Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   619 / 850
(#) krauszkrisztian14 hozzászólása Ápr 21, 2020 /

Üdv!
6 darab sorba fűzött 74HC595-ös ic külön-külön címezését hogyan tudnám megoldani? Valamiért ha csak a legelsőt szetenném felkapcsolni, mind a 6-on felkapcsolja a legelsőt, pedig a DATA láb jóról van továbbfűzve.
Előre is köszönöm!
(#) bbalazs_ válasza krauszkrisztian14 hozzászólására (») Ápr 21, 2020 / 2

Van nekik egy latch jelük. Tehát kiküldöd még egyszer az összesre a teljes sorozatot, megváltoztatva az elsőt, természetesen. Amíg a latch-ot ki nem adod, nem változik a kimenetük, mintegy a jelenlegi érték 'mögött' sorakoznak, menetelnek az új bitek. Majd a latch jelre tök egyszerre kiadja az 'új' állapotot, ahogy éppen vannak. Azért írtam idézőjelbe, mert ahol nem változtattál, ott a régi ugyanaz, mint az új, tehát nem okoz változást a kimeneten.
(#) krauszkrisztian14 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 21, 2020 /

Köszönöm.
Sikerült.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Ápr 22, 2020 /

Szerintetek valahol az arduino ide naplózza régebbi mentéseket egy bizonyos project file-nál?
Pár nappal ezelőtt valamit ELRONTOTTAM és nem vettem észre...
Nagyon visszamennék az időbe

Talán inkább így.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) Massawa válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 22, 2020 /

Probáld meg a CTRL-Z-vel.
(#) dokidoki válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 22, 2020 /

Szerkesztésre használd a notepad++ az ide-t meg csak fordításra programozásra... másra nem jó.
(#) sargarigo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 22, 2020 /

Eső után köpönyeg, de én úgy szoktam ezt csinálni, hogy mindig amikor valami működik (bármennyire is), akkor egy zip-be betömörítem, és adok neki egy növekvő sorszámot. Így aztán bármikor "vissza tudok menni az időben". Aztán ha készen vagyok teljesen, akkor még mindig eldönthetem hogy törlöm-e a zip-eket, vagy elrakom az egészet (elrakom ).
(#) mateatek válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 22, 2020 /

Egyszer jártam így. Ráeresztettem a merevlemezemre egy ópen-szörsz adatmentő programot. Gyakorlatilag megtalálta a projekt összes mentett fájlját. Ezer más, egyéb fájllal együtt, tehát nem kis munka volt kiválogatni.
(#) Kovidivi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 22, 2020 /

Én a programom mentem el mindig más néven. Tehát prog001 , prog002. Ezek mind új mappaként fognak megjelenni.
(#) vargham válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /

Ez a tömörítés, meg más néven mentés eléggé macera. Nem gondolkoztatok még azon, hogy valami olyat használjatok, amit erre találtak ki? Például git. Egyszerű, kényelmes, és akármennyi változatod lehet, változatonként akármennyi verzióban. És mindezt még grafikusan, fa struktúrában ábrázolják is egyes programok.
(#) sargarigo válasza vargham hozzászólására (») Ápr 23, 2020 / 1

Próbáltam én a git-et is! Nekem meg az a macera. Mármint annyiból, hogy ott nem tudom fizikailag kézben tartani a dolgokat. Tudom én hogy ez a jövő, meg termelékenység, meg stb. De akkor is jobban szeretem ha látom hogy ott van, ha kell egy darab bottal kifeszegetem a zip-ből a fájlokat.. Amúgy semmivel nem tart tovább a projekt mappát tömöríteni (egy kattintás), mint a gitben commitolni.
Szerk.: Ettől még mindenkinek szíve joga hogy mit használ
(#) cua válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /

A ket modszer nem osszevetheto, mint ahogy a ket software sem.
A zip egyszeruen egy tomorito, nem mas, a git pedig egy verziokoveto rendszer. Mar a nevuk is mutatja mennyire mas a celjuk es a hasznalhatosaguk.
Git (vagy mas VCS) nelkul gyakorlatilag nincs kezbentarhato, kovetheto fejlesztes.
(#) asch hozzászólása Ápr 23, 2020 / 1

Én is mindenkit verziókezelő használatára bíztatnék, azon belül is git-re. Ha pluszban fel is teszitek a projektet github-ra, akkor a kód megosztás például segítségkéréshez nagyon egyszerűvé válik, mert csak be kell linkelni és kész. Az elkészült változatokat weben össze lehet hasonlítani, a lépéseket vizualizálni lehet. Évekre visszamenőleg bármelyik változatra vissza lehet állni akkor is, ha az eredeti gép már tönkre is ment. A változatokhoz (commitokhoz) adott rövid üzenetek követhetővé teszik, hogy mit miért csináltunk.

Már többször beírtam itt kérdésre válaszként, hogy a teljes projekt ismerete nélkül, egy kódrészletből önmagában nem feltétlenül derül ki, hogy mi a probléma. Ha az egészet tudjuk böngészni, akkor előbb lesz érdemben válasz.

Nem utolsósorban felkészít a csapatban való munkára, mert csapatban tényleg képtelenség verziókezelő nélkül dolgozni.
(#) Kovidivi válasza vargham hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /

Tudod meddig tart? Fájl, mentés másként, 001 helyett 002-t írok be, mentés. Kész. Ez nem macera. Verzió követés program fejlesztése közben? Feleslegesnek tartom, hiszen nem egy kész programot fejlesztek tovább, hanem még csak az első verziót építem fel. A mentés másként is csak azért kell, hogy ha a következő lépésben túl sok mindent változtatok meg, és az eddig működő sem működik, vissza tudjak menni egy lépést.
De biztosan jó ez a verziókövető rendszer, csak nem nekem (nem most). Egy zip fájlt én is sokkal fixebbnek tartok, nem fog módosulni, elveszni, stb.
Plusz én a programjaim forráskódját nem osztom meg soha, jobb, ha csak az én gépemen marad. Amikor feltöltöm FTP-re, mint biztonsági másolat, lejelszavazom. Minden programom több óra/több nap/több hét fejlesztés eredménye, nem szeretném, ha bárki is bele tudna nézni.
(#) zsoltee0001 válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /

Úgy szoktam, de most elmaradt.
Egyébként megoldódott, nem a kód volt elrontva, hanem a HX711-es modul CLK és Data lába volt felcserélve és ez a wifire csatlakozást is meghiúsította (érdekes)
Tehát még a dugdosós panelen jól volt bekötve, a prototípuson már nem.
(#) sargarigo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /

Ejnye, valakinek félrehord az ujja "Mérés, ellenőrzés"
(#) cua válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /

Ne haragudj de amit irsz, abbol teljesen vilagos, hogy nem ismeresz egyetlen verziokoveto software-t sem (nem a nevet, hanem a hasznalatat).
Ez onmagban nem baj viszont ebben az esetben nem tudod osszevetni azok hasznalatat a zip-el tomorites elleneben.
Az elmult jo par evben nem lattam egyetlen fejlesztot sem aki a git megtanulasa utan visszatert volna *barmilyen* mas (regebbi) verziokovetesre.
(#) sargarigo hozzászólása Ápr 23, 2020 /

Azt gondolom hogy ebben a mélységben már nem idevaló ez a téma. Volt pro is, kontra is, engedjük el.
(#) zsoltee0001 válasza sargarigo hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /

A szívás az, volt, hogy nem ezzel volt a gond:
  1. #define DOUT  D2                                      
  2. #define CLK  D1

Hanem ezzel:
  1. scale.begin(CLK,DOUT);

(scale.begin(DOUT, CLK); a jó)
(#) sargarigo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /

Van az úgy
(#) vargham válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /

Idézet:
„A mentés másként is csak azért kell, hogy ha a következő lépésben túl sok mindent változtatok meg, és az eddig működő sem működik, vissza tudjak menni egy lépést.”

A git pont erre való.

Idézet:
„Plusz én a programjaim forráskódját nem osztom meg soha, jobb, ha csak az én gépemen marad.”

A git csak lokálisan is működik.
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /

Itt valami nem stimmel:
Idézet:
„A mentés másként is csak azért kell, hogy ha a következő lépésben túl sok mindent változtatok meg, és az eddig működő sem működik, vissza tudjak menni egy lépést.”

Az Arduino IDE-t ugy be lehet állitani, hogy akár 10 lépést (ctrl+z) is vissza tudsz menni. legalábbis nekem ez gond nélkül sikerül, még akkor is, ha közben napokig hozzá sem nyulok a kodhoz, a laptopot is simán lecsukom - igaz csak aludni (Standby) megy. Ha ujra kinyitom a gépet az Arduino IDE ugyanugy jelenik meg mint korábban volt és akár 10 lépést is visszaléphetek.( és valamennyi kodban ami egyszerre nyitva van).
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /

Itt nem 100 soros kódokról van szó, hanem több ezer. Mentek, amikor egy nagyobb előrelépés történt.
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /

Én sem 100 soros kodrol beszélek, de eddig még az >1000 soros kodnál sem volt semilyen gond a visszalépéssel. ASM-ben ez sokkal komolyabb gond.
(#) usane válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 23, 2020 /

Sajnos az Arduinio IDE nem tudja.
Az MPlab X-nek van ilyen funkciója az minden mentést visszakövet, nem tudom hány verzióig.
(#) Lamprologus hozzászólása Ápr 24, 2020 /

Hogyan lehet karakter tömböket összefűzni, vagy karakter tömbből string-et csinálni, és string-et vissza karakter tömbbe?
Az snprintf függvény karakter tömbökkel dolgozik, és több snprintf-el létrehozott "szöveget" kéne összefűznöm.
(#) Lamprologus válasza Lamprologus hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /

Máshogy megközelítve a problémát:
Kéne egy html oldalt létrehoznom. A fejléc le van tárolva egy char tömbbe, utána jönne egy táblázat, amit egy ciklusban raknék össze, változók értékeivel feltöltve, aztát jönne a lábléc ami szintén egy char tömbben van letárolva.
aztán ezt kéne a send.server() függvénynek átadni, ami char tömbként várja a html oldal tartalmát.
(#) sargarigo válasza Lamprologus hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /

Az nem jó, hogy a send.server()-t kiküldöd háromszor egymás után (fejléc, kontent, lábléc)?
(#) KoblogPerGyok válasza Lamprologus hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /

Fapados:

Létrehozol egy új char() tömböt, mérete megegyezik a többi méretének összegével és két ciklussal összerakod.

A jobb megoldás az lenne, ha csak egy fix méretű tömböt használnál. A fejléc beleír valamennyit, majd egy változóban elmented, hogy melyik az utolsó még nem használt index. Utána belepakolod a táblázatot, de úgy, hogy a ciklusod i=0+ ez a változódtól kezdődik. Így nem írod felül a már korábbi adatot. Ezt a változót megint növeled, majd hasonlóképpen jársz el a továbbiakban. Egy megfelelő változó kérdése az egész.
(#) Lamprologus válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /

Idézet:
„Létrehozol egy új char() tömböt, mérete megegyezik a többi méretének összegével és két ciklussal összerakod.”

Na ezt hogyan? ( még csak tanulgatom az Arduinot! )
Következő: »»   619 / 850
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem