Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Nemrég vettem a szkópot akkor vékonyabb volt a jel és az utobi időben egy kicsit vastagabb lett.Én azt gondoltam hogy ilyen kicsi a cső akkor a vonalnak is vékonyabbnak kell leni.De ha ez a normális akkor nem csinálok vele semmit.
Úgy tűnik, mintha jó lenne. Lényegében a fókuszon kívül nemigen lehet javítani rajta. Gyengébb fényerő ad még vékonyabb vonalat.
Képek róla., ehhez lehet hasonlítani. Lehet trigger jitter miatt is vastagabbnak látszó vonal. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2017
Lenne egy buta kérdésem mivel nem vagyok nagyon jártas ebben a dologban de mi a trigger jitter? Azért gondolkoztam a kondicserén hátha valami kis zaj "ráült" az alapjelre és azért látszik vastagabbnak a jel.
Ha zaj ráül az alapjelre, az valamilyen eltérítési sebességnél látható lenne úgy, mint a mérendő jel. Lehet próbálkozni, hátha kivehető valami jel a frekvenciájának megfelelő eltérítésnél.
Jitter, ebben az esetben amikor az egymás utáni kirajzolások nem pont ugyanott kezdődnek, hanem egyik pld.: 1mm-el jobbra, következő kirajzolás 1mm-el balra, a trigger bizonytalanság miatt. Minden következő kirajzolásnak pontosan ugyanoda kellene esni. Bár ez csak vízszintes irányba vastagítja a vonalat.
Üdv mindenkinek !
Olvastam már a korábbi kérdések között ,hogy volt akinek ferde volt a jel a szkópon. Nekem is hasonló van 2 db Siemens D1010 amiben ferde a jel és egy 1 Db RFT EO 213 amiben a ha 2 csatorna be van kapcsolva akkor látszik jól a jobb oldalról balra. a két vonal összetrat egymáshoz. De egy vonal is ferde külön de olyan mintha összébb menne a kép jobb oldal felé. Ezt mi okozhatja ? ( ez nem az elmelegedös RFT amiről írtam már ez egy másik.)
Kiszedtem az egyik kondit lemértem és érdekes mérés jött ki. A kondira 10µF/10v van írva lemértem és 0,083nF írt ki a műszer. Ezt cserélhetem 10µF/25V kondira?
Persze, cseréljed csak! Szépen nézd át a többi elkót is.
Ilyen szkóp kapcsolása után kutatok. Elvileg valamelyik rádiótechnika számban megvan,esetleg nem tudjátok véletlenül melyikben lelem meg?
1979 év 3,5 és a 7-dik számban
Köszönöm a választ.
Mod.: A kondenzátor kapacitása a lényeg,a feszültsége annál ami benne volt kondinál kisebb ne legyen,nagyobb még lehet. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2017
ezek a régi szovjet fémházas kondik ráznak ha hozzáérek? mert engem az egyik nagyon megrázott
Annak a típusúnak amit a gépedben látok annak nem kéne,de van olyan amelyiknek a háza az egyik kivezetése.
Ez a kondi olyan mint az előző csak ez 5µF/100v -os. Ezt is lemértem 4,3µF mértem rajta. Ezt mekkora kondival tudom helyettesíteni? Mert ekkora érték már nem kapható.És eléggé megrázott
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2017
Pl. egy ilyennel. Lehet, hogy egy kicsit masszírozni kell, hogy beférjen az eredeti helyére.
Nem kell cserélni, az elektrolit kondenzátorok tűrése nagy. Ez az elérés csak 14%, benne van a tűrésben. Ha mégis cseréled, 4u7 megfelel helyette.
Az Én RFT EO 213-as szkópomhoz 5 mikros kondikat ír több helyen is. De gyárilag 4.7-esek vannak benne és a 20 mikor helyett 22-es. Ezek általában hidegítő vagy puffer kondik jellemzőzen ellehet térni farádban egy kicsit. Viszont fontos megjegyeznem ,hogy a kondik műszerrel való mérése csalhat pl.: Monitorok tápjában inverterében jellemzően rossz kondenzátorok is jó értéket adnak . de amikor magas frekinek van kitéve már nem jó. Így ilyenkor célszerű mindent cserélni csak a baj van velük. És ha érdekel valakit Lehetséges vertikális vagy fekvő kondikat is venni . Legalább is itt ausztriában lehet. Jellemzően én ezt teszem. Utobbi tapasztalatom az ,hogy a Germánium-os dolgaim is nem megbízhatóak. Itt jön be a régiműszer betegség az alaktrések megbízhatósága. de ez már másik téma jó szerelést és sok sikert a szkópodhoz !!!
Sziasztok. H3013 tulajokhoz lenne egy kérdésem. Az alábbi kapcsolási rajzon ismeretlen értékű ellenállásnak keresném az értékét. Remélem valaki tud segíteni (saját készülékemben nem is leltem ezt az ellenállást). Válaszokat előre is köszönöm.
Mod.: R36-os ellenállásról lenne szó. A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2017
Köszönöm a választ.
Elvileg ha a lemezeket nem kötöm be ,de ez az áramköri egység megvan,már egy pontnak meg kell jelennie a képernyő elején nem?
Igen, így van. Viszont érdemes valamilyen határozott potenciálra kötni ezeket a lemezeket, mert a sztatikus feltöltődés miatt elmászhat és torzulhat a kezdtben szép pontod.
Egyenlőre a cső épségét akarom megnézni,utána jöhetnek az eltérítő áramkörök.
Fűtő feszültség megvan,táp feszültség megvan (1KV,ha felfűt akkor visszaesik 998-988V-ra attól függ hol áll a két potméter),de kép nincs. Itt egy rajz. Bár én a gyári értékeket használtam mégsem megy. A gyárinál viszont a csőbekötés számozása hibás. Ezen a rajzon az első rács (A1) az 5-ös lábra van kivezetve,még az oroszon a 8-ast jelöli ami pedig az A2 lenne. Akkor most a potmétertől jövő szálat melyik rácshoz kössem hogy kapjak valami képet? A cső elvileg okés. Jelen álláspont szerinte (ez a rajz csőbekötése szerint) az 5-ös lábon van a potméter levezetése, a 8-as lábon nincs semmi.
A 8-as lábat is be kell kötni. Az eltérítő lemezeket hova kötötted?
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2017
Eltérítők egyenlőre üresen állnak. 8-as lábon nincs feszültség. (mondjuk akkor sejtem hol a gond). Van egy másik tápfesz rész onnét kell oda is tápot adni (ami a gyári rajzon az "eltérítők felé" felirat van)?
Az eltérítőket kösd össze a 8-as lábbal, vagy a földre. A nyolcas láb az "asztigmatizmus", ez általában egy potira szokott menni, ami az eltérítő áramkörök tápfesze (kb 200V) és a föld között van.
(Igen, a te rajzod alapján, kösd az eltérítők felé pontra.) A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2017
Akkor a 8-as lábat az eltérítőkhöz,és az egészet egyben a földre?
Nem. Az eltérítő lemezeket vagy a 8-as lábra vagy földre. A 8-as lábat meg az "eltérítőkhöz" pontra.
Sziasztok
Van három hibás szkópom amit rendbe szeretnék rakni/rakatni. Hitachi V-423 Mindene működik, de ha eltekerem a bemeneti feszültségosztót kapcsolóját akkor elmászik a alapesetben középen álló GND. Ez akkor is igaz ha nincs jel rákötve. Tektronix 465 Ugyanez az hiba de csak a CH1-en, a CH2 hibátlanul mér. Tektronix 455 +5V megvan, de a -5V és a +65V nem megy (ezt inkább szerelőhöz viszem, mert elég nehéz kibontani a tápegység panelét. Szerintetek mi lehet a hiba? Valami gyakori hiba lehet, mert 1 éve volt nálam egy Hameg 512 ami ugyanezt produkálta. Mondjuk ott valami munkaponti probléma volt, mert amikor elmászott a GND akkor torzítva mért... (de az a gép már nincs nálam) A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2017
Van olyan elrendezés, ahol az eltérítőket muszáj bekötni a megfelelő helyekre, mert ők is részei a potenciállépcsőnek.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |