Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Igen! Ha átmegy blocking üzemmódba, az rég rossz és valószínűleg gyorsan kivégáz mást is.
Sajnos szkópot nemtudok szerezni így nemtudok jelalakot vizsgálni. Egy feszültség osztót akarok készíten és megmérni a feszértékeket. Egy 10M-10K ohmos elég lenne ide vagy nagyobb értékű kell? Valaki tudna írni forrást a 500pf 15kv-os kondenzátorhoz illetve nagyfeszdiódákhoz. Valamint mivel tudom kiváltani a 10000pf 3kv-os kondenzátort?
(Amire haladtam, az összes tápfesz megvan, sokszorozó lekötése után sem ment az oszcillátor, szakaszolással kerestem hogy mi húzza le az -1450-v-ot. A cső fűtés potenciálra hozó ellenállás lekötésével elindult. A sokszorozó vissza lett kötve leállt az oszcillációm, simító 500pf 15kv kondenzátor lekötése után elindult de nem mindig. A képernyő alja zöldes fényben játszik trace finder gombal bejön egy kis zöld vonal minden kezelőszervre reagál. A kép kis méretű és csak addig jön fel mig nyomom a gombot. Valahol átvezetés van, pici pattogások vannak ilyenkor felvillan mind a három glim, alapesetben csak egy vagy kettő világít. Pattogásnál még olyan jelenség van hogy teljes fényerejű lesz a megjelenített vonal. Csak nagyon rövid ideig járattam, megakarok győződni előbb anagyobb feszültság értékekről. Idézet: „simító 500pf 15kv kondenzátor lekötése után elindult de nem mindig” Először azt kéne elérni, hogy az oszcillátor stabilan működjön. Ehhez nem kell nagyfesz mérés. A pattogás azt jelzi, hogy a szekunder körben még van valami átütés. A nagyfesz rész alapos takarítása megtörtént? Jó lenne felderíteni, hogy az átütések hol történnek.
Szia!
Idézet: „A cső fűtés potenciálra hozó ellenállás lekötésével elindult. A sokszorozó vissza lett kötve leállt az oszcilláció.” A hálózati trafó CRT fűtés tekercsénél átvezetés van, volt már ilyen hibám külön kis fűtőtrafót építettem be, hogy ne keljen a hálózatit kitermelni és tekercseltetni. A vertikális végfokban nézd meg a 600ohm-os bifiláris huzalellenállást jók-e. És a P401-es kettőspotinak is ellenőrizd az értékét és hogy szabályoz-e.
A nagyfesz takarítás megvolt. Az R955-ös ellenállás pattogott az ellenálláson voltak ívkisülések, nem akkora volt az ellenállás értéke mint a rajzon. Ott 100ohm nekem 320ohm volt, kicseréltem két soros 100ohmosra. A glimek viszont nemtudom mit csinálnak a körben, azt tapasztalom hogy egy halványan világit majd felvillan mind egyszerre és megint visszaáll és ezt rendszertelenül ismétli.
A C909 10nF 3K-os kondi nem vezet át, az R 955-ön nem lehet feszültség.Az ellenállást ki is hagyhatod csak a Z-modulációhoz kell aminek a csatlakozója a készülék hátulján van.
A glimek a KS-csövet védik a túlzottan nagy katód rács fesz. kialakulásától max 300V.
Szia!
Melyik "grid" (rács) vezérlésének beállításáról szeretnél többet tudni? Oszcilloszkópoknál fényerő, fókusz és asztigmatizmus beállításáról lehet szó.
Igazából arra vagyok kiváncsi hogy mikor kell állítanom a P905 potméterrel vagyis mikor indokolt és hogy miért villódzik a három Glirom lámpa folyamatosan véletlenszerű időközönként? E z a villogás üzemszerü vagy valami hiba oka. (EMG1567)
A gépkönyv szerint csak be-ki kapcsolásnál van szerepe ami azt jelenti nekem hogy üzem közben nem kéne világítania.
A glimmlámpák szoktak villogni, ez nem hiba. Viszont ha teljesen kialszik, akkor az már hibás. A sugárkereső glimmek csak akkor világítanak, ha az ernyőn kívülre kerül a fénypont vagy vonal. Az eltérítőlemezekre jutó feszültségre gyújtanak be és csak addig világítanak, ameddig fennáll ez a megnövekedett feszültség.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2016
Tehát akkor ez üzemszerű és rosszul értelmeztem.
Ezzel állítod a cső munkapontját. A fényerőt a nullától kicsit feltekered, tehát mondjuk 1 órához, ha 12 óra a teljesen letekert. Ezután a grid biast úgy állítod, hogy éppen megjelenjen a fény.
Letudnád írni milyen volt ez a jelenség mikor átvezetés volt a fűtőtekercsel.?Igaz hogy lekötöttem a potenciálra hozó ellenállást és megy a nagyfesz oszcillátor betudtam állítani a -1450V-ot is de olyan mintha még mindig nemvolna rendben. Olyan mintha ezen a részen áthúzás lenne a glimmek villognak teljesfénnyel és elkezd ingadozni az -1450V. Lehet itt valami összefőggés?
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2016
A fényerő erősen megnőtt és ingadozott nem lehetett leszabályozni, az ellenállás melegedett.
A megnövekedett sugáráram miatt az eltérítések mértéke lecsökkent. Ellenállás nélkül ne használd mert rövidesen katód-fűtészárlatos lesz a KS cső! Ilyen trafót építettem be csak 7V-ost+előtét ellenállást. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2016
Sziasztok, sikerült stabilizálnom a nagyfesztápot. Egy kis trafót sikerült készítenem de nem lett pont 6.3V kicsivel kevesebb ez nemtudom mennyit számít. Megszűnt a glimek villogása is csak egy parázslik. Viszont képem így sincs csak ha a Trace finder gombot nyomom, akkor is körülbelül két cm-t jár be a fénysugár viszintesen. Minimálisan tudom fel és le mozgatni a pontot valamint tudom tolni balra-jobbra a bejárt útját a pontnak. A bifiláris ellenállásokat mértem egyformák 560 ohmot mérek rajtuk. Valakinek van ötlete merre tovább?
Szépjóestét!Nekem 1555 ösöm van,igaz jelenleg rossz mert a nagyfesz trafóm kipurcant,de a KS cső
és a nagyfesz ugyanaz mint a tiédben.1. Ami a glimmeket illeti csak akkor világítanak ha a katód és az első rács között a feszültségkülönbség meghaladja a 180 voltot,jelzem nálam soha sem világítottak üzem közben,csak akkor mikor baj volt a nagyfesszel.2.A tápfeszültségeket -15,+15,-45,+100 mérd meg,hogy megvannak-e és igencsak pontosnak kell lennie mindnek,tapasztalatbol mondom de itt a fórumon is ha visszaolvasol mindég ezt ajánlják elsőnek.Ha jók a tápfeszültségek lehet tovább keresni a hibát.Próbánál volt valami jel a bemeneten?
Holnap átmérem újra a tápfeszültségeket. Nem volt bemenő jel kapcsolva. Hogy tudom megmérni a katód és rács közötti feszültséget?
Először mérd ki a tápfeszeketb a kisfeszültségű tápban aztán lehet tovább kutakodni.Mennyire vagy jártas a szkop használatában?
A katód -1,2 kV-on van a testhez képest. Tehát óvatosan tudod megmérni a katód-rács feszt. Egy félrenyúlás a cső vagy a multiméter életébe kerülhet. De felesleges megmérni. Mások is mondták, de én is mondom. Először minden más tápfesz legyen rendben, mert azoktól függ minden, még a nagyfesz stabilitása is.
Amíg az alap tápfeszek nincsenek specifikáción belül, addig teljesen felesleges bármi mást méregetni, nézegetni. Én tartom magam ahhoz a hibakeresési elvhez, hogy először megmérjük a tápfeszeket és ha nincsenek rendben, akkor kitaláljuk, hogy miért. Minden más ezután. Idézet: „Sikerült kiszelektálnom hogy melyik 15V-os ág huzza le a feszültséget, így már minden stabilizált feszültségem megvan.” Most akkor mi van a tápegységgel, egyszer már azt írtad hogy jó!
De így is van minden rendben vele, csak gondoltam újramérem. Minden feszültségem megvan pontosan, ingadozás mentesen. A gép nem pattog ugygondolom a feszültségeknél minden rendben van. Viszont kép csak a trace finderrel jön elő alulról és akkor is csak két cm széles amit bejár a pont, ezt tudom balra jobbra tolni. Nemtudom hogy a bifiláris ellenállásoknál az 560 ohm elegendő e ennyit mérek mind két tekercsen.
Az ellenállások kollektor felöli végén menyi a feszültség?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2016
Mérd meg a feszültségeket az eltérítő lemezeken. XY módban mit látsz? Csak, hogy zárjuk ki az időeltérítés esetleges zavarát. Bemeneteket tedd GND-re.
Pozíció gomboknak milyen hatása van? Ha a trace finder behozza, akkor eltérítés hibára tippelnék, lehet valahol "féloldalas" lesz az erősítőlánc. Feltéve persze, hogy a cső feszek rendben vannak és nem túlérzéneny mondjuk a cső túl kis fesz miatt.
Utána forraszd le a késleltető művonal mindkét kivezetését a vertikális végfok bemenetéről és így is mérj feszültséget az ellenállásokon.
Mivel a szkóp végig DC csatolt, ezért egyövoltmérővel is elég jól tudsz hibát keresni. Ismert feszültséget adva a bemenetre szépen végig lehet mérni az osztótól a végfokig mindent.
Megmértem a tranzisztorok feszültségeit. TR409 B13.2V E12.5V C27V , TR410 B24.1V E23.6V C78.5V . Gondolom az utóbbi tranzisztor nem dolgozik.
Szerintem ez már valahol előbb félrebillen. Mérd végig az összes erősítőfokozatot. Nulla bemenetnél nullának kell lennie az értékeknek. Szimmetrikusan mérve természetesen. A fenti ötlet a művonal lekötésére nagyon jó! Szűkítheted a hibakeresést vele.
Ha mindkét csatornánál félrebillen, akkor elektronkapcsoló után, ha csak egyik csatornánál, akkor az elektronkapcsoló előtti szakaszon a félrebillenéskor aktív csatornánál valószinű a hiba.
Szia!
A TR401-TR402 bázison mennyi a feszültség? A Vert cent P402 2X10K poti középső kivezetésein mit mérsz? |
Bejelentkezés
Hirdetés |