Fórum témák
» Több friss téma |
A 3089 nem okoz elhangolódást, szerintem nem is a 1062 okozza. Sajnos konstrukciós hiba lehet, mert amit én láttam ilyen tunert, az mind csinálta. Ráadásul én ilyen tunermodult úgy is használtam, hogy nem az eredeti rádióban, hanem saját építésű készülékben, ahol biztosan jó és stabil hangolófeszt kapott, ennek ellenére mászkált.
Szerintem inkább valamelyik alkatrész melegedése okozhatja, a modulon belül. Lehet, hogy a varikap, de az is lehet, hogy valamelyik kerámiakondi a ludas, ennek kiderítéséhez komolyabb műszerezettség kellene. A kerámiakondikat (ha az okozza a gondot) egyébként ki lehet cserélni mai, sokkal kevésbé hőmérsékletfüggő darabokra is. SMD-ben biztosan kapni megfelelőt, legfeljebb a panel hátáról kell felforrasztani őket.
Két fajta elhangolódással találkoztam eddig, az egyik fajtát az AFC áramkör konstrukciós hibája okozza, a másik verziónál pedig a TDA1062 oszcillátor köre okozza. Az első hibát lehet orvosolni, a másodikra még nem találtam megoldást.
"ennek kiderítéséhez komolyabb műszerezettség kellene"
Nem gond, sőt fagyasztó spray is van. Úgy tűnik,hogy már sikerült is megtalálni a hibát,de nem akarom elkiabálni. A fagyasztó spray ebben is profi. Már fél órája nem hajlandó elhangolódni..
Igen, a hibát már írta valaki. A 470 Ohmos trimmer poti.
Nálam ez okozta a gondot.
Szia!
Az AFC nem volt bekapcsolva, direkt, hogy lássam elmászik-e, lassan de elmászik az adóról... Talán ahhoz képest mielőtt hozzákezdtem a javításnak, kicsit lassabban, kisebb mértékben hangolódik el. Majd megnézem az AFC meddig bírja most tartani, mielőtt hozzányúltam volna olyan kb. 20-30percig tartotta, de aztán egyszercsak hirtelen elhangolódott... Valaki nem tud közületek véletlenül a modul tekercseihez való pici ferritmagot valahol? Mert van egy másik modulom amibe sikerült eltörnöm az egyik magot sajnos .
Színjelölések vannak. Piros és kék, Ha tv tunerből kiveszed a ferrit magot,akor arra figyelj. Úgy emlékszem hogy kéknek kell lennie.Az 100MHz-es ferrit (bár ez csak kopott emlék).
Ne add fel. Ne matass annyira bele a tunerbe. Az a 470Ohm-os poti és a többi elem a 741 körül lehet szerintem a bibi. Leírom,hogy én miket mértem a hangoló potis szerelvényen, hasonlítsd össze és figyeld hogy elhangolódásnál változik-e. Ha nem változik,akkor mégiscsak az AFC áramkör lesz a ludas és nem a hangolófesz mászik el. Beállítva: 98,8MHz (Petőfi) alap: utánahangolás után: 100,4 (Sláger) zöld 9,75V * 9,72 * 10,11 piros 11,07 * 11,08 * 11,09 sárga 9,74 * 9,72, * 10,11 fekete 6,19 * 6,19 * 6,19 barna 5,53 * 5,54 * 5,54 fehér 5,51 * 5,52 * 5,53 Tehát a kiemeltet figyeld és szerintem úgy vizsgáld,hogy megméred amikor az adón van, leírod a mérési eredményeket, majd amikor elhangolódik (de ne keresd meg az adót ekkor),akkor is megméred a pontokat. Ha nem mászott el a sárga vezetéken a fesz,akkor a hangolófesz jó, csak az AFC áramköri rész behülyült. De nézzük meg mit mérsz, én is kíváncsi vagyok. Hál' at Istennek az enyém jó lett. Mértegettem mindent, mindent stabilnak mértem, de amikor elkezdtem fagyasztani az alkatrészeket finoman,akkor mindig a 470Ohm-os trimernél bolondult meg. Most a csere után ok. Valami olyan trimmert kellene betenni helyette,ami ezerszer jobb. Pl. helipot-trimmert, ha találsz otthon.
Van is itthon pont egy hibás TV tunerem, megnézem milyet találok akkor benne, hátha azt a másik modult is sikerül feléleszteni...
Ha lesz egy kis időm megpróbálok méregetni, bár nálam kicsit másabbak lesznek az adatok, mert én itt csak a Tokaji vagy a Komádi-i max. a Kékesi adókat tudom fogni... (98,8-on nekem nincs semmi, mondjuk 100,6-on van egy helyi adó ez már elég közel van a 100,4-hez) Abból gondolom, hogy nem az AFC a ludas, pontosabban nem csak az AFC, hogy teljesen AFC nélkül is lehet látni, a hangolásjelzőjéből a rádiónak szépen, hogy elmászott az adóról, a hangolófeszt mérve a modul 14-es kivezetésén is, látszott, hogy csökkent a bekapcsoláskor mérthez képest egy 5-10perc üzem után. A másik dolog amit furcsállok, hogy az UD83 UT85 alkatrészeket nem minden modulba építették be gyárilag, nekem pl. a 2 modulból egyikben sincs, egy ellenállattal van átkötve az UT85, lehet, hogy emiatt is csökkent ezeknek a frekvenciastabilitása? Meg kellene próbálni beültetni ezt a részt? (a mellékelt képen bejelöltem, hogy mire gondolok) Üdv: Laci
Ha jól emlékszem, az én tunerjeimben sárga tetejűek voltak a vasmagok, ezek elvileg 100MHz-ig használhatók (a kék talán 50MHz-es lenne, az kevés ide). Nem tudom, van-e náluk, de legutoljára a HAM bazár alkatrészlistáján láttam ilyesmit a Rádiótechnikában, de az sem ma volt. Esetleg kérdezd meg őket telefonon. Rádióvilág
Igazad van,a kék 50MHz-es, a sárga volt 100MHz-es, de mintha ezekben a tnerekben kék jelzésű lett volna...(?)
Heló mindenkinek! Segítséget szeretnék kérni a RA6363s-el kapcsolatban.Minden működik de FM módban nem világítanak a ledek,ettől független működik a rádió.Tud valaki segíteni hol keressem a hibát?
Üdv! Se hangolás jelző sem a térerősség jelző ledek nem világítanak FM módban.Viszont AM módban a térerősség jelző működik,a hangolásjelző nem.Tudsz valami okosságot?
Hahó!Senki nem tud semmit a ledekkel kapcsolatba?
Szia!
Először a huzalozás folytonosságát kellene leellenőrizni. A vidinél a forszremeknél elő szokott fordulni fóliaszakadás. A csatlakozókat se felejtsd el, C csati, illetve FM modul. Ezt követően meg kellene mérni, FM állásban megkapja-e a kijelzőpanel a 15V-ot. De akár ezzel is kezdheted. Ha minden ok. akkor következő lépésként a kijelző panelen lévő LM324-et cserélném először, ha nem javul, akkor már az FM modulban kell kutakodni. A 3089-es IC állítja elő a térerőjelző és a hangolásjelző számára a jelet. Tehát, 3089 csere. Gyula
Szia Köszönöm a segítségedet,ha lesz időm utánanézek.Ha lesz még kérdésem jelentkezek.Üdv!
van egy videoton ra 6363 s végfokom az a baja hogy 2 óra zenehallgatás után elkezd halkan 50hertzet is adni utána meg a hűtőborda nagyon forró mi lehet a baja?
Sziasztok.
Nagyon örülök,hogy rátok találtam.Először is szólnom kell hogy ebben a témában a kezdőbbnél is kezdőbb vagyok így lehet hogy lesz egy két mondat ami számotokra érthetetlen lesz de megpróbálom értelmesen le írni a kérdésemet. Nekem is van egy ilyen erősítőm és rengeteg bajára találtam itt megoldást és most már úgy látszik hogy minden működik csak egy dolgot nem értünk ami talán a legfőbb baja.A nyáklap egyik sarka le van törve és így az egyik oldali hangfal panel egyáltalán nem működik ezért valaki a nyáklap aljára forrasztott fel egy 4-es aljzatot a még működő panel aljába amibe a hangfalak kábeleit kell bele csavarni és így szól mind a két hangfal és pont ezt nem értem hogy ez miért van ha már van jobb meg bal oldal akkor miért szól egy panelről mind a két hangfal vagy ez normális dolog? A segítségeteket előre is köszönöm. Csaba
Szerintem a Kádár-könyvek már nem "tartottak ki" a VT HiFi tornyok megjelenéséig. Én a Magnósok Évkönyvét javasolnám, a '84-es kiadást. Sajnos abban sincs skálahúrozási rajz, megnéztem. Viszont megnézem egy ilyen készülékben, hogy fut a zsinór.
Értékelhető fotót kérnénk a segítségnyújtáshoz. :photo:
A műhelyben maradt az erősítő, így majd holnap felrakok pár képet.
Hihetlen mód kiváncsi vagyok a szakvéleményre, így a fáradtsággal most nem lenne gond! Holnap amint 2 ostorcsapás között megtudok lépni a főnökök elől, rakom felfele a képeket.
Megvannak a képek de mire le értem már egy kicsit át lett alakítva. Az első képen megpróbáltam berajzolni hogy hova is volt kötve az a két piros kábel csak egy kicsit halvány lett a rajz.Szóval egymás mellé voltak forrasztva és nem csak egy fekete áthidaló volt hanem három és így szólaltatta meg a két hangfalat. Most eltávolítottunk két gyári fekete áthidaló kábelt és most elméletileg "stereo is meg jó is" csak nem tudom hogy ez hosszútávon is működni fog?
Most az első képen a piros vezetékek a modul kimeneti pontjára (12-13) vannak kötve. Ha a piros a hangfal meleg pontja, akkor ez így jó. A VT cuccok 8 Ohm -ra vannak méretezve.
Holnap megkérdezem a segítőmet,mert ezt így konkrétan nem mondta hogy "meleg pont".
Köszönöm a válaszodat. Csaba
Sziasztok!
Én is teljesen új vagyok itt a fórumban és ráadásul kezdő is. Szeretném elkerülni a bekapcsolásnál hallható koppanást a legegyszerűbb módon.Valami féle relés megoldásra gondolok nem a fejhallgató dugó bedugására Apropó fejhallgató dugó: sehol nem kapok ! Esetleg tudtok ebben segíteni? Előre is köszi mindenkinek! Peti
5p DIN dugót keress, 360°, vagy dominó jelöléssel, az lesz a nekedvaló.
A bekapcs koppanás elvileg nem jelentkezik megfelelően működő némításnál, és ha a végek, pufferek is rendben vannak.
De csak elvileg. Az erősítő beállási ideje soha nem nulla, hisz az alsó határfrekvenciát még nem tekintheti egyenszint eltolódásnak. Ezt a visszacsatolókörben található soros kondi határozza meg. Szerintem ezeknél együtt kell élni vele, vagy valamilyen koppanásgátlót kell beleépíteni (hely van benne bőven).
Nem tudom, nálam el szokott múlni, ha jól csinálom meg az erőlködőt. a kopogás főleg a féltápfeszről működő előerősítő felől érkezik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |