 hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
En ugy szoktam megoldani, hogy az erdemi info elott elkuldok egy 4 byte ¨0xF0¨ erteket (lehet mas is), majd egy STX byte-ot (start of text). Utana a szoveget vegul lezarom a STPTX (stop of text) byte-tal. A lenyege az, hogy a vevo feleledjen, az AGC bealljon, es utana hasznalhato. Meg lehet még csicsazni a checksum elkuldesevel is, ha nagyon biztosra akarsz menni.
(#) asm hozzászólása Szept 12, 2014 /
 
Sziasztok!

A kérdésem lehet, hogy a témán belül kissé specifikus, ugyanakkor új témát sem nyithatok hozzá. Kérem azért, aki látja a kérdésem, és ismeri a probléma menetét, az segítsen!

A helyzet a következő:

Adott egy többszintes családi lakás. A legfelső szinten működik egy modem, ahonnét az internetet tudnám fogni VEZETÉKEN - maradjunk annyiban, hogy nem tudom SEMMIVEL SEM WiFi-n fogni gépről a netet, CSAKIS Ethernet kábellel.
Az én gépem a legalsó szinten van. Oda az ablakokon keresztül levezettem egy hosszú ethernet kábelt, úgyhogy most - mint láthatjátok - az én gépemhez is eljut az internet.
A probléma ott kezdődik, hogy a szüleim elkezdtek felszólalni a megoldás miatt : Egyenlőre úgy áll a helyzet, hogy a kétszárnyú ablakoknál az egyik egyébként is zárva tartott ablakfélre rácsuktam az ethernetkábelt, de a múltkor már azzal jöttek, hogy így az az egy szem kábel kifeszíti az ablakot, és hogy múltkor is beesett az eső (amit én amúgy nem is nagyon tapasztaltam).

Szóval a kérdésem, hogy meg lehet-e oldani ethernet kábel esetén, hogy egy ponton, egy nagyon rövid időre vezeték nélkül történjen az adattovábbítás?
A jeladónak és a vevőnek itt csak egy pár tíz centis ablakot, ha jól néztem, úgy legföljebb 10-20 centis tartományban kéne működnie, adatot továbbítania/fogadnia csukott ablakon keresztül.

Erre én szeretném a lehető legegyszerűbb megoldást - ha van ilyen -, hogy ne egy külön modemet kelljen az egészre megvegyek. Az is jó lenne, ha 2-3 ezerből meg lehetne oldani/építeni a dolgot, mert amúgy nem erre akarnám a zsebpénzem nagy részét szánni, de jó lenne, ha nem kéne felköltözzek a tetőtérbe.

Előre is köszönöm!
(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Nem is tudsz mégegy modemet használni. Egy internet csatlakozáshoz csak egy modemet tudsz használni, egy másikat csak komplett másik előfizetés, és bekötés esetén tudnál.
A modem mellé tegyél egy WIFI -s routert, és arra a rövid időre. A LAN kimeneteit használhatod továbbra is, és ha már nincs szükség a WIFI -re, letiltod.
Igaz nem olyan olcsó megoldás mint szeretnél, de az adó-vevős megoldás sem olcsóbb, de sokkal komplikáltabb. (az ár, és a komplikáltság nem az áthidalandó cm -ektől függ)
Van még másik megoldás is, ez korrekt ugyan, de nem biztos, hogy a szüleid örülnének neki, átfúrod az ablaktokot, és purhabbal leszigeteled.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) asm válasza pucuka hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
"A modem mellé tegyél egy WIFI -s routert, és arra a rövid időre. A LAN kimeneteit használhatod továbbra is, és ha már nincs szükség a WIFI -re, letiltod."

Bocs, de így ezt abból a szempontból nem igazán értem, hogy az ablakon keresztül semmilyen vezeték nem futhat!
Mondjuk még nem is hallottam arról, hogy WIFI-s router közvetlenül másik WIFI-s routerről vesz adatot, de akkor most ehhez egyből két WiFi-s routert kéne vegyek, csakhogy ott az ablak mögül, össz. pár centi üveggel elválasztva tudjanak kommunikálni?!
Mert ez akkor jól sejtem, hogy egy pár centis vezeték nélküli kapcsolatot meg sem úszok 15000 Ft alatt??

Legalább akkor erre lehet olyan routert kapni, ahhol csak egy bemenő ethernet csatlakozás van?
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) pucuka válasza asm hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Idézet:
„ablakon keresztül semmilyen vezeték nem futhat!”

Gondolom az internet csatlakozás modemje nem a falon kívül van. Ha mellé teszel egy WIFI -s routert, aminek általában több (4) LAN kimenete van, az egyiket az UTP kábellel levezetve ugyanott vagy, ahol most. Viszont ha ezt el kell bontanod, akkor még ott van a vezetéknélküli WIFI -s hozzáférés. Ha nincs a gépedben eleve WIFI -s adapter, akkor venned kell egy USB -s WIFI adaptert, telepíted, és kész.
De lehet kapni nem is túl drágán ún AP -t (hozzáférési pont) is amivel átjátszó üzemmódot is beállíthatsz. De ha ez ablakon kívül van, akkor a tápját is valahol ki kell vinned.
Mondom. Nem a pár centis a lényeg. Amivel azt a pár centist megvalósítod, az tud akár több száz métert is. Ez nem drót, hogy centire mérik az árát. Meg kell venned egy adó-vevő áramkört a külső, és a belső oldalra is, de akkor még mindíg ott van, hogy a táppal mi lesz.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) kadarist válasza asm hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Neked egy ilyen network kit páros lenne jó.
(#) asm válasza pucuka hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
"Van még másik megoldás is, ez korrekt ugyan, de nem biztos, hogy a szüleid örülnének neki, átfúrod az ablaktokot, és purhabbal leszigeteled."

Sajnos a sejtésed affelől helytálló, hogy ilyet az életbe nem engednének meg.
Kezdjük ott, hogy a fúrót se adnák oda.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Tényleg jó, ha ugyanazon a fázison van mindkét egység.
(#) asm válasza kadarist hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
"Neked egy ilyen network kit páros lenne jó."

IGEN, igen! Ilyesmire gondoltam!

Csak ez hol kapható itt vajon Magyarországon, azon belül is Pécsett?! Ill. ami ugye nem mellékes, hogy mennyiért?
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Igazából ez nem a villanyhálózaton viszi át az adatot, hanem wifin. De előnye az, hogy nem router, "csak" egy access point. Egyszerűen wifivé alakítja a LAN-kábelt. Csak egy ötlet. Egy nagyobbacska lakóházat könnyedén beszór és bővíthető.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
(#) asm válasza pucuka hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
"Meg kell venned egy adó-vevő áramkört a külső, és a belső oldalra is, de akkor még mindíg ott van, hogy a táppal mi lesz."

A tápot még meg tudnám oldani : Ugyanis a tetőtéri ablakon még nem problémáznak (legalábbis eddig, kopogjuk le), mert oda leginkább csak apukám megy föl.
Ami nekik gond, az a szobám ablaka.

Azaz az adóhoz a tápvezetéket le tudnám vezetni, a tetőtérből, a vevőhöz pedig a szobámból.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem