Fórum témák
» Több friss téma |
A videoton tunerek elhangolódása miatt elsősorban nem az oszcillátor kör tehető felelőssé - persze előfordul az is -, hanem legtöbb esetben az UR87-UL86-UC68 hőstabilitási problémái miatt. A tuner rész gyakorlatilag nem-igen hangolódik, hanem az említett LCR tag hőstabilitási problémái miatt gondoljuk úgy. Mivel ez a tag nem stabil, ezért az AFC sem, és a hangolásjelző sem stabil. Az alap hangolófeszültség előállításához szükséges referenciafeszültség sem a legstabilabb, amit a uA3089 referenciafeszültségéből állítanak elő ami nem igazán hőstabil, valamint ehhez képest képzik az AFC hibafeszültséget. Nos dióhéjban ennyi a hőstabilitási probléma leírása. Ezen témát részletesen kiveséztem az elektrotanyán Videoton RT7300 Tuner elhangolódik? címmel, olvasd el, ott elolvashatod a mérési eredményeket és tapasztalatokat! Tanulságos!!!
A második kérdésre a válasz: Mivel új korukban ezeket a készülékeket nagyrészt kizárólag OIRT sávon használtuk, a hangolófeszültség alacsony értéke -amit leosztással állítottak elő-, a sáv szűkössége és az adók egymástól viszonylag nagy távolsága miatt ez a hiba nem igazán volt érzékelhető. Természetesen, ha az oszcillátor tekercs menetei a hőtágulásnak köszönhetően elérték az árnyékoló serleget, akkor mindenhogyan érzékelhető volt, főleg, mivel ilyenkor a rádiót nem igazán lehetett hangolni
Én az elektronikához nem értek , azt szeretném megtudni van -e köztetek valaki akihez elküldhetném vagy elvihetném a Videoton 6303-as tunert és megpróbál vele valamit elkövetni a stabilitás érdekében. Persze fizetnék érte.
üdv: Fpityu
Én az elektronikához nem értek , azt szeretném megtudni van -e köztetek valaki akihez elküldhetném vagy elvihetném a Videoton 6303-as tunert és megpróbál vele valamit elkövetni a stabilitás érdekében. Persze fizetnék érte.
üdv: Fpityu
Köszi a kimerítő választ
Azt elfelejtettem írni, hogy én is kicseréltem az UR87 UC68 tagokat is, illetve uA3089 csere miatt újrahangoltam a szorzókört az UL86-tal, és viasszal öntöttem le a tekercset, lehet akkor inkább ahogy te is írtad ez segített a problémán, és nem az oszcillátorban, illetve a bemeneti rezgőkörben történt kerámiakondi csere. Nekem egyedül amiatt tűnik úgy, hogy elsősorban (nálam legalábbis) a megmaradt hangolódást a hangolófeszültség instabilitás okozza, mert a hangolásjelző jelzéséről veszem észre, hogy elhangolódott, tehát a hangminőségből még nem veszek észre semmit, de a hangolásjelző már jelez. Úgy vélem, hogyha a szorzókör mászna el akkor inkább az történne, hogy azt mutatná a készülék, hogy pontosan az adóra van hangolva, miközben már régen elmászott róla, vagy rosszul gondolom? Esetleg a BB139-es varicapok öregedése nem játszik szerepet szerinted az elhangolódásban? Üdv: Laci
Közben végigolvastam az elektrotanyán tárgyaltakat is, az is nagyon tanulságos volt, köszi szépen érte!
Olvastam, hogy az RT7300-nál egy Fuba beltériből bontottal sikerült a legjobbra. Szerinted ha sikerülne egy ilyen kondít kifogni az nagymértékben segítene a régebbi modulokon is amik az RA6363-ban vagy pl. az RT6303-ban vannak? Olyan méréseket nem végeztél, hogy a fuba beltériből bontottal vajon azért lett ennyire jó, mert szinte a 0 a hőfokfüggése, vagy pont azért mert a hőfokfüggésének karakterisztikája pont a beépített tekercs hőfokfüggésének inverze, és így kompenzálja azt? Esetleg UC68-nak valamilyen NPO kerámiakondi is okozhat jelentős javulást, vagy a tekercs hőfokfüggése miatt az sem igazán jó? És még annyit, hogy láttam gondolkodtál TOKO FM-KF rezgőkör beoperálásán is, ebből aztán lett valami, vagy nem igazán kivitelezhető ilyen csere a Vidi moduloknál? Még egyszer köszi, az írásokat, sokat segített! Üdv: Laci
Keress meg privátban, majd valamit kezdhetünk vele!
Gondolkozzál kérlek, mert amit a hangolásjelzővel kapcsolatban írtál az egy kicsit sántít!
Tételezzük fel, hogy az oszcillátor atomstabil, viszont a demodulátor 10,7XXMHz-es köre nem stabil, akkor mit mutat a hangolásjelző? A demodulátor kör elhangolódásából eredő hibafeszültséget. A fázistoló kör kondenzátoráról csak annyit, hogy kipróbáltam közel 30db kondenzátort, természetesen különböző termikus együtthatóval rendelkezőket, és ezzel a bontott kondival lett jó az a modul!!! Másik modulhoz már nem volt jó az ugyan onnan származó, ugyan olyan kondenzátor! Ez csak az egyéni szerencsém volt. De ez a szintézeres tunernél nagyobb problémát okoz, mint a hagyományos rádiónál. Szerintem itt megoldaná bőven a problémát, hogyha a fázistoló tekercset elkészítenéd újra, nem viaszos, hanem ragasztós rögzítéssel. Az RA6360 rádiómba pl egy bontott TOKO 10,7 MHz-es tekercset operáltam be, és láss csodát, azzal jó!
Igen, igazad van a hangolásjelzővel kapcsolatban, bár amit írtál fordítva is igaz, és én erre gondoltam, hogyha azt tételezzük fel, hogy a KF 10,7MHz-es köre atomstabil, viszont a tuner pl. egy hibás kerámiakondi, vagy egy hibás varicap miatt hangolódik egy kicsit, akkor is megjelenik a hibafeszültség, és ez esetben jogosan, mivel valóban elmászik a tuner az adó frekvenciájáról...
Szerinted az RA6363 moduljában a tuner részre is az igaz, amit az RT-7300 tunerjére írtál, hogy az viszonylag stabilnak tekinthető? Csak azért kérdezem, mert ugye az RT-7300-nál egyértelmű, hogy atomstabil mivel PLL VCO van benne, viszont az RA6363-ban csak sima potis hangolás. (De a tüneteket kicsit jobban megvizsgálva én is inkább arra gondolnék, ami nálad is volt a hiba oka, hogy a szorzókör mászik el állandóan és nem a tuner). Szerinted akkor érdemes lenne az UL86-ot szétszedni, a 0-ról újratekerni és valami erősebb ragasztóval pl. 2 komponensű epoxiragasztóval vastagon bekenve rögzíteni a tekercs meneteit a műanyag csévetesten? Szerinted inkább egy viszonylag rideg kemény ragasztó (pl. epoxi) vagy valami rugalmas de erős ragasztó (pl. FBS) lenne alkalmasabb erre a célra? A TOKO tekercset miből sikerült bontanod? Még egyszer köszönöm a segítséged! Üdv: Laci
Nos, a hangolófeszültség változása, általában együtt változik az oszcillátorral.
Én a fázistoló tekercset mindenképpen szilárd ragasztóval javasolnám rögzítésre. Szerintem a pillanatragasztó is megfelel erre a célra. Én is mindig a tunert piszkálgattam (joggal) amíg az RT7300 a kezembe nem került. Itt is mászik a PLL, de csak 3-400 Hz-et maximum, többet nem mértem. Ekkor derült fény a fázistoló kör hibájára. A kettő együttes javításával használhatóvá lehet tenni a rádiót. U.I.: A TOKO tekercset egy öreg PIONEER autórádióból bontottam. Ez a tekercs beépített kondenzátorral rendelkezik és gyárilag 10,7MHz-re volt hangolva
Lehet hogy meg foglak keresni ha nem sikerül valamit elkövetnem vele. Beszéltem egy idősebb tv szerelő ismerősőmmel az azt javasolta egy jó antennát csatlakoztassak a Videoton 6303-hoz. úgy gondoltam hagyjon engem ilyen hüjeségekkel, aztán nem foglalkoztam vele. Addig piszkáltaa fantáziámat hogy mindig elhangolódótt míg tegnap egy erőrítős szobaantennát rádugtam. Előszőr néhányszor utána kellett állítanom aztán Délelőtt 11órától-21óráig nem hangolódott el.
Sziasztok!!
Nekem is van egy ilyen erősítőm tökéletesen működik csak mivel nyáron van 35 fok a szobámba és ha kicsit feljebb csavarom a hangerőt akkor elég forró a hátulja majdnem csak éget szóval nemfog elszállni? Meddig bírja a végfok vagy esetleg van benne védelem? 8 ohmos Radioteknika S90 hangfalakkal használom 7 esnél tovább nem szoktam hangosítani tovább nem bírják a hangfalak. Egyébként a magas meg a mély az Orion hs 280 ból van még apámék szerelték átt anno mikor megvették de ez szerintem ez lényegtelen.
Jajj bocsánat szóval a magas meg a közép
Érdemes lenne a hangfalak ellenállását lemérni, ha kb 8 ohm, akkor nem fog leégni. Amúgy a hangerőt nem érdemes feltekerni a 6-osnál tovább, mert (főleg vonalszintű bemenetnél) ott éri el a teljes kivezérlést, és ha tovább tekered torzítani kezd, ami lazán ki tudja nyírni a hangfalat. (Főleg az Orion magasak érzékenyek erre.)
Lemértem őket még anno 8.4 Ohm-t mértem azt hiszem.. Szóval akkor akármilyen meleg van és akármilyen forró ha megvan 8 ohm sose fog leégni?? Egyébként a magasak már így is rosszak recsegnek meg minden bajuk van öregek csak hát ügye sehol se találok már belevalót sajna:S Ugyanez van a közepekkel is..
Üdv:
Érdeklődnék, hogy próbálkoztál-e végül a bekeipeter javasolta földhurok megszüntetésével, hogy megszűnjön az alapzúgás? Üdv: Tamás
A módszer már több készüléken bevált
Szia!
Még nem volt időm, ami időm jut rá, az FM modullal foglalkoztam elhangolódás terén Üdv: Laci
Szia!
Mellékeltem végre a fotókat az alaplapról amiket a múltkor kértél, leírnád akkor részletesen a bevált módszert a földhurok megszüntetésére? Üdv: Laci
Mellékelek egy gyári fóliarajzot is, igaz ez RA-6360-é, de nagyon hasonló a kettő, a szimmetrikus tápfeszt kivéve...
Üdv Laci!
Az alaplap fóliarajzáról nem tudnál nagyobb felbontású képet küldeni privátban? Azon egyszerűen be tudom jelölni, hogy hol kell a nyákot elvágni és hová kell átkötéseket berakni. Amúgy én is 6360-on tudom most szemléltetni, mert az van műtőasztalon
Szia!
Ment az email címedre a nagyfelbontású verzió!
Sziasztok! Adott egy RA 6363-as főkapcsoló (isostat) hibával. Amikor megnyomom a gombot, nem úgy kattan, mint azelőtt. Egyáltalán nem bírom bekapcsolni, nem csinál semmit, a biztosítékok jók. Ha jól emlékszem akkor is máshogy kattant a jóhoz képest, amikor ki volt húzva a konnektorból.
Levetem a cucc tetejét, nehéz hozzáférni, visszaraktam és levettem az alját így már nagyjából hozzáférek. Ha kiszedtem mit tudok vele csinálni? Volt már valakinek ilyen problémája? Köszi! Zoli
Itt egy kép alulnézetből. A 2 csavart már én vettem ki, de inkább megálltam átgondolni...
Ha azt a fehér kábelkötözőt levágnád a kapcsoló testéről, még működhetne is
Eddig is rajta volt. Levágjam? Ennél már rosszabb végül is nem lehet. :S Amúgy elkezdtem méregetni a kapcsolót, a 2 oldal párjai között se be se kikapcsolt állapotban nincs kapcsolat. Az a baj nem?!
Írtam, hogy a 2 csavart én vettem ki, de megálltam átgondolni és utánanézni. Szóval visszarakhatom a csavart, most áll a dolog.
Még nem vettem ki a kapcsolót, nehéz észrevenni, de az oldalán látszik, hogy ki van törve belőle egy darab. Holnap kiműtöm valahogy és veszek egy újat, amennyiben lehetséges ilyet szerezni... Köszi! Üdv
Szia minden szakinak!
Segítséget kérek van egy Videoton Hifi Elektroni cs rádióm aminek a baloldali hang kimenetén nincs hang csak sistergő zúgás hallatszik a jobb oldali hangszóró rendesen működik. Nem nagyon értek hozzá de ,ha valaki leírná hogyan javíthatnám meg nagyon tudnék örülni. csatolok egy képet. üdv: Dava Kép000.jpg (54.13 KB)
Sziasztok! A kapcsoló a rossz, nem tudja valaki, hogy honnan tudnék szerezni? Esetleg lehet még venni. Ilyen kell...
Ezek között keresgélj méretét figyelembe véve lehet helyettesíteni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |