Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! 1N4148
Köszönöm.
Agybaj kerülget. Eredendően szólt a jobb oldala normálisan a bal néma volt. Szabályozó modulon és végfok modulokon kondik,tranzisztorok cserélve újakra. Továbbra is jobb oldal szólt bal néma volt. Most meg bekapcsolva búg és a trafó melegszik és sajnos pici füst is felszállt. remélem még nem purcant ki, időben áramtalanítottam. Biztosítékok mind megvannak jó egészségben. Merre tobább?
Biztosítékok egészségének az oka hogy nem a megfelelő értéküek voltak.
A végfok modulok kihúzásával kezdjél...
Végfokok kiszedve is csak búg és ha nem áramtalanítom időben akkor kicsit füst.
Sziasztok.
Köszönöm hogy segítettetek nekem,a Videoton RA6363S-es erősítő remekül működik,még egyszer nagyon köszönöm a segítségeteket.
Végfoko modulokon a zöld jelúek cserélve voltak, a piros jelű ki lett véve mert gond volt vele ( néma volt a készülék. Ezek előtt a beavatkozások előtt és után is csak a bal oldal működött.
Szabályozó modulon is cserélve lettel a tranzisztorok meg az eredendően zöld azt hiszem 100 Mf-os kondik. Az alaplapon pedig a végfokok közt lévők (3 darab kondi) Ezek után is az előbb említett módon működött. Most meg elnémult és a trafó melegszik. A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2016
Akkor valami zárlat van a táp körben! Rendszerint akkor van ez, ha felcseréled a táp és a fejhallgatócsatlakozókat!!!! Nézd meg!!!!
A csatlakozó a helyén van az A jelű foglalatban.
Ahogy nézem a biztosíték panelt kellene 0,4A , 2A és 0,8A
Ami itthon van N4A/250 ( ez a 0,4A ? ) T2A/250 ( ez a 2A ? ) van még N3,15A/250 és T6,3A/250 Ha jól értelmezem a kapcs rajzot akkor a 2A-es biztosíték a világítást biztosítja, így az most nem játszik. A világítás vezetékei és foglalata rendben vannak, de nincsenek bennük izzók. Addig ne menjek tovább amíg nem szerzek 0,8 A -t, vagy...? A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2016
A 0,8A helyett megteszi egy 230V 40W izzó is. Ha bekapcsolás után csak villan, majd kialszik, akkor minden rendben, ha izzik folyamatosan, akkor baj van, de nem okoz így kárt. Nézd meg a Graetz kockát, meg a puffereket is.
Akkor forrasztás indul, a végfokok maradjanak kivéve?
Akkor ezek szerint baj van
Az izzó nagy fénnyel folyamatosan világít. A másik kettő biztosíték nem oldott ki.
Viszont, ha az izzó világít, tudsz mérni!
Ahon 0,00V van ott lesz a hiba. A Graetz kocka tönkre tud menni pár másodperces zárlattól, de kondi hiba is lehet. Ha az izzó bent van, baj nem történhet!
Akkor nyugodtan kapcsoljam be és kezdjek el mérni?
Mérjem meg az A-B csatlakozókat ? és a szabályozó tápcsatlakozójáT Ahhoz a Graetzhez elég nehézkes lesz odaférni. Le tudom szedni a fekete burkolatot? Gondolom a hátlapot is le kell szednem.
Lebontottam amennyire mertem. Hol mekkora feszültséget kéne mérnem?
A képen leírtak alapján elindulhatok? Az ugyan egy Cleopatra kézikönyvéből van, de kiindulási alapnak megfelel gondolom. A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2016
A táp panelom nem igazán tudtam mérni.Viszont észrevettem hogy az alaplapon az A jelű tápcsatlakozó 3-4 lábánál a vezetősávról lemelegedett a védő lakk. Nem ért hozzá a merevítő bordához, de valahol ezeknél a lábaknál és a hozzá tartozó részeknél lehet a hiba forrása?
Most viszont bekapcsolt állapotban a 40 W izzóval mérve csak a 0,8V -t tudom mérni. Sehol máshol semmit. Vagy valamit nem jól csinálok?
A Cleopatra leírása nem jó hozzá, mert más a tápja. Ha lehúzod a tápcsatlakozót, akkor csak a graetz és a puffer lesz a tápkörben. Így nem világíthat az izzó. A puffereket is le lehet forrasztani, ekkor már csak a graetz marad a körben. Ha még mindig világít, akkor a táppanelről le kell kötni a trafó lábait, ekkor már csak trafóhiba lehet. Ha zárlatos a graezt, akkor érdemesebb nagyobb típust beültetni (Lomex [20-01-15] 25A 800V GBJ2508).
Tápcsatlakozók lebontva, pufferkondenzátorok leválasztva. A táp panelen bekötve a trafó vezetékei vannak. Izzó még mindig világít. Akkor most Megnézném hogy a Graetz zárlatos-e, de ezt hogyan csináljam!?
Ezzel a Graetz-el meggyűlik a bajom. Kiforrasztani azt hiszem nem fogom tudni mert kicsi a páka teljesítménye. Így beforrasztva multiméter dióda állásban végig zongoráztam a lábait és minden variációnál csak egy- egy alkalommal nem mutatott értéket.
Mért értékek 003 és 500
003 az bizony zárlat.
Akkor a graetz hidat ki kell cserélnem?
Mivel zárlatos, IGEN! (Ha gyenge a páka, egy kis gyanta csodákra képes) Én az 50W-os Weller pákámmal gond nélkül ki szoktam forrasztani mindent.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2016
Ha nem kiszedve mérted, akkor nem lehet, hogy beleméred a trafó szekunder tekercsét?
Sikerült már kiforrasztani? A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2016
Még nem, de rajta vagyok. Talán az ónszippantó segít.
Szóval a fenti képeken már nincs benn a Graetz, de még halványan világít az izzó a 0.08 A biztosíték helyén.
Mérd ki a dióda hidat, ha már kivetted. Az mit mutat?
Ha segítenél hogyan fogjak hozzá!? Van rajta négy láb a következő jelölésekkel:
+ ~ ~ - és van a multiméterem két érintkező tüskéje. |
Bejelentkezés
Hirdetés |