Fórum témák
» Több friss téma |
Szia igazából az egészet nem értem probáltam már bekötni de nem tudtam melyik kábel hová megy teljessen belekeverdtem
Nem cseréled el egy 400wattosra?
Helló! csatoltam a bekötést
Sziasztok! 70W-os nátrium lámpához lehet-e olyan gyújtót (Tridonic ZRM 4,5-ES/TC) ami elvileg 100-400W-os nátrium lámpához való? Kárt tehet-e benne? Köszönöm a válaszokat.
A válasz: Egyértelműen NEM! Ha. folytóból teszel be nagyobbat akkor csökkenhet agázkisülésű izzó élettartalma. A gyújtónak csak indításkor van szerepe utána édes mindegy,hogy ott van vagy nincs.
Sziasztok!
Kis segítség kellene! Kültéri 70W natriumlámpát cserélnék ledre. Jól gondolom, hogy ha kihagyom a gyújtót ill a folytó részt, magyarul direkre kötöm a foglalatot, akkor mehet bele a LED izzó?
Sziasztok!
Először is Boldog Új Évet Mindenkinek! Másodszor bocsánat, nem ebbe a topikba való amit szeretnék, de talán ez áll a legközelebb hozzá. Párom nagypapája rendelkezik egy 150W-os halogén lámpával, amiben szétdurrant egy kondenzátor (ha nem így hívják, akkor bocsánat). Sajnos úgy durrant, hogy nem látni rajta a mikrofarad érték, így nem tudok újat venni bele. Csináltam képeket mindenről, ami információval szolgálhat. Ki lehet valahogy számolni, hogy milyen értékű kondit kellene bele venni, hogy újra működhessen? Nagyon szereti ezt a lámpát és úgymond ragaszkodik hozzá, ezért szeretnék neki segíteni. Előre is nagyon köszönöm mindenkinek. G.
Szia!
A méretéből ítélve akár pár µF is lehet és az nélkül is menni kéne a lámpának. Vegyél olyant, ami 275 V 50 Hz váltóra jó, 3-5 µF között.
Ez tuti nem "halogén", hanem fémhalogén lámpa armatúra (a lámpát nem mutattad!) Remélhetőleg nem a fémhalogén helyére lett berakva egy sima "ceruzahalogén"...világított ez valaha?
Ez a kondi a nagyfeszültségű gyújtó belső elektronikájából származik? A zavarszűrő kondik nagyobbak szoktak lenni, legalábbis az általam szétbontottakban. A nagyfeszgyújtóról sem mutattál képet, típusszámot. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2021
Szerintem az rohadtul nem kondenzátor.
Lásd utolsó előtti oldal.
Ugye nem a "ZRM1000"-re gondolsz? Az két vezetékes, de nagyobb...
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2021
Mivel érdemben használható kép csak a "fehér trafóról" van ezért maradjunk annyiban, hogy a fene tudja.
Húú Gafly-bácsi!
A rajzjele nem hasonlít, valóban. De akkor, amit linkeltem, abban miért van kondenzátor? Ha hibás, mentségemra szóljon, hogy nem én csináltam, rajzoltam.
Ami felrobbanva van huggybear kezében, meg egyikre sem igazán hasonlit...
Szerintem sokkal előbbre nem jutunk, további információk nélkül (amit pedig a kérdezőtől várunk, legalábbis én).
Ha a 230-on paralel volt, a skiccek alapján nyugodtan kipróbálhatod nélküle is a lámpásodat.
Talán emlékszel arra, hogy hová volt kötve - ez a kérdés. Utána ráérsz gondolkozni.
Ja... - gondolom, nem a párja nagypapája fogja majd szerelgetni..
Huggybear kérdezett, Lóri meg próbált segiteni.
Igen, lehet, hogy Poli Farbe Capacitor (sokszínű kondenzátor). Csak vicc vót!
Sziasztok!
Nagyon köszi a hozzászólásokat. Csináltam még képet a lámpáról, alább küldöm. Ha nem halogén, akkor bocsánat, nem vagyok hozzáértő . A lámpa működött régen, csak valamitől eldurrant benne ez az egység. Bekötve a fehér trafó melletti csokiba volt, onnan lett kiszerelve. Én egyelőre ennyi alkatrészt találtam benne, lehet le kellene bontanom a másik oldalát is ahová a vezeték megy be (?). Köszi. G.
Azt a helyet derítsd fel, ahová a 2 fekete drótja csatlakozott...- biztos vissza tudod követni árammentes állapotban egy multiméterrel, ellenállást mérve: a 230-ba ment vagy sem.
Vagy szemmel...
A kondi valószínű a gyújtóból való, nem? Ez nátrium(sárga fényű) vagy fémhalogén(fehér fényű) lámpa (teljesen mindegy, mert kompatibilis a kettő). Ne gányold a gyújtóját, szerintem lehet hozzá szerezni villanyszerelőktől, eon-osoktól. Gyújtó Az utcai világítások nemrég ilyenek voltak, már a legtöbb helyen lecserélték fénycsőre/ledesre. Általában három vezetékest használtak, de ide is beköthető. A vastag vezeték a nagyfesz!! Nem felcserélni a másikkal, ami a lámpára megy! A vékony vezeték lehúzhat a testre.
És a lámpát nem piszkáld! Nagyot tud pukkanni!!! Nagynyomású!! A legrégebbi gyújtókban egyébként külön fénycsőgyújtóhoz hasonlító külön cserélhető gyújtó volt, az is jó, ha olyat találsz. Csatoltam képet a netről. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2021
Üdv. Érdeklődnék, hogy külsőleg egy nátriumlámpán vannak-e olyan elváltozások amiből sejteni lehet a fényforrás tönkremenetelét? A kérdés azért merült fel, mert nincs a képen látható egyedekhez elektronikám amivel tudnám teszteli őket.
Két dolog szokott nagyon látványos lenni. A feketedés, az elpárolgott elektróda lecsapódása. A gyári új cső tiszta. A másik, hogy a cső kezdi elveszteni a szerkezeti integrációját és felfúvódik.
A feketedés ( fémgőz kicsapódva ) tud olyan hibát is okozni, hogy bár nem régi a lámpa, de nem tud begyújtani, mert a gyújtás nem a nemesgázon vezet át és ionizál, hanem a kigőzölt fémen.
Van amelyiken semmi feketedés nincs, van amelyiken van de azok se érnek össze középen. Majd valamit kitalálok a tesztelésre mert eléggé drága jószágok ezek, a nagyobbaknak 30 a kisebbeknek 10 ropi az ára újonnan. Felfúvódásnak nyoma amúgy egyiken sincs.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |