Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 400W-os nátriumlámpa
Lapozás: OK   3 / 7
(#) Epracer hozzászólása Dec 7, 2009 /

Sziasztok
Egy olyan kérdésem lenne, hogy 150 w-os folytóhoz használhatok 70 W-os nátriumot ?
(#) rockersrac válasza Epracer hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Szerintem nem!
(#) kadarist válasza Epracer hozzászólására (») Dec 7, 2009 /

Szét fog durranni! Ja, és foJtó.
(#) repkenyiz hozzászólása Jan 1, 2010 /

Üdv! Tungsram, HgLI, 400W-os E40 izzókat sikerült szereznem. Valaki tudna segíteni, hogy hozzá való fojtót honnan tudnék vásárolni. Lepkészéshez szeretnék egy szettet összeállítani.
(#) repkenyiz válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 1, 2010 /

Szerintem teljesen kommersz higanygőz. Köszi az ötleteket, bár a vaterán, ill. más oldalakon már egy ideje keresgélek, eredménytelenül.

Piros-kék dobozos. Egy rovarász kolléga használt 500 W körülit, onnan az ötlet. Egyébként nem vagyok műszaki szakértő, valami nagy teljesítményű UV-s lámpára van szükségem, mely vonzza az éjjeli lepkéket. Azért az tetszik, valaki lepkét gyűjt, valaki lámpát...

Köszi a linket. Még körüljárom a témát.
(#) kt54 hozzászólása Jan 19, 2010 /

150W,250W-os nátrium lámpa komplett elektronikával.
Üzemképes ha valakit érdekell.
koltayt@freemail.hu
(#) rockersrac válasza kt54 hozzászólására (») Jan 19, 2010 /

Ennek szerintem a hirdetések közt lenne a helye!
(#) thiefoner hozzászólása Máj 20, 2010 /

valaki megtudná mondani, hogy a mellékelt képeken látható két darab 250w-os trafó közül valamelyik használható-e egy 250w-os HPS izzóhoz?
(#) kadarist válasza thiefoner hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Mind a kettő használható fémhalogénhez. Az egyikre rá is van írva, a másiknál a rajzról megfejthető.
(#) thiefoner válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

köszönöm szépen a gyors választ.
(#) kadarist válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

Miért 3A-es egy 250W-os nátrium-fojtó, és miért 2,15A-es egy higany fojtó? Mitől van ez a különbség, amikor a feszültség azonos?
(#) kadarist válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

De még mindig nem értem, hogy miért más az áram a kétféle csőnél, amikor a fojtók teljesítményei és a hálózati feszültség ugyanaz mindkét esetben. De biztosan az én gondolatmenetemmel van a baj.
(#) Gergő81 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 20, 2010 /

A fojtó egy induktív előtét-ellenállás. A higanygőzlámpa az adott teljesítményt nagyobb csőfeszültség, és így persze kisebb csőáram mellett adja le, mint a nátriumgőz. Ezért a nátriumos fojtónak sokkal nagyobb induktív meddő-teljesítményt kell tudni biztosítani, kissé eltérő induktív ellenállás ( induktivitás, reaktancia), nagyobb áram, és nagyobb fojtófeszültség mellett. Azt, hogy miért jobb a nátriumlámpáknak a kisebb csőfeszültségű munkapont, talán az életük során növekvő csőfeszültség indokolja. Ezt egy kisülőcső- tervezőtől lehetne megtudni.
Pvalós = U x I x cos"fí" a Na+előtét cos"fí"- je (teljesítménytényezője) rosszabb.
(#) kadarist hozzászólása Máj 20, 2010 /

Köszönöm a válaszokat! Így már világosabb.
(#) sadamsa hozzászólása Jún 29, 2010 /

Sziasztok!

Egy kis segítségre lenne szükségem a lámpa összeszereléséhez.
A mellékelt képen van a gyújtóm és a fojtóm fényképe.
A kérdésem az lenne, hogy mint a képen látszik a fojtón van egy bekötési rajz, amibe én kicsit belekavarodtam:
A "Z" betű gondolom a gyújtót jelöli a "220 - 50hz" meg az egyik vezetéket a konnektorból? (ugye jól tudom hogy ilyenkor mindegy melyik vezetéket kötöm rá, mivel váltóáram jön a hálózatból?)
Jól látom a trafón, hogy a fekete pontok jelölnék azt hogy hova kell a gyújtót és hova a 220at?
Ezek szerint ugye a külső oldali csatlakozóra a gyújtót a belsőre a 220?

A boltban 2.5mm es szilikonos vezetéket kaptam a lámpához, ez a gyújtó (Lp) és a lámpa közötti nagyfeszültségű kábelnek is megfelel?

Előre is köszönöm a segítséget!

DSC00539.JPG

(#) kadarist válasza sadamsa hozzászólására (») Jún 29, 2010 /

A "Z" kivezetést kell a gyújtó oldalára kötni. A másikra kell kötni a fázist (nullát). A kábelnek jónak kell lennie. De kipróbálod, és meglátod. Ha a gyújtáskor áthúznak, akkor cserélni kell.
(#) sadamsa hozzászólása Jún 29, 2010 /

De akkor azok a kis fekete pontok azt jelölik ugye? Csak kicsit elvannak csúszva?
(#) kadarist válasza sadamsa hozzászólására (») Jún 29, 2010 /

Igen, azt jelölik.
(#) didyman hozzászólása Jún 29, 2010 /

A "Z" pontra a földelés fog csatlakozni, ez a fojtó felfogatása. A gyújtónak, bár a képen látható típusnak fém a rögzítőfüle, nincsen földeléshez csatlakozója. A szerelvénylapra elhelyezed, bekötöd az ábra szerint és más dolgod nincs vele.
(#) kadarist válasza didyman hozzászólására (») Jún 29, 2010 /

A "Z" a gyújtót jelöli. A szövegben is és a képen is így szerepel.
(#) didyman válasza kadarist hozzászólására (») Jún 29, 2010 /

A fojtó alsó sarkában, a rajzon is szereplőtől távol is gyújtó?
(#) sadamsa hozzászólása Jún 30, 2010 /

Köszönöm a sok hozzászólást és segítséget!
A berajzolt összekötést meg végképp!!!
Még annyi kérdésem lenne, hogy ha le van földelve az a fémdoboz amibe a trafót rakom, akkor ugye az nem tud megrázni, ha pl megfogom a dobozt (mert ugye ezért van a földelés?). És ha nem lenne földelve?
Illetve még egy: Az hogy melyik vezeték a fázis és melyik a nulla az mindegy nem? Szóval nem kell valami műszerrel megkeresnem?
(#) lowphass hozzászólása Júl 19, 2010 /

Sziasztok!

Rendelkezem egy T 1000-es Nátrium lámpával, csakhogy, nincs igazán kész, mert nincs rajta foglalat, se üvegbúra, csak a kerámiatest v lámpatest...és szeretném világításra bírni...
A gyújtóval, tekerccsel, egyéb elektronikai berendezéssel nem lesz gond, csak nem tudom, hogy szabad-e világítani vele "kopaszon"...

DSC01272.JPG

(#) Sorkapocs válasza lowphass hozzászólására (») Júl 21, 2010 /

Szerintem nem nagyon lehet mert itt azért már bizonyos tényezők megkövetelik az alapvető dolgok meglétét. Egyébként nekem is van egy natrony kisülőcsövem foglalattal és úgy tudom, hogy tulajdonképpen kipróbálható csak még nem volt rá lehetőségem. de várd meg a szakavatottabbak válaszát is, mert azért az ezres NA nem LED. Illetve látogass el a gyűjtők újonnan nyílt oldalára/oldalaira ( ) Bővebben: Link
Gratulálok és sok sikert!
(#) kjani66 válasza thungs hozzászólására (») Aug 24, 2010 /

Látom, még tavaly írtad ezt, de érdekelne hogy van-e még ezekből neked? Mindenképp szeretnék egy ilyet. Van egy TCL250-esem, és sztem sokkal strapabíróbb, mint a mostani LU sorozat....
(#) kjani66 válasza lowphass hozzászólására (») Aug 24, 2010 /

Én egy 70W-os na-t kapcsoltam be így kopaszon. Sajna normál levegővel maga körül fel sem tudott izzani teljesen, és kb. 1 perc üzem után elpattant az üvegcső(kerámiacső, pontosan nemtudom milyen anyagból van), és megszűnt működni. Szerintem vmi spec gázt használnak a búra alatt, amiben bírja a hőfokot a cső. Ezért van getterezve a régebbi gyártású NA lámpák alja (hasonlóan a rádiócsövekhez, ha kifehéredik a getterezés, ki lehet dobni, mert beszivárgott a levegő)
(#) Josi777 hozzászólása Aug 24, 2010 /

Ha valakinek van kedve és persze pénze ilyen nagy teljesítményű lámpákkal foglalkozni, akkor abban egy kis segítséget tudok adni, mivel xenon lámpák egyenáramú teljesítmény szabályozásával is foglalkozok. Akár áramkör építésben, akár más tanáccsal ezzel a témával kapcsolatban tudok segíteni, valamint "lejárt", azaz elhasználódott, de még működőképes lámpát is tudok adni (kb. 70-90% lámpák) korlátozott mennyiségben, de csak kizárólag "kötelező konzultáció" után, miután ezek már képesek maradandó szemkárosodást okozni!
(#) kjani66 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 24, 2010 /

Köszi az infot simpi!!
Következő: »»   3 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem