Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   205 / 248
(#) gerenk válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2018 /

Akkor a vizszintes DC erősítőláncban hiba van. A vizszintes pozíció potival a pontot jobbra balra mozgatni lehet ha az erősítő működik.
(#) szikorapéter válasza gerenk hozzászólására (») Dec 27, 2018 /

Mozdítani tudom a potméterrel a sugarat , de viszont ahogy mondtad a próbát az időalap kondenzátoránál az nem ment sajnos.
(#) BarnaPili válasza gerenk hozzászólására (») Dec 27, 2018 /

Ha megy,akkor ilyen jelet látni a másik szkópon.Szerencsére van egy TR4660 is.
(#) gerenk válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 27, 2018 /

És a frekvencia is 50 KHz környékén van?
Ha igen akkor a BD munkapontján kellene változtatni, az emitter ellenállása nem melegszik nagyon?
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2018
(#) gerenk válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2018 /

Amikor bekapcsolod a pontnak bal oldalon kell lenni lassan végigmegy az ernyőn a jobb oldalra ahogy a fűrészgenerátor kapacitása töltődik. Itt jön a képbe a tunnel dióda ami úgy van beállítva hogy amikor a pont végigér az ernyőn kisüti a kondenzátort és kezdődik előlről az folyamat. A szinkronerősitő ami a függ.fokozatból kap jelet szinronozza a tunnelt (változtatja a munkapontját) azért hogy állóképet kapj. Ha a pont nem megy vissza az ernyő elejére ha kisütöd a kondenzátort akkor hibás a vízszintes erősítőlánc.
(#) BarnaPili válasza gerenk hozzászólására (») Dec 28, 2018 / 1

A csatolt képen látható jelet találom a BD249 kollektorán. Az emitter ellenállás hideg. A BD Bétája egy dt9205-el mérve hidegen 47,pákával melegítve felmegy 55-ig.A hűtőfelületről a tranzisztort levéve hidegen nem indult el, pákával melegítve elindult.
(#) gerenk válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 28, 2018 / 1

Túl jó a tranzisztor, ide kisebb kell BD245A vagy BD241a megfelelő
Az emitter ellenállást is lehet kisebbre cserélni 2 ohm a bázis osztó alsó tag ellenállása 150 és 600 ohm között lehet. Elég nehéz a tranzisztor csere során megfelelő példányt találni.
Az emitter ellenállás 2-5 ohm közötti beállítása és a bázisellenállás megfelelő megválasztása eredményre szokott vezetni. A jelalak megfelelő ha a nagysága 305 Vpp körüli.
(#) BarnaPili válasza gerenk hozzászólására (») Dec 28, 2018 /

Kicseréltem próbaképpen a bázisellenállást egy 400 Ohmos példányra (200 Ohm volt benne).Most várom,hogy hűljön a gép,és próba.
(#) Zsolt 73 válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 28, 2018 /

Tranyócsere és ismét jó lesz a szkópod !
(#) gerenk válasza gerenk hozzászólására (») Dec 28, 2018 / 1

Helyesbítek, nem 305 csak 30-35 Vpp nagyságú a jelalak ha rendben van az oszcillátor.
(#) BarnaPili válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 29, 2018 / 1

Egy nap pihenés után a szkóp indult gond nélkül. A 400 Ohmos ellenállás megoldotta a dolgot. Most megy a tartósteszt. Köszönöm a segítséget!
(#) Ge Lee válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 29, 2018 / 1

Ha ellenállást kellett cserélni akkor elfáradt a tranyó, leromlottak a paraméterei. Szóval én inkább azt cseréltem volna mint az ellenállást.
(#) BarnaPili válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 29, 2018 / 1

Ez volt kéznél.De beszerzem a tranyót.
(#) Potifex hozzászólása Jan 3, 2019 /

Üdvözletem!
Vettem egy OML-3M orosz oszcilloszkópot.Olyan problémám van hogy,ha a vízszintes pozíciót állító potmétert teljesen balra tekerem,a vonal csak 2-3 tasztert tér ki illetve közbe egy fél rasztert visszaugrik az ellenkező irányba.A függőleges meg hibátlanul működik.
Előre köszönöm a válaszokat!
(#) nagym6 válasza Potifex hozzászólására (») Jan 3, 2019 /

Tápfeszültségek ellenőrzése, potméter kontakthiba szokott ilyet csinálni.
(#) Potifex válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 4, 2019 /

Köszi a tanácsot. Ha hétvégén lesz időm megvizsgálom ezeket.
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 25, 2019 /

Sziasztok. C1-55 az alany. Két sugár megvan, mindkettő külön szépen szabályozható. Ha vízszintesen mozgatom a sugarat a potméterrel manuálisan látom a jelalakot, viszont a vízszintes eltérítés fűrészgenerátora nem indul el vagy nem tudom de azzal nem csinál semmit sem. Hol keressem a hibát? Úgy került ide hogy egy éve még semmi baja se volt,most viszont nem megy a vízszintes eltérítés. Mivel manuálisan tudom mozgatni,így kontaktusok jók lehetnek, erősítő is, viszont a generátor rész nem megy.
(#) sepizoli válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 25, 2019 /

Hello.
Rajz van hozzá neked???
(#) szikorapéter válasza sepizoli hozzászólására (») Jan 25, 2019 /

Van igen azt megtaláltam könnyen, nem a rajz a gond hanem hogy nem indul el az eltérítés, és agyalok hol lehet a hiba, 2 szovjet szkópom van mindkettőnek ugyan ez a baja.
(#) granpa válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 25, 2019 /

Ha egy típusúak; típushiba, ha nem; kezelő-hiba.

Mind a kettő ugyanaz a típus??

Nem az egyik az itt korábban taglalt H313 , a másik pedig egy C1-55-ös szkóp. A H313 valószínűleg alagút-dióda hibás, a C1-55 viszont kérdéses....
(#) szikorapéter válasza granpa hozzászólására (») Jan 25, 2019 /

Gonosz de értem a viccet. Sajnos nem kezelői hiba, ha csak annyi baja lenne.

Én is valószínűsítem tunel dióda bajos.

Remélem hogy a c1-55-nek nem ez lesz a baja.
A kérdéses diódáról mellékeltem fotót Granpa kollégának.

AI301B.jpg

Azért mellékelek egy rajz részletet próbálj meg feszültséget mérni.Bejelöltem azt a rész ahol mérj.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2019

névtelen.JPG

Rendben,várom.

Oké küldtem.
(#) szikorapéter válasza sepizoli hozzászólására (») Jan 26, 2019 /

Varázslat.
Pár kondenzátor cseréje (tápnál) megoldotta a gondot.
Még annyi gondom van hogy az egyik sugár konkrétan görbe valamiért? Ezt hol tudom után állítani? (C1-55 szkóp)

IMG_2652.JPG

(#) ronin75 válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 26, 2019 /

Kevés papírt hajtogass a szkóp lába alá, ugyan a szkóp ferde lesz, de a vonal egyenes.
Bocs, rosszul látom a képet, görbe vagy ferde a vonal?
Következő: »»   205 / 248
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem