Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A-osztályú erősítők
 
Témaindító: Dióda, idő: Feb 14, 2006
Lapozás: OK   70 / 137
(#) Mayan válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Mindjárt kipróbálom én is. Itt az első kapcsolás hasonló a tiedhez, de nem esküdnék meg rá hogy azonos az elv: Bővebben: Link
(#) Mayan válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Nekem nem működik egyáltalán ahogy te rajzoltad, ki sem nyit, nincs a kimenő kondin fesz. Biztos hogy így csináltad ? Hány volt van a kimenő kondin neked ? Mennyi áramot vesz fel ?

Megcsináltam inkább sima emitterkövetőnek, 12V-on 0,7A-rel, ez persze már A osztály, igen szépen szól. A kimeneti féltáp is majdnem pontosan beállt. bd243-akat használtam.

2tr.png
    
(#) Imi65 válasza Mayan hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Erről beszéltem. A próba előtt nem zárhatjuk ki, hogy - esetleg - nem áll be olyan állapot, ami azért "átviszi" a jelet, de hogy nem jól, az biztos volt. Sajnos tisztán látszik, hogy a felső BD sehonnan nem kaphat bázisáramot, a rajz szerint. Ugyanígy hiányzik az az út, ahonnan a BC a kollektoráramát nyerhetné. Sajnos mindkét áram befelé folyik a tranzisztorokba, így egymás segítségére sem lehetnek.
Persze, messziről lehet állítani, hogy jó, de sajnos attól még elvi hibás.
(#) Mayan válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Nade ő azt állítja 22 órán át hallgatta... lehet hogy az egyik tranyója zárlatos, és valójában másképp működik neki ? Vagy hogy lehet ?
(#) Konzol válasza Mayan hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
A fenti kapcsolás elvi hibás. Lehet, hogy egy félvezetője gyakorlati hibás.
(#) Mayan válasza Mayan hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Ha átteszem a bemenetet ide, akkor ZEN lesz belőle... Így is szépen szól és fesz. erősítése is van.

2tr_zen.png
    
(#) Imi65 válasza Mayan hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Már korábban is állította, hogy szól.Én nem mondhatom azt, hogy valótlant állít, hiszen az Ő füle van ott. Elképzelhető a felvetésed, miszerint valamelyik tranzisztor már nem pont a megálmodott módon viselkedik, és ez működőképessé teszi a kapcsolást. Vagy nem teljesen úgy van felépítve, mint a rajzon. De ezt is csak Ő látja. :nemtudom:
(#) hapro válasza trionaudio hozzászólására (») Aug 19, 2010 1 /
 
A FET-ek világában igazán nem vagyok otthon, sőt nem is szeretem őket. Ha csak lehet nem azt használok. Ami van egy kapcsolásra írva, szinte mindig azt teszem be, ha meg nem tudom beszerezni, akkor husszú kutakodás után döntök arról, hogy az jó-e oda vagy sem. Itt nem tudom az adatlap melyik adatát kéne nézni, ahhoz, hogy pontos választ tudjak adni arra, hogy ez helyettesíthető-e az eredetivel vagy sem. Talán majd valakitől aki sokkal jobban ért ehhez mint én, majd ő megválaszolja ezt neked. Minden esetre én kipróbálnám a helyedben, mert szinte filléres tétel, és elrontani a többi alkatrészt nem fogod ezzel. Nagy valószínűséggel egyébként jó lesz helyette, de ott van a de..
(#) scooby_ válasza Mayan hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Szia! Elnéztem a BC182 lábkiosztását. Fordítva tettem bele a kapcsoláson. A kicsatolás előtt nekem 3,5V van. (pontosabban 3,49V) Áramot semmilyen áramkörnél nem mérte meg a műszerem,fogalmam sincs hogy miért. A legutóbbi ZEN végfokodat másik két tranzisztorral mindjárt kipróbálom!
(#) scooby_ válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Emlékszel amikor építettem egy végfokot és annak tápfeszültség volt a kimenetén. Az a kis 30V-os. Annak a végtranzisztorai szólnak a quadban(2N3055) és a végtranzisztorok meghajtó tranzistorai (BD139-140) amiket felhasználok az ilyen kis A osztályúakhoz. Nem elképzelhetetlen hogy az a végfok már tönkretett 1-2 tranzisztoromat. Viszont ezt valahogy csak jó lenne alátámasztani. Ha meg a 2 napja vadonatújan vett BC182 rossz annak külön örülök mert két napja ebből tettem a kaputelefonba is! :no:
(#) Imi65 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Inkább arra a srácra emlékszem valahol Bonyhád környékéről, aki naponta "durrogtatta" a tranzisztorokat egy kittben vásárolt erősítőben. Szegény a többszörösét ráköltötte a beszerzési árának, ráadásul a beszerzés sem volt neki egyszerű. Éreztem, hogy a kapcsolásod is valamiféle anomáliával küzd, mert "papíron" nem kellett volna működnie.
Az igazság az, hogy a kezdetek mindenkinél hoznak ilyen jellegű problémákat (nekem is voltak az elején, bő 25-30 éve), ezeket csak a gyakorlat megszerzésével lehet kiküszöbölni, de addig jó pár 3 lábú az örök vadászmezőkön végzi....
Végül - talán zárómondatként - pedig idézzük Doncso Mestert:
- Ha egy áramkörben minden jó, és mégsem működik, akkor valami mégsem jó!
(#) scooby_ válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Azt hiszem Doncso papának érdemes lesz változtatni a szövegén. Ha egy áramkörben valami nem jó,és még is működik akkor....valaki fejezze be!
(#) Imi65 válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Igen, most ez a helyzet állt elő.
[OFF] Az a vicces, hogy ez nem egyedülálló jelenség. Egyszer egy Junoszty TV hangvégfokozatában (komplementer) az egyik végtranzisztor zárlatos lett. Mivel a közelemben nem volt semmi, amivel pótolhattam volna ( pedig sok minden jó helyette: BD 136-137, BC301-303, BD239-240, stb), ezért tettem be helyette egy 100 Ohm 1W-os ellenállást, és megszólalt. Igaz halkan, meg nem is tökéletesen tisztán, de a műsort meg lehetett rajta nézni.
(#) Doncso válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Scoobykám, megmagyarázom, a szöveg, olykor nagyon is helyén való, ezt arra szoktam mondani, amikor pl segítek valakinek, és azt mondja: "Már mindent átnéztem, minden alkatrész jó, minden a helyén és mégsem működik" Teccikérteni?
(#) Doncso válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Idézet:
„idézzük Doncso Mestert”

Imikém, ez igazán jólesik, de a mester az nem én vagyok itt.
(#) scooby_ válasza Doncso hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Szoktam én is ezt mondani. De aztán kiderül hogy rossz helyre ültettem 1-2 alkatrészt.
(#) scooby_ válasza Mayan hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
A kis HTA-d viszont nagyon tetszett. Jók a mélyei,csak az erősítése igen gyatra. Láttam egy A osztályú erősítődet ami elé TL074-el csináltál előfokot,nagyon tetszett. Ezt a kettőt összekombinálva milyen lenne? Csináltam még 1 rajzot,Tinában jól viselkedik,de ez csak elmélet.
Aztán néztem azokat a fajta végfokokat amiknek a visszacsatolásába egy potméter van berakva. Na azok azok amik nem váltak be,mert fogta magát elhalkult utána meg elhallgatott. Feltekertem recsegett,utána meg üvöltött,újra lejjebb tekertem akkor meg kezdődött előröl. De amúgy szépen szólt az is. De idáig a HTA-d jött be a legjobban!! :yes:

Végfok.png
    
(#) (Felhasználó 46585) válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
A BD 140-es kollektora és emmittere fel van cserélve. Így működik a TINÁ-ban?
(#) scooby_ válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
A Tina az ilyenekre nem érzékeny. Bezzeg ha kicsatoló kondit teszek az áramkörbe már mondja a magáét. A BD140-es tényleg fordítva van! Köszönöm hogy szóltál!
(#) CIROKL válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Idézet:
„A Tina az ilyenekre nem érzékeny”
Akkor mit szimulál ? ha nem érzékeny az ilyen szarvashibára.
(#) scooby_ válasza CIROKL hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Leteszteltem előtte is utána is. Csak négyszöggel küldtem meg és ugyan az maradt az eredmény.
(#) Mayan válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
A hta-s végfok elé mindenképp kell egy műveleti erősítő, persze hogy anélkül "gyatra". Egy jó előfokkal viszont hihetetlen jó. Igen meglepődnél ha hallanád az enyémet.

A kettőt összekombinálni nincs értelme, két teljesen más világ. Az A-osztályú is nagyon jó, de nekem most jobban tetszik ez a visszacsatolás-mentes hang. Ez él! Az A-osztályú lehet hogy szebben szól kicsit, de steril.
(#) lamalas válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Udv,

Teljesen felesleges 2 muveleti erosito a kapcsolasba. Nezd meg ITT hogy kell helyesen felepiteni a kapcsolast.
(#) varttina válasza Mayan hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
Hogyan oldod meg félvezető eszközökkel a visszacsatolás mentes feszültségerősítést?
Szerintem sem a legjobb megoldás a n.v.cs., de tranzisztoros erősítőkben szükség van rá.
(#) scooby_ válasza Mayan hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
A gond az,hogy nekem csak TL074-es maradt feleslegesen.
(#) Mayan válasza varttina hozzászólására (») Aug 19, 2010 /
 
A feszültségerősítőben lehet vcs, ott nem számít. Csak az a lényeg hogy a hangsugárzó visszahatása ne kerüljön vissza a hurokba, vagyis a hangsugárzót közvetlenül meghajtó fokozat ne legyen benne a vcs-ban. Próbáld ki, egészen másképp szól, nagyságrenddel valóságosabb. Minden a hangszóró meghajtásán múlik, nekem ez az eddigi legfontosabb tapasztalatom, a többi nem kritikus.
(#) varttina válasza Mayan hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Pedig elvileg így is fellépnek torzulások, de szerintem ezek nem teszik úgy tönkre a hangképet, mint globális visszacsatolással.
Pár hete én is próbálkoztam hasonló, kapcsolással, működött is, de a dobozolás hiánya miatt ment vissza a fiókba.
(#) hapro válasza trionaudio hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Mai termés, egy újabb Le Monstre látott napvilágot úgy 17:00 felé. Pedig akiknek nem megy a cikk alapján azok valamit elbaltáznak, most csak az alapján építettem, és vígan pár óra alatt be ültettem, és felélesztettem: Bővebben: Link
(#) storm válasza hapro hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Nem félsz attól, hogy a bordán lévő TO92-es tokozatú tranyók lába összeér?
(#) hapro válasza storm hozzászólására (») Aug 23, 2010 /
 
Nem, miért érnének össze, ha egyszer be van építve? Meg mitől? Azok nem lengenek, hanem fixek. Pont ennyire összeérhet a MJL tranzisztor 3 lába is, vagy két ellenállás.
Következő: »»   70 / 137
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem