Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   642 / 982
(#) sámli válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 27, 2018 /

A dolog általában nem ennyire komplikált. Ezekben a társasházakban általában gerincről vannak leágaztatva a lakások, innen lehet elindulni. Némi átalakítás a társasház főelosztójában (gyanítom más lakások miatt ez talán már meg is történt) és onnantól csak a leágazástól kell dolgozni. Egy ilyen munka túlmutat egy fórumon, látni kellene a rendszert és utána lehetne nyilatkozni a teendőkről.
(#) CIROKL válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 27, 2018 /

Nagyon egyszerű tegyük rendbe a bejövő fázissorrendet majd tegyük sorban rendbe az összes csatlakozást fázishelyesen aztán tök mindegy melyik gépet hová dugom mindig helyesen fog forogni minden moci!

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2018
(#) sany válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 27, 2018 /

Hacsak a szolgáltató kint, az oszlopon meg nem változtatja.
(#) CIROKL válasza sany hozzászólására (») Okt 27, 2018 /

Az nem gond hisz egyből észereveszi bárki ha forditva forog a gépezet.
A lakás elosztónál pillanatok alatt korrigálható.
A szolgáltató meg naponta nem fogja a vezetékeit.cserélgetni.
Tudomásom szerint 25 évenként kellene nekik.
(#) gyuszo válasza vargham hozzászólására (») Okt 27, 2018 /

Találkoztam már olyannal, hogy valaki szerelésnél eltörte a lépcsőházi világításnál az alu vezetéket. A vezeték persze belevakolva. Mit tett ? Hát bekötötte a mellette levő csengő kapcsolóhoz kivitt fázist. És lett világítás. Az egyik áramkör a közösségire volt rákötve. A másik az ahhoz tartozó lakáshoz. Ügyes.
Ha a csengő áramköre független és ezt törpe feszültséggel még könnyebb is megoldani és biztonságosabb is, akkor miért ne ?
Szerintem a lakások 99 %-a vagy vezeték nélküli, vagy kaputelefon, vagy törpefeszültségű.
Csak 1 % lehet, ami 230 V-os. Az egészről szerintem értelmetlen ennyit beszélni.
(#) pucuka válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 27, 2018 / 1

Társasház esetén ne hagyd ki a közös képviselőt sem, mert a felszálló vezeték közös tulajdon, ahhoz nem nyúlhatsz hozzá hozzájárulás nélkül. Ezt saját kivitelezésben meg sem csinálhatod, mert azután mérések is következnek, jegyzőkönyvvel. (már ha nem vagy magad is erre jogosult, és számlaképes) Persze attól még a költségek valószínűleg téged terhelnek, hacsak nem volt tervbe véve az elektromos hálózat felújítása.
(#) Wind-Storm válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2018 /

Köszi!
A kérdés már csak az, hogy akad-e egyáltalán olyan számlaképes, erre jogosult, stb. szerelő, aki hajlandó lenne-e ezt a részmunkát kivitelezni és nem komplett felújítást hajlandó csak elvállalni?

A kérdésem többi részére semmilyen ötletek nincsenek?
(#) sámli válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 27, 2018 /

Milyen kérdésedre? Én csak következtetéseket olvastam amik többé-kevésbé helyesek.
(#) ötfelezős válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 28, 2018 /

Egy TT-s házban te egyedül a másodikon nem csináltathatsz TN-t.

eltörik vagy elég a régi alu vezeték közül a nulla, ezzel együtt pechünkre az életvédelmi relé is meghibásodik
Hát akkor tegyél be még egy áram-védőkapcsolót sorba a másik után

Amúgy a TN rendszereknél a PEN szakadása az egy 100 éves rémkép, gyakorlatilag már a 70-esek óta az ország igen nagy része TN, és elég sokan élnek még.

a nulláról lehet leágaztatni. Ez csak szerintem veszélyes?
A vékony nulláról tilos. Bár, ha védővezető ágazik le róla, akkor az PEN.
(#) gyuszo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 28, 2018 /

Az összes vezetéket nem ártana megjelölni megfelelő színnel. De legjobb lenne cserélni szabványosra.
Ezekből melyik a bejövő ? A piros vezetéknek mi a szerepe ?
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2018
(#) sámli válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 28, 2018 /

Csak én nem értek valamit? TT rendszerről beszélsz, TT rendszerben van földelés és van védővezető. Ha jól értelmeztem, itt ez nem áll fenn.
(#) Wind-Storm válasza ötfelezős hozzászólására (») Okt 28, 2018 /

Szia!

Köszi.
Vékony nulla alatt mit értesz?
(#) Wind-Storm válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 28, 2018 /

Piros páros? Az a csengő áthaladó vezetéke.
(és igen, eredetileg 230V-os, pedig reduktor is volt, csak éppen annak a betápját kapcsolgatta a lépcsőházi, meg az erkélyfolyosói nyomógomb)

Minden vezetéket jelölök igen, amelyik MKH oxidos, azt cserélni tervezem. A teljes felújítás még messzebb van..
(#) sámli válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 28, 2018 /

10mm2 réz, 16mm2 alu alatt.
(#) gyuszo válasza sámli hozzászólására (») Okt 28, 2018 /

Egy így nem igaz, ez a PEN vezető legkisebb keresztmetszete.
(#) sámli válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 28, 2018 /

És szerinted nem erre vonatkozott a kérdés? Olvass vissza.

Nem, hanem a nullára.
Ismerem a kérdések előzményeit 1-2 évre visszamenőleg is. Régóta küzd ezzel.
Belvárosi régi lakás. Csak azt nem értem, hogyha ez társasház kellene lennie időszakos felülvizsgálatnak . A közös képviselő felel érte. Ha valakit áramütés ér, elő fogják venni.
Ez nem a kérdező feladata kiépíteni, hanem a közös " Bhöm bácsinak" kell ezt megszerveznie.
Másképp úgysem megy.
A másik véleményem az, hogy lehet a ház csatlakozó részénél már régen ki van építve a védőföldelés és a PEN szétválasztás s. Csak nem lett végig a lakásokig felvive.
(#) gyuszo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 28, 2018 /

Úgy tudom ez Budapest belvárosi rész a VII. kerület, de ha tévedek javíts ki.

Idézet:
„a nulláról lehet leágaztatni. Ez csak szerintem veszélyes?
A vékony nulláról tilos. Bár, ha védővezető ágazik le róla, akkor az PEN.”

Ez alapján nyilván PEN-ről van szó, hisz nulláról nem ágaztatunk le semmit.
Felülvizsgálat csak a társasház közös, a társasház kezelésében lévő villamos hálózatára vonatkozik.

Aluvezeték van 6 mm2-es, azt nem nevezném PEN-nek.
Idézet:
„villanyórától két 6mm2 alumínum vezeték jön, régi a ház, a hálózat bizonyára TT-s, tehát csak nullvezető van.”

És? Tényleg nem látod összefüggésében az idézett sorokat, vagy csak az egód nem engedi?

De igen, le is írtam.
Idézet:
„A másik véleményem az, hogy lehet a ház csatlakozó részénél már régen ki van építve a védőföldelés és a PEN szétválasztás s. Csak nem lett végig a lakásokig felvive.”

Senki nem nevezte PEN-nek. Erre utaltam:
Idézet:
„Bár, ha védővezető ágazik le róla, akkor az PEN”

Attól, hogy a vezeték keresztmetszete nem engedné meg, hogy PEN-nek használják fel, még használhatták PEN-nek.

Igen, de szerintem csak a nullát vitték fel.( illetve valamikor régen ) A védőföldelés meg nem lett kiépítve utólag.

Bár nem láttam, de nagy összegbe mernék fogadni, hogy csak a mérőhöz menő leágazás 6-os alu (vagy csak a mért). Az elágazó doboz pedig a lakáson kívül, valahol a bejárat közelében van.

Igen, azt korábban a mértet csak 2,5 mm"-esnek említi.
Bővebben: Link
A mérőhelyről van videó felvétel is, az is sokat elárul.

Ha az elágazó doboz ott lenne a lakás bejárat közelében és addig felhozták volna az emeletre védőföldelést, akkor csak onnan kellene bevezetni a lakásba.

Ezekben az épületekben a gerinc 4 vezetékes. Akkor sem hozták fel külön a földet, ha a rendszer már TN.
(#) Wind-Storm válasza gyuszo hozzászólására (») Okt 29, 2018 /

III. kerület, itt szerencsére nincs alu. Elviekben épp vezetékcsere folyik, de még a mérőt sem szerelték le, hogy egészen odáig kicseréljék egy olyan régi lakásnál, amelyikről tudom, hogy ott már cserélték.
Az újfent tárgyalt egy VIII. kerületi lakás, nincs köze ehhez, de a probléma közös.
Következő: »»   642 / 982
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem