Fórum témák
» Több friss téma |
Azért az attól függ. Például a H jelű az gyorsabb volt. Az volt elvileg a "háztartási készülékvédő".
Ez a műszer terheli valamennyire az áramforrást
Nem derül ki a katalógusából, hogy a maximum 700 V-os méréshatárnál terheli 0,3 A-el, vagy már 230-on is. De 5 másodperc múlva lecsökken 3,5 mA-re. Olyan még nem volt, hogy az 5 másodperc után elkezdett volna jelezni? Ha elég nagy a kapacitás...
A facen kettő napja tette fel valaki pont ezt a kérdést.
Itthon most csak 230V-on tudtam mérni, 30 másodpercen keresztül ezen a műszeren 2,5 mA folyt keresztül. Ha volt nagyobb áram, akkor az max. tizedmásodpercekig lehetett, mert az áramot mérő multiméteren nem vettem észre. Azonnal a 2,5 mA-t mutatta, és a 30 másodperc alatt nem is változott egy kicsit sem.
Sziasztok!
Szeretném kikérni a véleményetek. Egy barátomnál kellett még egy konnektor. Egy meglévőről sorolva meg is lett csinálva. Ki is próbáltuk. 5 napig nem volt semmi gond, tegnap bedugtak egy olajradiátor, ami 3-4 óra üzemelés után levitte a kismegszakítót. Azóta nem használják, de az áramot visszakapcsolva változó időközönként újra lemegy ankismegszakító. Ilyenkor már nincs bedugva az olajradiátor. Sajnos más szobák, világítás, talán még a klíma is ezen a körön van, de már a mosógépet is leválasztották erről a körről. Rögtön sosem veri le a kismegszakítót, a FI relé is fent marad. Aház nem rég kapott napelemeket, kicserélték a komplett elosztódobozt is újra. Szerintetek mi lehet a gond? Fellazult valamelyik csatlakozás talán, esetleg túlterhelte már azt az ágat a radiátor? Csak szeretnék ötleteket gyűjteni. Köszönöm szépen a segítségeteket!
Szia!
A túlterheléstől elfáradt a kismegszakító. Így már nem a névleges értéke körül old le, hanem lényegesen kisebb áramoknál is. Csere.
Itt azért nem lehet kizárni teljesen azt, hogy itt nem összetett probléma áll fenn. Ahogy írja más is van ezen a körön. Szerintem simán lehetséges, sok lehet neki. Az olajradiátor ki-be kapcsolgatja magát a hőfok függvényében, terheli a vezetékeket, kötéseket, stb. Klíma, esetleg ha fűtenek vele, használják. Az áramkörre kötött szobában/szobákban felkapcsolják lekapcsolják a villanyt, felkapcsolják a TV-t, stb.
Sok kicsi sokra mehet. Szerintem.
Igazából ez még nem jutott eszembe, de ha végig gondolom lehet, mert azóta nem használják az olajradiátort és enélkül is lekapcsol időközönként az az ág.
Nem tudom mi lehet....
Szia!
Igen ;esetleg túlterhelte már azt az ágat a radiátor. Kismegszakitó?-esetleg vezeték csere is? De látom itt is bejött a pairforma ! Kéne mégegy dugalj--de csak 1 készüléket dugunk bele! Tehát semmi cécó ne legyen. Az a készülék meg a 2kW-s olajradiátor......némelyik lakásban be se lehet dugni, hisz minden dugaljnál /áramkörnél túlterhelést okoz.
Egy egyszerű is lehet az ok: az oldalsó köröm beleér a vezetékbe, odacsípte.
Meg kell nézni azt a szerelést. De lehet egy közbülső kötődoboznál is megégett vezeték okozta zárlat.
Ezt elmagyaráznád, hogy az oldalsó köröm ha odacsípi, akkor az hogyan okozhatja ezeket a jelenségeket?
Mert nem rögtön kapcsol le a kismegszakító, mint egy klasszikus zárlatnál, hanem csak egy idő múlva. Mindig tanul valamit az ember, érdekelne ennek is a mögöttes dolga
Szevasz!
Az az ág.. Azt a bizozonyos aljzatot jelenti, amelyikbe korábban volt a radiátor dugva? Mit tennék? Fogok egy zseblámpát, minden kismegszakítót lekapcsolok, kivéve azt amelyik majd leold (mint mondod). Megnézem a villanyórát, mennyit forog 1-2-3 perc alatt, rá van írva hány fordulat 1kWh. Röpke számolással tudom (segítsek?), hány A az ott folyó áram. Összevetem a kismegszakító (leoldott most is?) ráírt értékével. Ha megközelíti vagy meghaladja, akkor jogos.. Kérdés: mi adja a terhelést? Zárlat nem valószínű, mert akkor azonnal old (fel se csapható). Üdv: StMiklos
Az újakon a forgás helyett LED villoghat, amit láttam, annál a LED mellé volt írva, hogy 1000 imp. /kWh, számolni abból is lehet.
A mögöttes dolga mindössze annyi, hogy ismerned kéne az automata működési módját. A rugóerő ellenében zárt kontaktust egy kilincsmű rögzíti. Ha ezt a kilincsművet kioldod, a rugó gyorsan megszakítja az áramkört. A kilincsművet két úton lehet kioldani, az egyik elektromágneses úton gyors kioldással, a másik bimetálos működtetéssel lassan.
Nálad ez utóbbi oldja a kilincsművet, a "majdnem zárlat" miatt. Az átfolyó áram nem elég arra, hogy az elektromágnest működtesse, de a bimetált szép lassan felmelegíti, és ez okozza a késleltetett leoldást. Egy becsípődés, kábel melegedés, megégés tud ilyen "majdnem zárlatot" okozni. A villanyórán mért fogyasztásból ki tudod számolni a "majdnem zárlati" áramot. A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2020
Esetleg égésnyom nem látszik az újonnan beszerelt konnektornál és annál a konnektornál ahova csatlakozik, akár kicsi is?
Egy negyed óra alatt át lehetne nézni a kötődobozokkal együtt. Érdemes lenne megnézni, az gyorsabb, mint találgatni.
Való igaz.
Én összeszámolnám azon a körön a fogyasztók teljesítményét is,nehogy sok legyen.
Mindenkinek köszönöm szépen a segítséget, megoldódott a probléma.
Valóban egy aljzatnál a rögzítő köröm odacsípte a vezetéket. Látszott is a kábelen. Most kipróbáltuk az olajradiátorral is, minden rendben. Két dologra reagálnék még. Az egyik, hogy csak ma tudtunk ránézni. Nem a találgatások miatt, dr addig is informálódtam. Másrészt igen, ismerem a kismegszakító belső felépítését, csak azért gondolkodtam el a dolgon, mert ha a köröm belecsíp a 2 vezetékbe akkor én azt zárlatnak gondoltam. De mindig tanul az ember, legfőképp a saját hibáiból. Még egyszer nagyon köszönöm mindenkinek aki hozzászólt és segített!
Azt írtad ,hogy a fi-relét nem verte le,csak a kismegszakítót,és a gond az odacsípett vezeték.Akkor azért a fi-relét is megnéznéd,mert ennél a hibánál kellett volna már reagálnia.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2020
Csak a nulla és a fázis volt odacsípve.
A PE szerencsésen nem keveredett oda. A FI relét kipróbáltuk a teszt gombbal, illetve a fázis és a PE között egy kétpólusú LED kijelzős fáziskereső/feszültség teszterre rögtön le is oldott.
Ilyen jelenséggel nagyon sokat találkoztam, sokat segített a hiba pontos leírása.
Ezért ez jött be elsőnek.
Nem hittem volna, hogy ilyen komolyan létezik, több vezeték szakszerű odacsípése.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |