Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akku NiCd - NiZn
 
Témaindító: szeva000, idő: Feb 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 19
(#) redcar válasza proli007 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Hello!

Sértődésről természetesen szó sincs.

Azt hiszem értem amit mondasz és így látom hogy felesleges ebbe a kapcsolásba több energiát fektetni.
Az általam megfogalmazott 2 kritérium egyikét sem teljesíti. Úgymint:

- 12V-os tápfesz (ez a kocsiban való töltés miatt)
- A cellák száma szabadon változtatható legyen 2-től 8-10-ig (12V-nál sztem. max 8 jöhet szóba)

Ezért másik kapcsolást néztem, de a kritériumokat kiegészítettem (úgy is ez lett volna a következő lépés):

- Visszajelzés a töltésről (nem tölt, tölt, esetleg feltöltve)
- Feltöltött akku esetén csepptöltésre kapcsolás
- min 2 töltő áram ~150mA és 4-500mA
- Egyszerű és olcsó legyen.

A fentiekből kiderül PIC és társai szóba sem jöhet (nem is értek hozzájuk, meg felszerelésem sincs hozzá).

Korábban ezt a kapcsolást néztem ki magamnak. Szerintetek jó lehet ez nekem?
RedCar
(#) redcar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Szia!

Nem is a csepptöltés a lényeg, hanem a túltöltés elkerülése, ha ne adj isten elfelejtkeznék róluk.

RedCar
(#) bringas2 válasza redcar hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Üdv.én sem akarok beleszólni,de azt vedd figyelembe 4db.1.2V-cer.akkut 4x1,46V ra kell feltöltened,ez 5,85V végfesz.get jelent.Tehát 6V/1A stab.kockát kell használnod ha fel akarod tölteni teljesen.A kezdeti töltőáram lemerűlt akksik esetén 0,55A legyen,a töltési idő a veszteségek/akkuhatásfok figyelembe vételével,5,6-6óra.
(#) kormika hozzászólása Feb 19, 2010 / 1
 
Hali, én modellezem, és ezért egy jó pár éve már kapcsolatba kerültem az akukkal, leírnék pár dolgot az akkukról, ezeket egyrészt komoly szakirodalmakban olvastam, másrészt saját tapasztalatok. Kezdeném a Ni-Cd akukkal: a legfontosabb amit tudni kell róluk az, hogy ahogy már a fórumban is elhangzott ki kell őket sütni minden töltés előtt, ajánlatos 1C értékkel cellánként 0,8V-ig kisütni, várni kb. 5 percet és utánna elkezdeni tölteni, maximum 2C-vel mivel nagyobb áram esetén a pozitív elektródán hidrogéngáz fejlődik, a negatívon pedig oxigén, és az arányuk sajnos pont 2:1-hez, ami mint tudjuk az ún. durranógáz, láttam már ilyen akkut felrobbanni, sőt az egyik modellezőtársamnak csuklóból amputálni kellett pont egy ilyen incidens miatt a kézfejét, szóval csak óvatosan. A Ni-Mh akkuk: nincsen náluk memóriaeffektus, viszont rettenetesen érzékenyek a mélykisülésre, ezeket csak 0,9V/cella szintig szabad kisütni (szintén 1C-vel), tölteni max 4C-vel szabad őket, nagyobb áramnál szintén durranógáz keletkezik. Ami mind kettő akkura jellemző az az, hogy kerülni kell a tartós 40 fok feletti hőmérsékletet, az akkuk melegedése becsaphatja a kommerszebb töltőket, mivel az akkuk hőfoktényezője kb -2mV/fok, és ezt az egyszerűbb töltők gyakran delta-peak-nek érzékelik, és nem töltik felteljesen az akkukat, igaz eből kisebb baj származik, mintha túltöltenék őket. A különbség a két akku között a belső ellenállásuk, a Ni-Cd akkuknak kb. fele akkora a belső ellenállásuk, mint a Ni-Mh-eké. Csak ennyit szerettem volna hozzáfűzni a témához, ha kicsit hosszúra sikerült, bocs, próbáltam tömör lenni.
(#) kormika hozzászólása Feb 19, 2010 /
 
Itt egy link egy kedvező árú töltőre, én már régóta ilyet használok, tökéletes töltő, a profi versenyakkuimat is tutibiztosan feltölti, és ki is süti töltés előtt full autómatikusan.


http://www.modellexpressz.hu/component/virtuemart/?page=shop.produc..._id=36

Ha valamiben tudok segíteni nagyon szívesen segítek.
(#) bringas2 válasza kormika hozzászólására (») Feb 19, 2010 /
 
Üdv.a ni-cd akkukat ma már nem gyártják,a kadmium mérgező környezetszennyező hatása miatt.Ami a jelenleg gyártott ni-mh akkukat illeti,nem könnyen robbanak fel,töltéskor.Mert a pozítív kivezetésnél van 4kis furat,melyen keresztül a durranógáz eltávozik.Túltöltés esetén,ezeket gyárilag igy tervezik.Láttam már 2600mA cer.akkut,leolvadt róla a fólia,és ki volt száradva,4Amp.rel töltötték kb.1,8V-al cellánként.1,5óra hosszan a tulaj elmondása szerint.
(#) Sanyi88 hozzászólása Feb 20, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!
Olvastam Georgee cikkét, amiben egy akkumulátor kisütő/töltő megépítéséről van szó.
Elolvastam, viszont szeretném, ha automatikusan váltana át kisütésről töltésre, valamint (persze ha egyszerűen megoldható) amikor vége e töltésnek, akkor úgymond "kikapcsoljon", tehát nem az egész szerkezetet kapcsolja le a 230V-ról, hanem csak az aksiról veszi le a töltő feszültséget.
Raktam már össze egy-két dolgot, de igazából csak az összeszerelésben vagyok otthon, nem a tervezésben vagy az alkatrészek pontos ismeretében.
Előre is köszönöm a segítséget, Sanyi

U.i.: Kb. mennyibe kerül ezt megépíteni (változtatásokkal együtt)?
(#) bringas2 válasza Sanyi88 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Ez egy nagyon jól megtervezett,egyszerű kapcsolás.Minden benne van kisűtés/jelző,töltés/jelző árammérő stb.Trafóval együtt kb.2500ft.ból kijön,a dobozt nem számoltam.Ez nem összeg manapság,ha azt nézzűk,mert gyári profi töltő 20euronál kezdödik.És az sem tud többet ennél.
(#) Sanyi88 válasza bringas2 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Egyik ismerősöm 8-9 ezerért vett gyári ilyet, de láttam már 13-ért is...
Csak azért kérdeztem, hogy egy olcsóbb kapcsoláshoz, vagy egy, a gyárihoz hasonló árkategóriájú kapcsoláshoz van-e szerencsém...
Mondjuk a szerelési kedv miatt úgyis én építettem volna meg, nem a boltit venném
Köszi a választ, remélem meg lesz valahogy, hogy automatán kapcsoljon kisütésről töltésre.
(#) kormika válasza bringas2 hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Igazad van a "kiskereskedelemben" már nem szerezhetőek be a Ni-Cd akkuk, de a modellezésben még mindig nagyon népszerűek, és kaphatóak, igaz csak kevés gyártó akkujai jók, ami a 4 kis lyukat illeti, van amelyik akkun van, van amelyiken nincs, amit most használok Ni-Mh akkukat, azokon sincsen, teljesen lezártak, ezért ezek éppenséggel fel tudnának robbanni, de egyébként mindenben teljesen egyetértek veled. :yes:
(#) redcar hozzászólása Feb 22, 2010 /
 
Sziasztok!

Mindenkinek köszönöm az eddigi segítségét, akár konkrét megoldásról akár elméletről volt is szó.

Javasolták itt vegyek egy olcsó töltőt, minden problémám megoldódik. Ez igaz de a belinkelt töltő - ami egyébként tényleg olcsónak számít - is kb 4-5x annyiba kerül mint amiből az itt leírt kapcsolások megvalósíthatóak. A különbséget inkább valami modellbe fektetem ha lehet.

Ráadásul amilyen igényeim nekem vannak azt a gyári töltők egyike sem tudja. Én ugyanis egy olyan töltőt szeretnék, ami egyszerre 3 különböző fesz. akkupakkot, min 2-2 különböző töltőárammal is tud tölteni akár 230V-ról akár autóakkuról.

Ezen okok miatt fogtam hozzá az egészhez.
Jelenleg a fenti tranzisztoros kapcsolásban gondolkodom némi módosítással, és 3 példányban közös dobozban és táppal.
Az eddigi tapasztalataim és innen szerzett ismereteim alapján ez nekem meg fog felelni. (és valószínűleg árba is jóval a gyáriak alatt maradok)
RedCar
(#) tamitsrob hozzászólása Feb 22, 2010 /
 
Üdv.
Akkumulátort szeretnék vásárolni és az lenne a kérdésem melyik lenne jobb NI-cd vagy Ni-MH.
Az airsoft-ba kellene.
Köszönöm
(#) redcar válasza tamitsrob hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Nem tudom pontosan milyen akku jár az airsoft-hoz, de Ni-Cd valószínűleg már nem is fogsz kapni. A magas Cd tartalma miatt abbahagyták a gyártását. Legalábbis én így tudom. (ha valaki mást tud javítson ki!) Szerintem esetleg még a liPo aksik is szóba jöhetnek nálad ha elférnek.
RedCar
(#) djgabi_8 hozzászólása Feb 23, 2010 /
 
Heló
Tudna valaki segíteni hogy egy 14.4V-os NiCD akkumulátor töltőben, és amiben van tultöltés védelem is?
(#) valaki2 hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Hali,

van egy Metabo USLG 230 -s töltöm + a hozzá tartozó akkús fúrógép.

Az aksiban egy - két cella rossz volt, ezeket kicseréltem. Töltés után az aksin 9.29V mérhető (Valószínű, hogy van még egyhibás cella).

A gondom az lenne, hogy a töltő panelje nagyon melegszik. (Eddig nem tudom milyen volt, mert évek óta nem lett használva.) Mi lehet baj?

Továbbá mellékelt ábrákon jelzem, hogy méregettem a töltőt és az akkut. Akku elvileg a töltéshez a + és a test lábat használja, míg a fúró a + és - t. A testről egy ptk 6k8k megy a negatív lábra.

Na most, ha a töltőnél a pozitív és a test közé mérek rá(ahogy az ábrán jelöltem), akkor -4.9V -t kapok. Ha a test és a negatívra mérek, akkor -4.9V. Ezek szerint az aksi pozitív pontja a töltő negatív pontjára megy? Ez mért van így??Bővebben: Link
(#) proli007 válasza valaki2 hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Hello!
Csak azért válaszolok, hogy ne gondold, nem olvassa senki a hozzászólásodat..

Sajnos erre a kérdésre véleményem szerint korrekt választ adni, csak a töltő és főképpen a kapcsolási rajzának és lelki világának ismeretében lehet.

A méréseid akár félre is vezethetnek, ha a töltőnek nincs egyszerű lelki világa. Mert lehet töltés előtt teszteli az aksi jelenlétét a töltő, és csak az ellenőrző áramokat méred és értelmezed hibának.
Viszont ha a pakk feszültsége kicsi és cellazárlatra gondolsz, akkor akár jogosan is melegedhet a töltő. és az sem mindegy melyik áramköri elem melegszik.
Azaz rossz-e a töltő is, vagy sem és gyárilag ilyen meleg, (vagy nem) így nehéz eldönteni. (Az is előfordulhat, hogy a melegedést, csak számodra tűnik kritikusnak. Mert annak hőfok értéke sem mellékes.
Én minden esetre megmérném töltés közben az áramot és a feszültséget is, hátha az tájékoztat valamiről. (Persze azt is, hogy az áram az aksiba folyik be, vagy pont az aksiból ki.)
üdv! proli007
(#) proli007 válasza djgabi_8 hozzászólására (») Márc 12, 2010 /
 
Hello!
Hát ezt a kérdést, már számtalanszor feltetted, de nem olvastad el a Modi hozzászólását sem figyelmesen. Mert nem bővítetted több információval sem a kérdésedet, sem a célodat. Pld. hogy mekkora kapacitású cellát, milyen feszültségről szeretnél feltölteni mennyi idő alatt, stb...

Ha valóban NiCd aksit szeretnél tölteni, azt nem kell (és nem is igazán lehet) túlzottan túlragozni. Tekintve a memóriaeffektus hajlamára, töltés előtt mindenképpen célszerű kisütni a cellát. Innen viszont a kapacitásának ötödével, vagy tizedével érdemes tölteni hét illetve 14 órán keresztül. A legegyszerűbb töltők is ezt művelik, avagy a töltési áramot közel állandó értéken tartva számolják az eltelt időt, majd lekapcsolják a töltést. Védelem gyanánt legfeljebb a cellák hőmérsékletét lehetne figyelni és csökkenteni a töltőáramot és leállítani a töltést 45fok felett. (Nehéz korrekt hőkapcsolatba kerülni a cellával, hogy belül mi van, azt meg csak a mindenható tudja. Így ez általában kevés pozitív kézzelfogható eredményt hoz a konyhára.)
üdv! proli007
(#) djgabi_8 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /
 
Helló
Sajnos csak az egyik akkupakkot tudom, ami 1000mAh, a másikban nagyobbak a cellák és 14.4V-osak.
Olyan töltőt szeretnék, ami nem tölti túl az akksit.
(#) gaben62 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /
 
Honnan veszítek ezt a demagogiát,miszerint ni-mh akkukat kapacitásának csak 10% nak megfelelő árammal lehet tölteni.Ugyanmár,nyugodtan töltheted 20-30% ának megfelelő árammal is.Lásd régi telefon,és fúróakkuk.Pl.De walt gyorstöltő 1,5A tölti a 18V/2800mA Ni-mh pakkot.
(#) proli007 válasza gaben62 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
Hello!
Akkor Te ne légy demagóg, és töltsd annyival amennyivel akarod. Djgabi, egy kezdő, és itt első sorban a megértés a lényeg. És légy olyan kedves, olvasd el még egyszer figyelmesen amit írtam..
Köszi! proli007
(#) Ricsi89 hozzászólása Márc 21, 2010 /
 
Én most hétvégén olvasztottam sz@rrá egy akkus csavarozó aksiját. Kb 100mA-el töltött este, amikor otthagytam és jég hideg volt az aksi. Azt hittem reggelre feltölt, de nem. Reggel az asztalon a burkolat megolvadva, az aksi még mindig 80mA-t vett fel, és hideg volt. Miután levettem a tápról csak kb 4V-ot mutatott a műszer. És ez egy 15 cellás Ni-Cd aksi volt. Szétszedtem nehezen és az összes cellából mintha kifolyt volna valami és fel volt púposodva a negatív kivezetésénél.
(#) Robid hozzászólása Márc 23, 2010 /
 
Üdv! Segitséget szeretnék kérni abban,hogy van-e tapasztalata valakinek Makita akkus fúrógéppel kapcsolatban,ma két akksi ment tönkre,használat közben,(12v 2,6Ah Nimh) nagyon melegedett, főleg a negativ sarunál lévő cella,deformálódott is a burkolat. Azóta szinte fel sem lehet tölteni percek alatt lemerül.Ez egyszerű véletlen,hogy ma ment tönkre mindkettő,esetleg töltési hiba? (rossz lenne a töltője) A gép két éves,de üzemidöt tekintve szinte új. A kérdésem tulajdonképpen az , hogy gyakori-e az ilyen rövid élettartam? Ha igen, akkor nem érdemes hozzá újakat vennem. Köszönöm
(#) GAtesz hozzászólása Márc 26, 2010 /
 
Sziasztok!
Van a kisfiamnak egy olcsó egyszerű RC autója. 6db 1,2V-os ceruza akku megy bele. Tölteni csak a fényképezőm 4 fakkos töltőjével tudom két részletben, ha kiszedem az akkukat az autóból. Láttam olyan megoldást, hogy az autó alján volt egy töltőcsatlakozó és egy sima =9V-os dugaszadaptert kell beledugni, és tölt. Az autóban az akkupakkal sorosan van egy 4007 dióda sorba kötve, és kész. Nem öli meg ez a töltési megoldás az akkukat?
Az akkuk, ami az autónkban vannak 2500mAh NiMH -ek (6db) Van nekem többféle =12V dugaszadapterem és azzal szeretném hasonló megoldásban tölteni. (ne kelljen kiszedni az akkukat az autóból) Mit javasoltok, mit csináljak? Mekkora teljesítményű adaptert válasszak? Milyen elektronikát tegyek a =12V-os adapter és az akkupakk közé?
Üdv! Atesz
(#) gaben62 válasza GAtesz hozzászólására (») Márc 29, 2010 /
 
Üdv.a megoldás igen egyszerű.
6db.Ni-mh,akkud van ez 6x1,2V,teljesen feltöltve 6x1,42V=8,6V végfeszültség.
2500mAh,a névleges leadott kapacitása a celláknak,2500x1,4=3500mAh-nek megfelelő töltőáram mennyiséget kell bevinni,a veszteségek miatt.
Ez azt jelenti 350mA,töltést kell biztosítani 10órán át,a full töltéshez.
Amennyiben az adaptered 12V/1A,be kell építened,9V/1A stab.kockát,kis panelra az akkupack és a töltő adapter közé.
A stab.ic.-re 2-3cm.hűtőlemez szükséges.Mikor ez kész van +kell mérned a töltőáramot,amely a töltés kezdetekor,ne legyen több 450-500mA nél.
Ha a töltőáramot soknak véled,a stab.ic.+ágába áramkorlátozó ellenállást tegyél be,1ohm-2,2ohm/5W.
Az 5,5x2,1mm.dc táp aljzatot a kisautóba építsd be,ahol elfér,ezen át tudsz majd tölteni.
A méréseket I/U csak egyszer kell elvégezni,fontos még hogy az akkuk,ne melegedjenek 30C fok felé.Pl.töltés utolsó óráiban.
Sok sikert.
(#) Tomi20 hozzászólása Ápr 6, 2010 /
 
Sziasztok

Vettem a fényképezőgépbe 4db GP AA Ni-mh akkut 2700mAh, fel is töltöttem őket rendes processzoros töltővel, de egy óra után kikapcsolt a fényképező. Utána megmértem a rövidzárási áramokat (csak egy pillanatra) és az egyik elem 350mA-volt, a többi meg 9A. Tehát kuka, pedig 5e Ft volt a 4db... Egyik ismerősöm ugyanígy járt GP akkukkal. Ennyire rossz minőségűek lennének? Én azt hittem hogy ez egy márka...
Ma elmentem a helyi elektro boltba, elmondtam a bajom, azt mondta az eladó, hogy dobjam ki mindet, mert annyit érnek, és mutatott egy világoszöld színű akkut, hogy ő ezt árulja, állítólag soha nem vittek vissza belőle. Nem tudom, hogy azokat vegyem-e meg (800Ft/db), vagy vegyek két GP-t. Nem tudom hogy nem-e azért mondta hogy rossz az összes GP, hogy vegyek tőle 4db másfajtát...
Kinek mi a tapasztalata a GP-kel?
(#) Krisz03 válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Nincs tapasztalatom GP-vel, viszont legyen egy akkun bármilyen cimke, kell pár töltési-kisütési ciklus mire a teljes kapacitás kiszedhető belőle. Tehát egy töltés után nem szabad azt mondani egyikre sem, hogy kuka.
Meg aztán igazad is lehet, mert sokszor előfordul, hogy a négyes csomagban van egy kakukktojás, ami gyengébb a többitől. Tapasztaltam ilyet 3 márkával is.
Az meg, hogy minden rossz, csak az övé nem, meg hogy egyet sem vittek vissza, hát... Dönts belátásod szerint.
(#) Tomi20 válasza Krisz03 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Természetesen nem egy töltés után vontam le a következtetést, úgy csináltam, hogy feltöltöttem, egy napig állni hagytam, majd kisütöttem, feltöltöttem. Ezt 3 alkalommal. Akkor megveszem a másik fajtát, és kiderül melyik bírja jobban.
(#) Ricsi89 válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Hát persze, hogy nem vittek vissza. Te sem vitted vissza a rossz akkudat, oda ahol vetted.
(#) proli007 válasza Tomi20 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /
 
Hello!
Nekem is van 4db 2300mAh GP. Nem vagyok nagy véleménnyel róla. Én vérnyomásmérőben használtam, ahol szinte "ideálisak" a körülmények (rendszeres használat, nem túlzott kisütőáram). A fényképezőgép, jobban igénybe veszi az aksikat.
Tapasztalatom, hogy a "noname" aksik gyártói, azzal próbálják eladhatóvá tenni a terméküket, hogy nagyobb kapacitást írnak rá. Tehát AA méretű cella esetén, ha 2200-2300mAh-nál többet írtak rá, akkor már gyanakodni kezdtem..
De ha egyszerű töltővel töltöttem (időre állandó árammal) és nem a kapacitásnak megfelelő töltésmennyiséggel, akkor korlátozottan még használhatók voltak. (Tehát, mint ha kisebb kapacitású lenne a cella.)

(Tapasztalataim nem tudományosak, és nem lehet kijelenteni, hogy statisztikai jellegűek, a vizsgált darabszám miatt. Valamint nem mértem, csak az alkalmazást (töltési ciklust) figyeltem.Tehát állításaimat inkább nevezném megérzésnek mint ténynek.)
üdv! proli007
(#) radocziandras hozzászólása Ápr 11, 2010 /
 
Sziasztok!
Meg szeretném építeni ezt a töltőt:Bővebben: Link.De nem akkupakkokat akarok tölteni vele, hanem csak akksikat, azt tudom, hogy 8db akksihoz 7,2 voltos zener kell a kisütő részbe.De 2 illetve 4 darab akksihoz hány voltos zenerek kellenek?Ja és mekkora feszültséggel kell majd ezeket tölteni?Gondolom annyiszor 1,2 volt, ahány darab akku.De lehet hogy rosszul tudom.Én 2 akksihoz 1,8 voltos zenert számoltam,4 akkuhoz meg 3,6 voltosat.Ha nem jó javítsatok ki!

Előre is nagyon szépen köszönöm a segítséget!
Egyébként ilyenek az akkujaim:Bővebben: Link
Következő: »»   8 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem