Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   77 / 966
(#) Dudus válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 8, 2010 /
 
Az, hogy az áramszolgáltató nem engedi, nem azt jelenti, hogy nem lehet. Tehát lehet , csak a szolgáltató nem engedi, de ez nem műszaki kérdés, illetve nem csak...

Az eredeti probléma itt került felvetésre: (#703511) Pulyka. Ebben nem derül ki, hogy szabványosságra vonatkozott a kérdés,műszaki megvalósíthatóságra, vagy az áramszolgáltató előírásaira.

Erre írta mpisti a következő választ: (#703537) , ahol pontatlanságot ír, mivel számtalan esetben már a fogyasztásmérő előtt megtörténik a PE+N szétválasztása és innen , műszakilag, már telepíthető (lenne) az ÁVK.

Aztán (#703584) Pulyka felveti, hogy vajon csak a mérő után lehet a szétválasztást megvalósítani? Ráérezve, hogy lehetnek itt még vargabetűk. ( Innen kezd a kép teljes valójában kibontakozni )

Erre (#703593) balogh, megadja a műszaki szempontból tökéletes választ, ha elektromos bekötését tekintve helyesen van szerelve, ( tehát a mérő előtt már TN-S van ), be lehet elé is tenni .

Ezután folytam bele ( már bánom! ) és pontosítottam pár elvi jelentőségű dolgot. Itt adós maradtam a kérdésedre adandó válasszal:

- (#704275) -> A 2-es kérdés megfogalmazása rossz, rossza logikája is, a fogyasztó felől nézed így a hálózatot, pedig a szolgáltató felől kell. Valamint bizonyos esetekben a szétválasztási pontot nem kell földelni mégis tökéletes védelmet ad ( 10. emelet egy panelban-> simán felviszik a PEN-t a megfelelő keresztmetszettel és az óra után szétválasztják földelés nélkül). Tehát nem a földelés - önmagában - biztosítja a védelmet.

A megfogalmazás azért is fontos, mert rávezeti a szerelőt, hogy a megfogalmazást követve a bejövő, megszakítatlan PEN-t vigye a PE sínre(!) és innen készítsen egy áthidalást az N sínre, valamint adjon N-et a mérőnek. Ez a helyes eljárás, és ha ismered a logikáját , jól fogod elkészíteni.

Valóban nem Te tetted fel a kérdést, de adtál olyan választ, ami pontosításra szorul ( nem csak Te!)

-szerintem-

Szép estét!
(#) Pulyka válasza Dudus hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Elnézést.
Már csak azért,mert látom írod,hogy bánod,hogy belefolytál,és azért kérek elnézést,mert ha nem teszem fel a kérdést,akkor nincs mibe "belefolynod".
Ezzel nem azt mondom,hogy többet nem teszek fel itt kérdést,vagy nem válaszolok(habár az ritka ),mert tartani fogok pl. az ilyesfajta következményektől,de mindenesetre jobban meggondolom,azt,amit kérdezni szeretnék
DE megkaptam a választ,amit köszönök szépen.
(#) Dudus válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Nincs miért elnézést kérned! Ez egy fórum, ahol lehet kérdezni, vitatkozni, tanulni.

Ami szerintem egy kérdésnél fontos:

- Először próbáld a választ magad megtalálni. Már a keresés közben is sok új infóval gazdagodsz.
- Ha nem találod, vagy amit találsz nem egyértelmű, akkor érdemes kérdezni.
- Próbáld szabatosan, egyértelműen megfogalmazni a kérdést, és ha látod a hozzászólások során, hogy pontosításra szorul, tedd meg!
- A kialakuló vita ne ijesszen meg, ha a stílusa nem megfelelő az nem a Te hibád, ha nagyon eldurvul a moderátorok helyre teszik.

-szerintem-
(#) Pulyka válasza Dudus hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Idézet:
„- Először próbáld a választ magad megtalálni.”

Ezt a lépést hagytam ki az elején
Viccet félretéve,tényleg gondolkoztam,hogy mi lehet,de szemet szúrt nekem,hogy CSAK oda lehet bekötni a fi relét.

"Ez egy fórum, ahol lehet kérdezni, vitatkozni, tanulni."

Ebben teljesen egyet értek Veled.

Szép Napot.
(#) pepin hozzászólása Máj 12, 2010 /
 
Szervusztok. Egy kérdésem lenne. Adott egy sima nullázott hálózat lakáson belül. Nincs semmiféle relé a kismegszakítókon kívül. Hogyan lehetne megtudni hogy a földelés valóban jól van bekötve s hogy védelmi szerepét is ellátná ha szükség lenne rá?
(#) dil válasza pepin hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Szia!
Méresd be szakemberrel!
(#) Dudus válasza pepin hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Mit jelent ez :
Idézet:
„Adott egy sima nullázott hálózat”
?

Társasházi lakás, családi ház?

- A földelést hova kötötte a szerelő?
- Milyen földelőd van?
- A PEN vezetőről , hol ágaztatta le a nullát?

Ha a fenti kérdéseket megválaszolod, tudhatjuk , hogy szabványos-e a kialakítása. Ha az, akkor jön a műszeres mérés, amit szemrevételezéssel nemigen lehet kiváltani.
(#) pepin válasza Dudus hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Családi ház. A probléma az hogy én csak hallomásból tudom a rendszert elmondani. Elvileg a bejövő vezeték szét van szedve (a PEN PE-re és N-re) és minden szabályosan van bekötve. A helyi földelés milyenségét nem tudom de elvileg az is van. Azért kérdeztem így mert egy olyan módszer vagy ötlet kellene amit házi körülmények között is ki lehetne próbálni. Tehát mérési metódusre vagy hasonlóra gondolok. Gondolom én laikusként hogy van valami mérési lehetőség amit egy multiméterrel meg lehetne mérni. Ha nincs akkor csak a szerelőre tudok hagyatkozni de pont ezt szeretném ellenőrizni hogy valóban jó e vagy csak rámondják.
(#) dil válasza pepin hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Ehhez speciális műszer kell, nem szabad semmi mással kisérletezni.
Életveszélyes a kisérletezés is, és a kétséges eredmény által eltakart veszélyhelyzet is.
TEHÁT SZAKEMBERREL MÉRETNI!
Egyébként - a lakosságnál is- 5 vagy 6 évente újra kell méretni (erre törvény is van), sajnos nem olyan szigorú, mint a kémény ellenőrzés, pedig szerintem legalább olyan veszélyes.
(#) pepin válasza dil hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Köszi a választ. Bár nem vagyok előrébb mert attól tartok hogy aki ott volt szakember az megnézte lámpával a kör éppségét de hogy a feladatát ellátja e azt nem.
(#) dil válasza pepin hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Szánjál rá annyi pénzt, hogy beméreted, és, ha nem is azonnal, de amikor anyagilag megteheted, szereltess fel áramvédő kapcsolót is.
Ha csak a működési gyorsaságát nézzük, már akkor is megéri:
- kismegszakítónál, vagy olvadóbetétnél 5mp
- áramvédőnél 0,01 mp (nem elgépelés)
(#) pepin válasza dil hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Ezt tudom hogy nem elgépelés. Sajnos nem én vagyok a tulajdonos csak az ember néha aggódik amikor ilyeneket hall s gondoltam megkérdelek titeket szakembereket hátha van valami. Köszönöm a válaszokat de akkor ezek szerint nincs.
(#) dil válasza pepin hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Ha bérlő vagy, beszélj a bérbeadóval, a lakbérből el szokták engedni a beruházás értékét, próbáld meg.
(#) pepin válasza dil hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Kösz nem vagyok bérlő sem. Egy többgyermekes családban merült fel ez a probléma engem meg érdekelt a természetes kíváncsiságom által. Reméltem hogy van egy egyszerű módszer amivel megnézzük hogy jó e és kész. Biztos nem mondok újat de ez falun sokszor úgy megy hogy kihívnak valakit, az eljön általában ez a helyi "szakember" és amit mond az úgy van. Ha igaz ha nem. Amit én láttam az egészből az az hogy a kör épségét megnézték tehát azt hogy a föld vezeték az össze van kötve nulla vezetékkel de azt hogy a földelés ellátja e a feladatát azt nem. Mert az sem biztos hogy van pl. helyi föld. Sőt talán még azt sem hogy a kör hol van összekötve. Köszönöm a válaszokat nem akarlak titeket terhelni vele.
(#) Dudus válasza pepin hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Pontos megbízható "egyszerű" módszer nincs. Ha van is nem szabványos ezért egy nyilvános fórumon (szerintem) senki nem fogja leírni, ajánlani.

Nem önmagában a földelés látja el a védelmedet, hanem a szolgáltató által biztosított PEN vezető, melynek a földelés a potenciálrögzítését végzi, ami abban a kellemetlen esetben, ha valahol a szolgáltatónál elszakad a PEN, életet/berendezést/vagyont is menthet.

(Persze nem ártana korrekt EPH sem, de ez a legutolsó amit kiépítenek, legtöbbször a szerelőnek lövése sincs mi az!)

Minden mindennel összefügg! A legjobb, amit tehetsz, hogy ellenőrzöd a szétválasztást, a földelést és szereltetsz velük ÁVK-t ( FI ), és ellenőrzöd, hogy szabványos-e a telepítése. ( Megtalálod ezen a fórumon, hogy milyen a szabványos telepítés ) Ha ezek rendben vannak, nyugodtan alhatsz, mert viszonylag rossz értékekkel bíró földelés mellett is ellátja a szükséges védelmet.

-szerintem-
(#) pepin válasza Dudus hozzászólására (») Máj 12, 2010 /
 
Köszi persze nem is olyanra gondoltam ami nagyon umbulda. Ha nincs hát nincs. Ezt javasoltam nekik én is csak hát az anyagiak döntenek. S nem mindig jól.
(#) Pulyka válasza Dudus hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Idézet:
„(Persze nem ártana korrekt EPH sem, de ez a legutolsó amit kiépítenek, legtöbbször a szerelőnek lövése sincs mi az!)”


Akkor megnyugodtam így a vizsgák elött,mert akkor belőllem kiválló villanyszerelő lessz
...persze nem akarom elsietni
(#) Pulyka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Inkább petróleumlámpa
(#) Dudus válasza Pulyka hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Ha elméleti és gyakorlati vonalon is képzed magad, és nem vállalsz olyan munkákat, ahol szabálytalan kivitelezést kérnek, még akkor sem ha megfizetnek, az leszel!
(#) mpisti válasza Dudus hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
"Ha elméleti és gyakorlati vonalon is képzed magad, és nem vállalsz olyan munkákat, ahol szabálytalan kivitelezést kérnek, még akkor sem ha megfizetnek, az leszel!"
Azt hiszem ebben az egy mondatban benne van minden,ami iránymutatás lehet egy kezdő(de akár gyakorló) szakember számára.
(#) llaci56 hozzászólása Máj 13, 2010 /
 
Valaki világosítson fel!
Ebben a topikban olvastam már olyan tanácsot is, hogy a nagy valószínűséggel levegőben lógó földvezetőt ellenőrizze úgy a kérdező, hogy egy nagy teljesítményű fogyasztón keresztül ráküldi a fázist.
A legutóbbi kérdező pedig szeretné ellenőrizni, hogy a földvezetőjének van-e köze a 0 -hoz, - most azt a választ kapta, hogy hívjon szakembert.

Miért nem lehet ellenállást mérni a 0 és a földvezető között? Ezt lekapcsolt kismegszakító(k)nál is el lehet végezni, és igen jó tájékoztatást ad a védővezető (föld) meglétéről.
(#) Dudus válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Lehet, hogy én értettem félre a kérdést!

A földelés hatásosságának mérése a kötelezően beépítendő kötőelemnél a földelést megbontva történik nagyfeszültségű mérőberendezéssel. Szerintem pepin erre kérdezett rá (
Idézet:
„Hogyan lehetne megtudni hogy a földelés valóban jól van bekötve s hogy védelmi szerepét is ellátná ha szükség lenne rá?
)

Sima multiméterrel ezt nem lehet mérni, ilyen műszer pedig szakembernél van...

Én nem ajánlottam senkinek, hogy terheléssel ellenőrizze, de írtam, hogy vannak olyan módszerek, amikkel műszer hiányában lehet elég jó következtetést levonni, de nem írnám le egy nyilvános fórumba. Ráadásul ha nem átgondoltan végzik emberéletet követelhet.

A hurokellenállást valóban meg lehet mérni multiméterrel, ha csak arra vagy kíváncsi, hogy a védővezetőn mekkora áram indul meg testzárlat esetén és szabályosan van a szétválasztás végrehajtva, de 1 Ohm körüli vagy alatti ellenállásokat megint nem "mezei" multiméterrel mérünk és nem tájékoztat a földelés állapotáról, csak arról, hogy a szétválasztási pontig milyen a védővezető állapota.

-szerintem-
(#) llaci56 válasza Dudus hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Nem is a Te válaszod volt olyan szélsőséges, amit írtam.
De akkor is vannak módszerek, amit kellő körültekintéssel igenis lehet alkalmazni. Ha azt nem is tudja kimérni kellően precízen, hogy milyen a földelése, de azt igen, hogy a védővezető milyen kapcsolatban van a 0 -val. Márpedig ha ez a kapcsolat jó, (kellően kis ellenállású,) akkor mindaddig, amíg nincs 0 szakadás a szolgáltatónál, addig a védelem is működik.
(#) Dudus válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Egyetértek!

( A PEN szakadását pedig könnyű detektálni, nem is értem miért nem árulnak hozzá berendezést! Vagy csak az én figyelmemet kerülte el? )
(#) teren56 válasza Dudus hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Középfeszültségű hálózaton saját feszültséggel az az 220V-al mérünk. A 220V nem nagyfeszültség.
(#) cornel hozzászólása Máj 13, 2010 /
 
Úgy hallottam hogy a könnyűszerkezetes ház villanyszerelésének szabványait módosították.
Értem ezt a fa épületre.
Ezután csak csatornában lehet szerelni.
Ez igaz lehet?
Egyáltalán hogyan kell szerelni fa házban hogy eleget tegyünk a szabványnak?
(#) Dudus válasza teren56 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Igazad van, pontatlanul fogalmaztam!

( De akkor inkább legyen 230V )
(#) teren56 válasza Dudus hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Nyertél :yes:Billentyű botlás volt.
(#) Dudus válasza teren56 hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Az a baj, hogy akik picit régebben születtek egyszerűen erre áll a nyelvük. Én is leírom a régit, majd kijavítom, mind a mai napig
(#) teren56 válasza Dudus hozzászólására (») Máj 13, 2010 /
 
Azért az jó hogy"félszavakból is megértjük egymást".Még akkor is, ha emlékezünk még a jó "öreg 220"-ra.
Következő: »»   77 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem