Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Lehete, hogy nem jó a megfogalmazása a címnek, de nem tudtam frappánsan rövide leírni, azt, hogy mit szeretnék. Egy olyan áramkört szeretnék építeni, amiben van egy időzítő és egy olyan egység ami hangot ad ki, és természetesen 220 V-ról működik. Úgy gondoltam a működést, hogyha 220 V feszültséget kap, akkor kb 5-8 perc múlva megszólal valami hanghatás, mindaddig, míg a feszültséget megkapja. Ilyenre azért lenne szükségem, mert a lakás legkisebb helységében mindig égve marad a villany ![]() ![]() ![]() Tudom, egyszerűbb dolog, ha megnézem, amikor kijövök, hogy lekapcsoltam-e, de nem csak én használom... ![]() Előre is köszi
Üdv Mi lenne, ha egy 12 v-os hálózati trafót vennél, és párhuzamosan kötöd a villanykörtével, hogy ha a kapcsolót felkapcsolod, kapjon áramot, ha lekapcsolod
ne kapjon áramot. a 12 V feszültséget egyenirányítva, szűrve hozzákötöd egy hosszú távú időzítőhöz 555 IC vel (volt itthon kapcsolásom valamelyik hobbi elektronika magazinban, de nem tudom hova tettem ![]() Az 555 ic meg Xperc után bekapcsol egy relét(asszem egy 6 v-osat be tud), ami zárja egy másik 555 időzítő IC vel megvalósított oszcillátort, ami egy monoton hangon fog sípolni. ílletve nem is sípol ,ennyit csinál hogy píííííííííííí ![]() amiíg le nem kapcsolod a villanyt. A villanyt lekapcsolod, a trafó nem kap áramot, a relé kinyílik, a sípolás abbamarad,stb. Hát primitív analóg,de egyszerű szerintem... mindkét kapcsolás meg volt nekem(hosszú időzítő+oszcillátor) ha megtalálom felteszem az oldalra! Üdv
Írd be a fórum keresőjébe hogy "555"
kidob pár 555 ic-s topicot, ánézheted... Az adatlap is fent van
Udv.
Szerintem koss az ellenorizendo lampaval parhuzamosan egy 6V-os tapot, amirol mehet egy 555-os idozito (monostabil) kapcsolasban+tranyo ami tapot ad egy UM66T sorozatu dallam generator IC-re (+ tranyo+hangszoro). Vagy NE556 (2db 555 egy tokban) az egyik idozit a masik tone generator-ken megy (+tranyo+hangszoro) Adatlapok pelda kapcsolasokkal: http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/U/M/6/6/UM66T.shtml http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/N/E/5/5/NE555.shtml http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/N/E/5/5/NE556.shtml
Hello!
Átnéztem már azokat a topicokat, de ilyesmit nem találtam.
Szerintem ami neked legjobban megfelelne az egy mozgás érzékelő. Ha csak nem megmerevedve tevékenykedsz abban a kis helységben, akkor mindig bekapcsol (világítás, elszívó+időzítő, hogy kiszívjon mindent, rádió, tv...stb), viszont ha kimégy lekapcsol. Nemkell hanghatás, hacsaknem nevelési a célzat
![]()
A probléma ismerős
![]() Az én megoldásom a következő volt: volt egy gomb kivül a kapcsoló helyett, meg egy gomb bent, elérhető helyen. Ha csak *kis dolgom volt* a kinti gombot nyomtam meg (kb. 1 perc), ha *komolyabb ügyek kerültek terítékre* akkor a benti gombbal tudtam hosszabb időt kérni, melyet bármikor ismételhettem (fontos olvasnivaló) ![]()
Nem rossz!
És mit szóltok 1 flip-flophoz? Ajtó nyit=villany fel, ajtó csuk=úgy marad (bármeddig), ajtó újra nyit=még mindig ég, ajtó csuk=villany leó.
jól hangzik, csak mindezt úgy kellene megoldani, hogy 220 V-ról menjen, de biztonságos legyen
|
Bejelentkezés
Hirdetés |