Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Pár éve van felrakva egy 25 A 30 mA-es fi relé a hálózatba. Két napja azt vettük észre, hogy ha bekapcsolunk valamilyen nagy fogyasztót (vízforraló, mikró, stb.) akkor lever a fi relé. Mivel a készülékek máshol működnek ezért kikötöttem a fi relét a rendszerből. Most minden jól működik; elképzelhető, hogy kipurcant a fi relé? Okozhat ez ilyen hibajelenséget? (a teszt gombot megnyomva leold a relé, viszont ha a lakásban összeérintem a fázist és a földet, akkor nem old le) Köszi a választ.
Ennél azért súlyosabb a gond szerintem. Vagy ténylegesen rossz a FI, de az is lehet, hogy a hálózatodban valami nulla+véfőföld kötéshiba lehet.(leginkább az óránál) Önmagában a védőföld szakadás a FI-t nem "érdekli".
Azért érdekes ez a fázis-föld "összeérintgetés" is.
Amellett, hogy veszélyes kísérlet, le kellene oldania az ÁVK-nak, és a kismegszakítónak is. Ha nem teszik, akkor tényleg szakadt lehet a földelésük valahol, ami elég veszélyes dolog. Azt írja, nagy fogyasztót bekapcsolva, vagy teszt gombot nyomva leold a védelem. Lehet hogy a szakadt föld által összekötött, egy potenciálon lévő készülékek között van egy hibás. Mérni kellene a hálózaton, és a készülékeken.
Van olyan "FI relé" ami egyben kismegszakító is (azaz nem csak hibaáramra old le, hanem túláramra is)...
Ez is lehet magyarázat.
Arra hogy a föd-fázis zárlatnál nem old ki?
Hát igen, az "összeérintésnél" szikrázott akkorát, hogy ihaj, le is verte a biztosítékot, ami nem is csoda Korábban, ha ilyen megtörtént, akkor az ÁVK le is oldott, ahogy kellett. Azt hiszem, hogy ez a hiba túlmutat az én nem létező elektromos képzettségemen, úgyhogy hívok egy villanyszerelőt, mielőtt valami nagyobb baj nem történik. Köszönöm mindenkinek a hozzászólását.
Helló treffort!
Idézet: „viszont ha a lakásban összeérintem a fázist és a földet, akkor nem old le)” Az nem lehet, hogy kevered a nulla és a föld fogalmát?
Sziasztok azt szeretnem megkérdezni hogy rajzoltam egy rajzot a fi relé bekötéséről hogy jó e így , mert csak a fi relé előtt közösítenem a nulla és a védővezető sínjét, 10mm2 vezetékkel . Mert ha jól tudom előtte meg össze lehet kötni , utána már nem .
Szia Szirty! Nem keverem és amíg minden szép és jó volt, addig a fázis és a föld összeérintésére leoldott az AVK. (Ha jól tudom , ez is lenne a dolga.)
A Fi relé hibaáramot tud kikapcsolni és nem zárlati áramot ! Tesztelni csak meghatározott terheléssel szabad!!! (Én pl. a feszültségkémlelő műszeremmel ellenőrzők mert az 25 mA t fogyaszt.)
Vegyél egy új relét mielőtt baj lesz, mert lehet hogy tényleg van akkora szivárgás a hálózaton.
Erről így nem lehet véleményt mondani, ha Ötfelezős szólna hozzá, kapásból azt mondaná a nulla és a védővezető összekötése szabálytalan. Ha a P2 a földelő szonda, a vezeték pedig a szolgáltatótól bejövő PEN akkor köss mindent egy sínre erről mehet a FI relére és a védőföldre is, ha meg nem, akkor nem szabad összekötni a két sínt.
Idézet: - kivéve, ha LS-FI az a FI relé..... mert ebben az esetben mindkettő bele van építve. „A Fi relé hibaáramot tud kikapcsolni és nem zárlati áramot !”
Helló zoli_varga!
Idézet: „A Fi relé hibaáramot tud kikapcsolni és nem zárlati áramot !” Nem is kapcsolt ki neki, hisz írta! Én azt gondolom, hogy ha mondjuk 40A-es, akkor az a megszakító képességét jelenti. A zárlati szilárdsága pedig 10kA körül van. Mellesleg történetesen az ő esetében ez éppenséggel hibaáram volt.
Sziasztok! Ha már fi, egy kérdés. A háromfázisú fi relé, hogy oldja meg, hogy ha az egyik fázison (L1)van egy egyfázisú fogyasztó, plusz bekapcsolunk egy háromfázisú motort, ami ugye nem használ nullát, akkor az L1-en is megnő az áram, de a nullán meg nem, hogy működik?
Hello! Mint a sör. "Ami befolyik, rögtön kifolyik." Tök mindegy mennyi fázis van, akár több nulla is lehetne. Mert mind átmegy a trafón, és ha az "előremenő áram" megegyezik a "visszatérővel" akkor a gerjesztés nulla lesz. A Fi-nek fogalmam sincs hogy azon a fázisáram folyik át vagy nulla. Áram mind kettő. üdv!
Hát izé... Jaj. Különböztessük meg már
- a névleges áramot, ami a 25, 40 és hasonlók, amit tartósan vezetni tud, és - a névleges bekapcsoló- és megszakítóképességet, ami legalább 10x névleges áram vagy 500 A közül a nagyobbik érték, de! ugyanennyi a névleges különbözeti bekapcsoló- és megszakítóképesség is! és a - névleges zárlati áramot, ami 3 kA és nagyobb, és amit el kell viselnie, ha rajta átmegy, de a megszakítás más eszköz feladata! A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2013
Sziasztok!
Lehet, hogy nem jó helyre írok, de nem akartam új topikot nyitni. ÉVÉ-F műszerhez keresek gépkönyvet vagy rajzot, műszaki adatokat. Minden segítséget köszönettel veszek.
Üdv oregharcos!
Csak egy fajta ilyen műszer létezik, vagy az összes létezőhöz kell dokumentum, vagy mindegy melyikhez?
Hali!
Lehet e három fázisú FI relét használni egy fázisra.
Én másképp teszem fel ugyanazt a kérdést, használni akarod, vagy javítani?
(Mert a használatról több könyvben van elegendő információ, ÉV felülvizsgálói jegyzetekben, az Ipari szakkönyvtáros Kádár Aba kötetben, stb)
A funkcióját ugyan úgy ellátja 100% ban?
Ugyan úgy fog müködni mint az 1fázisú testvérei.
Már ha jó helyre kötötted a fázist. A három lehetőségből csak egy a nyerő.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |