Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   420 / 981
(#) atideath válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Az igaz. De ugye a probléma azzal van hogy ez nem egy fogyasztásmérőn van hanem 2-őn, ezért vagyok bizonytalan. Sajnos az E.ASZ-nal bármi megtörténhet. Nekem az lenne a legjobb ha feltennének 3db 16A-es biztit egy villanyórával én pedig kifizetném a 45A feletti részt ebben az esetben a 3A hálózatbővítési díjat. De gyakorlatilag vagyok rá kíváncsi hogy ezt megcsinálják-e így vagy kérnek tőlem 16A hálózatbővítési díjat. Csak félek hogyha ezt bemegyek megkérdezni akkor egyből lecsapnak hogy hogy van 2 villanyóra 1 néven 1 címen. (elvileg nem lehetne)
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2015
(#) Bakman válasza atideath hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Régen divat volt az elektromos hőtárolós kályha, aminek, legalábbis felénk, adtak 3 fázis vezérelhetőt, a lakásra jutott egy fázis állandó. Viszonlyag olcsón meg lehet cseréltetni a kettőt, szerintem ez nálad is működhet. Igaz, kicsit furább a felállás. A trükk ott lehet, hogy milyen kábel jön be a házba, ha azt is bővíteni kell, drágább lesz.

Ha mindkét számla a te nevedre jön, akkor neked van perpillanat 45 A-ed, amit, véleményem szerint, mindenféle extra költség nélkül átvariáltathatsz 3 x 16 A-re. Nyílván valamennyi szerelési díjat fel fognak számolni.

Az is igaz, hogy a szolgáltatók szeretnek mindenféle csapdákat az ember elé szórni, ami számomra tejességgel érthetetlen, hiszen tőlük akarsz vásárolni, de ez már egy másik téma. Mindenesetre ha el akarnak hajtani, ne hagyd magad. A rutintalan vevőkkel szoktak így bánni, de egy edzettebb villanyszerelővel már ők sem bírnak. Biztos van valaki a környéken, aki tutira ismeri a szolgáltató nyűgjeit, érdemes lenne beszélni vele is.
(#) atideath válasza Bakman hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Az lesz szerintem a megoldás ha megnézi egy villanyszerelő. Bár telefonba azt mondta nekem az illető hogy visszafogják venni 32A-re. Ami az én esetemben rosszabb mint a 20A+25A. Ezt semmiképp nem szeretném, viszont mivel szigetelem a házat szeretném ha ez is rendbe lenne és mivel régi villanyóraszekrény van fent (fa az egész) így kicserélném szabványosra hogy későbbiekben ne legyen problémám ezzel és véletlenül meg ne kelljen bontani a szigetelést. Az oszlopról 1 kábel jön be szóval nem hiszem hogy újra kellene nekik húzni, ha csak valami idióta érthetetlen szabályra nem hivatkoznak hogy azóta megváltozott a szabvány és amiatt kell cserélni (bár ez nem hiszem hogy nekem mint fogyasztónak lenne a költségem mert eddig nekem ez a kábel is megfelelt 20 éven keresztül).

A helyzet azért érdekes mert amikor még nem volt az enyém a ház akkor ugye 2 generációsra lett bővítve. A szülők lent laktak (nevükön az egyik óra) a gyerekek fent (övékén a második villanyóra). Ez ugye így szabályos volt. Meghaltak a szülők át kellett íratni a villanyórát a gyerekek nevére, így már két villanyóra volt 1 címen 1 néven. Utána megvettem én a házat így nekem mind a két óra a nevemre lett írva 1 címen. Ami elvileg nem lehetne.
(#) Bakman válasza atideath hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Miért ne lehetne? Ott, ahol vezérelt fogyaszó is van, eleve két fogyasztásmérő van. A szekrénycserét ne forszírozd feleslegesen, sokba fájhat. DÉMÁSZ területen újonnan már csak a kerítésbe lehet építeni fogyasztásmérőt és hogy-hogy nem, csak azt a típust, amit ők jóváhagytak és kb. dupla annyiba kerül, mint a többi.
(#) kameleon2 válasza atideath hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Akkor abból fakad nálad a gond, hogy mindkettő a nevedre szól. Ugyanis alanyi jogon csak 32A jár. Ha két néven lenne, máris lenne 64A-ed. Meg kellene kérdezni valami hozzáértőbbet erről a jogi helyzetről. Mert ugye arról nem te tehetsz, hogy megörököltél egy fogyasztásmérőt és én nem érzem etikusnak, hogy a bővítést meg ezek után kifizettessék veled, ami a 32A fölötti hányad. De ez csak megérzés.
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Alanyi jogon igen, de vásárolhat bővítést. Ezt pedig már megtették előtte, tehát ami ott van, az ki van fizetve.
(#) Fantasy válasza atideath hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Lehet egy néven akár kettő villanyóra is, semmi nem tiltja.
A másik ,hogy mivel egy néven van és azonos felhasználási helyen, át lehet térítetni 3 fázisra. A már meglevő teljesítmény összeadandó, ugyanis az felhasználási helyre szól. Így akár lehet 3x16A-ra is, csak a 45A-en felüli részt kell fizetni.
Sajnos a régi mérőhelyet ilyen esetben már nem fogadják el, csak a szabványos műanyag szekrényt. Ami a csatlakozó vezetéket illeti, ha a keresztmetszete aluminium légkábel(NFA) esetén nincs minimum 16mm2, nem fogadják el. Az új mérőhelyet egy a szolgáltató által regisztrált villanyszerelő építheti ki, illetve a csövezést a falban, ha a régiben nem lehet behúzni az új légkábelt. A regisztrált szerelő felé vannak járulékos költségek, a szolgáltató felé a légkábelért nem kell fizetni 30m-ig, földkábel esetén 15m-ig. Ezek Édász területen így működnek. Remélem tudtam segíteni.
(#) szamóca válasza atideath hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Meg kell keresni a listából, a helyileg illetékes Démász partnert, és telefonon megkérdezni.
(#) atideath válasza Fantasy hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Nagyon szépen köszönöm a részletes tájékoztatást és útmutatót. Mindenképpen megkérdezek több villanyszerelőt hogy mit mondanak erre a dologra. Esetleg az Émász ügyfélszolgálatán megpróbálhatok érdeklődni a helyzet felől? Félek hogy bemegyek és megkérdezem őket akkor felhívom a figyelmüket erre a 2 mérőórára meg a 2 biztosítékra és az egyiket önkényesen leveszik.
(#) Fantasy válasza atideath hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Ügyfélszolgálatokon mindenképpen több információt adnak. Az utolsó mondat nem igaz, már rég leszedték volna, ha így lenne.
(#) proli007 válasza atideath hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Hello! Azt azért tartsd szem előtt, hogy a 3*16A-t sokkal nehezebb elosztani egy családi házban, mint a jelenlegi 20/25-öt, hogy egyidejűleg ne legyen túlterhelve egy-egy fázis..
(#) gyuszo válasza atideath hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

A 32A és mellé egy 16A vezérelt, tehát maradna a két mérő, de 1 helyen nem merűlt fel megoldásként ?

hb11kf.jpg

(#) Gombszem hozzászólása Szept 30, 2015 /

Nem vagyok otthon a témában, de ha két fogyasztói hely van, az két alapdíjat is jelent. amit akkor is ki kell fizetni, ha nulla a fogyasztás. Azaz a két hely dupla alapköltség, mint az egy. Bár vannak előnyei is a leírtak alapján.
(#) atideath válasza gyuszo hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Kérdés hogy ezt szó nélkül megteszik vagy vitáznom kell velük hogy már pedig itt 45A volt eddig és 45A maradjon is. Vagy kicserélik nekem 2db 16A biztire és legyek boldog. Ez itt a nagy dilemma.

Mint ahogy prli007 is írta lehet nem is baj ha marad a 20A és a 25A de legalább egy helyen lenne a két óra. De Gombszemnek is igaza van. Jelenleg is két alapköltséget fizetek a két villanyórára.
(#) Zosi válasza atideath hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Lehet, hogy nem egyszer kell neki el mondani de köteles adni a 45A amit már egyszer megvettél vagy megvett az előző tulaj.
(#) atideath válasza Zosi hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Én is így gondolom. És szerintem nem is lenne probléma ha ez a 45A egy órán lenne, de ugye itt két órán van ez a kettő. Én vitázhatok velük de nem akarom azt se hogy belekényszerítsenek egy +100eFt-os költségbe.
(#) Zosi válasza atideath hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Ha szekrényt is akarsz cserélni arra készülj fel nem lesz olcsó mulatság.
(#) atideath válasza Zosi hozzászólására (») Szept 30, 2015 /

Igen ezzel tisztában vagyok, de most szigetelik a házat. Nagyobb szívás lenne ha utána találná ki a szolgáltató hogy cseréljem ki mikor már le van szigetelve az egész, ne is mondjam még nagyobb költség lenne javítani a szigetelést és ráadásul csúnya is.
(#) Fantasy válasza atideath hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Lehet egy mérőn 45A (ma már inkább 48A, mivel szolgáltató nem használ 15A-es automatát, csak 16A-est), de csak 3 fázison. Egy fázisra max 40A-t láttam eddig, aminek az elbírálása sokkal macerásabb, vagy megadják vagy nem(utcai hálózattól is függ).
(#) kameleon2 válasza Fantasy hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Nálam 3x40A van. De van tudtommal 50A, 63A-es direktmérő is. Bár gyanítom azokban már belül van áramváltó, vagy valamilyen hall elemes áramérzékelés.
(#) Fantasy válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 1, 2015 /

Három fázisnál az egyes fázisokon lehet 40A-nél nagyobb érték, akár 3x400A is, ipari fogyasztóknál nem ritka. A lényeg az, hogyha csak egyfázisú mérő van felszerelve, arra nem engednek 32A-nél nagyobbat, esetleg max 40A-t, de az már egyedi elbírálás alá esik, ennél nagyobb teljesítmény igény esetén áttérés 3 fázisra.
3x80A-ig még direkt mérést alkalmaznak,(az ilyen mérő fázisonként max. 100A mérésére képes), ez felett már csak áramváltós mérés lehetséges.
(#) kakakapitany hozzászólása Okt 2, 2015 /

Üdv!

Olyan problémám lenne hogy 3 db 8 voltos moduláris csengőt szeretnék összekötni(8-12v trafóval),ami kapucsengőként funkcionálna.Gondolom a távolságok miatt, a 3-dik már nem szól(leesik a feszültség).Próbáltam sorosan kötni(24v)és 24 voltos trafóval(8va és 35ma-es),de így is ugyanaz a helyzet.1 db csengő 5va-es,ha nagyobb va-es trafót használnák az segítene,milyen megoldás lehetséges?
(#) papus51 válasza kakakapitany hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

Szia! Ha a csengők azonos paraméterekkel bírnak akkor a soros megoldás jó lesz, csak arra kell figyelni, hogy a 24V-os trafó bírjon legalább 700mA-t, vagy inkább kissé többet.. 15 - 20W körüli trafó lesz a megfelelő.
(#) pucuka válasza papus51 hozzászólására (») Okt 2, 2015 /

Ha a csengők megszakítós típusüak, akkor csak úgy bambán nem biztos, hogy sorba lehet őket kötni. Régen úgy volt, hogy csak egynek működött a megszakítója, a többiben nem volt.
(#) papus51 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Igen, ezt magam is végiggondoltam, de arra jutottam, hogy az áramkör végül is csak akkor zárt, ha mindhárom érintkező zár, így maximum szinkronban fognak működni. Persze ez elmélet, a gyakorlat majd remélem igazolja.
(#) Gafly válasza kakakapitany hozzászólására (») Okt 3, 2015 /

Viccesek ezek a villanycsengők, és helyből legalább négy különbözőt ismerek (ebből három különböző van is ).
- Van az a "hagyományos" megszakítós rendszerű (a 3-5 V-os reduktorral. Ne tudjátok meg, hogy mennyi most egy olyan...). Nos itt van az a dolog, hogy nem lehet őket sorbakötni, mert csak a leggyorsabb szól, a többi nem (igazán). Ilyen "gyárilag megszakítótlan" csengővel még nem találkoztam.
- Van az a "kalapsínre" szerelhető (sorolható) cucc, ahol a csengőreduktor és csengő egyben van. És itt a szekundert zárjuk rövidre, és szórás miatt csörög/zörög.
- Van az az iskolai "kolomp", ami 230V-os. Na ebben nincs megszakító, ebben egy 1N4007 dióda van helyette...
- Meg van az a "telefoncsengőből átlényegült" változat, ami inkább 25 Hz-en érzi jól magár, de azért 50 Hz-en is szól..

Szóval, kedves kakakapitány, egy kép jó lenne.
(#) kakakapitany hozzászólása Okt 4, 2015 /

Pontosítás véget ez 3 azonos "SÍNRE SZERELHETŐ SOROLHATÓ MODULÁRIS SÍNES CSENGŐ GMZE-8V 1P" és ugyebár ezeket egy kapcsoló segítségével egyszerre akarom megszólaltatni.
(#) Gafly válasza kakakapitany hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

A "hozzávaló" moduláris reduktor meg 8 VA-es. Szemlátomást egy csengőre van kitalálva. Ráadásul ezeknél elvárás, hogy bírják a rövidzárat, tehát terhelés hatására drasztikusan esik a feszültség. Gondolom a vezeték is vékony...
Az is benne van, hogy össze vannak szegecselve, tehát "macerás" szétszedni és rövidre zárni a megszakítót.
Én nagyobb teljesítményű trafót használnék, a csengőket párhuzamosan kötném be, és a közelebbi csengőknél mondjuk izzóval, vagy ellenállással korlátoznám az áramot.
Mondjuk mivel nem folyamatos üzemű eszközről van szó, valószínűleg kis túlfeszültségtől nem fog leégni.
A legtávolabbi csengő egyedül szól?
Első ránézésre egy 12V 15...20 VA "rendes" trafó jó lehet.
(#) kameleon2 válasza kakakapitany hozzászólására (») Okt 4, 2015 /

Értem én a vitát, de mi a végcél? Mit is szeretnél voltaképpen elérni a sok csengővel?
Idézet:
„3 db 8 voltos moduláris csengőt szeretnék összekötni”
A "szeretnék" rész miatt kérdezem, hiszen valamilyen oka van a dolognak - feltételezem. Talán a megoldásra kellene koncentrálni, nem feltétlenül a 3 csengőre.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2015
(#) kakakapitany hozzászólása Okt 4, 2015 /

Tehát a cél hogy egyszerre szóljon mind a három csengő a folyosón,a konyhában és a kertben is.A gond ugyebár az hogy csak az 1-2 szól ,a harmadik nem vagy alig.
Következő: »»   420 / 981
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem