Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   172 / 248
(#) szapcsika válasza vatti65 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Igen! Ha átmegy blocking üzemmódba, az rég rossz és valószínűleg gyorsan kivégáz mást is.
(#) swich hozzászólása Okt 16, 2016 /

Sajnos szkópot nemtudok szerezni így nemtudok jelalakot vizsgálni. Egy feszültség osztót akarok készíten és megmérni a feszértékeket. Egy 10M-10K ohmos elég lenne ide vagy nagyobb értékű kell? Valaki tudna írni forrást a 500pf 15kv-os kondenzátorhoz illetve nagyfeszdiódákhoz. Valamint mivel tudom kiváltani a 10000pf 3kv-os kondenzátort?
(Amire haladtam, az összes tápfesz megvan, sokszorozó lekötése után sem ment az oszcillátor, szakaszolással kerestem hogy mi húzza le az -1450-v-ot. A cső fűtés potenciálra hozó ellenállás lekötésével elindult. A sokszorozó vissza lett kötve leállt az oszcillációm, simító 500pf 15kv kondenzátor lekötése után elindult de nem mindig. A képernyő alja zöldes fényben játszik trace finder gombal bejön egy kis zöld vonal minden kezelőszervre reagál. A kép kis méretű és csak addig jön fel mig nyomom a gombot. Valahol átvezetés van, pici pattogások vannak ilyenkor felvillan mind a három glim, alapesetben csak egy vagy kettő világít. Pattogásnál még olyan jelenség van hogy teljes fényerejű lesz a megjelenített vonal. Csak nagyon rövid ideig járattam, megakarok győződni előbb anagyobb feszültság értékekről.
(#) pucuka válasza swich hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Idézet:
„simító 500pf 15kv kondenzátor lekötése után elindult de nem mindig”

Először azt kéne elérni, hogy az oszcillátor stabilan működjön. Ehhez nem kell nagyfesz mérés. A pattogás azt jelzi, hogy a szekunder körben még van valami átütés. A nagyfesz rész alapos takarítása megtörtént? Jó lenne felderíteni, hogy az átütések hol történnek.
(#) VJ72 válasza swich hozzászólására (») Okt 16, 2016 /

Szia!
Idézet:
„A cső fűtés potenciálra hozó ellenállás lekötésével elindult. A sokszorozó vissza lett kötve leállt az oszcilláció.”

A hálózati trafó CRT fűtés tekercsénél átvezetés van, volt már ilyen hibám külön kis fűtőtrafót építettem be, hogy ne keljen a hálózatit kitermelni és tekercseltetni.
A vertikális végfokban nézd meg a 600ohm-os bifiláris huzalellenállást jók-e. És a P401-es kettőspotinak is ellenőrizd az értékét és hogy szabályoz-e.
(#) swich válasza pucuka hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

A nagyfesz takarítás megvolt. Az R955-ös ellenállás pattogott az ellenálláson voltak ívkisülések, nem akkora volt az ellenállás értéke mint a rajzon. Ott 100ohm nekem 320ohm volt, kicseréltem két soros 100ohmosra. A glimek viszont nemtudom mit csinálnak a körben, azt tapasztalom hogy egy halványan világit majd felvillan mind egyszerre és megint visszaáll és ezt rendszertelenül ismétli.
(#) VJ72 válasza swich hozzászólására (») Okt 19, 2016 /

A C909 10nF 3K-os kondi nem vezet át, az R 955-ön nem lehet feszültség.Az ellenállást ki is hagyhatod csak a Z-modulációhoz kell aminek a csatlakozója a készülék hátulján van.
A glimek a KS-csövet védik a túlzottan nagy katód rács fesz. kialakulásától max 300V.
(#) swich hozzászólása Okt 20, 2016 /

A CRT GRID BIAS beállításáról tudna valaki pár mondatot írni?
(#) kadarist válasza swich hozzászólására (») Okt 20, 2016 /

Szia!
Melyik "grid" (rács) vezérlésének beállításáról szeretnél többet tudni? Oszcilloszkópoknál fényerő, fókusz és asztigmatizmus beállításáról lehet szó.
(#) swich válasza kadarist hozzászólására (») Okt 20, 2016 /

Igazából arra vagyok kiváncsi hogy mikor kell állítanom a P905 potméterrel vagyis mikor indokolt és hogy miért villódzik a három Glirom lámpa folyamatosan véletlenszerű időközönként? E z a villogás üzemszerü vagy valami hiba oka. (EMG1567)
(#) swich válasza swich hozzászólására (») Okt 20, 2016 /

A gépkönyv szerint csak be-ki kapcsolásnál van szerepe ami azt jelenti nekem hogy üzem közben nem kéne világítania.
(#) kadarist válasza swich hozzászólására (») Okt 20, 2016 /

A glimmlámpák szoktak villogni, ez nem hiba. Viszont ha teljesen kialszik, akkor az már hibás. A sugárkereső glimmek csak akkor világítanak, ha az ernyőn kívülre kerül a fénypont vagy vonal. Az eltérítőlemezekre jutó feszültségre gyújtanak be és csak addig világítanak, ameddig fennáll ez a megnövekedett feszültség.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2016
(#) swich válasza kadarist hozzászólására (») Okt 20, 2016 /

Tehát akkor ez üzemszerű és rosszul értelmeztem.
(#) szapcsika válasza swich hozzászólására (») Okt 20, 2016 /

Ezzel állítod a cső munkapontját. A fényerőt a nullától kicsit feltekered, tehát mondjuk 1 órához, ha 12 óra a teljesen letekert. Ezután a grid biast úgy állítod, hogy éppen megjelenjen a fény.
(#) swich válasza VJ72 hozzászólására (») Okt 20, 2016 /

Letudnád írni milyen volt ez a jelenség mikor átvezetés volt a fűtőtekercsel.?Igaz hogy lekötöttem a potenciálra hozó ellenállást és megy a nagyfesz oszcillátor betudtam állítani a -1450V-ot is de olyan mintha még mindig nemvolna rendben. Olyan mintha ezen a részen áthúzás lenne a glimmek villognak teljesfénnyel és elkezd ingadozni az -1450V. Lehet itt valami összefőggés?
(#) VJ72 válasza swich hozzászólására (») Okt 20, 2016 /

A fényerő erősen megnőtt és ingadozott nem lehetett leszabályozni, az ellenállás melegedett.
A megnövekedett sugáráram miatt az eltérítések mértéke lecsökkent.
Ellenállás nélkül ne használd mert rövidesen katód-fűtészárlatos lesz a KS cső!
Ilyen trafót építettem be csak 7V-ost+előtét ellenállást.
Bővebben: Link
(#) swich válasza swich hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Sziasztok, sikerült stabilizálnom a nagyfesztápot. Egy kis trafót sikerült készítenem de nem lett pont 6.3V kicsivel kevesebb ez nemtudom mennyit számít. Megszűnt a glimek villogása is csak egy parázslik. Viszont képem így sincs csak ha a Trace finder gombot nyomom, akkor is körülbelül két cm-t jár be a fénysugár viszintesen. Minimálisan tudom fel és le mozgatni a pontot valamint tudom tolni balra-jobbra a bejárt útját a pontnak. A bifiláris ellenállásokat mértem egyformák 560 ohmot mérek rajtuk. Valakinek van ötlete merre tovább?
(#) ireg980 válasza swich hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Szépjóestét!Nekem 1555 ösöm van,igaz jelenleg rossz mert a nagyfesz trafóm kipurcant,de a KS cső
és a nagyfesz ugyanaz mint a tiédben.1. Ami a glimmeket illeti csak akkor világítanak ha a katód és az első rács között a feszültségkülönbség meghaladja a 180 voltot,jelzem nálam soha sem világítottak üzem közben,csak akkor mikor baj volt a nagyfesszel.2.A tápfeszültségeket -15,+15,-45,+100 mérd meg,hogy megvannak-e és igencsak pontosnak kell lennie mindnek,tapasztalatbol mondom de itt a fórumon is ha visszaolvasol mindég ezt ajánlják elsőnek.Ha jók a tápfeszültségek lehet tovább keresni a hibát.Próbánál volt valami jel a bemeneten?
(#) swich válasza ireg980 hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Holnap átmérem újra a tápfeszültségeket. Nem volt bemenő jel kapcsolva. Hogy tudom megmérni a katód és rács közötti feszültséget?
(#) ireg980 válasza swich hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Először mérd ki a tápfeszeketb a kisfeszültségű tápban aztán lehet tovább kutakodni.Mennyire vagy jártas a szkop használatában?
(#) szapcsika válasza swich hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

A katód -1,2 kV-on van a testhez képest. Tehát óvatosan tudod megmérni a katód-rács feszt. Egy félrenyúlás a cső vagy a multiméter életébe kerülhet. De felesleges megmérni. Mások is mondták, de én is mondom. Először minden más tápfesz legyen rendben, mert azoktól függ minden, még a nagyfesz stabilitása is.
Amíg az alap tápfeszek nincsenek specifikáción belül, addig teljesen felesleges bármi mást méregetni, nézegetni.
Én tartom magam ahhoz a hibakeresési elvhez, hogy először megmérjük a tápfeszeket és ha nincsenek rendben, akkor kitaláljuk, hogy miért. Minden más ezután.
(#) VJ72 válasza ireg980 hozzászólására (») Okt 22, 2016 /

Idézet:
„Sikerült kiszelektálnom hogy melyik 15V-os ág huzza le a feszültséget, így már minden stabilizált feszültségem megvan.”

Most akkor mi van a tápegységgel, egyszer már azt írtad hogy jó!
(#) swich válasza VJ72 hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

De így is van minden rendben vele, csak gondoltam újramérem. Minden feszültségem megvan pontosan, ingadozás mentesen. A gép nem pattog ugygondolom a feszültségeknél minden rendben van. Viszont kép csak a trace finderrel jön elő alulról és akkor is csak két cm széles amit bejár a pont, ezt tudom balra jobbra tolni. Nemtudom hogy a bifiláris ellenállásoknál az 560 ohm elegendő e ennyit mérek mind két tekercsen.
(#) VJ72 válasza swich hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Az ellenállások kollektor felöli végén menyi a feszültség?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2016
(#) szapcsika válasza swich hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Mérd meg a feszültségeket az eltérítő lemezeken. XY módban mit látsz? Csak, hogy zárjuk ki az időeltérítés esetleges zavarát. Bemeneteket tedd GND-re.
Pozíció gomboknak milyen hatása van?
Ha a trace finder behozza, akkor eltérítés hibára tippelnék, lehet valahol "féloldalas" lesz az erősítőlánc.
Feltéve persze, hogy a cső feszek rendben vannak és nem túlérzéneny mondjuk a cső túl kis fesz miatt.
(#) VJ72 válasza VJ72 hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Utána forraszd le a késleltető művonal mindkét kivezetését a vertikális végfok bemenetéről és így is mérj feszültséget az ellenállásokon.
(#) szapcsika válasza szapcsika hozzászólására (») Okt 23, 2016 / 2

Mivel a szkóp végig DC csatolt, ezért egyövoltmérővel is elég jól tudsz hibát keresni. Ismert feszültséget adva a bemenetre szépen végig lehet mérni az osztótól a végfokig mindent.
(#) swich válasza VJ72 hozzászólására (») Okt 24, 2016 /

Megmértem a tranzisztorok feszültségeit. TR409 B13.2V E12.5V C27V , TR410 B24.1V E23.6V C78.5V . Gondolom az utóbbi tranzisztor nem dolgozik.
(#) szapcsika válasza swich hozzászólására (») Okt 24, 2016 /

Szerintem ez már valahol előbb félrebillen. Mérd végig az összes erősítőfokozatot. Nulla bemenetnél nullának kell lennie az értékeknek. Szimmetrikusan mérve természetesen. A fenti ötlet a művonal lekötésére nagyon jó! Szűkítheted a hibakeresést vele.
(#) nagym6 válasza swich hozzászólására (») Okt 24, 2016 /

Ha mindkét csatornánál félrebillen, akkor elektronkapcsoló után, ha csak egyik csatornánál, akkor az elektronkapcsoló előtti szakaszon a félrebillenéskor aktív csatornánál valószinű a hiba.
(#) VJ72 válasza swich hozzászólására (») Okt 24, 2016 /

Szia!
A TR401-TR402 bázison mennyi a feszültség?
A Vert cent P402 2X10K poti középső kivezetésein mit mérsz?
Következő: »»   172 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem