Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
2Mhz-ig biztos, viszont a konfig-ban Hs-t állítsál be ugyanis ez egy belső ellenálást kapcsol...
A 2 vagy 20 Mhz az sehol nem szerepel... Lehet próbálgatni, láthatóvá tenni pl egy led villogtatásával, egy látható időközzel ... valamelyik kimeneten...
Köszi a választ,
még azt szeretném tudni, hogy ezzel a kis csalással meddig lehet pontosan leosztani az órát? Ha 20Mhz kvarcot használok és mondjuk 2 MHz-t írok a progiba akkor HS vagy XT kell választani az oszcillátor típusának? Így még Menne pontosan a 2ms helyett a 200us ?
ezt simán logikai kapukból összerkhatod: És, Vagy, Kizáró_vagy kapuk ezeket 16 bemenetig lehet alkalmazni és akár 50-60 példányban, Ott van a set_reset, aztán összehasonlítás, schmitt-trigger stb,...aztán az adott változó be vagy kimenetét egyszerüen invertálhatod jobb egér és kipipál ....Próbálj rajzolgatni és a szimulátort kapcsold be, és megmutatja mi lenne a valóságban... a bemenetre kattints az egérrel és aktivvá válik...stb...
Van 3 áramör (egyformák) ezeknek a kimeneteit kéne összefogni logikai komparátorokkal . Pl ha az 1 áramkör 1 kimenete aktív és a közös bemenetre jel érkezik az 1-es nem reagál viszont a2kapcsol de ha mindkettő aktív -vagy kiapcsolt akkor elfogadja az indító jelet (a3 áramkörnek lenne saját bemenete és közös bemenet is
Nem teljesen értem.. Ha rajzolsz három egyforma áramkört, pl három munkalapra, ezeket a P1:X1 szimbólum segítségével tetszőlegesen összekötheted ha akarod és kész ha nem jól értelmezem kicsit részletesebben fogalmazd meg a feladatot...
Nem is muszáj háromszor lerajzolnod, mert "kopizni" is lehet tetszőlegesen és a progi átsorszámozza a változókat... Sőt több példányát is meg szoktam nyítni a Parsicnak és másik projektből is szotam "kopizni" részleteket...
És ha rajzolok 3 egyforma áramkört ,ezeket összekapcsolni (log komparátorokkal) hogyan lehet illetve hogyan fordítom le az mp labbal?
Ha jól értelmezem több dolgot akarsz egyszerre csináltatni a PIC-el...? Ha nem zavarják egymást természetesen müködni fog...
Gondolom mind a három rajzod nem ugyanazt a bemenetet és kimenetet akarja használni ? Ha az Mplab lefordítja akkor menni is szokott... Én már írtam akkora progit alig fért bele a PIC16f877-be, (99%) gondolhatod hány dolog ment egyszerre...! ? Amit a Parsic-ba akár 8 oldalon is lerajzolsz és helyes, azt lefordítod, beégeted és müködni fog... Nézd meg a régebben feltett hőfok5 nevü projektemet...és lapozz a számbillentyükkel
Egészen alacsony frekire nem valószínü, hogy reálisan fog
csökkenni az időzítés... Nézd közben a készülő forrásfile-t és ott változik a TR1 rutinban a megfelelő érték az osztásarányhoz... Én ilyen kis időzítésekhez inkább 20Mhz-et használnék, és ennek megfelelően trükköznék az időalappal... Az impulzus kimenetet még a PO modul szerint nem használtam, de a help-ben is van leírás róla... Ha nincs meg az eredeti ide való példaprogi, ime...
Szia dcsabi szeretném, hogy szakértő szemmel véleményt mondanál erről az áramkörről. Ez egy előgyújtás vezérlő lenne, ami 250us-mal figyeli az impulzusok közötti időt majd a táblázatban megadott értéknek megfelelően 16us-mal késleltetve, kiadja a kimenetén (ez egy tirisztort fog nyitni a CDI gyújtásban). Arra lennék kíváncsi hogy működne ez így, és az időzítéseknél alkalmazhatom azt a eljárást hogy 4Mhz akarom működtetni a programot akkor 4Khz írassam meg vele hogy az időzítések megfelelően működjenek vagy van erre valami más megoldás??Még egy kérdésem lenne hogy hogyan működik a PO nevezetű modul , látom a példákból hogy két bit orientált és egy bájt orientált kivezetése van , az EN nevezetűre álltalába órajel csatlakozik de már a működését nem értem legalábbis szimulátoron nem látok semmit ezért megköszönném ha egy példával elmagyaráznád a működését. Előre is köszönettel nyemi.
Én ma kezdtem "a programozást " csináltam egy áramkört de 3 példányban kéne beletenni a pic-be
ezt hogy lehet megoldani? rajzoljam meg 3*?
Pl: hogy a "beállításban" 4Mhz helyett 2Mhz írsz és a 2ms
az valójában 1 ms lesz. egyébként a sok ilyen időzítés alkalmazása pontatlanná teszi a tényleges időzítési időket... Ugy szoktam kiküszöbölni, hogy egy "impulzusadót" beállítok és számlálóval+ "ST" -vel leosztom, és így még kivülről az időzítést is tudom változtatni, ha kell ( az ST-nek az SP bemenetén keresztül)... akár 10 időzítés is elmegy így egyszerre... A tényleges "bit"állapotát set-reset-tel csinálom... majd küldök példát erre ha kell...
Sziasztok,
lenne még egy kérdésem. Hogy lehetne a PARSICban 1ms -os clock-ot berakni? A progi hibát dob ki rá és 2ms-ra írja át. Remélem valahogy meg lehet oldani.
Köszi a választ,
közben már sikerült megoldanom nagynehezen, egyébként a 30E6 ot pont az impulzus mérés eredményével kellett leosztani. Az alapvető probléma ott volt hogy 30e6 25 bites szám de mint mondottam volt sikerült megoldani interpolálással: RBtime=az impulzus szélessége a=RBtime/1000, b=x+1 c=RBtime-x*1000 <- ezzel meghatároztam a maradékot 30e6 -> helyett 30000 (ez már 16 bites szám) a fix szám d=(30000/a - 30000/b * c )/10 <- azért utólag osztok, hogy nagyobb legyen a pontosság fordulat=a*10-d ez egy 4hengeres 4ütemű kocsi két gyujtás közötti idejéből (ms-nagyságrendű!) meghatározza a fordulatszámot max.+-10 pontossággal. csak azt kell külső kapcsolással elérni, hogy két szikra között magas jel legyen végig, mert az RBtime a felfutó és lefutó élek közötti időt méri us - ban. Én ezt egy 4017-essel értem el, és így még azt is tudom választani, hogy minden hanyadik szikraközt mérje. /ez azért kellett, mert ha jól sejtem a progi futása felfüggesztve van a mérési ciklus alatt, és ha folyamatosan méretnék vele folyton állna a progi többi része. >
vannak 16 bites műveletekkel lehetőségek, így osztás is...
Az adott szimbólum, amivel akarod csinálni 16 bitesre állítod, jobb egér gomb ...stb... A Te feladatodhoz, ha más eljárás lenne célravezetőbb, ott van Pl: az impulzus mérés, van rá példa a Examp3, demo példában, vagy a progi help-jében, azért csak mondom , mert még erre, nem csináltam konkrét projektet...
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni tőletek, hogy lehetséges-e ebben a progiban nagyobb szám osztása. Fordulatszám méréséhez lenne, impulzus szélességet számoltatnék vele, aminek az eredménye 0-65534 közötti változó (az én esetemben ez kb 1000-40000 között mozogna) és ezzel a változóval kéne leosztanom a fix 30.000.000 -ot. Ez azért lenne fontos, hogy gyors mérési eredményt kapjak. Eredetileg az impulzusokból változó szintű DC-t állítottam elő, majd azt AD-konverter bemenetre, de a pufferkondik miatt kb 0.5 sec kellett a 99% eléréséhez, alacsony fordulatszámon pedig ingadozott az érték. Szóval ezzel az osztással gyorsan nagyon pontos értéket kaphatnék. előre is köszönöm a válaszokat.
Szia, köszönöm a választ!
Sajna nem tudok ilyen dekóder chipről. A protokoll neve NMRA DCC, digitális modellvasutakhoz használják. A tartalom (bitek) byte-okká alakítandók és végrehajtandók. sorozat: cím, adat, xor. A dekóder egyedi címzésű, ha neki jött a parancs, akkor végrehajtja. --off nem csak NYÁK, hanem tesztelhető áramköri tervező kéne..
Feltételezem ez valami protokoll szerint, küldött jelek, így tehát létezik hozzá valami illesztő chip, pl Az rs232, höz a max232, a rs485-höz, max485, ...stb Can bus-hoz is meg van a megfelelő...Ha valami egyedi jelsorozat, akkor valamelyik optocsatoló biztosan megbirkózik vele...Vannak adatillesztésre egészen gyors optocsatolók.
detektálni akarod, vagy felhasználni információtartalmukat mint változók,..stb? A nyáktervezőkre az eagle vagy a sprint layout4.0 vagy 5.0 ezekhez van itt "okosság" említve a fórumon is, ingyenes és jó a "ceruza"...
Szia,
köszi a válasz! Sajna nálam nem lehet kötögetni, mert adott a méret, többnyire 30x14x6mm..ebbe nem sok minden fér el Még egy segítséget kérnék: nekem 19 V DC négyszög jön, ami egy DC-re kevert digi jel, szakaszos, néha ismételt bitsorral...ezt hogyan lehetne bevenni e progiba? OFF milyen ingyenes (?!) progit kéne áramkör/NYÁK tervezéshez használni? ON
ez a 16-os sorozat fénykorában lett kifejlesztve,
tehát a benne alkalmazott elemek szubrutinok, ...stb ehhez a szériához valók... Amig egy magányos őrült nem veszi a fáradságot és legalább néhány domináns tipusra nem csinál hasonló megoldást, vagy ezt feltörve nem alakítja át, addig marad a 16F... Biztosan létezik ilyen fejlesztőkörnyezet, mint ahogyan a PLC-hez sem ASM-ben írogatnak progikat... Addig marad a 16F, és a parsic, ezen verziója, akinek ez "fekszik" jobban...A szubrutinok szerintem minden további nélkül használhatók, legalább is egy részük, a konfig rész, Proc beállítás, ...stb más lesz... Ha nem fér bele egy progi 16F876-ba vagy 877-be akkor kommunikáltatom őket uart-on, úgy alakítom a feladatot, hogy lehetőleg ezen eszközökkel megoldható legyen, akár 3 proci is elkommunikál egy panelon, igaz plus 1-2 ezer ft, viszont a progi akár egy esete meg van, és általában elsőre müködik, ezt szoktam mérlegelni...
Szasztok
most nézegetem e programot...18F-hez hogyan lehetne használni?
Továbbá ezek is kellenek... ( a clain ) a Parsic könvtárba... Tömörítve! (a kiterjesztés miatt).
PCF 8583 óra/kalendár Ic olvasása, a változókat Lcd-re lehettenni a példa szerint, vagy a programban más dologra szabadon lehet használni, vagy Uart-on elküldeni akár pc-vel is kommunikál mint itt, (oda_vissza) az időt küldi a pc felé, illetve állítható a pontos idő a pc-ről. Az Rs-check.exe-t célszerű használni...
Az I2c-s kommunikációt az inc. kiterjesztésként ASM részletek végzik, - rutinokat tudunk beilleszteni a Parsic segítségével. Ha más RTC ic-t használuk bele kell egykicsit turni...
Felteszem a hőfok5 projekt szolga egységét, is egy 5 csatornás triac vezérlőt, ami a "mestertől" (16F876) kapott (10ms-onként uart-on)
adatok alapján 1-100% ig beállíthatóan hajtja a kimenetekre kapcsolt moc3023-on keresztül Bta40-eseket...Illetve opcióként beállíthatóan 5db Nivelco unicont modultól kapcsoló jeleket, ha hőérzékelővel mérünk... Az egészben nincs semmi nagy durranás, inkább csak érdekessége az egésznek, hogy 2db 20MHz-n járatott proci kommunikál egymással, igy nem marad ki egy szinusz hullám kapcsolás az 1%-os teljesítményráta mellett sem... Ami még a parsic "hozsannázásához", kb 14-16 óra a két progi (hőfok5, triac_5) és elsőre müködött, csak a 3-as és 4-es csatorna kimenetét kellett felcserélnem, mert figyelmetlenségből elírtam!
Felteszem PIC_kiterjesztésben is hogy a proci beállításai, és a táblázat ( maszk) beállítása is világos legyen...
Egy több oldalast is, izelítőnek...
Köszi, hogy sokan kerestek priviben...
Egy két kezdőknek való megoldást felteszek időnként, ahogy én csinálnám, illetve csináltam, és tutira müködik. Ha a proci nem passzolna, a Parsic- mikrokontroller beállításoknál át kell állítani és már az adott prociba való a progi. Persze ha nincs az adott prociba az adott "hardware" elem akkor nem oké, pl AD converter...stb. És a lábakat is szükség esetén természetesen át kell írni...De az egyszerüség kedvéért az "alsóbb" portokat használom. Most először egy két apróság, ami meghozza a kedvet az "embernek" a kezdeti kudarcok után... 16F628-ra Majd teszek fel lcd-set EEprom-osat és Uart-osat is meg I2C-set...stb
Itt van egy "komplettebb" nyákterv (16f876-tal) ez gyártásra kész, plusz egy triac vezérlő optocsatolós kártya is van rajta, ami 16f628-cal megy... a két panel összeköthető
egy 10-es szalagkábellel. A 876-t kár a helyén is felprogramozható!
Ha az impulzusadó szimbólümot egyszer használod, és mondjuk egy számlálóval leosztod 1800-zal akkor az annyi is fog lenni amit vársz... Ha megnézed a help-jét a proginak, abban benne van, hogy az idózítések 4MHz oszcillátor frekvencia esetén érvényesek. Ha jól tudom ez csak néhány alkalmazásban érvényes,... ki kell próbálni...
Régebben 20MHz-nélis szépen adta az 1Hz-et. Ha megnézed közben a készülő forrás file-t, és átirod a frekit a proci beállításánál (figyelj ha nagyobb frekit irsz az oszci tipusát is írd át HS-re) az ASM-ben is átírja az osztás beállítást... RS komm-nál nem próbáltam... Most van tervben egy kis PLC"féleség" ami kell most nekem néhány helyre. A helyszüke miatt 16F876-tal... Igy kapcsi nélkülis magáért beszél...
Köszi dcsabi, nagyon hasznos, amit irtál.
Azóta terveztem két áramkört is, az egyik ujrainditható, a másik start-stop jellegű. Szimulációban szépen működik. Most jön majd az égetés, és valós HW teszt. Addig is mielőtt beégetem, volna egy pár kérdésem. Hogyan szimulálja a különféle kvarcokat, ill belső RC órát? Mi van, ha külső 4M quartzot használok, vagy ha 32k768-at? Az órajel generáló négyzetben pedig mindkét esetben 1000ms-ot állítok? Az valóban ugyanaz lesz? Illetve a további kérdésem is ez, mennyire hiteles a szimulációban 1 sec órajel - és azt leosztom pl. 30percre? A Pc-n mondjuk valóban 30 percet mérek a szimulációval. Az égetés után a megfelelő kimeneten is kb 30 perc lesz? üdv Haragati
Pl egy berendezés, kis célgép végálláskapcsolóit, jeladóit, optocsatolón keresztül kell a bemenetre kötni, és akkor, a bemenetként megjelölt lábat, invertáltként (gombóc,.. jobb egérgomb kijelöl invertáltként ) -ez egyébként minden bemenettel és kimenettel megtehető a programban, akár fizikai ki-be menet akár belső bites változó...- egy one-shot 1 impulzus egy ciklusra ikonnak kell kivitelezni (nem mindig ) és ez csak addig él amig végrehajtja, utána elfelejti a kapcsolót mig újra nem nyítjuk és zárjuk...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |