Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramtermelés (háztartási célú kiserőmű)
Lapozás: OK   11 / 23
(#) tomi50 válasza fpali53 hozzászólására (») Júl 8, 2011 /
 
Igen napelemmel.2,5KW az inverter 3.KW-os. Igy a szolar akkuim feleslegesé váltak öszzesen kb 30 KW a teljesítményük napi 10%-ot használtam belőlük éjszaka igy 5-6 ezer a ciklusszámuk
(#) elhungaro hozzászólása Szept 21, 2011 /
 
Sziasztok
Tudja valaki mennyit fizet jelenleg az áramszolgáltato a betáplálásért?
(#) Atis57 válasza elhungaro hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
Szia!
felénk 23Ft/kWh........elég sovány!
(#) bgsf válasza elhungaro hozzászólására (») Okt 17, 2011 /
 
A tényleges ár 70-80%-át... ezért csak úgy érdemes tervezni házi naperőművet hogy nullára kigyere! Akkor vagy talán pénzednél. nálunk az üzemben egy 45kW-os napelem táblarendszer van.
Napelem!
(#) vgereben hozzászólása Okt 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a következő felépítésű rendszer életképes-e?

A napelem és a szélkerék termel annyi energiát amennyit éppen tud. Ha a rájuk kötött fogyasztók több energiát akarnának felvenni, akkor a hálózatról "pótoljuk ki". Semmit kétirányú mérőóra, akkumulátor stb.
(#) zolika60 válasza vgereben hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
Természetesen. Mi itt a kérdés?
(#) vgereben válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 27, 2011 /
 
hello,

nekem nem annyira triviális kifejtenéd? szóval: van a fogyasztóimnak egy bizonyos köre, mondjuk a lámpák a szobákban. nagyon könnyen le tudom őket választani a hálózatról, és egy külön hálózatot kialakítani nekik.
van a generátor, napelem. előállítanak valamekkora energiát, ami nem cseng egybe az igényekkel. kijön belőlük egy adott pillanatban 200W. De nekem 300W égőm van bekapcsolva. 100W-ot a hálózatból kellene hozzáadnom.

na ez hogyan lehetséges? nem akarok visszatermelni!
(#) V L válasza vgereben hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
Az energiát akkuban tárolod ami DC, erről megy az invertered (pl. 24V DC- 230V AC). Az akku egy inteligens töltőről a hálózatból töltödik úgy hogy pl. 10%-töltöttségnél bekapcsol, és 30...50%-nál kikapcsol, igy marad kapacitás a tárolásra is csak a hiányokat pótoltad. ( A PC szünetmentes az sajnos alapból kb. 90%-on tartja az akksikat, de ha bekötsz a töltő ágba plusz diódát ( 12V-onkét egyet) akkor ez az ág csak 30%-os an tölt fel. )
(#) aakyboy hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
Remélem tudtok segíteni.
Én termelek áramot, nem sokat, de néha van többlet (főleg ha nem vagyok otthon és nincs komoly fogyasztó).
A kérdésem az lenne, hogy ha rákötném a lakás elektromos hálózatára (jelenleg elkülönítve van), akkor elképzelhető, hogy "visszafelé" fog forogni a villanyóra vagy pont kinyírom szegényt. Gondoltam mielőtt egy-egy az egybe rákötöm (fázis-fázis, nulla-nulla) megkérdezlek Titeket. Előre is köszönöm.
(#) Atis57 válasza aakyboy hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szia!
A mai órák mind, a régebbiek is 2/3 -n már úgy készültek ,hogy visszaforgásgátlósak.
Van erre is mód elektronikus órával-"Csak szerződés +némi szerelési dij "????(néha 100 000 Ft -t emlegetnek ,persze amúgy azért ingyenes). kérdése.S akkor legális.
(#) pucuka válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
A "villanyóra" amióta létezik a mai formájában, az pedig már megletősen régi, mindíg is visszaforgás gátló volt. A vissza termelést egy másik, fordítva bekötött mérővel mérték, mérik. Ma már az elektronikus fogyasztás mérők már egyben tudják mérni, mindkét irányt, természetesen külön külön, mert mindegyik esetben más a tarifa.
aakyboy: A bejövő hálózatra rákapcsolásnak műszaki feltételei vannak, (persze jogi is) meg se próbáld csak úgy rákötni, mert csitt csatt meg füst a vége. A feltételekről tájékozódj az áramszolgáltatódnál. (nem biztos, hogy megéri)
(#) tomi50 válasza aakyboy hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
A hálózatra táplálás csak hálózatra tápláló inverterrel lehetséges amelyik szinkronban van a hálózattal mert onnét kapja a vezérlőjelet hálózat nélkül el sem indul.
(#) Atis57 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Szia!
nálam volt felszerelve 1954-s Ganz óra s nem volt "racsnija".A szlovén meg; mindegy mit csinált csak előre számlált....
A mostani "Óra "igy néz ki".
(#) aakyboy hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
Köszönöm a gyors és precíz válaszokat. Ezek szerint ez nem olyan egyszerű mint gondoltam. Azon filóztam, hogy ha visszaforgás nem is megy - tényleg nem akkora a termelés, hogy e miatt álmatlan éjszakáim lennének - azt azért gondoltam megteszem, hogy rákötöm a hálózatra, de ezek szerint ez sem járható út.
Az egy az egybe rákötésnél mi lehet a gáz (csitt-csatt és társai) -> csak a bennem bújkáló kisördög kérdezi...
(#) pucuka válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Az örvényáramú fék nem engedte visszafelé forogni. Az a mágnes, tudod.
(#) aakyboy válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Köszönöm a gyors és precíz válaszokat. Ezek szerint ez nem olyan egyszerű mint gondoltam. Azon filóztam, hogy ha visszaforgás nem is megy - tényleg nem akkora a termelés, hogy e miatt álmatlan éjszakáim lennének - azt azért gondoltam megteszem, hogy rákötöm a hálózatra, de ezek szerint ez sem járható út.
Az egy az egybe rákötésnél mi lehet a gáz (csitt-csatt és társai) -> csak a bennem bújkáló kisördög kérdezi...

Jut szembe, az esetleg járható út, hogy a szomszéd (ő extra hiper kedvezményt kap a DÉMÁSZ-tól ) hálózatát (bedugok nála egy vezetéket a konnektorba és átvezetem magamhoz és én is bedugom magamnál) rákötöm az enyémre?
(#) pucuka válasza aakyboy hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Ha két generátort összekötsz, akkor azt csak akkor teheted, ha a feszültségeik pontosan megegyeznek. Ha nem, akkor a kialakuló kiegyenlítő áramot csak a belső ellenállásuk korlátozza, ami pedig köztudottan elég pici. (feszültség generátorok) A váltakozó áramú hálózatnál pedig az állapot folyamatosan változik, ezért a rákapcsolás előtt szinkronizálni kell frekvenciában, és feszültségben is. Abban a pillanatban lehet összekapcsolni, ha ezek megegyeznek, és fázisban is vannak. Ezek után lehet emelni a visszatápláló generátor (inverter) feszültségét, de kis feszültség növekedésre nagy áramnövekedés következik be.
(#) aakyboy válasza pucuka hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Értem és egyúttal is vetem a saját áram hálózatra kötését.

A másik tervem ezek szerint működhet.
A helyzet a következő. Társasház. A szomszédnak és nekem is van egy-egy lakásunk és egy-egy garázs. A garázs fogyasztói (konnektorok is) mindkettőnknél a lakáshoz tartozó kismegszakítóra (ezen túl villanyórára) van kötve. Ha garázsokban összekötjük a rendszert azaz a garázson keresztül "feljön" a nafta a lakásba (nem az egészbe hanem csak arra a körre, amivel egy körre van kötve a garázzsal), akkor szerintem azon a körön az "ő" áramával tudok "dolgozni", hisz ugyanarról a naftáról van szó.
Itt a freki és a feszültség ugyanaz. Így elvileg működhetne a dolog. Vagy nem?
(#) erbe válasza aakyboy hozzászólására (») Nov 17, 2011 /
 
Nem feltétlenül. Ha egykor a villanyszerelő tisztességesen elosztott rendszert épített ki, akkor semmi sem biztosítja, hogy a két lakás azonos fázisról üzemel. Legfeljebb a mérés.
(#) aakyboy hozzászólása Nov 17, 2011 /
 
Ez bonyolultabb mint gondoltam. Azt hitem, hogy elég az, hogy egy betápról megy az egész ház, az valahogy szétosztogatják, majd mindenki a villanyóra után vételezi.
(#) Atis57 válasza aakyboy hozzászólására (») Nov 18, 2011 /
 
Szia!
erről egsszerűen meggyőződhetsz. -Próbalámpa (2db izzó sorbakötve) vagy voltmérővel . 230v ill. 400V a konnektorok "fázisai" között,
A garázsos módszer azonos fázisok között járható lenne.
De eghy villanyszerelő még több lehetőséget is ismer....
Persze már a garázsos sem legális...! !
(#) qbu1995 hozzászólása Nov 28, 2011 /
 
Kedves Fórumosok!

Egy áramtermelő vízkerék megvalósításán dolgozom és egy olyan rendszert szeretnék bele tenni amellyel nagyon vízhozam esetén növelni tudnám az áramtermelést. Ez úgy nézne ki hogy egy generátorra visszavezetett feszültség nagyságát szeretném egy forgó(pl. 5 fokozatú) kapcsolóval szabályozni így ha magasabb fokozatba kapcsolok akkor nagyobb feszültség nagyobb mágneses teret indukál a generátor tekercsei között, így nő a generátor hatásfoka. De sajnos nem nagyon értek a szabályzó kapcsolókhoz. ezért tanácsotokat szeretném kérni, hogy ezt hogyan lehet a legegyszerűbben megvalósítani.

a segítségeteket előre is köszönöm
(#) pucuka válasza qbu1995 hozzászólására (») Nov 28, 2011 /
 
Én meg abban sem vagyok biztos, hogy magad érted amit írsz. A generátor egy olyan villamos gép, ami a tengelyén betáplált mechanikai teljesítményt, a kapcsain elektromos teljesítménnyé alakítja, és ezt meglehetősen jó hatásfokkal teszi.
Ezen változtatni utólag nem lehet, a hatásfok konstrukciós adottságoktól függ. Pl. a vas anyag minősége, mennyisége, a réz mennyisége, súrlódás, csapágyazás. Hogy ki mit hogy indukál, azt elintézi a gép, nem kell neked ezzel foglalkozni.
A feszültség, meg az áram szorzata éppen a teljesítmény, így ezek közül bármelyiket szabályozhatod, attól függően, hogy mit szeretnél állandó értéken tartani. A generátort a gerjesztő áramával szabályozni lehet, akár folyamatosan is, miért kellene fokozatosan?
A szabályozás történhet állandó kimeneti feszültségre, ez a leggyakoribb eset, ezzel lehet a legjobban boldogulni, de történhet bonyolult karakterisztika szerint is, pl. ha akkumlátort töltünk vele, vagy állandó feszültségre, és frekvenciára. Persze a szabályozás csak bizonyos fordulatszám tartományban működik.
Más kérdés, az egész rendszer hatásfoka, a vízkerékkel együtt. A vízkerék fordulatát, ami az átfolyó vízmennyiség, a víz mozgási energia tartalma függvénye, szabályozni kell, hogy a generátor a működési tartományában maradjon. De ezt is be lehet vonni a szabályzó körbe, egy vezérelhető zsilip rendszeren keresztül.
Egy ilyen erőművet, bármilyen kicsi is, tervezni kell, hogy a több elemből álló rendszer egyes elemei passzoljanak egymáshoz.
A generátor szabályzását legegyszerűbben úgy oldhatod meg, ahogy az autókban is szokásos, vagy a benzines, diesel aggregátorokban. Tanulmányozd azokat a megoldásokat, és ha már meg van a saját generátorod, akkor a szabályozását ahhoz kell igazítani.
(#) szsrobert hozzászólása Dec 27, 2011 /
 
Egy áramtermelő házi motornál hány üzemóránként kell cserélni a kenőolajat?
Személyautó olajcseréje 10000km-nél aktuális. 50-nel 200, 100-zal 100 üzemóra. Folyamatos üzemnél 4 naponta olajcsere???
(#) szsrobert válasza aakyboy hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Akkor áthozod a szomszédtól az áramot, és amit elhasználsz, kifizeted neki. Még a visszatáplálással sem kell bajlódni.
(#) laccika77 válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
Üdv! 4nap+4óra . Szerintem a fordulatszám is számít valamit é a terhelés is. Én a későbbiekben egy gázmotorban gondolkodom (egyenlőre csak elméletben) 1500 -as fordulaton (ez kb 50Km/h) de nem folyamatos üzemre napi 5-10 órára, így is 2-3 hét alatt megvan az üzemóra!? Kíváncsi lennék, hogy a gyári 10-15Kw-os aggregátoroknál milyen ciklusonként kell(ene) cserélni?
(#) V.Cs. válasza laccika77 hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
A kisebb aggregátoroknál 50 üzemóra...
(#) laccika77 válasza V.Cs. hozzászólására (») Dec 27, 2011 /
 
A "kisebb" az relatív! A kisebb kétüteműekben sose kell.?!
(#) szsrobert válasza laccika77 hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Legyen 200 üzemóra 4 liter olajjal.
Benzinből eszik 6 litert. 1200 liter a 200 óra alatt. 1:300 arány. 100 óránként is 1:150 arány.
Kétüteművel 1:50-es keverék. Sokkal magasabb olajigény, mint a négyüteműnél, cserébe nincs szelep, vezérműtengely, szíj, lánc.
Bár 1:50-nél az 1000Ft/ liter árú Nevenincskence 2T-vel épp annyi a költség, mint 1:150-nél a 3000Ft/liter Hiperszuper4T-vel. Illetve mégsem, mert a 2T másfélszer annyit fogyaszt.
(#) dobo válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 28, 2011 /
 
Sziasztok * az energiatermelésben az üzemóra sokkal másabb mint a traktoroknál!
A nagy gyártók honlapján megtalálhatóak a csereperiódus táblázatok amik külön említik a generátor motorokat.
A deutz cégnél 250 -500 üzemórátírnak motorfüggően.
És terhelésfüggően.
De létezik olyan motorjuk ami 1000 üzemórát teljesít.
Mondjuk egy hónapban menjen a motor üzemórát ez napi 8 óra ha gázzal ütemel mondjuk 1500 körüli fordulaton a fogyasztása kb 7 liter /óra gázból de még lehet kevesebel beéri.
Vajon földgázból hány köbméter felel meg 1 liter gáznak?
A másik hogy egy autó motor legalább 40 50 Kw Ha egy kissebb mondjuk 10 -20 Kw os generátort teker akkor mennyit ehet?
Ha napi 8 órát megy és rátermel a villamos hálózatra meg a hője a vékonycsöves rendszerben fűti a lakást hogy jön ki vajon anyagiakban?
De lehet még spékelni a dolgot kipufogó hőcserélővel stb.
Következő: »»   11 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem