Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   173 / 248
(#) swich válasza VJ72 hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

A P401 kettős potméter egyik csúszkája teljesen elkorrodált, deformálódot. Ennek a pótlása utám folytatom a javítást, de előbb nézelődök honnan tudom pótolni.
(#) VJ72 válasza swich hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Már egyszer írtam, hogy ezeket a potikat nézd meg.
Ha sikerül kicserélni így állítsd majd be a végfokot, a P401 az erősítését szabályozza.
"Forrasszuk le a késleltető müvonal vezetékeit a végerósitő fokozat
bemenetéről Állitsuk be a VERT. CENT (P402) potendométert
ugy; hogy a fényvonal a méróháló középsó vonalát fedje,
majd forrasszuk vicsza a müvonal vezetékeit."
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2016
(#) swich válasza VJ72 hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Lehet ezt a potit mással helyettesíteni vagy mindenféleképpen pont ez kell? Nem nagyon vannak a webshopokban ilyen értékkel.
(#) VJ72 válasza swich hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Rakhatsz bele 470 ohmost is.
(#) swich válasza VJ72 hozzászólására (») Okt 26, 2016 /

Sajnos egyik webshopban sem találok ilyen értékű kettős potit.
(#) VJ72 válasza swich hozzászólására (») Okt 26, 2016 /

Sajnos nehéz lesz eredetit találni.
Próbáld meg itt Bővebben: Link
vagy az Urbánnál, vagy a Puskás börzén.
(#) swich hozzászólása Okt 27, 2016 /

Köszönöm minden kedves fórumtársnak a segítségét a szkópom javításában, egyenlőre kicsit félre teszem úgyis hideg van a műhelyben. Továbbá kutatok poti után ha lesz újabb fejlemény jelzek.
(#) Aklankrisz hozzászólása Nov 8, 2016 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni egy Hitachi VC-6145 típusú oszcilloszkóp javításában! "Szellemképes" a kijelző.

Talán ezen a videón jól látszik:
Bővebben: Link

Elmozdulhatott valami a csőben ? Nem jó valamelyik rácsfeszültség ? Elöregedett a cső ?
Külföldről érkezett a szkóp, így kaptam.

A szervizkönyvben nem találtam erre utaló részt:
Szervízkönyv: Link

Régebben néztem a tápfeszeket, értékre jók voltak, valamelyiken 60mV-nyi zajos háromszögjel is volt, lehet ezt csak én sokallom. Mivel alapvetően működik a szkóp bár a képe kicsit remeg, ezért nem kezdtem el a kondenzátorokat cserélni. ( https://www.youtube.com/watch?v=ZQLZ6WhMB7o )
Itt a videóban nincs a fényerő "beégésig"feltekerve, csak úgy néz ki a kamerával felvéve. Nem volt középre súlyozva a kamera fényerő számítás.

A "zajos" tápfesz okozhatja ezt a képhibát ?

Hátha másnál is volt ilyen probléma, a segítségeteket előre is köszönöm!
(#) pucuka válasza Aklankrisz hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Ha csökkented a fényerőt, akkor is van? Lehet nagy fényerőnél az utánvilágítás okozza. Mondjuk, akkor jobban is lehetne fókuszálni, élesebb vonal is lehetne.
Ha egyik sem hoz eredményt, akkor lehet gerjedés is, azt kiszűrheted, ha változtatod az eltérítés sebességét, előbb utóbb látni kell, hogy valami "ül" a vonalon. Ha láthatóvá tudod tenni, akkor a periódus időből kiderül, hogy honnan származik.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2016
(#) nagym6 válasza Aklankrisz hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Még ötlet: Ha jól látom, kb. 1.5ms periódusidejű négyszögjel a szellemkép. Vagy esetleg a sugár visszafutás alatt rajzolja, mert a sugárkioltásba zavar bele valami.
(#) Aklankrisz válasza pucuka hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Csökkentett fényerőn is van.
Nincs fix periódusa. A jelhez tartozó "felnagyított hibakép"-ről van szó.

A hiba olyan, mintha a megjelenített jel még egy nagyobb (eltérítésű), halvány, elmosódottabb képként is megjelenne.

A lenti videóban a szobában teljesen sötét van. A readout fényerejét szinte teljesen levettem. Lámpát kapcsolva csak a jel látszik. Maga a jel normál fényerejű, 20..30 %-nak mondanám.

A jel a képcső közepén egy pillanatra megáll. Ekkor a hiba is egybeesik a jellel, de csak ekkor.

A mostani videóban
- látszik a jel fényes pontja (A fényerő 20..30%-on, a readout talán 5%)
- látszik nagyon halványan az utánvilágítás.
1. hiba: van egy folt, ami csak a középpontban esik egybe a jellel.
2. hiba: a jel körül van egy fényudvar, ami nagy fényerőn más szkópokon is van, de akkor sem ilyen határozott szélű körlapként.
3. hiba: a jel körül van egy második halvány nagy fényudvar is.

Videó: 0,5 Hz szinusz/koszinusz 0,2 Hz amlitúdó modulációval

A szkópon régebben az asztigmiát, trace rotation-t, csatornák erősítéseit (volt egy kis hiba) nagyon jól beállítottam. A geometriája szép, csak a képe nem a fennt írt hibák miatt.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
(#) Aklankrisz válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

A sugárkioltás szerintem jó. A "readout" körül nincs zaj. Szinusznál szinusz lenne a "szellemkép", csak ugyanúgy kicsivel nagyobb.

Attól tartok, az elektronsugár egy kisebb része valamiért fókuszálatlanul és nagyobb eltérítéssel jut a képernyőre:
X-Y üzemmód videó (0,5 Hz szinusz/koszinusz 0,2 Hz amlitúdó modulációval)
(#) nagym6 válasza Aklankrisz hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Esetleg a nagyfeszültségen (a nemtudomhány kV kb. 6-12 lehet) valami zavar, szűretlenség. Ugyanis a nagyfeszültségtől jócskán függ a kirajzolt kép mérete. Ha kisebb ez a feszültség, akkor nagyobb lesz a kirajzolt képméret minden irányban, azaz a kalibráció is elmegy, pld. 1V/div esetén 1V jelre nem 1 div, hanem pld. 1.5div lesz a kitérés, és vízszintes irányban ugyanígy.
Talán van periodikusan relatíve rövid feszültség csökkenés a nagyfesz.-en, akkor rajzolhat a feszültség csökkenés pillanataiban minden irányban nagyobb képet. Ez a feszültség csökkenést okozó zavar gyors periódusú is lehet, ezért a látható eredmény egybefüggőnek látszik.
Meg kellene próbálni különböző gyorsabb eltérítéseknél hátha látható a periodikussága, így a frekvenciája a zavarjelnek, amikor a szellemkép szaggatott, vagy valamilyen más lesz.
(#) kadarist válasza Aklankrisz hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Ez a jelenség másik példánynál is jelentkezik, úgyhogy nem lehet hiba. Tessék kordában tartani a fényerőt. Bővebben: Link.
(#) nagym6 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Nekem is ilyen szkóp van mint a jutub videón, a jelalakon kívül semmi árnyék nincs, nagy fényerőn sem.
Vagy a fényerő szabályozás hibás, vagy csak a belső beállítása, és alacsony szintű beállításnál is túl sok a fényerő.
(#) nagym6 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Megnéztem most alaposabban, max. fényerőn valóban van ilyen jelenség mint Aklankrisz szkópjánál, de alig észlelhetően, eléggé kisebb szinten. Erősebb, de még normális fényerőnél semmi nyoma a szellemképnek. A jutub videón látható négyszögjelnél a négyszögek közötti felesleges vonalnak viszont nyoma sincs max. fényerőn sem.
Gyaníthatóan Aklankrisz szkópja -mint írja 20-30% fényerőnél- túl sok fényerőt adhat, talán többet, mint az enyém maximumon. Pedig enyém erőteljes fényű.
(#) pucuka válasza Aklankrisz hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

A kőrözős videóból számomra az látszik, hogy a ks cső feszültségei nincsenek rendben.
Nagy a fényerő, ezért az udvar. Nincs rendesen fókuszálva, túl nagy a fénypont, és valahol a sugár, vagy annak egy része beleütközik valamibe, ami tükrözést okoz. Ilyet a nagyfeszültség nem okoz, ez az elektron optika hibája.
(#) sany hozzászólása Nov 21, 2016 /

Sziasztok!
Van egy OML-2M régi orosz oszcilloszkópom. Egyszer már itt a fórumon, kértem tőletek segítséget. A fókuszt állító potméterre beporosodott, ezért rosszul érintkezett. Kitakarítottam, befújtam kontakt spray-vel, stb. Ezidáig bírta is, de most már teljesen feladta a harcot, hiába fújom ki. Mivel ezen a potméteren csaknem 1000 V -os feszültség folyik át, ezért nem találok hozzá ilyen típusú potmétert. Milyen megoldást lehetne kitalálni a potméter helyettesítésére? A feszültségosztás pl. 2 db 47 KOhm -os ellenállással működne? A képen bekarikáztam az említett potmétert, az R19 -es jelzésű.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2016

osszc.jpg

(#) kadarist válasza sany hozzászólására (») Nov 21, 2016 /

Szia!
A feszültség nem folyik... Ha műanyag forgatótengellyel ellátott, nagy pályájú potmétert választasz, akkor nem követhetsz el nagy hibát a cserénél.
(#) szapcsika válasza sany hozzászólására (») Nov 21, 2016 /

Az nem a fényerő poti?
Nem ismerem a konkrét típust, de szerintem sima potival helyettesítheted, csak szigetelten legyen felszerelve a háza és a tengelye. Az 1000V nem folyik, csak az áram. Viszont lehet rajta 1000V a környezethez képest. Most meg nem mondom, a két vége között milyen fesz van ezen a készüléken, de célszerűen ne válasszál mechanikailag kisebb méretűt, mint ami most van benne.

Szerkesztés: mármint a potmétert szigetelten szereld fel, ha most nem úgy lenne, vagy nem teljesen műanyag háza van.

Szereksztés2: Közben látom már kadarist megelőzött ugyanezzel.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2016
(#) sany válasza kadarist hozzászólására (») Nov 21, 2016 /

Bocs, igen tudom nem folyik. Elírtam.
(#) sany válasza szapcsika hozzászólására (») Nov 21, 2016 /

Valóban a fényerőt szabályozza. A feszültségre gondoltam. Esetleg teljesen műanyag 250kOhm -os potméter is jó lehet? Most egyelőre csak ez áll rendelkezésemre.
(#) szapcsika válasza sany hozzászólására (») Nov 21, 2016 /

Műanyag jó lesz, de maradj meg a 100knál, mert ez része egy osztónak.
(#) sany válasza szapcsika hozzászólására (») Nov 21, 2016 /

Sikerült a potmétert kicserélnem. Félsikerem már van, mert be jött a zöld pont. De sajnos, csak akkor jó, ha a fókusz potméter teljesen alacsonyra van letekerve. Különben, egy szikra jelenség játszódik le a fémház és a potméter környezetében valahol. De a történethez hozzátartozik, hogy a 24kOhm ellenállást ki kellett cserélnem mert letört szerelés közben az egyik lába , egy 18 KOhm-os ellenállással helyettesítettem. Ezt a jelneséget okozhatja a kisebb értékű ellenállás vagy a betett potméterrel lesz gond?
(#) szapcsika válasza sany hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Mire cserélted a potmétert? Azt írtad, csak 250k-s van. Vagy szereztél 100k-t?
Jól értem, hogy ha a fókusz fel van tekerve, akkor szikrázik? Vagy állandóan szikrázik? Melyik potméter szikrázik? A fókusz, vagy amit cseréltél?

Sötétben nézd meg, hogy hol szikrázik, tisztítsd le a koszt, ha van rajta és próbáld meg a szikrázó részeket távolabb vinni egymástól. A nagyfeszen lévő részeken ne legyen hegyes kiálló rész, forrasztások egyenek szép gömbölyűek.
(#) sany válasza szapcsika hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Egy B 100Kohm -os ra, ilyen típusúra. Sajnos, a műanyag potméteremet nem találtam meg, pedig ilyet szerettem volna belerakni biztonság kedvéért. Igen , ha a fókuszt teljesen feltekerem, akkor szikra jelenik meg. Nem a fókusz potméterét cseréltem, hanem a fényerőt ( R19- es jelzésű).
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
(#) szapcsika válasza sany hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

A fényerő poti egyik vége -1kV-on van. Ha a ház és a tengely nincs szigetelten szerelve, áthúzhat. De ki kéne deríteni, hogy pontosan mi szikrázik és hol.
(#) december13 hozzászólása Nov 22, 2016 /

Sziasztok !
Tulajdononba került egy HAMEG 205-3 tipusú analóg/digitális oszcilloszkóp. Digitális üzemmódban tökéletesen működik, de analóg üzemmódban az időalap nem stimmel. Jelgenerátorból adom a jelet és analóg üzemmódban kb 1000 x-es eltérés mutatkozik, az időalap kapcsoló némely állásában 1000x nagyobb frekvenciájúnak, még más állásaiban 1000x kisebb frekvenciájúnak jeleniti meg a jelet , mint amilyen az valójában. Digitális tároló üzemmódban viszont halál pontos az időkapcsoló minden digitális üzemmód számára szánt állásaiban !!
Minden elektrolit kondit kicseréltem már benne. Mi lehet a gond?
Köszönök minden épitő jellegű hozzászólást!
(#) sany válasza szapcsika hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Sajnos megvan a potméternél húzza át a szikrát. Most már értem , mi a baj. Az eredeti potméter teljesen zárt potméter volt. Ilyen az eredeti potméter.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
(#) gkari válasza sany hozzászólására (») Nov 22, 2016 /

Dehiszen az 10kohmos! A kapcs. rajzon viszont tényleg 100k. szerepel.
Következő: »»   173 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem