Fórum témák
» Több friss téma |
Bocsánat, aki tanította, attól vond meg bizalmadat egy életre. Ugyanis a 10 ohm, mint fogalom, létezik. Csakhogy nem az érintésvédelem feltételeinek kielégítésére. Ahhoz az kell, hogy a földelési ellenállás és a túláramvédelem viszonya kielégítő legyen.
Már persze, ha nincs ÁVK. ÁVK esetén sem 10 ohm kell, hanem az ÁVK kioldóáramának és a földelési ellenállásnak megfelelő viszonya, bár az sok ohm is lehet. A 10 ohm az a nullázásos érintésvédelem esetén a csatlakozási pont olyan földelése, ami ad némi biztonságot az EPH-val együtt a PEN vezető szakadása esetén.
Bocsánat, de... Szeretem a humort. Tehát kérdezel, majd feltételezed, hogy jobban tudod, és kioktatsz? Ez jó.
Igen, pontosan arról van szó, hogy nullázott hálózaton (ma minden magyar közcélú hálózat nullázott) a magyar szabványok idejében tilos volt egyedi földelést alkalmazni. És noha ma nem tilos, a tilalom műszaki tartalma továbbra is megvan. Ebben a keverésben nem az egy földelést alkalmazó készülék használója a veszélyeztetett, hanem a nullázott hálózat összes fogyasztójára nézve veszélyes az egy darab földelés alkalmazása. Egyébként az idézeted utolsó mondata helyesen ez lenne: A nullázás az, amikor a transzformátornál a középvezetőt leföldelik, és ez a középvezető megy el a fogyasztóhoz, ahol szintén leföldelik, majd külön védővezetőt alkalmazva ezt a középvezetőt kötik rá a készülék testére.
Ja, akkor nem is szóltam. Ott akár lehet nem nullázott közcélú hálózat is.
Bocsánat, nem oktattatlak ki, ha úgy érződött, akkor elnézést.
Erre mondanám, hogy én azt értem, hogy villanymotor, de mi hajtja??? Idézet: „A nullázás az amikor a körzeti transzformátoroknál (ahol a 230V-ot előállítják a fogyasztók számára 1 vagy 3 fázisban) van egy kis ellenállású védőföld és ez megy a fogyasztókhoz, ahol a villanyóránál a belső hálózat (például lakás) védőföldje össze van kötve a nulla vezetővel.”” Értelmezzük akkor a mondatot, legalábbis a vitatott részt. Azt írja, hogy a belső hálózat védőföldje ÖSSZE VAN KÖTVE a nulla vezetővel. Mit nem lehet azon megérteni, hogy nincs összekötve semmi semmivel? Ha a konnektoroknál csak két vezeték van, a földkábel nem található, akkor mi van összekötve mivel? Ahonnan írok egy közepes nagyságú település Marosvásárhely mellett. Az összes panellakás konnektorában eredetileg csak két vezeték van: a fázis és a null. Kivéve persze azokat, ahol felújították a villamos hálózatot. És nemcsak nálunk, Marosvásárhelyen nem egy helyen cseréltem konnektort, és ott sincs védőföldelés. Ám vegyük a te megfogalmazásodat. Idézet: „A nullázás az, amikor a transzformátornál a középvezetőt leföldelik, és ez a középvezető megy el a fogyasztóhoz, ahol szintén leföldelik, majd külön védővezetőt alkalmazva ezt a középvezetőt KÖTIK rá a készülék testére.” De mit kössenek, ha a külön védővezető nem található?? Akkor lenne nullázott hálózat, az én értelmezésem szerint, ha behúznám a harmadik védővezetőt és a villanyóra "előtt" rákötném a nullra. Amíg ez nincs meg, milyen nullázott hálózatról beszélünk? Szépen leírtam, hogy a jelenlegi csövekbe azért nem lehetséges még egy új vezetőt behúzni, mert belül szurkos papír. Ahol csak lehetett, az elosztódobozoktól a kapcsolókig vagy a konnektorokig új vezetékeket húztam. Viszont az össze vezetéket ebben a formában kicserélni nem lehet, csak ha leverjük a vakolatot és új hálózatot építünk, kicserélve mindent: elosztó dobozokat, csöveket és vezetékeket egyaránt. Hogy van az, hogy proba nevű felhasználó megértette? Idézet: „Szerintem ez akkor igaz, ha a nullával össze van kötve az EPH-nál.Itt viszont az összekötésről szó sem volt.” Én csak egy ideiglenes megoldást kerestem addig, amíg sort nem kerítünk a teljes hálózat felújítására. És lehet fikázni, hogy hatvan éves hálózat, de tökéletesen működik: a mikró, a mosógép, tévék, hűtő (régebben fagyasztóláda is volt), a garázsba és a pincébe a lakásból van kivezetve az áram, erről hegesztünk, fúrok, csiszolok stb. Nem egy ismerősömnél, akinél sokkal modernebb kismegszakítók vannak, szinte félévente van valami gubanc: hol a mikró miatt kapcsol le, hol a mosógép miatt stb. Természetesen azzal teljesen egyetértek, hogy az egész hálózat elavult, teljes felújítást igényel. Idővel paloták Idézet: „Ebben a keverésben nem az egy földelést alkalmazó készülék használója a veszélyeztetett, hanem a nullázott hálózat összes fogyasztójára nézve veszélyes az egy darab földelés alkalmazása.” Abban az esetben, ha rákötném a többi konnektort is. Erre vonatkozott a kérdés. És valóban, ha zárlatos lenne a mikró, akkor az összekötés folytán, a többi rákötött fogyasztó testén is áram lenne. Ám ez csak akkor veszélyeztetné a hozzáérő személy biztonságát, ha a kiépített földelés nem képes ellátni a feladatát, vagyis elvezetni a készülékek testén "keletkező" áramot. De mivel biztosra szeretnénk menni, nem reszkírozok. Szóval meggyőztetek, egyelőre marad minden a régiben, amíg ki nem építjük az új hálózatot.
A szurkos papír belsejű csőben ragyogóan közlekedik az új vezeték, ha nem feszegeted a keresztmetszete határait, valamint a fém dobozok bélését sem sérted meg. A földelésed viszont tuti nem vezeti el a keletkező testzárlatot, így valóban csak ront a helyzeten az összekötés FI relé nélkül.
Köszönöm a tippet, az is megtörtént. Látszólag rendben működnek. Szerintem ráhagyom, 1300Ft-os tétel, több időt rabol el
Köszönöm mindenkinek a segítségét! Idézet: „Egy szép fényes, kell nekem is egy darab.” Zoli, kívánságod parancs, itt van nálam a kért biztosíték/automata/kismegszakító amit kértél (szerintem nem is használt) Találkozón odaadom (vagy találd ki hogy jut el). A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2015
A standard "Salamon töke" eljárás szerint ki is van fényesítve
Okulásképpen a belsőrésze is látható. Tulajdonképpen minden meg van benne, ami a mostaniakban. Talán kicsit "masszívabb" és még szép "ívoltó kamra" is van benne
Ezt még használatra tervezték, nem fogyasztásra...
Sziasztok! Az automata biztosítékok és FI relék világában kicsit elveszett vagyok, nemrég ismerkedtem meg velük naggyából és volna egy kérdésem. Egyik ismerősöm azt állítja hogy a FI relé gyári érzékenységét meg tudta növelni, csatolok egy képet róla, szerintetek lehetséges ez?
Szia!
Mit kell nézni, azok az ellenállások hová vannak kötve?
Persze lehetséges, mondjuk úgy, hogy már eleve adunk neki egy "szimulált szivárgást", így a valós hálózatban lévő szivárgás ehhez hozzáadódik, és így ha pl. ha azt játszom, hogy eleve szivárog 20mA, akkor a valós hálózatban ha szivárog I>10mA, akkor a 30mA fi relé ilyenkor már tuttira kiold.
A valóság az, hogy szerintem nincs szükség a 30mA-es fi relé érzékenységét megnövelni.
Elég kókány dolog. Miért nem odavalót vesz? De ha már ilyen elvetemült, akkor kicseréli az ellenállást benne, és kész.
Idézet: Mindent lehet, csak nem célszerű. A készülék típusvizsgálaton esik át - nem véletlenül. Ha valaki hozzányúl - átveszi a készülék működőképességének a felelősségét is. Ha valaki az életét elveszíti közben - nos az bűncselekmény kategória: gondatlanságból elkövetett emberölési kísérlet. Csak nyugodtan. „Egyik ismerősöm azt állítja hogy a FI relé gyári érzékenységét meg tudta növelni”
Ha az rcd a névleges áramának 50%-a alatt leold, érintésvédelmi szempontból nem megfelelő...
Sziasztok! Van egy 230-12 voltos trafóm. De csak 1 voltot tud. Mit jelentsen ez?
A műhelybe 10mA leoldásút rakjak, vagy 30mA leoldásút? Fontos tudni, hogy a műhelybe a villanyórától jön az áram, és a műhelyben van rakva két régi típusú biztosíték a null-ra és a fázisra.
Ezek után el van osztva a műhelybe és nyári konyhába. A konyhában van egy állandóan működő hűtő, s amiatt nem tudom eldönteni, hogy az egész hálózatra rakjak FI relét, vagy csak a műhelynek? Automata biztosítékot raknák a műhelynek és konyhának külön-külön.
Szia! Nálam 300mA-es van a házon és 30mA-es a fürdőszobáknál. Sokszor nyúltam már mellé itthon is, de a bajt csak onnan vettem észre, hogy elment a villany. A 300mA-es is pont akkor oldott le mindig, amikor kellett. 10mA-est? Miért? Milyen épeszű indok, vagy műszaki ok az, ami miatt ilyen nagy érzékenység kellene? De ha kell - ott vannak a brand gyártók termékei (szándékosan nem akartam reklámozni egyiket sem). XBS-nél teljesen mindegy az érzékenység. Széthullik, mielőtt lekapcsolna. A múltkor egy főkapcsolójuk esett szét darabokra a kezemben, miután kihúztam a papírdobozból.
Nem XBS-t akarok venni, hanem valami jó márkát
10mA-est a gőzkabinok, szaunák, jacuzzik egyéb hasonlóan érzékeny helyekre szokás rakni.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
30 mA-est az egész hálózatra. Ha van bojler, annak külön egyet. Sőt, utóbbinak kell csak igazán, ismerve a ma kapható enyhén szólva is kifogásolható minőségű betéteket.
Eddig csak orvosi környezetben láttam, hogy elő lenne irva 10mA-es ÁVK
Ha jót akarsz, Schrack, Eaton, Legrand, Schneider közül válassz, ezek elég jók. Ez érvényes a többi szerelvényre is.
Sziasztok! 1mm2-es "puha" (nem merev) réz vezetékeket szeretnék összekötni kötődobozban. Találtam a képen látható összekötőkböl párat.az lenne a kérdésem hogy ezek alkalmasak e 230v-os hálózatra és ilyen vezetékek összekötésére?
Helló!
Röviden: Igen. A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |