Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   176 / 248
(#) szapcsika válasza Stewe hozzászólására (») Jan 13, 2017 /

Pedig valamit rosszul ír, mert a leírásban azt írja, hogy a Global Shipping Programot használják külföldre. Szerintem tévedésből megadott ezen kívül is szállítási módot, és ilyenkor az eBay azt dobja fel. A GSP sem a legolcsóbb, de sokszor elviselhető. Vagy már rákérdeztél, és ő mondta, mert akkor bocs az okoskodásomért.
(#) fuleren hozzászólása Jan 19, 2017 /

RFT EO 213 Üdv mindenkinek !

Volt valakinek már olyan furcsa szkopja . aminek fény ereje szépen eltünik szép lassan . A tápban rá is leltem a hibára a 33 Voltot előállító T501 SF128 germánium csoda.
kicseréltem Plusz az összes kondit . minden tranyó tökéletes mérésre . ja és nem is melegednek éppen langyoskásak de . A jelenség meg maradt csak lassúlt . most ott járok már hogy kikéne cserélnem az összes tranzisztort válogatás nélkül mind csere mert ez már nagyon fura . ha ventivel behűtöm az amúgy is hideg tápot vissza jön a kép. Látott már valaki ilyet amugy ez a szkop egy kigazi csőd .
minden része hibás volt . még a led is az elején kontakt hibás maga a led külön kiforrasztva is ha nyomod a fejét működik . Gondoltam megírom hogy ez a szkóp az 51 es körzetbe is bele illik. Van valakinek ötlete hogy mi a fársz lehet ez ?? hozzá tenném már van 2 db om is ami szerencsére más belülröl pedig az is EO 213 éppen mint ez
(#) kadarist válasza fuleren hozzászólására (») Jan 19, 2017 /

Szia!
A multiméter mit mutat, jók a tápfeszültségek?
(#) xxxyyy válasza fuleren hozzászólására (») Jan 19, 2017 /

Esetleg ha palackos sűrített levegővel hűtenéd egyenként az alkatrészeket? Egy próbát szerintem megér. Én nem lennék annyira biztos a tranzisztor hibában.
(#) fuleren válasza kadarist hozzászólására (») Jan 19, 2017 /

telejsen jók feszültségre a tápok a 33V az 34-ről indit és 33.9 ig megy le ez őrület . de a hiba tuti itt van mert hűtésre csak eza rész reagál . most bányálom ki a ludas. furcsa hogy ha meg tekerem a fényerő potit és hirtelen vissza akkor egy picit vissza áll eltünik gyorsan a kép .
(#) fuleren válasza xxxyyy hozzászólására (») Jan 19, 2017 /

Köszönöm az ötletet most éppen azt csinálom. bár hűtős sprém nincs így klíma tisztitó alkoholos fuvokával nyomattam egy darab zsepire ami nagyon hideg lett és van rajta akohol is jól párolog csipesszel nyomkodtam a tranyokhoz de semmi erre nem reagál . aza végképp furcsa ,hogy igazábol semmi se meleg éppen belangyoskásodik
(#) pucuka válasza fuleren hozzászólására (») Jan 19, 2017 /

Miközben meg el a fényerő, változik a fókusz is?
A nagyfeszültséget, (utángyorsító feszültséget ) egy oszcillátor állítja elő. Van egy panel, amin egy ferrit fazékmag van, azt kell górcső alá venni, ha már a tápfeszültségek jók.
(#) fuleren válasza pucuka hozzászólására (») Jan 19, 2017 /

Az élesség tökéletes marad az utolsó pillanatig is . és ha konkrétan a táp panelt fuvatom irányozottan mást ne is érjen akkor a hűtéssel vissza tér a kép meleg levegőre rohamosan csökken a fényerősség . már azóta azt hittem meg van a hiba egy tranyót ki is cseréltem de javult picit de még mindig meg van a jelenség . ha a fény erő vad le föl le föl tekerése során a csúcs ponton be jön a kép de el is gyengül 1 ..2 másodperc alatt . Ez már maximális fényerő
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2017
(#) kadarist válasza fuleren hozzászólására (») Jan 19, 2017 /

Ha a táppanel hűtésére javul a helyzet, akkor tápfeszültség-hiba lesz. Minden tápfeszültséget megmértél a kapcsolási rajz szerint?
Bővebben: Link.
(#) HA5AWS válasza fuleren hozzászólására (») Jan 19, 2017 /

Szia!
A táppanelről kapja a ks cső a fűtőfeszültséget, volt már, hogy körberepedt a forrasztás jó kis átmeneti ellenállást okozva. Ellenőrizd le a fűtőáramot.
Üdv: Gábor
(#) fuleren válasza kadarist hozzászólására (») Jan 19, 2017 /

igen ez a szörnyű hogy már a kapcsolási rajz szerint stimmel minden . és még sem jó .Gondolom csak az Amper változik mert a voltok fixen stabilan meg maradnak most hajszáítozom mert azzal azonnal tudom produkálni a hibát. nagyon gyorsan nagyon látávnyosan. Olyan mintha a diódák körényékn fent lenne a legérzékenyebb . sajnos már volt pár ilyen érzékenynek vélt rész már ha így folytatom csaka trafo meg a panel lesz a régi amúgy mérve mind a tökéletes értékeket mutatja . gondoltam hogy a diodákat ki maszkolom egy műanyaggal hogy csak öket fütsem hűtsem . ez sikeres mert így nagyon látványosan változik . gondoltam megfűtöm egyesével pálkával őket a pálka nem testel megnéztem. és a diodák lábát fűtöttem egyesével úgy semmi de ha hajszárító nak kb 5 másodper alatt leveri nullára a fényt . sose volt még ilyennel dolgom . már arra gondolok lehet a forrasztások ?? a panel ahogy tágul úgy vagy ez már igen fura.
(#) bodnar00 hozzászólása Jan 19, 2017 /

Sziasztok! Van egy HP54645D szkópom amit már gondolom megakartak javítani, kivan forrasztva a sorkimenője. A meghajtó tranzisztora is ki volt szedve, de azt már visszatettem mert jónak mértem. A tápja is hibás volt de, másik témába segítettek, és meglett a hiba, a tápja már jó. Sorkimenő nem tudom jó-e, gondoltam összedobom az egészet aztán vagy jó vagy nem, esetleg megint elfüstöl valami benne. De most találtam még egy kiszedett alkatrészt, és nem tudom milyen értékű volt ott (R756). Én 100k-ra tippelném mert a mellette levő piros kábel is annyival van bekötve, ami mondjuk nem jelent semmit. berajzoltam mi hova megy nagyjából. Valakinek van ötlete mekkora lehetett?

IMG_2223.jpg

(#) szapcsika válasza fuleren hozzászólására (») Jan 19, 2017 /

Meg kellene mérni a cső elektródáinak a feszültségét. (Óvatosan!), mi változik, amikor elmegy a fényerő. Lehet, a nagyfesz csökken, bár akkor a képméret valósznűleg nőne. Inkább a rács feszültség változhat.

Olyan nincs, hogy a volt stimmel, és az amper változik (vagyis van, de itt nehezen tudok ilyet elképzelni.). A diódáknak 99,999%, hogy nincs köze. Ha a feszültségek jók, akkor a táp szinte biztosan jó.
Szerintem ez a melegítés-hűtés valahol félrevisz. Lehet, hogy nem a tápon van a gond, hanem máshol, csak a fújkodásnak máshol is van hatása.
Akár a kivilágosító áramkörben, akár máshol.
(#) fuleren válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 19, 2017 /

Megpróbálok szét nézni még máshol is bár a cső végén lévő panelre nem hatott se a hűtés se a fűtés.( egyéb gond még lesz fura a triggerelés is csak ez közbe szolt ) ez a Táp az egyetlen hely ahol változást tudtam elérni mértem a diódák végét és ha bemelegítem 364V ról 362V ra esik . nem hinném hogy ez a 2 volt lenne a hiba. további érdekesség hogy igazából nem kell túlzottan fűteni ha már üzemi meleg egy röpke fuvallat be is tesz neki. már kezedek kifogyni az ötletekből . lehet full kikéne írtam a Germánium származékokat pl az összes táp diódát ? . érdekesség ha fejellefele megy akkor sokkal jobban bírja . igaz akkor ezek a diódák legalulra kerülnek és a tranyoktól a hő nem rájuk megy csak egy picit
(#) fuleren válasza fuleren hozzászólására (») Jan 19, 2017 /

Frissités: már 95%-ban biztos, hogy a diódák között van a hibaforrás.

Kíváncsiságból mindenkit külön szelektáltam, felmelegítettem és nekiálltam hűteni. Csakis a diódás képnél látható rész, ahol a hűtés azonnali működést eredeményezett. A képcső részt elszeparáltam műanyagokkal, de az érdekesség kedvéért megpróbáltam azt hűteni mindenhonnan. Semmi eredmény, pedig volt huzat rendesen. Egy picit idefújtam a diodákra; azon nyomba kép jött. Feszültség nélkül rámértem a diodákra dióda mérés módban és hőre drasztikus változások mentek végbe, bár ezt új diódával is probáltam. Ott is változott, de pl. egy új, gyors diódánál 150-ről 90-re itt 700 körüliről 250-ig esett. Ez nekem azt jelenti, hogy nagyon hőérzékeny. Hozzátenném: kb. 20..30 fokos fűtés volt minssze. Holnap megyek a Lomex-be, és megírom, mi lett a végeredmény. Ebből még tanulság is lehet. Szerintem ez lesz a gond. Másol minden rendben, a feszültségek minden esetben jók voltak.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
(#) Moderátor hozzászólása fuleren hozzászólására (») Jan 20, 2017

Idézet:
„... megírom, mi lett a végeredmény...”

Remélem, hogy az idézett hozzászólásodban eredetileg lévőné sokkal (!) jobb helyesírással!
(#) szapcsika válasza fuleren hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

A Si dióda nyitó irányú feszültsége kb 2mV-ot változik fokonként. Tehát ez tök normális. Másrészt a nyitóirányú feszültségesése kevéssé hiszem, hogy bármit befolyásolna. De ha biztosra akarsz menni, cseréld ki a diódákat.
Szerintem:
1 - ha minden tápfesz értéken belül van, akkor a táp nagyon valószínűleg jó és csak félrevezeted magad.
2 - arra kellene rájönni, hogy mitől megy le a fényerő. Ennek több oka is lehet, végső esetben meg kell mérni a csövön a feszültségeket, vagy valamit, amiből erre lehet következtetni. Az is lehet, hogy valami a cső munkapontjával kapcsolatban határértéken van, és minimális, egyébként specifikáción belüli tápváltozás már elviszi olyan irányba, hogy lezár a cső.
3 - valahol valamilyen érintkezési hiba van, akár egy hibás forrasztás, akár egy megszakadt NYÁK vezető, ami a melegítés hatására hol érintkezik, hol nem.
(#) bodnar00 válasza bodnar00 hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Nézem közben a TV javítós témát, és ott olvastam az izzós tesztelést a sorvég tranzisztor C - E közt. Ezt sorkimenő berakása nélkül is ellehet végezni? Nem tudom hogy jó-e a kimenő , és félek hogy megint elszáll valami.
(#) kadarist válasza bodnar00 hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Szia!
Mire akarsz választ kapni az izzós terheléssel? Sortrafó nélkül, a primer tekercs helyére beépítve meg tudod nézni, hogy a sorvégtranzisztor vezérlése jó-e és hogy a tápegység képes leadni az izzólámpának elegendő áramot.
(#) bodnar00 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Első körben erre, aztán megyek tovább. Beraktam az izzót felkapcsoltam, nem csinál semmit ,nincs ott feszültség viszont valami kattan valahol egyet felkapcsolás után , majd pár másodperc múlva még egyet, és kikapcsolásnál is kattan egyet, gondolom valami relé valahol.
(#) kadarist válasza bodnar00 hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Ennek is van tápegysége, ezért először azt kell rendbe tenni. Ha a sorvégfok nem kap tápot, akkor tényleg semmi sem fog történni.
(#) bodnar00 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Hát az már keményebb dió lesz ,sokat kell keresgélnem, olvasgatnom, hogy megtudjam hol mit kell mérni. Viszont valami szerintem az alaplapjával sem jó, olyan forró egy idő után kettő QFP hűtőbordája hogy nem lehet megfogni. Nem hinném hogy ez túl normális lenne, nem véletlenül dobták ezt ki Azt hiszem egyenlőre félre rakom.
(#) fuleren hozzászólása Jan 20, 2017 /

Üdv mindenkinek !

RFT EO-213 Teszt és csere SY-360-ról 1N4007-re (8 db) SY-320-ról 1N5408-ra (2 db)
Eredmény: Javult már nem érzékeny (hőre). Sajnos a hiba megmaradt. További kutatást igényel

Helyesírásom sose volt erős egy szó diszlekszia.
Műszaki területeken jeleskedek.
(#) fuleren válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Köszönöm !!!

Most jön a (cső) rész. A diódákról most már tudom mind rossz volt. jelentősen javult a táp. A kép nem tünik csak úgy el. több óra kell hozzá.
(#) asasin hozzászólása Jan 23, 2017 /

Üdv!
Segítségeteket szeretném kérni, asztigmatizmust szeretnék állítani egy N313 szkópon de annyi poti van benne hogy én belekavarodtam.És a kérdésem az lenne hogy melyik potival lehet állítani?
(#) nagym6 válasza asasin hozzászólására (») Jan 23, 2017 /

Semelyikkel, itt nincs ilyen.
(#) pucuka válasza asasin hozzászólására (») Jan 23, 2017 /

)A tápegység panelen a fókusz (R5 jelű) poti, és a fényerő (R4 jelű) poti között az R6 jelű trimmerpotival állíthatod. Ez az osztó áramát szabályozza, és ezzel befolyásolja a két rács (elektron optika) egymáshoz képesti potenciál tartományát. Elég egyszerű megoldás, sokat ne várj tőle.
(#) asasin hozzászólása Jan 23, 2017 /

Hát nem nagyon lett változás. Kicserélek pár kondenzátort hátha javul a jel. De köszönöm a segítséget!
(#) szapcsika válasza asasin hozzászólására (») Jan 23, 2017 /

Konkrétan mi a hibajelenség? Nem hiszem, hogy asztigmatizmus hibára a random kondicsere a megfelelő megoldás.
(#) nagym6 válasza asasin hozzászólására (») Jan 23, 2017 /

Milyen vastag a vonal? Ez a ks. cső eléggé gyengécske valami, ha minden jó, akkor is vastag és halvány vonala van. Lehet, hogy jó.
Következő: »»   176 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem